08.11.2001 00:17, Dan Duriš, Komentárov: 0

MS Trackball Optical

Firma Microsoft je známa nielen svojím softwareom, ktorý nie je vždy na požadovanej úrovni, ale v poslednom čase aj rôznym hardwareovými zlepšeniami a doplnkami ku počítaču. A v tejto oblasti už Microsoft predstavuje naozaj prvotriednu kvalitu.

Firma Microsoft je známa nielen svojím softwareom, ktorý nie je vždy na požadovanej úrovni, ale v poslednom čase aj rôznym hardwareovými zlepšeniami a doplnkami ku počítaču. A v tejto oblasti už Microsoft predstavuje naozaj prvotriednu kvalitu.

Mal som sa o tom možnosť presvedčiť dávnejšie, keď som si súkromne testoval Micorosft ForceFeedback Wheel SideWinder. Nedávno som dostal k otestovaniu Micorosft TrackBall Optical, ktorý predstavuje výrazný prielom v oblasti pointovacích zariadení, teda myší, trackballov a podobne. Dodaný trackball bol vo verzii pre USB, ale existuje aj verzia pre port PS/2.

Samozrejme, samotný koncept trackballu nie je nič nové, existuje už niekoľko rokov. Microsoft ale štandardný trackball zobral a vylepšil svojou patentovanou technológiou IntelliEye, čo sa dá voľne preložiť ako inteligentné oko. IntelliEye je optická technológia založená na optickom systéme, ktorý zachytáva pohybujúce sa koliesko a korešpondujúco presúva kurzor myši.

Microsoft TrackBall Optical je dodávaný v masívnej krabici s dvoma inštalačnými CD. Samotný trackball pôsobí veľmi masívne, avšak iba na prvý pohľad. Užívateľ zvyknutý na myš sa snáď aj zhrozí, čo to obrovské čudo vlastne je. Napriek tomu sa netreba dať odradiť, pretože trackball funguje naozaj výborne. Ešte k samotnému vyhotoveniu: trackball je tmavošedej farby s veľkým červeným kolieskom na ľavej strane a malým striebornm logom Microsoft. Trackball pôsobí designérsky dokonalo, má moderný ergonomický tvar, čo môžete posúdiť sami z obrázkov. Z piatich tlačítok, ktoré sú súčasťou trackballu sú tri štandardné, "myšacie". To stredné je nahradené, dnes už známym a veľmi efektívnym otočným kolieskom, ktorým môžete skrolovať napríklad v dokumentoch. Microsoft TrackBall Optical okrem má okrem 3 základných tlačítok ešte ďalšie dve úplne na boku. Sú menšie, podlhovastého tvaru a môžete k nim priradiť ďalšie užitočné funkcie. Dajú sa veľmi vhodne využiť napríklad na kopírovanie textu z dokumentu do dokumentu a podobne. Koncept je jednoznačný: čoraz menšia nutnosť používania klávesnice.

Samotná technológia IntelliEye prináša niekoľko vylepšení. Prvým je až 33 percentné zrýchlenie snímania pohybu a ďalej tiež neprekonaná presnosť podporovaná digitálnym signálnym procesorom (DSP). Senzor až dvestokrát za sekundu zoskenuje koliesko a jeho prípadné pootočenie a okamžite premietne tento pohyb na pohyb kurzora na obrazovke. Výsledkom tejto technológie nazývanej spracovanie korelácie obrazu (image correlation processing) je hladký, presný pohyb kurzora.

Už spomenuté skrolovacie a zoomvacie koliesko umožňuje užívateľom rýchly skroling v aplikáciách bez nutnosti použitia klávesnice, prípadne presunu myši na scrollbar. Dve doplnkové/pomocné tlačítka sa dajú použiť na nastavenie a spustenie rôznych funkcií, napríklad navigáciu na internete vpred a vzad, prípadne tlačenie stránok, či už spomínané kopírovanie a vkladanie textu.

Pri klasických myšiach sa vždy časom objavia problémy - myš začne byť nepresná, kurzor poskakuje a podobne. Na vine je väčšinou čiastočky, ktoré sa dostávajú cez koliesko do vnútra myši a usadzujú sa na smerových valčekoch. V tom prípade nesotáva nič iné, ako koliesko vybrať a umyť v mydlovej vode a valčeky očistiť vlhkou handričkou. V prípade technológie IntelliEye tento problém odpadá - už nikdy viac žiadne čistenie! V trackballe nie sú žiadne mechanické súčiastky, ktoré by sa mohli zašpiniť alebo zodrať.

Spomínaný ergonomický design napomáha k správnemu držaniu ruky a predlaktia. Tvar trackballu podporuje pokojovú polohu ruky, čo môžem podložiť vlastnou skúsenosťou počas používania. Keď dlho pracujem s počítačom, ruka, ktorou pohybujem myšou ma začína občas bolieť. V prípade trackballu sa mi to za celú dobu nestalo ani raz. Prirodzené držanie ruky podporuje už samotná mohutnosť trackballu, na ktorý si môžete v kľude položiť celú dlaň. Palec sa vám usadí presne na koliesko. Výrazné červené otočné koliesko má aj pekný, skôr dekoratívny, efekt. V prípade chvíľkovej nečinnosti sa červené svetlo vypína a keď priložíte palec, tak sa zase zapne. Ale to už je iba taká parádička, ktorá optiku vždy sprevádza.

Software dodávaný k trackballu umožňuje nastaviť si každé tlačítko podľa vlastného uváženia, dokonca si môžete zmeniť štandardné usporiadanie ľavo-pravých tlačítok. Na svoje si v prípade Microsoft TrackBall Optical neprídu ľaváci, keďže trackball je evidentne robený pre pravákov. Dosť možné ale je, že Microsoft vyrobil aj verziu pre ľavákov. Microsoft TrackBall Optical môžem jednoznačne odporúčať, pretože poskytuje perfektný výkon za dobrú cenu a dokonca svojím tvarom z veľkej miery zabraňuje rôznym formám artrózy, ktorá je pomysleným damoklovým mečom visiacim nad používateľmi počítačov.

Microsoft Trackball Optical

Výrobca: Microsoft Corp.
Distribútor: Microsoft Slovakia
pre PC Windows 95+, 29 MB HDD, USB port, CD-ROM
pre Apple Macintosh OS 8.5.1+, 15 MB HDD, USB, CD-ROM
Cena ???
WWW: www.microsoft.com
Produkt poskytol: Microsoft s.r.o. web: www.microsoft.sk/slovakia/

Zdroj: gamesweb

Dan Duriš
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012