26.12.2009 12:00, Richard "Gulath" Bojničan, Komentárov: 0
Ghostbusters: The Video Game

Ghostbusters: The Video Game


Po tom, čo sa tretí príbeh krotiteľov duchov úspešne presadil na veľkých konzolách a dokonca sa mihol vo svete HD hier na PC, prichádza aj na obrazovky majiteľov PSP...

 

Je dosť možné, že ste už Ghostbusters hrali, podobne ako ja, osobne si totižto nemyslím, že je príliš veľa ľudí, ktorí majú iba malú prenosnú konzolu a nemajú doma nejaký seriózny zdroj interaktívnej zábavy, či už v podobe HD televízie pripojenej na konzolu, alebo v podobe pomerne výkonného PC. Preto nie celkom chápem rozhodnutie urobiť krotiteľov duchov aj na PSP, ale ok, keď už existujú a mali sme v redakcii možnosť si ich zahrať, poďme si porozprávať o čom to je.

Ghostbusters: The Video Game je v podstate pokračovaním úspešnej dvojice filmov o skupinke vedcov, ktorí ovládli metafyzično a dokázali spútať ektoplazmatické indivíduá do obrovského úložiska, aby už neotravovali a neobťažovali v našom normálnom svete. Príbeh začína 2 roky po skončení druhého filmu, obrovským PK výbojom z výstavy v múzeu, ktorá sa čírou náhodou tematicky zaoberá práve Gozerom. Postupne sa dostaneme na známe miesta z filmov, ako aj na úplne nové lokácie, stretneme sa so Slimerom, či knihovníčkou z knižnice (spomeňte si na prvý film), a budeme odhaľovať dej filmu, ehm teda vlastne hry. Ono je to naozaj pokračovaním filmov, dokonca scenár pochádza priamo od Harolda Ramisa a Dana Aykroyda (Egon Spengler a Ray Stanz) a všetky postavy sú nahovorené originál hercami. My prichádzame práve do teamu krotiteľov duchov, ako nový člen, keď vypukne panika a samozrejme, že spolu s ostatnými vyrážame do ulíc na ECTO1, aby sme zachránili mesto, prípadne celý svet...

Takže aké to celé vlastne je. Na rozdiel od verzie pre veľké konzoly, kde je grafika na úrovni filmu a vo full HD, tu postavičky ako aj prostredie prešli faceliftom a stali sa viac-menej postavičkami z comixu, alebo možno podobnejšie ku postavám z The Real Ghostbusters (čo je kreslený seriál). Podobne sa možnostiam a výkonu konzoly prispôsobil aj zvyšok hry. Prostredie, kde na PC rozbíjam všetko kde práve nie je duch sa podstatne ochudobnilo, ale veľká hotelová hala, v ktorej sú dva kusy nábytku a jeden obraz pôsobí naozaj dosť úboho. Nuž čo, asi medzitým aj krotiteľov postihla kríza. Jednoducho grafické orgie od tejto hry nečakajte, videl som už lepšie spracované veci.



Samotný herný mechanizmus spočíva samozrejme v chytaní duchov. Hra je celá v pohľade 3tej osoby, a ovláda sa naozaj, ale naozaj zle. Pohyb postavy sa rieši cez analógový joystick, zatiaľ čo jej zatáčanie, či mierenie lúčom cez tlačítka. Zdá sa vám to nelogické, či priam nerozumné? Vitajte v klube. Samozrejme, pri takomto riešení ovládania, by ducha nechytil ani najlepší strelec na divokom západe, a dovolím si povedať, že aj Chuck Norris by ich radšej chytal svojim povestným kopom. Preto tvorcovia museli poľaviť na obtiažnosti, a stačí mieriť zhruba tým smerom, kde sa nešťastné indivídum zo sveta duchov nachádza, a lúč sa už akosi sám dopraví jeho smerom. Pravdepodobne bude opačne nabitý ako samotný duch, takže sa priťahujú. Keď ducha dostatočne poškodíme, lúč sa okolo neho omotá, my ním pár krát šľahneme o steny, či strop, aby sme ho omráčili, no a potom ho už len dopravíme nad pascu a môžeme ho previezť do našej centrálnej úschovne. V podstate som popísal takmer celú hru, stále budeme buď chytať duchov, alebo niečo rozbíjať. Akurát, že okrem klasického lúča budeme mať ešte striekač slizu (nie, naozaj nie to, čo vás hneď napadlo!), strieľač temnej hmoty (ekvivalent brokovnice), alebo temného lúča, či tzv Bosson Dart, čo je vlastne pre zmenu ekvivalent rakety. Mno...

Zvuková stránka hry je pri príbehu druhá vec, ktorá sa dá iba pochváliť. Všetko zvukovo nádherne pasuje práve do sveta Ghostbusters, postavy sú, ako som už spomínal nahovorené pôvodnými hercami, rovnako ako aj ostatné zvuky používajú pôvodné sample.

Celkovo je to také rozporuplné. Ono to nie je zlá hra, ale ani dobrá, bod nad priemer tomu dávajú práve tie dve veci ktoré som pochválil. Ak ste však fanúšikmi Ghostbusters, jednoznačne odporúčam radšej verziu pre PS3, Xbox 360 či PC.
 


Richard "Gulath" Bojničan
viac článkov autora

Výrobca: Terminal Reality
Distribútor: ATARI / SCEE
Testovaná platforma: PSP
Multiplayer: nie
Lokalizácia: Anglický
Žáner: Akčné
Vychádza na platformy: PSP
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012