17.11.2009 00:00, DKF, Komentárov: 0
Dark Harvest

Dark Harvest


Alebo príbeh o tom, prečo nekupovať hry podľa názvu, aj keď v tomto prípade to nakoniec nebolo až také strašné…

Neviem ako vám, ale mne sa pri názve Dark Harvest krátkodobo zatemnil zrak a predstavil som si jeho „Temného Žneca“, inak známeho v anglických kruhoch ako Grim Reaper, či u fanúšikov Terryho Pratchetta jednoducho Smrť. To som už prstom stlačil buy a tešil sa, ako budem zbierať duše nebožtíkov, božtíkov a iných čerstvo, či dávnejšie zosnulých a pomáhať im tam kam patria. Nuž, ak hľadáte práve takúto hru, skôr ako urobíte to čo ja, hľadajte ďalej, pretože táto o tom naozaj nie je.

Dark Harvest je totižto logický rýchlik. Jeho princíp je pomerne jednoduchý a s podobnou hrou sa už každý musel stretnúť. Na ploche sa nachádzajú rôznofarebné guličky. My máme dolu v strede ruku z ktorej vystreľujeme guličky smerom na plochu. Keď sa nám podarí nejakým spôsobom dostať k sebe tri a viac guličiek rovnakej farby, tak sa stratia z plochy. Toto je v podstate starý známy princíp z hier ako Bust-a-Move, ktoré bežali už na 8 bitoch za mojej mladosti (nie, naozaj sa necítim starý).

Táto hra však predsa len prináša aj niečo nové. V prvom rade je to príbeh, ktorý nás sprevádza týmto logickým rýchlikom. Ten nám hovorí o tom, že guličky sú vlastne chemikálie, ktoré sa zbierajú do oblaku, a keď ich je dostatok, udrie hrom a zo zeme vyrastie nejaká zlá zelenina. Toto sa opakuje 30 levelov, a verte mi, že to nie je hra ktorá sa dá prejsť za hodinu. Obtiažnosť prudko rastie a vo vyšších leveloch sa dá zakysnúť na celé hodiny, kým sa nám podarí správne nastrieľať guličky a naplniť oblak chemikáliami. Čo môže hranie prudko uľahčiť je fakt, že si môžeme guličku v ruke vymeniť s tou, ktorá je nasledovná v poradí. Veľakrát to môže zachrániť situáciu na poslednú chvíľu. Verte mi, že som bol úplne nadšený keď som túto funkciu niekde v 12tom leveli objavil...



Zmena je aj v chovaní guličiek. Ich spájaním vzniká nejaký ten prepletenec na obrazovke nášho iPhone / iPod Touch, ktorý však rotuje a dokonca reaguje na nami vystrelené guličky. Takže rotáciu možno zastaviť, či otočiť opačným smerom. Časom sa objavujú bonusy ako vybuchujúce guličky, či dokonca color bomb, ktorá po aktivovaní zruší všetky guličky rovnakej farby z obrazovky. Rozdiel od pôvodnej hry je aj v tom, že ak odstránením guličiek jednej farby uvoľníme nejaké ktoré boli na nich nalepené, tieto nezmiznú, ale začnú blúdiť po obrazovke, odrážajúc sa od okrajov, až kým znovu nenarazia na nejaké iné a neprilepia sa. Ako pribúdajú guličky, klesá dolu červená čiara, ktorá znázorňuje vzdialenosť oblaku od zeme. Keď klesne príliš nízko, prehrali sme. Čiastočne nám môže pomôcť symbol blesku, ktorý rozmetá zlepené guličky do všetkých strán, ale na jeho použitie ho treba najskôr nabiť, čo sa dá urobiť iba sériou po sebe idúcich úspešných zničení guličiek a vôbec to nie je jednoduché.

Grafika hry je jednoduchá. Guličky sa pohybujú po ploche, a pokiaľ nie je príliš plná a nezačína nám iskriť červená čiara, robia to úplne plynulo. Ak dosahujeme kritické množstvo, začína hra na iPhone 3G trochu sekať a nie vždy sa to dá uhrať. Aj reakcie dotykového ovládania sú oneskorené... Hudba v hre je iba jedna, teda vlastne tri. Jedna, ktorá je pohodová a hrá len keď je na ploche pár guličiek. Tej si neužijeme príliš veľa. Následne je tam o niečo dynamickejšia hudba s veľmi nástojčivým pizzikato, ktorá nám oznamuje, že guličiek je už veľa, a potom úplne rýchle pizzikato, ktoré nás informuje o tom, že čoskoro sme prehrali daný level. Uznávam, že to vie celkom solídne znervózniť a sťažiť orientáciu na ploche.

Na záver môžem povedať, že síce som sa nechal oklamať názvom, ale napriek tomu je táto hra celkom dobrým logickým rýchlikom, ktorý dokáže upútať a pokiaľ máte tento typ hier radi, budete sa k nemu vracať až kým ho neprejdete.

Hodnotenie: 7

Výrobca:
1337 Game Design

Distribútor: Apple / Red Rocket Games
Platforma: iPhone/ iPod Touch
Testované na: iPhone
Multiplayer: Nie

Hru si môžete zakúpiť: iTunes


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma: iPhone
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: iPhone
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012