20.01.2011 16:00, Juraj "Duri" Dolniak, Lukáš "Dolno" Dolniak, Komentárov: 9
Logitech G510 a G930 = správna voľba pre hráčov

Logitech G510 a G930 = správna voľba pre hráčov

Po dlhšej odmlke opäť aktualizujeme našu sekciu venovanú hernému hardvéru, v ktorej si tentoraz posvietime na čerstvú radu Gaming od Logitechu. Do vienka sa nám dostala konkrétne klávesnica s označením G510 a vyspelý high-end headset G930. Ako dopadli v našom teste a aké novinky prinášajú?

Posledná veta anotácie je pre každého, kto sa pohybuje v hardwarových kruhoch a kto si potrpí na kvalitu, veľmi dôležitá. Niekto mohol mať pri pohľade na priložené obrázky doslova „dejá vu“, nakoľko sa od predchádzajúcej rady, ktorú si kedysi vzal na paškál Gulath, výrazne neodlišuje. Celkovo možno aktuálne kúsky série Gaming označiť za inovovaných predchodcov, ktorý však prešli len jemnými zmenami.

Logitech Gaming Keyboard G510

Ako prvú vám predstavujeme klávesnicu, ku ktorej sa pristupovalo oproti modelu G19 v kanceláriách Logitechu úplne minimalisticky. Avšak pokiaľ ste hráčom, ktorý sa rozhodol obohatiť svoju PC zostavu o špičkový moderný kus klávesnice, ste na správnej adrese. Oproti konkurencii viditeľne vytŕča G510 z davu, v čom mu napomáha niekoľko činiteľov – za prvé podsvietenie s možnosťou nastavenia akejkoľvek farby za pomoci prídavného softvéru, nenápadný, no zato veľmi vkusný LCD displej a samozrejme charakteristický znak rady Gaming v podobe 18-tich G-kláves.

Venujme sa však jednotlivým prednostiam klávesnice detailnejšie. Nad tradičným rozložením kláves sa nachádza široký multimediálny panel, ktorý istým spôsobom nahrádza základné funkcie počítača a tým pádom aj šetrí váš čas. Nájdete tu okrem tlačidiel na ovládanie prehrávača taktiež voľbu zapnutia/vypnutia podsvietenia, ďalej trio kláves na zmeny podsvietenia či možnosť zamedziť rôzne Windows ponuky počas zapáleného hrania. Novinkou oproti G19-ke je voľba rovno do klávesnice zapojiť mikrofón a slúchadlá z bočnej vrchnej strany, pričom môžete priamo regulovať hlasitosť prehrávaných zvukov pomocou „koliečka“ na pravej časti. Ľavý okraj klávesnice patrí tak ako minule spomínaným 18-tim G-klávesom, z ktorých je možné zostaviť až 54 rozličných kombinácií. Buď ich použijete v hrách pre zjednodušený prístup k rozmanitým voľbám, alebo si na mieru prispôsobíte hoci aj elementárne funkcie vo Windowse. V praxi to znamená, že si napríklad skratku pre kopírovanie ctrl+c jednoducho navolíte povedzme do klávesy G2.

Najpodstatnejším prvkom klávesnice G510 je samozrejme LCD displej nesúci názov GamePanel. Prostredníctvom neho môžete sledovať aktuálny stav vašej hernej postavy (G-series selector) alebo si rovno z prostredia vašej obľúbenej hry pozrieť RSS odber tej či onej stránky, vďaka čomu zostanete vždy v obraze. GamePanel ďalej takisto obsahuje stopky, panel s hodinami (ako digitálnymi, tak aj ručičkovými), performance monitor ukazujúci aktuálny stav záťaže jednotlivých komponentov v PC a hudobných nadšencov zaujme najmä media display, ktorý informuje o práve prehrávanej pesničke (avizuje názov songu, interpreta a prehrávač).

Čo sa týka celkového dojmu, jednoznačne si zaslúži vašu pozornosť, nakoľko sa jedná o jednu z najvyspelejších herných klávesníc na trhu. Zaujme podarenými funkciami, univerzálnym a dostatočne veľkým LCD displejom, voliteľným podsvietením a „tlmeným písaním“, keďže sme počas hrania neboli vôbec rušení klasickým hlasnejším ťukaním do kláves. Jedinou nevýhodou môže byť pre niekoho nevyhovujúci tvar klávesnice a zvyknutie si na dodatočný ľavý panel s G-klávesami. Napriek tomu však Logitech Gaming Keyboard G510 vrelo odporúčame.

Približná cena: 93 Eur

Naše hodnotenie: 9

 

Logitech Wireless Gaming Headset G930

Kvalitný headset v rozumnej cenovej kategórii sa hľadá pomerne ťažko, nakoľko sa v tom vždy nájde nejaký háčik – buď sklame samotný zvuk, alebo mikrofón. Sám som doposiaľ márne pátral po skutočne obstojných slúchadlách, ktoré by spĺňali moje požiadavky. Keď sa mi však dostal do rúk headset G930, hneď som pochopil, že prehľadávať cenníky pod hranicu 100 € bola vážne chyba.

Prvé, čo vám pri pohľade na model G930 padne do očí je bezpochyby jeho nezvyčajne robustný tvar. Žiadna tenká konštrukcia, ale poriadne hrubé kovy navodzujúce dojem absolútnej profesionality. K tomu si pripočítajte nemalé slúchadlá zakrývajúce celú ušnicu a budete mať pocit akoby ste pracovali v podmienkach solídneho hudobného štúdia. Logitech tentoraz ponúka podobne ako v prípade vyššie popísanej klávesnice z ich novej Gaming rady vylepšenú verziu predchodcu. V skratke by sa dalo povedať, že kráča s dobou a svoj produkt prináša v zjednodušenej a hlavne bezdrôtovej podobe. To logicky znamená stop zavadzajúcim káblom a túto perifériu ocenia predovšetkým tí, ktorí si popri prehrávanej pesničke aj patrične zatancujú (alebo zaheadbangujú? :). Keďže tento bezkáblový systém funguje na báze bluetooth (prenos obstaráva akési bluetooth zariadenie pripomínajúce klasický USB kľúč), jeho dosah je až do postačujúcich 12-tich metrov. Vašu „slobodu“ však môže prekaziť jediná vec – vybitá batéria. Jej výdrž sa pohybuje okolo 10-hodinovej hranice, čo je podľa mňa veľmi slušný výkon. Keď ale už nadíde tá osudná hodina a batéria doslúži, žiaden problém. Stačí pomocou pribaleného bluetooth adaptéra zapojiť jednu koncovku priamo do spodnej časti slúchadiel a 7.1 zábava môže pokračovať!

Veru tak, do uší vám prúdi perfektný čistý surround zvuk 7.1, čo si môžete (tak ako väčšinu ďalších funkcií) prispôsobovať na mieru. Zo zadnej strany slúchadiel sa hneď pod „on/off“ vyníma  tlačidlo na prepínanie medzi tradičným stereo alebo spomínaným priestorovým zvukom. Najviac si samozrejme tieto nevídané vymoženosti užijete v samotných hrách podporujúcich Dolby Digital (v hororoch predovšetkým :). Keď sme už pri popise slúchadiel, nesmieme zabudnúť poznamenať, že na ľavej strane nájdete koliečko na zvýšenie/zníženie zvuku a takisto 3 G-klávesy, ktorými budete jednoducho obsluhovať ten či onen media player. Ovládanie a navolenie špeciálnych Gaming tlačidiel headsetu nájdete v priloženom softvéri. Skrze neho si smiete vyskúšať aj ďalšiu zábavnú funkciu – mikrofón. Narážame najmä na voice morphing, pri ktorom zažijete úsmevné chvíle (a možno aj záchvaty smiechu). Na výber máte dokopy 6 rôznych hlasov (troll, mutant, mimozemšťan, vesmírna veverička, cyborg, obor), pri ktorých si môžete dodatočne nastaviť výšku hlasu. Mikrofón sa dá využiť samozrejme aj na profesionálnejšie účely, nakoľko potláča šum a tým pádom vytvára ideálne podmienky pre váš komentár.

Nižšie uvedená známka dáva jasne na zreteľ, že sme s headsetom nadmieru spokojní. 7.1 zvuk s profesionálnym mikrofónom zaobalený v pôsobivom dizajne – toť G930. Len tá cena zrejme nepoteší...

Približná cena: 156 Eur 

Naše hodnotenie: 10


Juraj "Duri" Dolniak, Lukáš "Dolno" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: Logitech
Distribútor: Logitech
Testovaná platforma: Hardware
Multiplayer: nie
Lokalizácia: -
Žáner:
Vychádza na platformy:
Oficiálna stránka: http://www.logitech.com/en-us/gaming
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 4)

Diskusia
Gulath G510 - panel 20. 01. 2011 21:05
Duri Re: G510 - panel 23. 01. 2011 09:08
JurajR jemná kritika pre zlepšenie 01. 02. 2011 15:16
Marek Líška kritika 01. 02. 2011 15:31
Duri Re: kritika 01. 02. 2011 19:09
Duri Re: jemná kritika pre zlepšenie 01. 02. 2011 19:24
Marek Líška Re: Re: kritika 02. 02. 2011 19:33
Landl Re: Re: Re: kritika 02. 02. 2011 21:05
JurajR Re: Re: Re: Re: kritika 02. 02. 2011 22:46
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012