16.10.2001 00:17, Ivo Ninja, Komentárov: 0
Commandos 2: Men of Courage

Commandos 2: Men of Courage

Pochybujem, že existuje niekto, kto hru Commandos nikdy nehral, nevidel u kamaráta alebo o nej aspoň niečo nepočul. Commandos bola totiž v roku 1998 vyhlásena za hru roku a do dnešného dňa sa z nej predalo okolo 1,4 milióna kópií (čiže autori už zrejme na kávu majú :-). Pretože sa v princípe jednalo o real-time stratégiu, zákonitosti hry boli a sú viacmenej presne opačné. Zatiaľčo v klasickej RTS rozhoduje vaša rýchlosť pri výstavbe jednotiek, tu ste mali času dostatok. Najdôležitejšie bolo naplánovanie celej úlohy.

Pochybujem, že existuje niekto, kto hru Commandos nikdy nehral, nevidel u kamaráta alebo o nej aspoň niečo nepočul. Commandos bola totiž v roku 1998 vyhlásena za hru roku a do dnešného dňa sa z nej predalo okolo 1,4 milióna kópií (čiže autori už zrejme na kávu majú :-). Pretože sa v princípe jednalo o real-time stratégiu, zákonitosti hry boli a sú viacmenej presne opačné. Zatiaľčo v klasickej RTS rozhoduje vaša rýchlosť pri výstavbe jednotiek, tu ste mali času dostatok. Najdôležitejšie bolo naplánovanie celej úlohy.

Čas nebol tak dôležitý. Jednotky ste samozrejme nestavali, mali ste na začiatku až 6 špeciálnych príslušníkov elitnej jednotky a tými ste si museli vystačiť. Určite sa dá konštatovať, že Commandos si tak vlastne vytvorili svoj vlastný typ hry. Grafika bola naozaj nádherná a hlavne sa to super hralo. Niekomu možno vadila veľká obtiažnosť hry a s tým spojené neustálne ukladanie a nahrávanie pozícií. Tento aspekt mal ale určite vplyv na zvýšenie hrateľnosti a dohrať záverečné misie bola niekedy úloha i na celý deň. Vydanie mission packu Commandos: Beyond The Call Of Duty prinieslo ďalších 8 (v pôvodnom ich bolo 20 + 6 tréningových) oveľa rozsiahlejších a ešte ťažších máp plus niekoľko drobných noviniek. Aby som ale nechodil okolo horúcej kaše, v čom je nové Commandos 2 vlastne nové a prečo je toto pokračovanie taktiež výborné a možno viac než len výborné?

Fakt je, že všetko dobré ostalo a pribudli ďalšie vynikajúce prvky. Začal by som u starých dobrých elitných vojakov. Vedzte, že všetci prežili prvý diel a stretnete sa s nimi i v tomto pokračovaní. Konkrétne opäť stretnete zeleného bareta nazvaného Jack „Butcher“ O’Hary, opäť sa stretnete s harpunou a člnom námorníka Jamesa „Fins“ Blackwooda, expertom na výbušniny Thomasom „Fireman“ Hancockem, elitným odstrelovačom sirom Francisom „Duke“ Woolridgom, s vodičom a špecialistom na kanóny Samom „Brooklynom“ a samozrejme nechýba ani špión Mike „Frenchy“ Duchamp. Okrem nich však do teamu narukovali ďalší 2 špecialisti. S jednou, agentkou Natashou Nikochevski (pôvodom Ukrajinka) ste sa už letmo stretli v datadisku. Tu ju budete používať predovšetkým ako návnadu pre vlákanie nemeckých hliadok do pascí. Druhým, čisto novým členom vášho teamu je zlodej – špecialista Paul „Lupin“ Toledo. Ten má zlepšené skúsenosti z hľadiska pohybu, ako niekam vliezť či vyskočiť a ako správny zlodej dokáže otvárať i trezory. Naviac má schopnosť nahliadať do vnútrajška budov a odhaliť tak, čo je vnútri. Asi si hovoríte, že vo vnútri budov sa v pôvodnom Commandos nič nedialo.Inak tomu je však v Commandos 2, o tom však neskôr.

Grafický engine umožňuje rozlíšenie od 640x480 až po 1024x768. Ideálne pre hru však je nižšie rozlíšenie, ktorá vám napr. umožní lepšie zachytiť cieľ. Samozrejmosťou ostal zoom. Nakoľko všetky modely sú vymodelované v programe 3Ds MAX, samotná mapa je opäť iba v 2D (čomu som najprv skoro nechcel uveriť :-). Špeciálne naprogramovanie ciest a vyvýšených miest však zaručuje úplne presne 3D priestor. Izometrický pohľad na hru však ostal. Ako som už letmo spomenul pri popise zlodeja Lupina, budete môcť vstúpiť i do budov. V momente vstupu do budovy sa vám zmení pohľad na celú mapu iba na pohľad na vnútro budovy. Týmto pohľadom je možné plne rotovať a odhaliť tak rôzne skrýše. Nepriatelia vás môžu do budov prenásledovať a pri úteku budete musieť napr. vyskočiť z okna.

Inak vnútorné rozmery budov samozrejme súhlasia s rozmermi vonkajšími. To je dôležité napr. i preto, že môžete vojsť so sniperom do budovy, vyjdete na najvyššie poschodie, pristúpite si k oknu a prepnete sa na pohľad do mapy a môžete kľudne odstrelovať. Iba zlodej však má možnosť nahliadať z ulíc do budov. Ostatní tam musia vstúpiť a pristúpiť tak na nebezpečie prítomnosti niektorého nepriateľa. Ďalším novým prvkom je možnosť skákať (napr. z mostu) do vody. Po skoku do vody sa prepnete taktiež do špeciálneho pohľadu zobrazujúceho vášho vojaka v koryte rieky. Úrovne viditeľnosti samozrejme ostávajú, ale napr. bežiaci vojak bude menej viditeľný, taktiež stráž potom, čo vás uvidí, nebude strielať ihneď, ale až potom, čo si bude istá, že ste nepriateľ. Až potom vytiahne zbraň a začne strielať. Budete mať tak trochu času (sekundu? :-) zase bez ujmy na zdraví zmiznúť. Z ďalších zmien stojí za pozornosť predovšetkým možnosť požičiavania niektorých veci medzi jednotlivými špecialistami. Je na čase zmieniť sa o misiach.

Všetky mapy sú oveľa väčšie a k elitnej misii rozhodne patrí útek zo slavného vojenského zajateckého tábora Colditz. Možno si niektorí z vás spomenú, že misia je podľa skutočnej udalosti. Tento útek sa skutočne podaril, ale takmer všetci vojaci boli chytení a na priamy Hitlerov rozkaz (ktorý bol samozrejme proti Ženevským dohodám) popravení. Vy sami si tak na vlastnej koži vyskúšate tento útek. Na začiatku misie budete mať dvoch vojakov, ku ktorým si budete môcť vybrať ďalších dvoch podľa svojho uváženia vzhľadom k ich skúsenostiam. Je jasné, že najdôležitejším mužom v tejto misii bude zlodej Lupin. V misiach nebude chýbať ani slávny most cez rieku Kwai (po ktorej som sa pred 5 rokmi osobne plavil, bol to naozajstný zážitok), ale veľa misií sa odohráva i v Európe.

Podľa odhadu autorov na vás čaká minimálne 70 hodín čistého času hry a rozhodne skvelá zábava. Ak ste nehrali Commandos 1, máte túto premárnenu šancu teraz šancu nahradiť a pokiaľ ste naopak Commandos 1 s nadšením prešli, z dvojky budete nadšení o to viac.

Commandos 2: Men of Courage

Výrobca: Pyro Studios
Distribútor : Eidos
Distribútor SR : Digital Media Trade
Odporúèaná konfigurácia: PII 400, 64 MB RAM
3D karta: nie
Multiplayer: ano
Typ: Stratégia
Verdikt: Z dvojky budete nadšení
Hodnotenie: 88%

Zdroj: gamesweb

Ivo Ninja
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012