08.07.2010 14:00, Roman "JC" Kadlec, Komentárov: 0
PES 2010 – Pro Evolution Soccer

PES 2010 – Pro Evolution Soccer


Majstrovstvá sveta vo futbale vrcholia, koncert vuvuziel v Afrike neustále pokračuje a všetci sa tešíme, že sme sa z toho ešte nezbláznili. Láska k futbalu je nekonečná a pre všetkých majiteľov iPhone / iPod Touch prichádza prvá pomoc – PES 2010 – Pro Evolution Soccer. Súboj FIFA vs. PES sa tak dostáva aj na túto platformu...

 

Hneď na začiatku možno PES charakterizovať ako víťaza v kategórii cena. 8€ je relatívne vysoká cena, nakoľko sa hity od Gameloftu a všetky ostatné futbalové hry pohybujú maximálne okolo 5,5€. Čo by však človek pre svojho PSA nespravil... sľuby v podobe krásnych animácii a licencovanej Ligy majstrov resp. UEFA Europa League sú príliš lákavé. Nehovoriac o rozkošnej dvojičke MessiTorres, ktorá sa na vás neustále usmieva.

Na veľkých konzoliach to ide s PESom od deviatich k desiatim, pričom nemám na mysli hodnotenia v recenziách. Tie sa skôr pohybujú okolo 7/10 – autori preto sľubujú v nadchádzajúcom ročníku veľké zmeny. Uvidíme, dovtedy sa môžeme plne venovať prenosnej verzii. Ako hovorí číslo na konci článku, hodnotenie je prakticky totožné, avšak dôvody sú značne rozdielne. V prvom rade... PES 2010 je momentálne slabo hrateľný na iPhone 3G a starších zariadeniach. Môžeme sa hádať o tom, aký je to detail a že vývoj ide dopredu, nakoľko však nikde v popise aplikácie nie je varovanie „pozor, na iPhone 3G dostanete zážitok zrovnateľný so spomaleným filmom“, ide o jasný zápor a nedostatočné informovanie zákazníka. Autori síce sľubujú určité zlepšenie v nasledujúcom patchi, ale či pôjde o skutočné zvýšenie plynulosti je otázne.

Ďalším nedostatkom je absencia „veľkého módu“. Žiadna Master League ani Become a Legend sa tu nenachádza a tak jediná zábavka sú rôzne ligy a poháre. To samo o sebe ponúka dostatok obsahu, ale priznajme si to – všetci hráme Master League a klasické ligy nás vôbec netrápia. Zbytočne by sme hľadali aj multiplayer, musíme sa uspokojiť s AI. Defacto tak 8-eurový PES neponúka dva základné módy, ktoré lacnejšia konkurencia má – X2 Football 2010 je aktuálne najlepším futbalom a v pomere cena/výkon ním aj ostáva. Treba uznať, že grafika a animácie, ktoré Pro Evolution Soccer ponúka, sú skutočne najlepšie, avšak samotná hrateľnosť má určité nedostatky.



Najmä vďaka spomaleniu, neskorším odozvám a v niektorých prípadoch divnému správaniu sa hráčov (zastaví sa pred nahratím lopty, zastaví sa pri získaní lopty po vyrazení brankárom, posunie ju dopredu, niekedy až za postrannú čiaru) trpí pocit zo samotného futbalu. Pridajme si k tomu značne strojový scenár – brankár vždy chytí alebo vyrazí loptu rovnakým spôsobom v rovnakej situácii, ktoré sú viac-menej tri (gól, chytenie, vyrazenie) a moment prekvapenia sa objaví iba málokedy, čo je veľká škoda. Práve veľká variácia rôznych situácii patrí medzi to najlepšie čo „veľký“ ale aj prenosný (PSP) PES ponúka. iPhone verzia zaostáva. Taktiež umelá inteligencia nie je bohvieaká a najvyššia obtiažnosť nepredstavuje žiadnu extra výzvu a vlastný spoluhráči tiež futbalovej múdrosti ktovieako nepobrali. Suma sumárum tak dostávame technické demo, ktoré v otázke hrateľnosti nedosahuje svojej povesti. Určitú chytľavosť však PESovi nemožno uprieť a síce je to skoro stále o tom istom, hráč jednoducho má potrebu stále hrať. Aj vďaka tomu nie je výsledné hodnotenie ešte trošku nižšie.

Z vyššie uvedeného by sa mohlo zdať, že PES 2010 pre iPhone je katastrofou – nie je tomu tak. Či už na iPhone 3G alebo na novších zariadeniach možno hovoriť o zábavnom futbale, ktorý dokáže chytiť a zabaviť. Vzhľadom k množstvu nedostatkov, ktoré som popísal vyššie však nemôže byť reč o nejakej revolúcii. Samozrejme, hra ponúka zaujímavé „one touch“ ovládanie, ktoré skutočne aj funguje, ale výsledkom je obmedzenie akcií, ktoré môže hráč predvádzať a tým pádom aj väčší stereotyp zápasov. Stačilo pridať nejaký veľký mód, odstrániť banálne nedostatky v zápasoch a hneď by sme mali jasný hit, ktorý by sa svojou kvalitou vyrovnal predajnej cene.

Za aktuálnych okolností sa však nemôžem ubrániť dojmu, že 8€ sa platí za značku PES a nie za poskytnutý herný zážitok. Ako som už spomenul – od nižšieho hodnotenia zachránilo Pro Evolution Soccer technické spracovanie a (vzhľadom na nedostatky a čiastočný stereotyp až prekvapujúca) chytľavosť.

Hru si môžete zakúpiť: AppStore

Roman "JC" Kadlec
viac článkov autora

Výrobca: Konami
Distribútor: Apple / Konami
Testovaná platforma: iPhone
Multiplayer: nie
Lokalizácia: Anglický
Žáner: Športové
Vychádza na platformy: iPhone
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.4 / 10
(Hodnotení: 5)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012