31.01.2002 00:24, Log-us, Komentárov: 0
Flight Simulator 2002

Flight Simulator 2002

arozdiel od minulej verzie prekonal FS skutočne veľa zmien. Iste, čo sa týka grafickej stránky. V novom FS si však už, žiaľ, nezalietame na nadzvukovom Concorde, ale ako odškodnenie nám Microsoft ponúkol Boeing 747 a Cessnu Caravan Amphibian

Nebudete tomu veriť, ale začalo to presne v roku 1980, kedy spoločnosť SubLogic vydala na magnetofónovej páske prvú verziu Flight Simulator-a pre platformy TRS-80,Apple II+,atari 800 a Commodore 64. O štyri roky kúpil SubLogic Microsoft a vydal Flight Simulator 2 pre Apple II,Atari 800 a Commodore 64.V roku 1988 sa začal predávať Flight Simulator 3 pre systém MS-DOS. O rok na to vyšiel Flight Simulator 4 s mnohými vylepšeniami, stále však išlo o klasickú polygónvú grafiku a lietať bolo možné iba nad územím San Franciska a Chicaga. Flight Simulator 5 vyšiel v roku 1994 a mal schematickú 256 farebnú grafiku. V roku 1995 kúpil Microsoft i spoločnosť, ktorá spolupracovala na vývoji Simulatora - Bruce Artwick Organization - BAO a tak vyšiel Flight Simulator poprvýkrát s písmenkami MS pred názvom - MS Flight Simulator 95 pre Windows. A tak sa pomaly dostávame do súčasnosti.

Vianoce 1997 a na trhu sa objavil MS Flight Simulaor 98 s možnosťou lietať po celom svete. Hra pre Win95 a NT WorkStation 4.0 obsahovala viacero nových lietadiel, "fotorealistické" instrument panely, podporu pre ForceFeedback, rozhranie DirectX, Multiplayer a viac ako 3000 letísk po celom svete. Zážitky spojené s lietaním ponad svetové mestá a hraním sa na "aerolinku" s Boeingom 737 si pamätám celkom presne, bol to totiž prvý (a v originálnej krabici zakúpený) simulátor, ktorý som dostal. V roku, ako inak, 1999 sa objavila už... koľkáta to? Už ôsma verzia MS Flight Simulator 2000, ktorá sa od predchádzajúceho na prvý pohľad odlišovala iba krajšou grafikou a novým lietadlom Concorde. Teraz sa píše rok 2002 a na pultoch predajní panuje deviaty MS Flight Simulator.

Narozdiel od minulej verzie prekonal FS skutočne veľa zmien. Iste, čo sa týka grafickej stránky. V novom FS si však už, žiaľ, nezalietame na nadzvukovom Concorde, ale ako odškodnenie nám Microsoft ponúkol Boeing 747 a Cessnu Caravan Amphibian (...................) a viacero nových modelov Cessien a poprvýkrát možnosť zmeniť výzor lietadla (textúry). Po grafickej stránke je na súčasnú dobu FS2002 absolútne dokonalý, používa aj nový systém AutoGen (autogenterated scenery),multitexturing, a... konečne sa FS dočkal toho, že mestá nie sú iba potextúrované placky. Áno, mestá majú vlastné domy,domčeky,budovy,mrakodrapy(tak tie sú väčšinou tam, kde majú byť), takže to môže v takom New Yorku celkom nepríjemne trhať (aj na Athlon 1GHz, 256MB RAM, GeForce2 Ti).

Rovnako veľmi dobre sú vymodelované aj stromy, ktorých je tu dostatok. Samozrejme, pokiaľ nevlastníte podobný,alebo lepší stroj,máte na výber naozaj veľké množstvo nastavení a volieb, pomocou ktorých dokážete z FS2002 spraviť výzorovo FS95. Všetky najznámejšie stavby sveta sú konečne opatrené vlastnými textúrami (v predchádzajúcej verzii tvorilo napr. Chrám Vasilja Blaženého iba niekoľko celofarebných obdåžnikov a gulí). Najznámejšie časti miest ako New York, Washigton DC, Chicago, San Francisco, Honolulu a jednoducho väčšina hlavných miest (Londýn,Paríž...) sú vierohodné aj vďaka pozadí, ktoré tvorí množstvo domov a budov, jednoducho krása.

Okrem grafických noviniek sa dočkalo svojich zmien aj samotné pilotovanie lietadla, v ktorom sa môžete obzerať po 3D prístrojovom paneli. ATC (Air Traffic Control) je hádam najdôležitejšou zmenou pre niekoho, kto jednoducho nechce lietať hore-dolu z letiska na letisko. Pomocou okna, ktoré môže byť stále otvorené, pretože je priesvitné a nezavadzá, a čísel 0-9 je uľahčená komunikácia s letiskami. Teraz si už môžete, bez akýchkoľvek zisťovaní frekvencií vysielania apod.,výpýtať povolenia k pristátiu, vzlietnutiu či preletu nad letiskom stlačením niekoľkých čísel. Komunikácia je síce obmedzená na niekoľko viet, ktoré sa menia (frekvencia,číslo letu,lietadlo,mesto,letisko...),ale oceňujem snahu Microsoftu, dokázať verne napodobniť zložité dorozumievanie sa pilota s letiskom. A zároveň gratulujem k tomu, že sa naše mestá nehovoria s anglickým nádychom, skutočne, Sliač je naozaj Sliac a nie Sliek, ako by som bol očakával. Výborne.

Legenda vychádza pravidelne s dvojročným intervalom (95,98,00,02) a ak bude, pravdepodobne, MS Flight Simulator 2004 to, na čo čaká väčšina pasívnych mierumilovných pilotov. ažko povedať, čim nás Microsoft o dva roky prekvapí, ale takýmto tempom bude FS2004 po vizuálnej stránke úplne fotorealistická (no, možno nie, ale uvidíme).

Flight Simulator 2002

Vyrobca: Microsoft
Distributor: Microsoft
Minimální konfigurace: PIV 1,2 GHz+,256MB RAM,GeForce2+
3D karta: ano
Multiplayer: ano
Typ: Simulátor
Verdikt: Zatiaľ najprepracovanejší nástupca, ako inak, že?
Hodnocení: 95%

Zdroj: gamesweb

Log-us
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012