02.02.2011 12:00, Michal "MickTheMage" Nemec, Komentárov: 5
Najočakávanejšie cRPG roka 2011

Najočakávanejšie cRPG roka 2011

Neviem či opätovné konštatovanie výraznej zmeny RPG ako „žánru“ má začiatkom roka 2011 ešte nejaký zmysel. Voziť sovy do Atén fúrikom mi vždy pripadalo akési podivné. Skrátka, RPG sa mení a už to nie je to isté, ako to bývalo pred rokmi. Stále tu však ostávajú isté styčné prvky, ale hlavne sa celkové sústredenie žánru obrátilo viac na príbeh. Čo je možno dobre. Avšak zreteľ na akčnejšiu hrateľnosť bude prítomný pri všetkých potencionálnych hrách tohto roku. Zoznam by to mohol byť v pravde monumentálny a preto sme sa zamerali hlavne na tie najvychytanejšie a z hráčskeho pohľadu najočakávanejšie hry.

Dragon Age II (PC, Xbox 360, PS3)

Po úspechu prvého Dragon Age bolo jasné, že pokračovanie na seba nenechá dlho čakať. Avšak druhý Dragon Age hádže za hlavu všetko, čo robilo prvý diel unikátnym a úplne prekopáva štýl, ktorý sa tak viac bude blížiť pocitu Mass Effectu ako „klasických“ RPG začiatku 21. storočia. Hlavný hrdina je daný, Hawke – i keď hráč si bude môcť vytvoriť jeho vzhľad i povolanie. Dialógy aj celkový pocit filmovosti však jasne čerpá z odkazu Mass Effectu.

Vývojár: BioWare

Vydavateľ: Electronic Arts

Dátum vydania: 9. marec 2011


 

Dungeon Siege III (PC, Xbox 360, PS3)

Už vidím ako duše pravoverných RPG hráčov plačú. Ďalšia hra, ktorá je veľmi výrazne orientovaná na akciu a na akčné poňatie bojov. Tradičná séria sa pod správou Square Enix dostala do rúk odborníkom na klasické RPG Obsidian Entertainment. Podľa prvých ohlasov však nečakajme nejaký komplexný herný systém. Ten ostane pomerne jednoduchý, zameraný na rýchlu a dynamickú akciu s množstvom predmetov do hráčovho inventára. Avšak môžeme čakať zaujímavé dialógy, množstvo rozhovorov a... keby sa už samotný „veľký príbeh“ nepodaril, isto môžeme čakávať dobre napísané charaktery NPC postáv. Ostatne je to Obsidian.

Vývojár: Obsidian Entertainment

Vydavateľ: Square - Enix

Dátum vydania: 22. marec 2011



DarkSpore (PC)

Hneď prvá hra v našom prehľade je príkladom spomínanej akčnosti. Pre hru Spore autori vytvorili silný editor, ktorý sa rozhodli využiť i v prípade nasledujúcej hry. Avšak namiesto toho, aby pokračovali v podivných, strategických kombináciách, rozhodli sa vydať cestou Diabla. DakrSpore tak bude akčným RPG, v ktorom si hráč vytvorí a bude postupne meniť svojho vlastného „hrdinu“ v podobe „Spore príšerky“. K tomu nebude samozrejme chýbať príklon k multiplayer hre - hráči so svojimi príšerkami proti sebe. Zároveň i ambícia nechať hráča preskúmať obrovský svet s príchuťou známou napríklad zo série Pokémon.

Vývojár: Maxis

Vydavateľ: Electronic Arts

Dátum vydania: 29. marec 2011


 

Zaklínač 2: Vrahové králů (PC)

Pokračovanie výborného a na PC úspešného Zaklínača prinesie niekoľko zásadných noviniek nielen čo sa boja týka, ale i dialógov a niekoľkých ďalších nových prvkov. Tak isto ako v prípade prvého dielu i tu budú hrať prominentnú úlohu vaše rozhodnutia a následky, ktoré budú mať dopad na všetko v priebehu celého príbehu. A to nielen v závislosti na rozhodnutiach priamo v druhej hre, ale rovnako si bude možné preniesť uloženú pozíciu z konca prvej hry a čeliť tak následkom vašich rozhodnutí z predchádzajúceho dielu.

Vývojár: CD Projekt Red

Vydavateľ: Comgad/CD Projekt

Dátum vydania: 17. máj 2011


 

Kingdoms of Amalur: Reckoning (PC, Xbox 360, PS3)

Ďalšie akčne orientované RPG, za ktorým stojí 38 Studios a mená ako R.A. Salvatore, Todd McFarlane a Ken Rolston. Kingdoms of Amalur by nám mal priniesť veľký otvorený svet s dynamickým bojovým systémom, množstvom kúziel a stovkami questov, zbraní a postáv. Viac detailov by sme sa snáď mohli dozvedieť behom tohto roka, keďže predbežný dátum vydania bol stanovený na jeseň 2011.

Vývojár: 38 Studios, Big Huge Games

Vydavateľ: Electronic Arts

Dátum vydania: jeseň 2011


 

The Elder Scrolls V: Skyrim

Dovakhiin tvoj čas nastal. Ďalšia hra zo série Elder Scrolls nás čaká tento rok. Aká bude naznačuje naše prvé preview. Určite o nej ešte v nasledujúcich mesiacoch budeme počuť. Zatiaľ sa na vlne očakávania nesie radosť i sklamanie – čo záleží od toho, čo presne autori odhalili a ako jednotlivé vlastnosti hry opisujú. Menej vlastností, iný prístup k súbojom, nemožnosť vytvárať si vlastné kúzla, či dynamické prispôsobenie sa štýlu vášho hrania. Niečo znie pozitívne, niečo negatívne, v každom prípade výsledok by mal doraziť na Martina.

Vývojár: Bethesda Game Studios

Vydavateľ: Bethesda Softworks

Dátum vydania: 11. novembra 2011


 

Mass Effect 3 (PC, Xbox 360, PS3)

Vyvrcholenie trilógie sa blíži. Dokáže Sheppard zachrániť Zem a celý vesmír k tomu? Ťažko povedať. Ostatne ME3 má pred sebou ťažkú úlohu, bude musieť vysvetliť množstvo otvorených otázok z predchádzajúcich dielov a uspokojivo ukončiť celú trilógiu. Nebude to mať jednoduché. Autori medzi prvým a druhým dielom mierne zmenili štýl hrania, väčší dôraz je opäť kladený na príbeh a na akciu, menší na štatistiky a celkové vybavenie. Je veľmi pravdepodobné, že sa tento systém pri treťom diele príliš nezmení. Tak môžeme očakávať silný príbeh a dynamickú akciu s menej novinkami v hrateľnosti.

Vývojár: BioWare

Vydavateľ: Electronic Arts

Dátum vydania: zima 2011


 

The Age of Decadence (PC)

Aby sme neopomenuli ani nezávislú scénu, pretože v nej môžeme dúfať aspoň v nejaký titul „klasických“ RPG rozmerov. A taký by mal byť aj Age of Decadence. Rozsiahly svet, zaujímavý príbeh, ťahové súboje, skrátka čo si duša hráča klasických RPG môže priať.

Vývojár: Iron Tower Studio

Vydavateľ: zatiaľ neurčený

Dátum vydania: 2011


 

Diablo III (PC)

Pravda, nie je isté, či tretie Diablo v tomto roku uvidíme, ale vždy je tu nejaká nádej – teda pre fanúšikov tejto série. Pokračovanie popularizátora bezduchého žánru „hack & slash“ prinesie dokonalejší svet, množstvo protivníkov a vyššiu spotrebu myší. Treba dodávať viac? :-)

Vývojár: Blizzard Entertainment

Vydavateľ: Blizzard Entertainment

Dátum vydania: snáď 2011


 

Neverwinter (PC)

S hrou Neverwinter sa pomaly presúvame do sféry MMO hier, i keď podľa autorov bude možné túto hru hrať aj sólo, nebude chýbať i tradičný prvok MMO žánru a teda spolupráca viacerých hráčov, či vzájomné súboje. Ako sa však Cryptic popasuje s hrou (a hlavne jej náplňou) na to si budeme musieť ešte počkať.

Vývojár: Cryptic Studios

Vydavateľ: Atari

Dátum vydania: 2011


K najsledovanejším MMO hrám tohto roku bude istotne patriť aj pokračovanie Guild Wars (PC, NCSoft, ArenaNet, november 2011) a samozrejme ďalšia hra od BiowareStar Wars: The Old Republic (PC, EA, Bioware, jeseň 2011). Old Republic chce priniesť MMO zážitok silno ovplyvnený príbehovými rozhodnutiami, tak ako ich poznáme z ich hier určených pre jedného hráča.

Okrem MMO hier by samozrejme nemal chýbať ani nášup japonských RPG. Medzi inými by to mali byť ďalšie prídavky do série Final Fantasy (Final Fantasy Versus XIII – PS3, Square Enix, asi 2011; Final Fantasy Agito XIII – PSP, Square Enix, asi 2011, či remake Final Fantasy IV: The Complete Collection – PSP, Square Enix, 2011). Dočkať by sme sa mohli aj White Knight Chronicles 2 (PS3, Level 5, asi 2011), či Monster Hunter Freedom 3 (PSP, Capcom, 2011). Pri príležitosti 15 výročia série „Tales“ by mala uzrieť svetlo sveta i ďalšia hra zo série Tales of Xillia (PS3, Namco Bandai, 2011). Už 15. februára vychádza prerábka taktického RPG klasiky zo SNES Tactics Ogre: Let Us Cling Together (PSP, Square Enix, 15. február 2011).

Samozrejme ani zďaleka to nie je kompletný zoznam, vždy niektorá hra vypadne, iná sa ukáže ako nepravdepodobná a potom je tu celý zástup i ďalších japonských RPG hier. Avšak pokiaľ sa dostane do našej pozornosti, určite vás budeme o ich výskyte na našich stránkach informovať. A to neplatí len o tých „japonských“, či „západných“ RP hrách, ale aj o bohatom žánri MMO hier.


Michal "MickTheMage" Nemec
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 5.5 / 10
(Hodnotení: 2)

Diskusia
triock cRPG 02. 02. 2011 22:46
DanKanFan Re: cRPG 02. 02. 2011 23:58
MickTheMage Re: cRPG 03. 02. 2011 02:28
chinaski co s tym furt mate 03. 02. 2011 19:46
DanKanFan Re: co s tym furt mate 03. 02. 2011 22:26
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012