07.11.2008 00:00, DKF, Komentárov: 7
Najlepšie hororové hry všetkých čias?

Najlepšie hororové hry všetkých čias?

Hororové a strašidelné prvky si pre seba v hernom biznise podmanili obrovské teritóriá ihneď po vydaní prvých hier. Avšak o hororovom žánri ako takom  mali v dávnych časoch úplne iné predstavy ako dnes.
Dalo by sa povedať, že ľudia sa vtedy báli úplne inak. Teraz už vývojári pri vytváraní takýchto hier rozmýšľajú úplne do extrémov a tak nám predkladajú hry, pri ktorých nám naozaj behá mráz po chrbte. Vďaka takmer dokonalej grafike, ktorú prezentujú konzoly novej generácie a kvalitné PC, nám vývojári môžu priniesť cez naše obrazovky čím ďalej tým reálnejšiu hrôzu a dokonalejšie pocity strachu. Preto som sa rozhodol spraviť taký malý nostalgický článok o klenotoch medzi hororovými hrami.

Takže poďme pekne postupne a ponorme sa do sveta strachu. Hry ktoré budú v mojom zozname sú podľa mňa najlepšie hororové hry, takže ak som nejakého vášho favorita vynechal, tak mi to prepáčte.

Začnem s jednou básňou, ktorú som našiel nedávno na internete a keď ju čítam, tak akoby zo mňa ťahala všetky radostné chvíle môjho života. Keby mi ju niekto povedal naživo v nejakej tmavej uličke, tak by som určite dostal porážku :)

Jménem své moci a zemské síly
svolávám z pekel temné víly,
jež nemají v duších jen bílý sníh,
jejichž srdce pokrývá hluboký hřích.

Jménem své duše a vodní hlubiny
volám já po kraji i v černé dubiny,
přiveďte démony z pekel i vzduchu,
přivodíc neštěstí zraku i sluchu.

Jménem svého života a vzdušné dálky,
přeji si rozpoutat jen kruté války.
Přeji si pokrýt svět černou tou kápí,
jež duše smrtelných do podsvětí lapí.

Jménem svěho těla i ohně plamenem,
nechť jejich srdce stane se kamenem.
Měli jste mnoho, však chtěli jste víc,
jak už to bývá, teď nemáte nic.

Ani svou duši...   

autor: Louisia

Alone in the Dark séria (1992 -... )

Pre mňa je samozrejme jasné ako facka, že začnem s “krstným otcom” hororových hier, konkrétne so sériou s názvom Alone in the Dark. Nie je to prvá hra tohoto žánru, ale si myslím, že práve od vzniku Alone in the Dark sa začína naozajstná etapa týchto hier. Hra mala svoj debut v roku 1992, kedy zažila obrovskú slávu, ktorú si nejaký ten čas vedela aj udržať. Potom sa však jej ozajstne čaro navždy stratilo.

Práve tento rok do rodiny Alone in the Dark pribudol ďalší prírastok, ktorý hneď na začiatku zažil krutý pád a negatívne ohlasy zo strany recenzentov. Následne titul vývojári vybrúsili, prerobili grafický motor aj ovládanie, a onedlho vydajú na svoju cestu verziu pre konzolu Playstation 3 s podtitulom Inferno. Uvidíme aký desivý pocit nám prinesie táto prerobená verzia.

Resident Evil séria (1996 -...)

Hra bola vydaná v roku 1996 na konzolu Playstation, ale po nejakom čase sa stala dostupnou aj na iné platformy. Keď zoberiem do úvahy všetky platformy dokopy, tak z hry RE vydali 4 veľké časti a 11 malých. Tento rok netrpezlivo čakáme na piatu časť tejto kultovej série, ktorá sa bude odohrávať na vírusom zamorenom Africkom kontinente.

RE séria nám už niekoľkokrát priniesla nesmierne veľké pocity strachu a nepríjemné nočné sny. Hra mala svojský štýl dávkovania strachu, aj keď musím podotknúť, že to bolo mierne okopírované od Alone in the Dark čo je malé verejné tajomstvo. Po čase však hra vytvorila okolo seba takú atmosféru, do ktorej keď sa dostaneme, tak bez váhania vieme, že sa jedná o hru Resident Evil.

Silent Hill séria (1999 -...)

Áno, áno moja nekompromisná srdcovka. Ani nechcem tomu veriť, že pomaličky ubehne už 10 rokov od vydania prvej časti na konzolu Playstation. Tento rok som mal možnosť vyskúšať USA verziu novej časti SH. Recenziu mimochodom nájdete tu. Pred vydaním hry som sa tesil ako malý sopliak, že konečne prežijem ten dusivý pocit strachu, ktorý dokáže priniesť do herného sveta len mestečko Silent Hill. Bohužiaľ moje očakávania sa hneď v prvej hodine hrania rozplynuli ako nádeje po príchode do tohoto tajomného mesta. Ale ako som to už písal aj vo svojej recenzii, EU verzia hry bude podľa vývojárov celkom prerobená a vylepšená. No ved uvidíme. Každopádne prvý pokus sa im vôbec nepodaril, čo je teda dosť smutné pri sérii takého kalibru.

Je to škoda, pretože séria Silent Hill bola vždy známa svojimi nefalšovanými novinkami  a hlavne tým, že pri každej jednej časti vedeli hru rozširovať úžasnými nápadmi, ktoré však vôbec nezmenili pôvodnú štruktúru hry. Ten kto hráva túto sériu určite vie, že tieto moje slová niesu len výmyslom mojej fantázie, ale realitou, hoci pri mestečku Silent Hill sa to nikdy nevie… Vývojárom týmto prajem veľa úspechu pri vydaní vyladenej verzie.

System Shock 2 (1999)

Musím sa priznať, prvá časť tejto hry sa mi veľmi nepáčila, ale kvôli druhej časti, ktorá ma úplne vtiahla do svojho deja, som musel túto hru zaradiť medzi najlepšie hororové hry. Písal sa rok 1999 a System Shock 2 bola zaradená medzi hru so špičkovým grafickým prevedením. Zožala veľký úspech vo svojom žánri a s veľkou určitosťou píšem, že až dodnes ju hráči vyberajú zo svojich šuplíkov, aby aj keď len na malú chvíľku zažili hrôzu, ktorú hra System Shock 2 ponúka.

Prečo si to myslím? No preto, lebo v mojom blízkom okolí sa táto hra považuje za unikát. Chcete vedieť ešte jeden dôvod prečo som zaradil túto hru do môjho zoznamu? Dám vám ju. V tom čase totiž RPG prvky v FPS hre boli takým nezvyčajným javom, ako je teraz tisícka u bezdomovca.  

Doom 3 (2004)

Troška som skočil dopredu v čase a pristál som rovno v roku 2004. Roky 2004 a 2005 nám priniesli veľa zaujímavých hororových hier. V histórii hry Doom mi určite dáte za pravdu ak napíšem, že práve tretia časť sa im podarila najlepšie a najkvalitnejšie. Hoci si myslím, že u každého sú jednotka a dvojka zaradené medzi kultovými hrami. Hra Doom 3 bola tak realistická, ako málo hier predtým.


Až dodnes sa ku nej môžete vracať, a myslím si, že viacerí z vás si ju určite radi zahráte. Učinil by som veľký hriech, keby som Doom 3 vynechal zo zoznamu.

Cold Fear (2005)

Cold Fear nieje až tak známa hra roku 2005, ale so svojim štýlom si určite získala srdcia mnohých hráčov, ktorí si ju vyskúšali. Hra disponovala veľmi obdivuhodným príbehom, a jej grafické prevedenie tiež nebolo na zahodenie. Ba by som povedal, že dodnes by jej grafika obstála aj napriek tomu, že už od jej vydania prešli celé tri roky.

Napíšem vám v skratke príbeh hry. Ten začína na ruskej rybárskej lodi, ktorá sa plaví niekde na Beringovom mori. Ako člen americkej pobrežnej hliadky sa musíme dostaviť na ruskú loď s jediným cieľom. Nájsť nejakú známku života. Bohužiaľ nič iné nás nečaká iba strach, hrôza a panika.

F.E.A.R. (2005)

Už len kvôli svojmu menu nemôžem túto hru vynechať na “čiernej” listine, hoci nič prevratného do herného sveta nepriniesla. No vďaka príbehu Almy, ktorý bol skutočne silný a desivý, som musel túto hru napísať na zoznam pozvaných.



Penumbra séria
(2007 -...)

Penumbra prišla, videla a zožala obrovské úspechy. Prvá časť mi otvorila oči v minulom roku.  Nečakal som veľa od tejto novej hry, ale po vyskúšaní som musel svoju mienku opraviť. Hra ma so svojimi kreatívnymi hádankami a neuveriteľne dobrou atmosférou, ktorú vedela udržať až do samotného konca úplne položila na lopatky. Dve časti nechali veľkú pečiatku v ľuďoch, ktorí ju hrali, a dúfajme, že aj pripravované pokračovanie bude také dobré.

Hlavnou úlohou v hre bolo nájsť nášho strateného otca, ktorý sa stratil za nezvyčajných okolností. Počas nášho pátrania sme sa dostali do blízkosti desivých kreatúr, a taktiež sme museli vylúštiť prefíkané hádanky. Hru vyrobila firma Team Energetic, ktorá pozostáva zo štyroch mladých chlapcov. Títo šikovní chalani povedali, že na hre Penumbra pracovali len niekoľko mesiacov a ich cieľom bolo vytvoriť dielo, ktoré poukáže na ich tvorivé schopnosti. No chlapci dávam pred vami klobúk dolu.

Clive Barker´s Jericho (2007)

Rok 2007 nám pripravil dostatočnú dávku hrôzy a strachu. Tento rok sa objavila v našich herných obchodoch hra s názvom Clive Barker´s Jericho od jedného najväčšieho majstra hororov. Do hry zakomponovali veľa drobných noviniek, ktoré nám priniesli nejednu hodinu strachu. Za predchodcu tejto hry považujem titul Undying, ktorý tiež nebol ľahké sústo pre moje nervy a srdce, ale Jericho predsalen so svojou viactvárnosťou lepšie ustojí miesto v mojom zozname.

A mimochodom hra CBJ nám priniesla taký, vizuálny zážitok, kvôli ktorému sa dodnes bojím pozrieť pod posteľ po zhasnutí svetla.

BioShock (2007)

Výborná hra so skvelou grafikou a jedinečným herným štýlom. Hra Bioshock bola vo svojom žánri asi najväčším trhákom minulého roka. So svojim prepracovaným príbehom a jedinečnými novinkami obstála aj v tých najdetailnejších testoch svetových recenzentov. Okrem perfektných dobrodružstiev v úchvatnom morskom svete, na nás čakali aj rôzne nebezpečné príšery. Takže zostať nažive naozaj nebolo ľahké.

Teraz keď sa hra objavila aj na môjho miláčika, čiže na konzolu Playstation 3, tak sa od nej neviem niekedy na dlhé hodiny ani odtrhnúť. Ten, kto Bioshock ešte nehral, a nezaobstará si ho, tak môže povedať, že osudnú chybu svojho života má úspešne za sebou.

Dead Space (2008)

Tak tomuto sa hovorí víťaz roku 2008 na celej čiare. Nečakalo sa veľa od tejto survival hry, ale ľudia z firmy Eletronic Arts nám ukázali, že aj z nezaujímavej hry sa môže stať hitovka. Táto hra vládne hororovou atmosférou, ktorá tu nebola už veľmi dávno. Aj jej grafické prevedenie je na veľmi vysokej úrovni, čo ešte viacej pridáva na hrôzostrašnosti. Celý dej sa odohráva v ďalekom vesmíre. Prieskumná loď menom USG  Ishimura sa s posádkou na svoje palube nachádza na misii, keď sa náhle jedného dňa s ňou stratí spojenie. Firma posiela na Ishimuru partiu údržbárov a taktiež aj nášho hlavného hrdinu, inžiniera Isaaca Clarka. Verte mi určite by nezobrali túto zákazku, keby predom vedeli aké nebezpečenstvo na nich číha tisíce kilometrov ďaleko, odkiaľ nieje ani tá najmenšia šanca na únik. Po drvivom pristátí zistia, že posádka lode Ishimura je preč, a všade okolo sú len krvavé končatiny zatiaľ neidentifikovaných tvorov.

Vesmírna loď sa “plaví” bezmocne vo vesmíre, a na nešťastie Isaaca sa pokazila aj ich loď. Nič iné im teda nezostáva, ako vdýchnuť život Ishimure. No samozrejme nevedia, že zmutované príšery už dávno nejedli. No dobre, nechcem hneď všetko prezradiť, pretože už v týchto chvíľach robí kolega Panplyn na recenzii tejto špičkovej hry. Ešte na záver by som napísal len toľko, že darmo budete hľadať lepšiu hororovú hru v tomto roku.

Hry som zadelil presne podľa toho, ako sa objavovali v chronologickom poradí, takže ak som niečo zle napísal tak mi kľudne dajte vedieť. Dostal som sa teda na samotný koniec môjho hororového záznamu a som dosť smutný. Som smutný pretože niektoré hry, ktoré máme alebo sme mali radi, sa do môjho zoznamu nezmestili, ale zasa som aj rád, že som mohol spraviť takýto zoznam, kde sa mohli konečne najväčšie hororové hry stretnúť. Moje kritéria podľa ktorých som vybral, alebo v horšom prípade nevybral nejakú hru boli následovné:

1.   Vlastné nápady
2.   Znovuhratelnosť
3.   Hustá hororová atmosféra
4.   Originalita
5.   Herný zážitok

Ak sa vám tento zoznam bude páčiť a aspoň čiastočne s ním súhlasíte, tak si myslím, že sa mi ho oplatilo vypracovať.

DKF
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9 / 10
(Hodnotení: 41)

Diskusia
24. 04. 2009 14:15
Patrik viborne hry 16. 08. 2011 19:46
Martinn Super ale... 03. 12. 2011 19:39
Marián pridam sa i ja 03. 12. 2011 20:37
kamikadze1 Dobry zoznam 04. 12. 2011 10:06
kamikadze1 SS grafika 04. 12. 2011 10:10
D-tox pecka 22. 06. 2012 16:18
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012