03.11.2010 00:00, Roman "JC" Kadlec, Komentárov: 0
DJ Max Portable 3

DJ Max Portable 3

Hudobné a rytmické hry sa prezentujú v rôznych formách. Guitar Hero, Band Hero, DJ Hero, Rock Band. Všetko sú to hry, ktoré sú prispôsobené špeciálnym perifériám. Málokto však vie, že aj PSP má svoju DJ hru...

Pokiaľ náš portál navštevujete pravidelne, možno vám neunikla recenzia na hru DJ Max Fever. Špeciálny unikát, ktorý pochádza z ďalekého východu sa pomaly začína oficiálne dostávať aj na americký kontinent a pomaly presakuje aj k nám. Najnovší prírastok do série - DJ Max Portable 3 sa dočkal súbežného uvedenia na trh aj v Ázii aj v Amerike, čo znamená jediné - túto sériu treba začať brať vážne. V Európe sme sa oficiálneho vydania zatiaľ nedočkali, ale to by sa mohlo s prípadným štvrtým dielom zmeniť...

O čom je DJ Max Portable 3? Prakticky o tom istom, ako DJ Max Fever. Určité zmeny však samozrejme môžeme očakávať. Zatiaľ čo Fever bola kompilácia prvého a druhého Portable, trojka je plnohodnotné pokračovanie, ktoré nebolo prispôsobované žiadnemu trhu. Ázijská aj americká verzia sú totožné a obe ponúkajú rovnakú várku 41 pesničiek, ktoré môžu neznalého našinca minimálne šokovať. Predsa len, kto z nás počul japonský alebo kórejský pop? Možno tak na YouTube a aj to iba kvôli vtipne sa tváriacim japoncom...

V prípade však, že sa rozhodnete DJ Max Portable 3 hrať, pripravte sa psychicky na to, že podobné songy budú dávkované v 2 minútových intervaloch - presne toľko pesničky trvajú, ale nepodarilo sa nám zistiť, či zo strachu o mentálne zdravie hráča, alebo kvôli celkovej náročnosti hry. Dosť irónie - niektoré songy sú síce na naše pomery trochu "teplé", ale väčšina z nich je úplne normálna, dokonca niektoré sú aj chytľavé. Soundtrack je určite základným kameňom úspechu hudobnej/rytmickej hry a DJ Max Portable 3 sa nemá za čo hanbiť. Áno, je iný, ako je bežný hráč tohto žánru zvyknutý, ale to nie je chyba - a to aj napriek tomu, že som sa snažil byť priveľmi vtipný :)

Základná hrateľnosť je prakticky nezmenená. Podobne ako v DJ Max Fever, aj v Portable 3 sa z vrchu obrazovky pustí dážď nôt, ktoré treba v pravý čas triafať. V tomto smere sa objavila jedna zmena - buď sú autori benevolentnejší a tolerujú  väčšiu nepresnosť, alebo Portable 3 rýchlejšie deteguje stláčanie gombíkov. Na obtiažnosti normal boli výsledky približne o 5% lepšie. Najväčšia zmena nového DJ Max prichádza v podobe novému módu. Okrem klasických 4 a 6-tlačítkových (5 a 8-tlačítkové v trojke chýbajú) sa objavuje špeciálny 3.2, 4.2 a 6.2 remix. Noty padajú rovnako, herná obrazovka sa však rozšíri o pravú a ľavú časť + pôvodná stredná samozrejme ostáva. Nové časti znamenajú viac priestoru na ďalšie noty a aj špeciálne presúvanie medzi nimi - na čo poslúži analógový klobúčik. V písanej forme to môže znieť fádne, ale priamo počas hrania je to riadny "zápek" a obtiažnosť ide rapídne hore, najmä pri náročnejších pesničkách. Pravá a ľavá časť pritom slúži ako špeciálny remix pult, takže sa jednotlivé songy dočkajú zaujímavých remixov. Bohužiaľ, nie všetky časti sú dokonalo zmixované.

Tak či onak, autorov jednoznačne treba za túto novinku pochváliť, nakoľko dodáva DJ Max Portable 3 punc jedinečnosti a odpoveď na základnú otázku: "Podľa čoho sa dá spoznať DMP3?". Okrem nového módu sú totiž ostatné zmeny a novinky iba z kozmetickej roviny - nové pesničky + upravené verzie starších, krajšie rozhranie (ktoré KONEČNE pôsobí elegantne a moderne) a prídavok v podobe DJ Challenges (obdoba achievementov). Jediná výtka smeruje k systému odomykania nových misií a pesničiek, ktorý je postavený na počte odohraných songov a na ničom inom. V minulých dieloch sa pesničky dali odomknúť aj splnením konkrétnych podmienok, v trojke je to však čisto iba na celkovom počte.

Čo ďalej? Povedali sme si už prakticky všetko - DJ Max Portable 3 vyzerá skvelo (v rámci možnosti) a ponúka dostatok obsahu fanúšikom série, ale svojim spracovaním neodradí ani nováčikov. Celkovo DMP3 pôsobí tak, že sa autori  snažili osloviť širší okruh hráčov a čiastočne hru prispôsobili potrebám západného trhu, čo je iba dobre. A pokiaľ ste náhodou z recenzie nepochopili o čo ide, priložené videá vám to vysvetlia...


Roman "JC" Kadlec
viac článkov autora

Výrobca: Pentavision
Distribútor: PM Studios / PSN Store
Testovaná platforma: PSP
Multiplayer: nie
Lokalizácia: Anglický
Žáner: Hudobné
Vychádza na platformy: PSP
Oficiálna stránka: http://portable3.djmax.co.kr/
Karta hry: DJ Max Portable 3
Plusy:

- nový remix mód

- elegantnejšie spracovanie

- prístupnejšie bežnému hráčovi

Mínusy:

- "iba" 41 songov

- systém odomykania nových misií a piesní

- chýba multiplayer

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 4 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012