24.10.2001 00:17, Marbh Maidin, Komentárov: 0

Podvrženec

Mám rád tvorbu Rogera Zelazneho. Aj napriek výkyvom - ktoré siahajú od bezvýrazných prvoplánoviek po skvosty typu Amber či Okamih bouře (Ikarie 12/93). Zbožňujem jeho bizarnú fantáziu a prepracované postavy - s ich láskami a nenávisťami. Ako zvyknem vravievať, milujem Corwina a Deirdre v Rue Pigalle... plnej vône kvitnúcich gaštanov.

Might & Magic

Mám rád tvorbu Rogera Zelazneho. Aj napriek výkyvom - ktoré siahajú od bezvýrazných prvoplánoviek po skvosty typu Amber či Okamih bouře (Ikarie 12/93). Zbožňujem jeho bizarnú fantáziu a prepracované postavy - s ich láskami a nenávisťami. Ako zvyknem vravievať, milujem Corwina a Deirdre v Rue Pigalle... plnej vône kvitnúcich gaštanov.

Takže, ak ste sa už s pánom Zelaznym stretli, na úvod vám postačí informácia, že Podvrženec je z tej lepšej tvorby pána vizuálnej poetiky. Ako vraví vydavateľ na obálke, je to "Zelazny ve své ranné podobě - stručný a neředěný..."

Táto kniha je - podobne ako väčšina Zelazného diel - kombináciou čistej fantasy a vedeckej fantastiky. Spája moderný svet s drakmi a kentaurmi. Nenásilne - so všetkou zručnosťou tvorcu Amberu. Uvidíte súboj bojového lietadla a draka - no vôbec vám to nebude pripadať zvláštne...

Kniha začína tak, aby dostála svojmu názvu. Po ťažkom boji je porazený zlý čarodejník, no ostáva po ňom dieťa. Víťazi sa nechcú znížiť k vražde a tak prijímajú kompromisné riešenie - ktoré by navždy odstránilo hrozbu pomsty. Malý Pol Datson musí byť prenesený do cudzieho sveta, akéhosi paralelného vesmíru - výmenou za tamojšie dieťa. Cudzí svet nepozná mágiu a tak by všetko malo prejsť hladko. Budúci mág časom zabudne na svoje schopnosti...

No človek mieni, osud mení. Pol, ktorý vyrastá ako Daniel Chain, sa neprispôsobí technickému svetu - skôr on sa mení okolo dieťaťa a neskôr mladého muža. Pol miluje hudbu a akordy jeho gitary dokážu ovládať... všetko. Keď Pol hrá, ľudia fascinovane načúvajú a dym v bare sa zvíja do bizarných obrazov. Z šera sa vynárajú hrady, draci a armády kentaurov...

Podobne je to v jeho domovskom svete. Druhý podvrženec vyrastá ako Mark Marakson, a v žilách mu koluje zmysel pre logiku. Vymýšľa, tvorí - spočiatku koníkov na zotrvačník, neskôr parné stroje či systémy stavadiel. Mark nedokáže akceptovať myslenie dedinčanov, ktorí sa boja pokroku. Núti ich premýšľať a je prekvapený, keď sa začnú brániť. Krv sa začína variť...

Dej knihy je vlastne konfliktom medzi Markom a Polom, ktorý sa musí vrátiť z cudzieho sveta, aby zachránil vlastný. Je to stret techniky a mágie - sprevádzaný súbojom o ženu. Jednoducho, je to ideálny podklad pre Zelazného rozprávačský talent, pre jeho fantáziu, ktorá tak môže vytvárať scény typu "hrdina letí na drakovi a hrá mu na gitare". Predovšetkým Pol (vynikajúco stvárnený Tomášom Kučerovským na obálke) je pôsobivým typom hrdinu - je to akýsi Eric Draven, ktorý k tomu všetkému ovláda čarovné línie Vesmíru.

Možno to nie je Amber (knihe chýba hlbšia zápletka, je to čistý a priamočiary stret dvoch svetov), no má k nemu veľmi, veľmi blízko. Možno viac ako Jack, Pán Stinů. Možno menej... No každopádne je to hutná a silná fantasy, ktorú vám odporúčam. K dokonalému šťastiu mi tam chýbala len Deirdre - Corwin tam je.

Podvrženec

Autor: Zelazny Roger
Typ: fantasy novela s prímesou sf
Originál: Changeling
Vydal: Straky na vrbě
Obálka: Tomáš Kučerovský
Preklad: Jan Kantůrek
Strán: 266 strán
Cena: 160 Kč
Rok: 2001
Hodnotenie: 80%
Uverejnené v spolupráci s Fantasy & Sci-fi denníkom: www.fandom.sk

Zdroj: gamesweb

Marbh Maidin
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012