09.10.2001 00:16, Martin Kováč, Komentárov: 0
X-Setup 6.1

X-Setup 6.1

Operačný systém Windows ale aj jeho aplikácie v sebe skrývajú mnohé doplnkové nastavenia, ktoré nie sú voľne prístupné. Jedinou možnosťou, ako ich nastaviť, je pohrať sa v registroch, no k tomu treba mať cvik a prehľad. Napriek tomu, cesta k nastaveniam nie je celkom zarúbaná ani pre menej zdatných, pretože existujú programy,

Kráľ tweakovacích nástrojov?

Operačný systém Windows ale aj jeho aplikácie v sebe skrývajú mnohé doplnkové nastavenia, ktoré nie sú voľne prístupné. Jedinou možnosťou, ako ich nastaviť, je pohrať sa v registroch, no k tomu treba mať cvik a prehľad. Napriek tomu, cesta k nastaveniam nie je celkom zarúbaná ani pre menej zdatných, pretože existujú programy, ktoré spravia „špinavú robotu“ za nás. Jeden z najkvalitnejších a zároveň najkomplexnejších nástrojov sa volá Xteq Systems X-Setup. Freewarový Xteq je pomerne rozsiahly a ponúka pod kapotou viac ako 750 (!) skrytých nastavení o ktorých možno nemáme ani tušenia.

Úvodom...

Po úvodnom štarte aplikácie sa nám objaví uvítacie okno rozdelené na viacero sekcií. Lišta Welcome nás privíta úspešne nainštalovaným programom, dá sa z nej spustiť nápoveda, sprievodný súbor readme.txt a často kladené otázky – FAQ v preklade Frequently Asked Questions mimochodom. Ďalšie dokumenty a tipy & triky týkajúce sa programu nájdeme na lištách Tip&Trics resp. Docs, Shorcuts generujú zástupcov jednotlivých módov (hneď sa k nimi prepracujeme) na pracovnú plochu. V štýle antivírových programov sa nesie lišta X-update, ktorá sa postará o automatickú aktualizáciu aplikácie samotnej alebo obsiahnutých modulov. Snáď ani nemusím dodávať, že X-update vyžaduje pripojenie k celosvetovej sieti internet. Z pohľadu užívateľa – testera bude najzaujímavejšia lišta X-Setup, kde konfigurujeme program podľa našich predstáv a spúšťame ho v dvoch odlišných variantoch: základný wizard v slovenskom preklade čarodejník a komplexnejší Default UI určený najmä pre pokročilejších užívateľov.

Default UI

Po výbere Default UI sa presunieme na kartu vzdialene pripomínajúcu prieskumníka. Naľavo sú umiestnené nastavenia v podobe stromovej štruktúry, na pravej strane volíme hodnoty. Spodná časť karty je venovaná vysvetlivkám - description, ktoré nám stručne charakterizujú účel jednotlivých nastavení. Možnosti aplikácie sú rozdelené do ôsmich tzv. plug-inov. Pokúsim sa ich v stručnosti popísať, aj keď pri Xteq platí lepšie raz vyskúšať ako 10-krát čítať. Apperance sa postará o zmenu všemožných menu, ikon a panelov. Prostredníctvom tejto vetvy nastavujeme, aké položky nájdeme v Ovládacích paneloch, meníme parametre pre Active Desktop, premenovávame základné ikony na pracovnej ploche a zároveň meníme ich veľkosť, konfigurujeme kontextové menu vyvolávané pravým tlačidlom myši i príkazový MS-DOS riadok, vypíname uvítacie Windows okná – známe pod originálnym názvom „Tips of the day“ a zapíname 3D ikony. Posledná funkcia pracuje pod operačným systémom Windows 98 a vyšší, pri Windows 95 je vyžadovaná inštalácia doplnkového Plus Pack!. Pri skrášľovaní pracovnej plochy ľubovoľnou tapetou, ste sa už iste stretli s podobným problémom – ako mám obrázok presunúť len do určitej časti plochy?. X-Setup dokáže príkazom Wallpaper Origin posúvať tapetu v súradniciach x, y a zároveň meniť jej štýl. Ako perličku som si nechal vymazávanie položiek typu nájdené počítače, súbory, príkazy a zmenu farby u BSOD (Blue Screen of Death). Modré obrazovky objavujúce sa pri (častých) pádoch systému tak už vôbec nemusia byť modré...

Zložka Hardware sa venuje technickému vybaveniu nášho stroja. U CPU dopåňame informácie o procesorovej jednotke a meníme prioritu spúšťaných programov až na realtime-ovú. Uvedené nastavenie síce zrýchli bez aplikácií, ale môže viesť k nestabilite systému. V takom prípade treba prejsť do núdzového režimu a navoliť pôvodnú hodnotu. Pri DVD mechanike nastavujeme regionálny kód od 0 po 9, pričom 0 je univerzálny, Európa má dvojku, svoju zložku tu má aj modem, rozširovacia karta PCMCIA a myš. Na novších klávesniciach nájdeme tzv. Windows klávesy, ktoré by mali zjednodušiť spúšťanie funkcií operačného systému. Obvykle nám ale skôr prekážajú (napr. v DOS móde, pri hraní hier), v zložke Keyboard ich preto môžeme jednoducho vypnúť. Najzaujímavejšie voľby nájdeme u Video kariet. Tu nielen nastavujeme dodatočné parametre, ale aj pridávame na kartu Obrazovka vlastnosti posuvník pre pretaktovanie (overlocking) 3D karty. Pochopiteľne, tieto nastavenia prevádzame na vlastné riziko, čo nás upozorňuje aj program. Zložka Information nám zobrazí údaje o verzií DirectX, Windows či Explorer, u záložky Internet nastavujeme parametre najpoužívanejších e-maiových manažérov a prehliadačov. Za všetky voľby spomeniem aspoň vypínanie štartovacej obrazovky u MS Internet Explorer, čím teoreticky zrýchlime načítavanie WWW stránky. Ďalšie dva plug-iny Network a Program Files sa zaoberajú nastavením hesiel a zabezpečenia siete resp. konfiguráciou parametrov niektorých zabudovaných Windows aplikácií (Notepad, DirectX, Media Player), počítačových hier – Age of Empires, MS Hearts, Creatures 2 a kancelárskeho balíka MS Office vo všetkých novších verziách 97/2000/XP. Predposledné menu sa týka štartovacieho a ukončovacieho procesu Windows. Procesy sú rozdelené podľa operačného systému a zahàňajú zmenu obrazoviek (súbory BMP veľkosti 320x400 o 256 farbách), výber nástrojov spúšťaných pri štarte, modifikáciu Scandisku a pod. Ponuku funkcií zakončíme pri záložke System, kde nie je problém navoliť hodnoty bufferov, základných systémových adresárov, vypnúť automatický štart audio i dátových CD, zablokovať editor registrov, zabezpečiť šetrič obrazovky heslom, odinštalovať programy ani zistiť ID nášho Windows.

Čarodejníci

Pre skupinu užívateľov, ktorí neradi rozbaľujú vetvy a skôr im vyhovujú šikovní sprievodcovia, sú pripravení na zásah čarodejníci. Nastavovanie je trochu rozdielne než som uvádzal doteraz, no podľa môjho názoru intuitívne. Na úvod si vyberieme kategóriu reprezentovanú čarodejníkom, pričom kategórie kopírujú pôvodný program. Potom sa už stačí riadiť pokynmi na obrazovke, nastavenia sú zadelené do súvislých krokov. Miernou nevýhodou tohto riešenia je spôsob prevedenia – kroky sa nedajú preskakovať, kvôli jednému nastaveniu musíme absolvovať celú sekvenciu.

Menu programu

Menu X-teq dopåňa už spomenuté nastavenia o spúšťanie základných systémových nástrojov – napr. regedit, sysedit, IP konfigurátor; vyhľadávanie a generovanie štatistiky v textovej forme. S aplikáciou pritom môžeme pracovať ešte v dvoch režimoch: Safe a Record. Kým prvý z nich sa bude hodiť pri inštalácií modulov od tretích autorov, Record zaznamenáva všetky naše nastavenia do externého REG súboru. Získame tým prenositeľnosť navolených parametrov aj na iné počítače povedzme v lokálnej sieti.

Záverom...

Ako by malo byť z vyššie uvedených riadkov zrejmé, Xteq je pravdepodobne najlepšie vybaveným nástrojom pre nastavovanie parametrov v najrozšírenejšom operačnom systéme. Okrem on-line aktualizácie, modularity a komplexnosti môžu budúci užívatelia oceniť ovládanie, čarodejníkov, pripravenosť pre platformu Windows XP i export dát do REG. Na záver zoznámenia ešte spomeniem jednu vec: ikona Xteq sa presúva aj do Ovládacích panelov, čím sa zrýchľuje nastavenie hodnôt. Aplikácia zaberie na disku 7 MB a pre nekomerčné účely bola uvoľnená celkom zdarma.

Xteq Systems X-Setup 6.1

Výrobca: Xteq Systems
Typ : Freeware
Pre & Proti : + komplexnosť
+ užitočnosť
+ export nastavení do REG
+ cena
WWW: www.xteq.com

Zdroj: gamesweb

Martin Kováč
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012