24.05.2010 12:00, Richard "Gulath" Bojničan, Komentárov: 0
Dante´s Inferno PSP

Dante´s Inferno PSP


The hottest places in hell are reserved for those who, in time of great moral crisis, maintain their neutrality.

- Dante Alighieri

 

A mám čo som chcel. Po prejave jedného z hlavných hriechov, konkrétnejšie závisti, ma Dante odsúdil do najhorúcejšieho pekla. Závidel som chinaskimu, že recenzoval Dante´s Inferno a to dokonca na tej kacírskej, ba až rúhačskej platforme Xbox360, napriek tom, že ja som ho hral na svojom posvätnom PS3, a trest DanKanFanov na seba nedal dlho čakať. Prišlo UMD, ktoré sa nedá prehltnúť ako oblátka v kostole, ale dá sa vložiť do úst máleho prenosného motlitebného PSP a na ňom bolo PEKLO. A to, ako recenzent by som mal zostať v podstate neutrálny, takže logicky, peklo najhorúcejšie.

- Vážení čitatelia. Prinášame vám prvé, zaručené informácie z podsvetia, konkrétne z pekla. Keďže náš autor, Gulath sa tam úspešne dostal, popisuje nám ako to celé vyzerá. „Pôvodne som si Alighieriho výrok predstavoval asi ako všetci. Tie najhoršie miesta pekla budú vyhradené mne. Ale nakoniec sa ukázalo, že anglický preklad je výstižnejší ako by sme čakali. Momentík, hneď som späť, musím si niečo vybaviť...

Ako už bolo spomínané v kolegovej recenzii, Dante´s Inferno je ľahko inšpirované Alighieriho Božskou komédiou, takže kto knihu čítal, má teoreticky hrubú predstavu s čím sa v hre stretne. Ale dôraz treba dať na slovíčko ľahko. Stretneme sa naozaj s 9timi kruhmi pekla (a sú horšie ako mali krabáci v District 9). stretneme sa s križiakom Dantem, ktorý na svojich potulkách svätou zemou porušil niekoľko sľubov ktoré dal, či už svojej drahej, alebo svojmu bohu, a napriek tomu, že na výprave prítomný biskup vysvetľoval, že tým, že dobili svätú zem si získali právo znásilňovať a lúpiť, po návrate domov čaká prekvapenie. Dom je v podobnom stave, ako keby ho počas svojej neprítomnosti prenajal obyvateľom Luníka 9. Otec je v strede miestnosti, kde zblízka pozoruje svoj veľký zlatý kríž. Vlastne ho pozoruje zo zápornej vzdialenosti, pretože kríž má zabodnutý v oku (áno, je mi to jasné, neboli to nájomníci z Luníka 9, to by tam zlatý kríž neostal), no a manželka čaká za domom. A vo svojom brušku má prekvapenie pre manžela. Prekvapenie v podobe meča ktorým je pribodnutá k zemi. Keď už to vyzerá, že to snáď horšie byť ani nemôže, ukáže sa, že Murphy mal pravdu. Príde sám Lucifer a zoberie si dušu milovanej Beatrice. No a my sa vydáme na púť za jej záchranou.

- „tak som zase tu. No ako som vravel, ten anglický preklad je výstižnejší. The hottest places sú naozaj hottest, ale vo význame, ktorý je vlastne cool, teda ako hot je cool a cool je hot, no veď viete ako to myslím. Pre nás najťažších hriešnikov sú tu vyhradené najprestížnejšie bary, najlepšie reštaurácie, jednoducho miesta, kde každý chce byť, a už pár sekúnd po smrti ľutuje, že za života nezhrešil oveľa viac... moment, zase niečo

Hra sama o sebe je v podstate kópiou God of War. Rovnaký herný princíp, rovnaké podmienky, veľmi podobné zbrane, takmer zhodné ovládanie, jednoducho celý čas som mal pocit, že sa Kratos obliekol do iných farieb a odskočil si do pekla. Na veľkom PS3 by to mohlo byť mínus, ale na PSP práve naopak. Hier ako GOW na PSP je menej ako šafránu, presnejšie dve. God of War a Dante´s Inferno. Preto ak vás GOW bavil, Dante určite nesklame. Okrem toho som nespozoroval žiadny markantný rozdiel medzi veľkou a malou verziou, čiže Inferno prináša solídnu porciu zábavy. Dovolil by som si dokonca tvrdiť, že z hľadiska herného času hádam aj väčšiu ako God of War.

- „kde som to prestal, aha, už viem. Napríklad pre ľudí závislých na hrách je tu obrovský podnik, kde sa dá hrať každučičká hra ktorá na zemi vyšla. Pre tých, čo naozaj zhrešili a venovali sa hrám viac ako svojmu životu sú najvyššie poschodia, kde sa dajú hrať nie len hry, ktoré na zemi vyšli, ale aj tie ktoré ešte len vyjdu. No a pre nás, zatratené herné duše je úplne najvyššie poschodie. V podstate to, ktoré sa dotýka už samotného neba (občas to tam obletujú anjeli a závistlivo nakúkajú cez okná). V tom môžeme hrať všetky hry ktoré kedy vyšli, tie ktoré ešte len vyjdu no a aj tie čo nikdy nevyjdu. Takže napríklad včera som dohral Duke Nukem Forever.



Graficky je hra tiež podobná originálu, teda samozrejme, že grafika je adaptovaná na rozmery PSP displayu, ale inak je rovnako krvavá, rovnako brutálna a animácie vyzerajú veľmi podobne. Zvuk je na tom rovnako a v podstate aj ovládanie. Jediný rozdiel je v ovládači samotnom, predsa len PSP nie je až tak komfortné ako gamepad PS3 a stále sa musíme pozerať na display. Inak je to ale naozaj to isté. A to je dobre. Je to brutálne, je to krvavé a je to zábava.

- „podarilo sa mi na skok ešte odrhnúť, viete, chystá sa tu megapárty a tak trochu to pomáham spoluorganizovať. Hovorí sa, že sa na nej ukáže aj sám najväčší šéf. Volá sa Luis Cypher a vraj s ním je kopec zábavy, tak som zvedavý. Bude tu obrovský metalový koncert, kde budú hrať všetky kapely ktoré už neexistujú. Niektorí hudobníci dokonca dobrovoľne umierajú na tom vašom svete, len aby si mohli prísť zahrať sem. Tak ja teda idem. Máme na to ešte mesiac, mimochodom pre celú redakciu mám voľné vstupenky, vraj pôjdete na nejakú výstavu spoločne jedným lietadlom... No a pre čitateľov tiež vybavím vstup keby stihli prísť. Tak zatiaľ!

Ako to celé zhrnúť? Ak máte Dante´s Inferno na PS3 alebo Xboxe, je pre vás PSP kúpa dosť zbytočná. Nedostanete nič nové. Ak však nemáte tieto veľké konzoly a hľadáte poriadnu skákačku a mlátičku, plnú krvi a násilia, je to tá ideálna hra pre vás. Preto PSP verziu hodnotím veľmi pozitívne.

Richard "Gulath" Bojničan
viac článkov autora

Výrobca: Visceral Games
Distribútor: Electronic Arts
Testovaná platforma: PSP
Multiplayer: nie
Lokalizácia: Anglický
Žáner: Akčné
Vychádza na platformy: PS3, Xbox 360, PSP
Oficiálna stránka: http://www.dantesinferno.com
Karta hry: Dante´s Inferno
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 6.5 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012