07.11.2001 00:17, Martin Kováč, Komentárov: 0
Word Tabs

Word Tabs

Rich Text Format skrátene RTF ako formát textových dokumentov kompatibilných s DOC snáď ani netreba predstavovať. K jeho popularite prispela nielen široká podpora zo strany užívateľov, ale aj počítačových firiem. Dôkazom môjho tvrdenia sú kancelárske balíky a textové word processory ako StarOffice, Atlantis, PC Suite, MS Office či EasyOffice. Ďalším v poradí by mohol byť produkt WordTabs, ktorý vystupuje ako textový editor pre menej náročných.

Tvorba RTF zdarma

Rich Text Format skrátene RTF ako formát textových dokumentov kompatibilných s DOC snáď ani netreba predstavovať. K jeho popularite prispela nielen široká podpora zo strany užívateľov, ale aj počítačových firiem. Dôkazom môjho tvrdenia sú kancelárske balíky a textové word processory ako StarOffice, Atlantis, PC Suite, MS Office či EasyOffice. Ďalším v poradí by mohol byť produkt WordTabs, ktorý vystupuje ako textový editor pre menej náročných.

Prvý dojem
Prvý dojem môže obdobe ako u ľudí rozhodnúť o osude každého programu. WordTabs Skipa Bremera pôsobí hneď po prvom štarte solídne a skúsenejším z nás neujde nápadná podobnosť s MS Word alebo konkurenčným Atlantis. S priložených obrázkov vidíte nakoniec rozloženie interface sami – v hornej časti sa nachádza menu a presúvateľné panely nástrojov, na pravej strane tróni tzv. Extra panel, nechýba stavový riadok a samozrejme, editačná plocha.

Položky New v menu File umožňujú zakladať nové textové TXT súbory alebo RTF dokumenty. Pri otváraní súborov však nebudeme mať problémy ani s projektmi založenými na holom texte – to preložené do ľudskej reči znamená, že môžeme bez obáv editovať a ukladať zdrojové texty k programovacím jazykom, meniť parametre v systémových súboroch a pod. V rovnakom menu sa ešte oplatí zastaviť pri príkazoch na znovunačítanie dokumentov – Reopen, práci s obľúbenými – Favourites a najzaujímavejšej funkcií Remembered Files, teda zapamätané súbory. Posledná voľba nás v dialógovom okne poinformuje o súboroch editovaných v programe s uvedeným dátumom úprav. V prípade, že hodláme vytvárať celý projekt skladajúci sa z celej série dokumentov, stačí zvoliť nový WorkSet.

Písanie ako také sa v ničom neodlišuje od ostatných editorov. Cez menu alebo nástrojové panely sa dá nastaviť typ, štýl i veľkosť písma, odsadenie, riadkovanie, pri tvorbe zoznamov sa budú hodiť odrážky. Naopak, u prehľadávania dlhších textov padne vhod prechod na zvolené číslo riadku, vkladanie záložiek – bookmarks, triedenie alebo funkcia Markup, ktorá vysvieti požadovaný reťazec znakov zvolenou farbou. Špecialitou WordTabs je import údajov týkajúcich sa času/dátumu, špeciálnych znakov, súborov a objektov. Vkladanie dátumu a času sa môže pochváliť vyše dvadsiatimi formátmi zápisu, čo by malo pohodlne stačiť pre všetky typy úloh. Pri súboroch i obrázkoch vkladáme ich obsah na aktuálnu pozíciu kurzora, to isté sa dá v podstate povedať aj o importe špeciálnych symbolov. Potešiteľnou skutočnosťou vzhľadom na spoluprácu s dominantným MS Office je podpora technológie OLE (Object Linking and Embeding) pri vkladaní objektov. Pokiaľ máte skúsenosti s týmto kancelárskym balíkom alebo produktmi kompatibilnými s OLE iste tušíte, ako bude vyzerať dialógové okno: vyberáme si typ vkladaného objektu alebo otvárame už hotový projekt z disku. Prehliadku základných editačných funkcií by som zavàšil u spolupráce so systémovou schránkou, príkazov návratu UNDO/REDO, zmeny farby písma i podkladu a lámania riadkov – Word Wrap. Pokiaľ že máme otvorených viacero súborov naraz, prepíname sa medzi nimi hornou lištou. Druhý dojem
Špeciálne príkazy a doplnkové nástroje tvoria povestné „gro“ každého správneho editora. K už spomenutým funkciám pridáva WordTabs bonus v podobe menu Tools a Extra panelu. Tools alias nástroje poskytujú pomocnú ruku pri kontrole anglického pravopisu, počítaní slov (nie znakov, hneď vysvetlím), spúšťaní internetových odkazov obsiahnutých v dokumente, konvertovaní formátu RTF do TXT či naopak a tvorbe glosárov. Perličkou boli funkcie pre premenovanie, vymazanie a znovunačítanie súboru priamo z programu.

Keď už som sľúbil vysvetliť počítanie znakov, musím záväzok vyplniť. Počítanie prebieha odlišným spôsobom, než sme zrejme zvyknutí – hodnota počtu znakov sa objaví v stavovom riadku pri selekcií textu. Funkcia má veľkú výhodu v tom, že ihneď zistíme počet znakov v označenom bloku, naopak, pokiaľ potrebujeme vedieť ich celkový počet, musíme text vyselektovať celý. To by však nemal byť najmenší problém – stačí použiť klávesovú skratku Ctrl+A.

Extra Panel umiestnený vpravo spåňa v podstate tri základné úlohy. Prvá lišta Filer zastupuje prieskumníka pre prehliadania obsahu diskových jednotiek. Otváranie súborov sa tým výrazne zjednodušuje. Index naopak pomáha pri tvorbe obsahu, v nastaveniach si môžeme podrobne zadefinovať, čo všetko sa má v dokumente skenovať a akým spôsobom. Vygenerovaný obsah môžeme uložiť pre ďalšie použitie. Záložka Spike sa mi počas testovania hodila ako odkladač častí kódov alebo fragmentov textu. Práca s lištou je vcelku jednoduchá: z otvoreného dokumentu si metódou potiahni a pusť presunieme celé bloky textu na voľnú plochu a v prípade potreby ju vkladáme na požadované miesto. Údaje sa opäť dajú exportovať i importovať.

Na záver recenzie sa ešte v krátkosti pristavím pri Info Toolbare, ktorý zobrazuje v prehľadnej forme parametre aktuálneho textu (napr. písmo, farbu, odsadenie) a Run Toolbare spúšťajúcom systémové príkazy (napr. formátovanie diskety, prechod na WWW stránku) a vstavaný riadok MS-DOS. A keď sme už pri spúšťaní, funkcia Browse z menu File spustí dokument v asociovanej aplikácií.

Záverečný dojem
WordTabs rozhodne nie je náhradníkom za profesionálne word processory, no splní aj náročnejšie úlohy. Potencionálni užívatelia ocenia podporu technológie OLE, príjemné rozhranie podobné komerčnému konkurentovi, doplnkové nástroje či užitočný Extra panel. WordTabs je šírený formou freeware a zaberie na disku cca. 1 MB. Keďže domovská stránka programu je nedostupná, ponúkam vám alternatívu v podobe archívu na ZDNET.

WordTabs

Výrobca: ZDnet
Typ : Freeware
Pre & Proti : + podpora OLE
+ intuitívne ovládanie a variabilnosť
+ cena
- nepodporuje vkladanie tabuliek
- chýba lokalizácia
WWW: www.www.ZDnet.com

Zdroj: gamesweb

Martin Kováč
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012