14.02.2002 00:25, Martin Kováč, Komentárov: 0
Java Decompiler

Java Decompiler

Java ako programovací jazyk má síce podstatne kratšiu históriu ako nestori v tejto oblasti – Pascal, BASIC či C, no medzi vývojármi si získal značnú obľubu. Dopomohla mu k tomu predovšetkým podobnosť syntaxu s C a rozvoj celosvetovej superdiaľnice internet - Javascripty či napríklad JAVA applety (prípona súborov CLASS) totiž bývajú frekventovanými elementmi ...

Applety pod röntgenom

Java ako programovací jazyk má síce podstatne kratšiu históriu ako nestori v tejto oblasti – Pascal, BASIC či C, no medzi vývojármi si získal značnú obľubu. Dopomohla mu k tomu predovšetkým podobnosť syntaxu s C a rozvoj celosvetovej superdiaľnice internet - Javascripty či napríklad JAVA applety (prípona súborov CLASS) totiž bývajú frekventovanými elementmi používanými na skrášlenie World Wide Web stránky alebo pridávanie špeciálnych efektov. V nasledujúcich riadkoch sa však nebudem príliš zaoberať výhodami alebo nevýhodami Javy, ale predstavím povšimnutiahodný program, ktorý nám dovolí sledovať štruktúru appletov doslova pod röntgenom.

Pracuje aj bez SDK
Decompiler patrí do príjemnej skupiny menej náročných aplikácií na priestor na disku i samotný operačný systém – postačí mu necelých 2.2 MB pre inštaláciu a akýkoľvek 32-bitový MS Windows. Okrem rýchlej inštalácie bolo ďalším veľkým pozitívom zistenie, že program vystupuje samostatne, tzn. k svojmu spusteniu nevyžaduje Java Virtual Machine ani SDK. Uvedená výhoda má pochopiteľne aj svoju odvrátenú „darkside“ stránku, pretože v takom prípade budeme môcť CLASS len prezerať a ukladať, nie kompilovať a spúšťať.

Ako dekompilovať?
Po prvom spustení aplikácie nás privíta vcelku strohé užívateľské rozhranie rozčlenené na menu, panel nástrojov vybavený ikonami určený pre rýchlejšie spúšťanie najpoužívanejších príkazov, hlavnú pracovnú plochu a spodný stavový riadok. Rozmiestnenie panelov je síce pevné, no autor dal dôraz na prehľadnosť a maximalizáciu pracovnej plochy. Ponuka menu File zahàňa vytváranie nových súborov prostredníctvom New. Uvedená voľba nás zatiaľ nebude príliš zaujímať, pretože si najprv ukážeme prácu dekompilátora. Kliknutím na Open si vyhľadáme na pevnom, sieťovom prípadne výmennom disku zdrojové súbory s príponou CLASS. Potom sa nás nástroj opýta, či prajeme previesť grafické rozlíšenie syntaxu. Tu by som rád upozornil na „malý“ nedostatok nástroja a to relatívne pomalé skenovanie a vyfarbovanie zdrojového kódu. U rozsiahlejších súborov môže ísť o celé nekonečné sekundy, no na druhej strane, výrazne sa tým zvyšuje prehľadnosť kódu (hlavne ak poznáte syntax Javy, samozrejme).

Po vygenerovanom „zdrojáku“ sa po ňom pohybujeme analogicky, ako v hociktorom inom textovom editore. Nástroj má v sebe zabudované všetky základné funkcie pre úpravu, takže môžeme smelo selektovať, kopírovať, prilepovať, vyhľadávať i nahradzovať slová, preskakovať do zvoleného riadku príkazom Goto, meniť typ (dostupné sú všetky fonty nainštalované v operačnom systéme), veľkosť a štýl písma i riadkovanie. Príjemným prekvapením bola pre mňa funkcia lámania riadkov (osobne nemám príliš v láske vodorovné posuvníky), prepínanie medzi znakovými sadami (nástroj je pripravený pracovať aj s japonskými, hebrejskými či arabskými znakmi) a vkladanie odrážok, inak v anglickom znení zvaných aj bullets.

Pokiaľ nehodláme text ďalej upravovať alebo sme potrebné úpravy už previedli, nastáva dôležitá fáza exportu. Tu máme opäť niekoľko možností: buď sa spoľahneme na predvolenú tlačiareň, skopírujeme časť súboru do schránky, pretiahneme text metódou potiahni a pusť (drag&drop) do externého editora alebo kód uložíme formou holého ASCII textu na disk.

A čo hromadná dekompilácia?
Obrovskou výhodou JAVA Decompilera je modul zabezpečujúci hromadnú dekompiláciu viacerých súborov naraz. Na konfiguračnej karte stačí načítať zdrojové CLASS a cieľový adresár a vybrať si z ponúkaných volieb (napr. konverzia Unicode do ANSI, ignorovať CLASS napísané pod DOSom). Proces je relatívne rýchly, na pevnom disku vzniknú nové súbory s príponou JAD. Tie sa potom dajú načítať a upravovať v editore.

Programujeme

Témou nový súborov som obišiel hneď na úvod, preto sa k nej slovom - dvoma vrátim. JAVA Decompiler nie je vývojový program uspôsobený na generovanie zdrojových kódov, no napriek tomu, programovať v ňom ide. Okrem už spomenutých editačných prvkov by som rád upozornil na nástroj Applet Tag Editor, ktorý zjednodušuje generovanie HTML kódu pre vkladaní appletu na WWW stránku. Editor je riešený obdobne ako základné rozhranie pôvodného programu. Na pracovnej ploche vidíme zdrojový HTML kód - potešilo ma nastavené kódovanie 1250 platné pre našu znakovú sadu – a v spodnej časti upravujeme jednotlivé parametre, tzn. meno, umiestnenie na stránke, alternatívne text pre prehliadače nepodporujúce Javu, cieľový adresár, zdrojový CLASS, rozmery... Prevedené zmeny vkladáme do kódu tlačidlom Do It!

Ďalších užitočných pomocníkov súvisiacich s programovaním nájdeme podobne ako Tag Editor v menu Tools alebo v bočnom panely vo forme zástupcov. Cez voľbu Compile spúšťame dialógové okno, ktoré nám umožní nastaviť kompilátora pre Java súbory, Run sa postará o spustenie aplikácie prostredníctvom externého interpretera, JAR alias Java Archive dovoľuje generovať archívy JAR i ZIP a nástroje AppletViewer resp. ASCII Converter hovoria o svojom účele sami za seba. Všetky spomenuté moduly vyžadujú prítomnosť Java Development Kit.

Rozumie si s RTF
Špecialitou testovaného programu bola podpora čítania i zápisu Rich Text Format - RTF súborov. Pre nás ako užívateľov to znamená možnosť vytvárať i čítať plnohodnotné dokumenty, ktoré sú kompatibilné s DOC (kancelársky balík MS Office). Okrem toho nechýba ani ukladanie do TXT a vzhľadom k tomu, že nástroj ukladá súbory bez prídavných znakov, môžeme ho použiť aj pri úpravách systémových súborov (obvykle prípony INI, SYS a pod).

Slovo na záver
Ako je z predchádzajúcich riadkov vidieť (alebo v to aspoň dúfam), program JAVA Decompiler sa môže stať užitočným pomocníkom pre každého programátora. Predsa len, ani najväčší programátorský génius nevie všetko a nákup odbornej počítačovej literatúry pekne lezie do peňazí. Decompiler autora Atanasa Neshkova poskytne intuitívne rozhranie, možnosť kompilácie zdrojových kódov, dekompiláciu viacerých súborov naraz i prepínanie znakových sád. Ale pozor! Autorské práva toľko skloňované v umeleckej sfére platia aj v programovaní!

Java Decompiler

Výrobca: Neshkov
Typ : Freeware
Pre & Proti : + nízke systémové nároky
+ prepínanie znakových sád
+ nevyžaduje SDK ani Virtual Machine
+ hromadný dekompilátor
- trochu pomalé
WWW: HOMEPAGE

Zdroj: gamesweb

Martin Kováč
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012