24.06.2010 00:00, Michal "MickTheMage" Nemec, Komentárov: 0
Sam & Max Season 3 / Episode 3: They Stole Max´s Brain!

Sam & Max Season 3 / Episode 3: They Stole Max´s Brain!


Myslím, že by bolo nanajvýš vhodné oznámiť kde sa práve v príbehu nachádzame. Áno, dalo by sa povedať – takmer v polovici. To však neznamená, že sa pletivo tak úspešne skladané v predchádzajúcich epizódach začne len tak rozplietať. Zvedavosť nás istotne bude lákať, bude chcieť, aby nám bolo konečne odhalené, kto je Yog Soggoth a ako do celého plánu zapadajú dvojmetrové šváby! Mimochodom, aj vám sa zdal už od začiatku ten rozprávač akýsi podozrivý?

 

O ľuďoch, naštvaných čokloch a lagomorfoch (bez mozgu)...

Recenzent to má niekedy ťažké, hlavne ak sa jedná o pravý epizodický obsah. Napríklad myslieť na ľudí, ktorí by náhodou čítali ich dielo, ale predchádzajúce epizódy ešte nevideli, necítili a možno ani nehrali. Prezradiť čokoľvek z predchádzajúcich udalostí by tak bolo na zabitie. Lenže, čo robiť v prípade, keď hlavný zvrat predchádzajúcej epizódy je priamo premietnutý v názve epizódy nasledujúcej? Vidíte a to je len časť celého problému. Problémy so sprievodnými obrázkami už radšej ani spomínať nebudem. Toľko toho dokážu tie svine prezradiť.

Ukradli mu mozog, už je to vonku. Predstavte si však tú hrôzu a hnev, ktorú musel pociťovať najlepší kamoš králičieho čosi, keď našiel svojho parťáka bez mozgu! Ten hnev, neutíchajúca zloba a túžba zistiť, kto ukradol Maxov mozog. Sam to nebude mať ľahké, aleTelltale opäť ukázali svoj um, keď túto situáciu využili pre vynikajúci vstup do epizódy. Celý úvod je tak poňatý v noir štýle, vrátane Samovho monológu, jazdy v aute a veľmi naštvaného čokla (zo strniskom na jeho psej tvári). Cieľom je získať informácie o tom, kto mozog ukradol a kam ho odniesol. Všetko prebieha na základe „vypočúvania“ svedkov, drsného a nekompromisného ako sa patrí. Je to tak osviežujúci prvok, že v momentne keď sa hra dostane do starých koľají, bude vám to ľúto. Pritom ani nasledujúce udalosti nijako nezaostávajú za štandardom série, hýria novými nápadmi a vtipom. Ako už bolo naznačené, cieľom epizódy je dostať naspäť Maxov mozog, kým jeho telo nezačne posmrtne a nepríjemne páchnuť. Zúfalé podmienky si žiadajú zúfalé riešenia...dočasné riešenia, avšak kto mal tušiť, že sa z toho malého, otravného...chrrrr, chrrrrššš, šššššš...

Ďakujeme rušičkám tajných služieb za pomoc. Presne, to by malo byť miesto kedy prestaneme hovoriť o príbehu hry. Už stačí, že sme pokazili prekvapivý záver predchádzajúcej epizódy. Čo ostáva úbohému recenzentovi, len dodať, že sa opäť dočká čachrov s nadprirodzenými hračkami, nebude chýbať jeden prekvapivý zvrat v polovici epizódy a napokon cliffhanger, ktorý nezanechá len otvorený koniec, ale aj priblblý úsmev na vašej tvári.



Dúfam, že už milý čitateľ vidíš ten zákerný problém. Môžem hovoriť o striktne logických hádankách, hádankách, ktoré sa dajú riešiť nahliadnutím do budúcnosti, ale to už sme tu mali, takže je milý čitateľ informovaný. Rozobrať príbeh do najmenšieho detailu nemôžem, pretože to by potom čitateľ (a potencionálny hráč) mohol všetko rovno zahodiť a vykašlať sa na samotné hranie. Uistenie, že nové postavy budú zábavné a tie staré ešte zábavnejšie? Ale no tak, snáď nebudeme podceňovať šikovné ručičky tvorcov z Telltale. Ani technická stránka sa nám od začiatku epizódy nezmenila. Hudba Jareda Emerson-Johnsona je stále na vysokej úrovni až sa opäť teším na soundtrack. Len možno, mohli sme sa dočkať aspoň nejakej pesničky, zatiaľ je táto sezóna celkom chudobná na originálne piesne. Pamätníci predchádzajúcich sérii vedia.

O lagomorfoch a natiahnutom texte...

Text by mal podať všetky dôležité informácie, ktoré sa o danom subjekte dajú povedať, bez toho, aby bol autor nútený prezradiť zaujímavé zvraty v príbehu, o ktorom práve píše. Ak text takéhoto cieľa dosiahol, potom je zbytočné naťahovať jeho dĺžku ďalšími slovami. Po pravde, malo byť na čitateľovej vôli, jeho neprepočutelným hlasom, aby si posťažoval ak by mu náhodou chýbala dôležitá informácia. Je to skrátka nevypočitateľná veličina. Max. Bez mozgu, ale báť sa nemusíte, i bez mozgu je rovnako zábavný ako vo svojej kompletnej forme. Aj keď, pravda, možno tomu čosi chýba, takže sa všetci budeme silno snažiť, aby bol zase Max Maxom.

Ak náhodou skončíte z výrazom a otáznikom nad hlavou: „Čo do... je zase toto!“ Budete presne vedieť ako sa cítil recenzent pri závere recenzovanej epizódy :-)

Michal "MickTheMage" Nemec
viac článkov autora

Výrobca: Telltale Games
Distribútor: Telltale Games / Steam
Testovaná platforma: PC
Multiplayer: nie
Lokalizácia: Anglický
Žáner: Adventúry
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012