03.04.2010 00:00, JC, Komentárov: 0
Nával hier pokračuje – druhý herný štvrťrok je tu!

Nával hier pokračuje – druhý herný štvrťrok je tu!


Prejedení hraním vstupujeme do ďalšej, druhej etapy tohto roka. A spoločne s ňou do kvanta videohier, ktoré k nám nestihli doraziť počas prvého štvrťroka. Otázka teda znie: komu dáte prednosť? Začínajúcej jari alebo svojej hernej základni?

Na úvod si v krátkosti rozoberme, ako dopadol minulý štvrťrok v stále rozšírenejšom hernom odvetví. Ak sa retrospektívne obzrieme za uplynulými troma mesiacmi, musíme skonštatovať, že sme zažili prekvapenia, sklamania a poniektoré tituly priniesli presne to, čo sme od nich očakávali. Do poslednej zmienenej skupiny bezpodmienečne patrí druhý Mass Effect, ktorý k nám zavítal na prelome januára a februára. Vesmírne veľdielo uspelo aj tu u nás na Hrajmobile, o čom vás presvedčí naša recenzia. Sexi čarodejnica navlečená v tesnom latexe, Bayonetta, dopadla nadmieru dobre, to isté platí aj o dlho očakávanom duchovnom nástupcovi Fahrenheita, interaktívnom filme s prvkami adventúr, Heavy Rain. Stret Aliena s Predátorom dopadol nad očakávania, aj napriek niekoľkým nedostatkom si v nabitom hernom období viedol veľmi slušne. Bioshock 2 síce svojho predka neprekonalo, no neurobilo si hanbu a okrem hry za Big Daddyho nás zaujalo kvalitným príbehom. Nesmieme samozrejme zabudnúť ani na zakončenie trilógie s Kratosom v hlavnej úlohe, God of War 3 bolo vynikajúce. Prekvapenie sa konalo v prípade Just Cause 2, už pri testovaní demoverzie sme tušili, že sa tvorcovia poučili zo svojich chýb a priniesli ukážkové prevedenie free-runingu. Do pomyselnej kolónky „Sklamania“ by sme mohli zaradiť trojicu Dante´s Inferno, Star Trek Online a druhé Army of Two, ktoré sa museli zmieriť s len mierne nadpriemernými hodnoteniami.
 
Hlavu hore, ak ste opäť vyhladli po toľkých hrách a máte chuť na ďalšie a ďalšie kvalitné tituly, nasledujúce tri mesiace vám istotne vyčarujú úsmev na tvári. Už o niekoľko dní nastúpime do radov gangstrov a motorkárov, zadriftujeme si v zbesilých závodoch či vytasíme kolty v open-world western akcii.
 
Grand theft Auto IV: Episodes from Liberty City [PC/PS3] – 13. apríl

Ako sa robia mestské akcie nám už čoskoro predvedie Rockstar Games, ktoré chystá konverziu xboxových epizód z Liberty City na dvojicu platforiem, PC a PS3. Edícia obsahuje dva diely z úplne odlišných kultúrnych vrstiev. Zatiaľ čo prvý nám ukazuje drsný život motorkárov navlečených v kožených bundách, ten druhý rozpráva príbeh o uletenom homosexuálovi, ktorý žije len pre diskotéky. Lost and DammedBallad of Gay Tony pripravili pre nás hŕbu nových úloh, ktoré sú často úzko späté s tými z čias GTA IV. Dokonca sa stretneme aj so starými známymi, ktorým sme neraz zachraňovali krk už v roku 2008. Dvojica datadiskov, kedysi samostatne sťahovateľných príloh k základnej story štvrtého GTA, sa k nám mala dostať už o čosi skôr, dvojtýždňový odklad spôsobilo vyladenie hry pre PS3 verziu, za čo sa európska pobočka Sony ospravedlnila.

Red Dead Redemption [X360/PS3] – 21. máj

Ako sa robia westernové akcie, to nám zas ukáže Rockstar v prípade third person akcie Red Dead Redemption. Na jeho kvality sa nedávno pozrel aj LordDan, a tak z jeho preview vypichneme zopár zaujímavostí. V prvom rade musíme spomenúť príbeh zasadený na Divoký západ. Chopíme sa postavy menom John Marston, ktorá si žije až príliš ideálny život. Všetko začne naberať na obrátkach, keď za Johnove niekdajšie hriechy bude pykať jeho rodina. Westernová krajina v hre má byť skutočne obrovská a Rockstar ju chystá rozdeliť na tri rozdielne teritóriá. Po púšťach či mestách preženieme naše tátoše, jediný najrýchlejší a najspoľahlivejší „dopravný prostriedok“ v hre. Red Dead Redemption bude prvým open-world westernom pre Xbox 360 a Playstation 3, nad PC verziou autori zrejme stále premýšľajú a vylúčená ešte stále nie je.

Alan Wake [X360] – 21. máj

Päť rokov vyvíjaný Alan Wake z dielní Remedy si už tento máj odbije svoju dlho očakávanú premiéru! Zo strany majiteľov Xboxu 360 veľká radosť, zo strany PC hráčov obrovské sklamanie, resp. nenávisť voči Microsoftu. Ten si to totiž tesne pred vydaním rozmyslel a spresnil, na aké platformy hru vypustí, ale po PC niet ani stopy. Petícia nezabrala, MS proste nepopustí, no na ich tvrdohlavosť si pomaly zvykáme aj napriek tomu, že nás pripravuje o perfektné diela. Titul, v ktorom sa zhostíme roly spisovateľa Alana Wakea, k takým prípadom istotne patrí a je najočakávanejšou hrou súčasnosti. Nie je sa čomu diviť, svojimi kvalitami presvedčila dávno pred vydaním snáď každého. Zmes podareného príbehu, prekrásnej grafiky a zaujímavých herných mechanizmov, bude doplnená štipkou strachu a všadeprítomnou nervydrásajúcou atmosférou. Ehm, štipkou? Presnejšie celými zástupmi hororových prvkov, aké sme kedy mali možnosť vidieť v akomkoľvek hernom prevedení.

LEGO Harry Potter: Years 1-4 [PC/X360/PS3/PSP/Wii/DS] – 28. máj

Traveller´s Tales si vo svojej dlhoročnej kariére vzalo na mušku hneď niekoľko populárnych filmov. Prešli sme sa po horúcich púšťach v Indianovi Jonesovi, zavítali sme do Gothamu v úlohe Batmana alebo čelili vesmírnemu boju medzi jediaimi vo Hviezdnych vojnách. Nešlo však o „tradičné“ prevedenie a tvorcovia sa nesnažili o čo najrealistickejšie vizuálne spracovanie, dali prednosť jednoduchšej, ale o to zaujímavejšej forme – inšpirovali sa stavebnicami LEGO. Nech to znie akokoľvek vtipne alebo až trápne, ich hry sa tešia pomerne veľkému záujmu a dnes je pomaly zvykom, že každoročne vyjde aspoň jedna zo sveta LEGO hier. Tento máj sa pozrieme na príbeh mladého čarodeja a zavítame na Rokfortskú strednú školu čarodejnícku. Nemala by chýbať hra za každú jednu postavu, ktorá sa vo filmových alebo knižných predlohách vyskytla, takisto ani možnosť kooperácie na jednom počítači. Nesmieme ale zabudnúť, že príbehy legového Harryho Pottera budú rozdelené na dve časti, Years 1-4 logicky ponúkne iba prvé štyri diely, na ostatné si budeme musieť chvíľu počkať.

Prince of Persia: The Forgotten Sands [PC/X360/PS3/Wii/PSP/DS] – máj/jún

Uznávanú plošinovku s charizmatickým Princom z Perzie v hlavnej úlohe čaká okrem ďalšieho herného pokračovania taktiež sfilmovanie „next-gen trilógie“, od Sands of Time po Two Thrones. Spoločne s príchodom filmu z dielní Walta Disneyho prichystalo montrealské štúdio Ubisoftu (s početným, vyše 1000 členným tímom) „reinkarnáciu“ spomínaných Pieskov času s podtitulom The Forgotten Sands. 21 rokov stará séria sa tým pádom zameria na drahocenné piesky a príbeh bude zasadený do obdobia medzi Sands of TimeWarrior Within, kedy princ prichádza do armádou spustošeného kráľovstva svojho brata. Zaujímavým prvkom hry bude možnosť zmraziť svet naokolo. Táto špeciálna schopnosť, vyžadovaná pre zdolanie niekoľkých pasáží, zaujala zrejme zo všetkého najviac, nakoľko jej prezentácie vyzerali úžasne. Stanovený máj 2010 patrí pre všetky platformy až na jednu. Áno, tipujete správne, PC verzia vychádza o mesiac neskôr. Je za tým Uplay?
 
O ďalších hrách, ktoré by sme mali čoskoro uvítať, sme vás informovali už v minulej téme venovanej prvému štvrťroku. Zmenou prešli akurát tak dátumy vydania, čo znamená:
 
Tom Clancy´s Splinter Cell: Conviction [PC/X360] – 16. apríl (PC verzia o dva týždne neskôr)
Lost Planet 2 [X360/PS3] – 11. máj
Split Second [PC/X360/PS3] – 18. máj
Blur [PC/X360/PS3] – 25. máj
R.U.S.E. [PC/X360/PS3] – máj/jún
Alpha Protocol [PC/X360/PS3] – jún



JC
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012