15.10.2001 00:17, Dan Duriš, Komentárov: 0
ZOO Tycoon

ZOO Tycoon

Spomínate si ešte na staručký Railroad Tycoon alebo geniálny Transport Tycoon? Boli to hry, ktoré vedeli človeka udržať pri počítači dlhé hodiny, často až do neskorej noci (alebo skorého rána :) ). Od toho času vzniklo veľké množstvo manažérskych stratégií zasadených do veľmi rôznorodých prostredí.

Spomínate si ešte na staručký Railroad Tycoon alebo geniálny Transport Tycoon? Boli to hry, ktoré vedeli človeka udržať pri počítači dlhé hodiny, často až do neskorej noci (alebo skorého rána :) ). Od toho času vzniklo veľké množstvo manažérskych stratégií zasadených do veľmi rôznorodých prostredí.

Tentoraz prichádza firma Microsoft s hrou ZOO Tycoon, ktorá sa, ako ste už asi uhádli, odohráva v zoologickej záhrade. Gamesweb exkluzívne získal pre-realease verziu tejto hry, a tak sme sa vám rozhodli priniesť ako prví na Slovensku jej plnohodnotnú recenziu.

ZOO Tycoon je hra s veľmi zaujímavou inštaláciou. Asi prvýkrát v histórii hier od spoločnosti Microsoft sú súbory na CD komprimované technológiou ZIP. Asi aj z tohto dôvodu sa hra inštaluje na počítači s odporúčaným hardwareom až 20 minút. Inštalačné prostreie pôsobí dosť odpodzujúcim dojmom - tmavozelená farba kombinovaná s krikľavou tyrkysovou v menu. Počas inštalácie sa vám v okne zobrazujú okomentované ukážky hry, ktoré tak tvoria zaujímavý tutorial. Je to určite inovatívny prístup, keďže takto šetríte čas a pri samotnej hre sa už môžete vrhnúť rovno do výstavby novej zoologickej záhrady. Zoologické záhrady na Slovensku a v zahraničí - to je obrovský rozdiel. Stačí zájsť iba do neďalekého rakúskeho Gänsendorfu alebo ZOO Tiergarten vo Viedni. Rozdiel je vidieť na prvý pohľad - rozľahlé výbehy pre zvieratá v porovnaní s úzkymi klietkami, príjemné prostredie s fontánkami a ďalšími atrakciami (nielen) pre najmenších.

A vaša úloha je podobná - na jednej strane môžete šetriť na výbehoch, nevytvárať miesta posedenia a občerstvenia, na strane druhej vás vaši návštevíci začnú kritizovať a dokonca môže nastať stav, keď vám medzinárodný fond zvierat odmietne poskytnúť ďalšie zvieratá. Ak ale dáte vašu záhradu do poriadku, zvieratá si môžete opäť adoptovať a umiestňovať nové druhy do ZOO, vytvárať oddelenia cudzokrajinného vtáctva či nebezpečných plazov.

Hlavná obrazovka má základné členenia vyrišené veľmi prehľadne: v ľavom rohu sa nachádza menu, cez ktoré môžete riešiť všetky otázky spojené so ZOO, pod ním je menu nastavení (save/load, reštart, zvuk, grafika atď.). V úzkom dolnom páse na obrazovke sú zobrazené základné údaje o stave vašich financií, spokojnosti vašich návštevníkov, spokojnosti vašich zvierat (áno!, aj zvieratá sa chcú cítiť vo svojich výbechoch dobre) a podobne.

Vaši návštevníci prejavujú svoju spokojnosť a nespokojnosť v niekoľkých oblastiach - úprava parku, čistota prostredia, počet atrakcií (zvierat, špeciálnych oddelení) a vtom, či sú splnené ich základné biologické potreby (jedlo, pitie a WC). Zvieratá majú tiež niekoľko vyjadrení svojej spokojnosti - sú to: hlad, úprava výbehu (podklad, rastliny, počet iných zvierat v ich výbehu - napr. šimpanzy majú radi väčšie spoločenstvá, niektoré zvieratá sú samotárske). V prípade, že nie sú splnené potreby návštevníkov, klesajú vám financie, v prípade nesplnenia potrieb zvierat, sú nervóznejšie a nakoniec sa rozzúria a pretrhnú oplotenie. V prípade úteku zvieraťa z výbehu, musíte okamžite reagovať a odchytiť ho do dočasnej klietky. Inak vám zviera behá voľne po ZOO a straší návštevníkov. Tí potom opäť prestávajú chodiť a spolu s nimi aj peniaze.

Engine sa veľmi podobá na ten vytvorený Chrisom Sawyerom pre kedysi významného hráča všetkých herných odvetví - MicroProse. Prvýkrát bol Chrisov engine použitý v Transport Tycoon a ukázal sa ako ideálny pre potreby podnikateľských stratégií, kde je potrebné znázornenie mapy a jej úpravy. Tento engine sa preslávil už v roku 1994 a potom neskôr ešte v niekoľkých hrách, ako napr. Rollercoaster Tycoon, kde sa manažovali zábavný park (lunapark). Tím Blue Fang Games sa evidentne dal inšpirovať Chrisovým enginom a prebral všetky jeho základné možnosti. Pridal ešte niekoľko pomocných okienok (help) - o kžadom nástroji sa môžete dozvedieť základné údaje. O každom zvierati máte pripravený stručný referát, kde žije, aká je veľkosť jedincov, čím sa živí a podobne. Podľa týchto referncií potom vytvárate vyhovujúce podmienky pre výbeh, ktoré vám opíšem nižšie.

Prvá možnosť v menu je konštrukcia. Rozhodli ste sa postaviť prvý výbeh? Najprv musíte určiť územie, na ktorom bude zviera/zvieratá žiť. Urobíte to ohradením plotom. Treba ale mať napamäti, že pre rôzne zvieratá treba rôzne ploty. Pre tigrov stačia drôtené ohrady, pre ľadového medveďa už ale treba pevnú kovovú ohradu, pre bizónov naopak stačí drevené, stredne vysoké oplotenie. Keď ste skončili s oplotením, začnete s úpravou zeme - pre sibírske tigre treba zem prisposobiť lesnému porastu, pridať môžete tiež trochu snehu. Netreba zabudnúť na určité prevýšenie typické pre hory. Ľadový medveď už vyžaduje iba sneh a hlbokú vodu, v ktorej sa môže sem-tam ochladiť. Spokojnosť zvierat zvýšite aj s výstavbou jaskýň, do ktorých sa môžu občas pred tými otravnými pozorovateľmi ukryť. No a samozrejme, treba doplniť ešte nejaký porast - opice majú radi vysoké stromy, žirafy tiež. V prípade, že ste urobili všetky potrebné úpravy, môžete si vybrať zviera, ktoré vložíte do tohto výbehu. Ponúka sa vám na výber množstvo zvierat žijúcich na savanách (antilopy, zebry), v lesoch a pralesoch (opice), v močariskách a riekach (aligátory) a v snehu (ľadový medveď, tučniak). Zaujímavou možnosťou, tentokrát vypožičanou asi zo Sims, je aj sťahovanie a rozširovanie sady zvierat, dekorácií a iných doplnkov z internetu. Máte krásne výbehy so zvieratami, postavíte ešte nejaké stánky s jedlom a pitím, smetné koše a lavičky. Chýbajú ešte ľudia, ktorí sa o to všetko budú starať. V hre existujú 3 funkcie - prevádzkový pracovník (čistí koše, zametá chodníky, opravuje klietky), ošetrovateľ zvierat (nosí jedlo a vodu, podľa potreby ošetruje) a sprievodca v ZOO (rozpráva sa s návštevníkmi, odporúča jednotlivé atrakcie). Grafiku si môžete prepnúť do troch rozlíšení od 800x600 do 1280x1024, hudba je príjemná, zvuk na dobre úrovni. Opice škriekajú, tigre občas zarevú, návštevníci sa rozprávajú, panuje všeobecný ruch.

Avšak stále sa nemôžem ubrániť dojmu, že niečo tejto hre chýba. Hrateľnosť je síce na dobre úrovni, čo je dané enginom, podľa ktorého bola hra vytvorená (viď. vyššie). Problémovou oblasťou je ale atmosféra, ktorá (ako to hovoria bratia Česi) "pokulháva". Vidíte síce kopy návštevníkov, ktoré sa predierajú vašou ZOO, každý z nich má svoje myšlienky, potreby a vyjadruje spokojnosť. Stále tomu však niečo chýba. ZOO Tycoon jednoducho postráda atnmosféru, ktorá bola tak typická pre všetky Tycoony od Chrisa Sawyera. V Transport Tycoon to boli tie krásne malé vláčiky, ktoré si to hnali krajinou, autobusy prevážajúce tovar, v Rollercoaster Tycoon zasa deti, ktoré vychádzali z húsenkových dráh a veselo poskakovali a výskali od radosti. Bola radosť stavať ďalšie atrakcie pre takýchto hostí. Žiaľ, v ZOO Tycoon sa nič takéto nedeje, návštevníci chodia parkom ako trochu bezduché bytosti. Výdrž zábavy pri tejto hre je veľmi nízka, asi tak na úrovni Sims. Možno vás ZOO Tycoon pobaví na zopár dní, potom to už ale bude iba stále to isté dokola...

ZOO Tycoon

Výrobca: Blue Fang Games
Distribútor : Microsoft
Odporúèaná konfigurácia: PII 400, 64 MB RAM
3D karta: nie
Multiplayer: nie
Typ: Stratégia
Verdikt: Manažujete ZOO, postráda to ale atmosféru.
Hodnotenie: 72%

Zdroj: gamesweb

Dan Duriš
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012