05.11.2009 12:00, DKF, Komentárov: 0
LG PRADA II

LG PRADA II


Štýl, luxus a funkčná výbava na jednom mieste...
Keď spoločnosť LG uviedla na európsky trh model Prada, zaujala ním množstvo priaznivcov štýlových a brandovaných telefónov, ktorí si popri imidži potrpia aj na vyššiu formu technologickej vyspelosti. Zatlačila tým do úzadia konkurenčnú spoluprácu značiek Samsung Mobile a Armani a predstavením Prada II. sa dostáva na prvú pozíciu medzi brandovými mobilmi. Je však druhá Prada schopná obhájiť svoje zdanlivé prvenstvo?

konštrukcia...


Po konštrukčnej stránke sa toho oproti prvej Prade veľa nezmenilo, naďalej je telefón vybavený veľkým dotykovým displejom a plastovými krytmi, pre ktoré možno stráca svoje čaro luxusu. Každopádne konštrukčné vyhotovenie zariadenia je na vyššej úrovni, ako majú ostatné plastové mobilné telefóny. Kryty na seba dobre doliehajú, a tak nevŕzgajú. Zmena oproti predchodkyni je v prvom rade v prítomnosti hardvérovej QWERTY klávesnice, ktorá sa pohodlne vysúva z ľavého boku. Prada II. síce nemá ergonomické zaoblenie ako napr. Xperia od Sony Ericssonu, no v spojitosti s dobre spracovanými klávesmi sa s ňou pracuje dobre aj bez toho, aby ste si museli po napísaní e-mailu uvoľňovať prsty. Jediné, čo je možné klávesnici vytknúť, je nižší zdvih a slabšia odozva stlačenia. Po softvérovej stránke je na škodu fakt, že šípkami na klávesnici sa neviete pohybovať v menu, prakticky celá klávesnica slúži na písanie správ a poznámok.

Zadná strana je taktiež vyhotovená z lesklého čierneho plastu, ktorý sa rýchlo zamastí. Optika fotoaparátu, pod ktorou je CMOS snímač s 5 miliónmi snímacích bodov, je nekrytá, a tak ako vždy hrozí jej znehodnotenie. Tomu má zabrániť jemné vrecúško, ktoré nájdete v balení spolu s telefónom a ktoré slúži zároveň aj na odmasťovanie displeja. Dojem exkluzivity zanecháva nápis Schneider – KREUZNACH.
Vyhotovenie zariadenia si zaslúži hodnotenie chválitebný. Keby sa použilo viac kovu, čo by na druhej strane znamenalo zvýšenie už aj tak nadpriemernej hmotnosti, bol by dojem štýlového luxusu dokonalý.

funkcie...


Napriek zameraniu sa najmä na štýl a exkluzivitu Prada II. nie je modelom špecifikácie low-end, dokonca ani stredná trieda, teda middle-end nie je to správne označenie. Vyšší štandard v podobe funkcií je len navyše krokom výrobcu k dobru a k popularizácii značky aj medzi technológiami nadšenými jedincami. Druhá Prada ponúka okrem štandardných GSM a 3G spojení HDSPA, dokonca aj HSUPA, internetové pripojenie prostredníctvom spomínaného 3G možno doplniť o EDGE alebo Wi-Fi špecifikácie b/g. Na krátku vzdialenosť sa spojíte s iným zariadením (napríklad s Prada hodinkami recenzovanými v tomto čísle) vďaka Bluetooth 2.1, ktoré je o jednu vývojovú verziu pozadu (na svete je už v3.0), na A2DP profilovanie a stream hovoru či prenos menších súborov bohato stačí.

Zaujímavosťou je, že LG stále vytrvalo ignoruje GPS. Prada II. má síce predinštalované Google Maps, avšak bez lokalizácie GPS to nie je žiadna sláva. Google Maps nie je dobrým riešením pre drvivú väčšinu klientov mobilných operátorov, pokiaľ nemajú predplatený neobmedzený dátový balík. Zaujímavým prvkom na Prade II. je displej. Nie že by bol práve najvyšších možných kvalít, i keď na jeho zobrazovacie schopnosti sa nemožno sťažovať. Zaujímavá je podpora multi-touch riešenia. Je otázne, prečo inak rýchla a presná reakcia na dvojdotyk funguje iba pri prehliadaní obrázkov, pri pohľade na veľmi efektné užívateľské rozhranie nám to príde ako mrhanie výbornou funkciou. Spomínané rozhranie je postavené na báze priameho dotyku na ikonu na displeji, prostredníctvom hardvérovej klávesnice sa v menu ani len nepohnete. Iba ak stlačíte prostredné tlačítko pod displejom umiestnené medzi zelenou a červenou voľbou, dostanete sa z menu do stand-by režimu (opäť je vzorom starý známy iPhone, od ktorého túto funkciu prebral aj Samsung). Stand-by screen má tri alternatívy, medzi ktorými sa pohybujete posunom prsta po ploche. Prvá z nich zobrazuje tapetu, druhá ľubovoľne umiestnené ikony a tretia board s odkazmi na najčastejšie používané položky menu. Menu je možné personalizovať podľa tém (sú len dve, biela a čierna) alebo motívov, buď sú to vertikálne záložky, alebo 2D tabuľa rozdelená na štvrtiny, pričom na displeji je vždy zobrazená iba jedna z nich a presúvate sa medzi nimi posunom prsta po displeji, resp. potiahnutím tabule do želaného smeru. Je to pekne spracovaný a celkom rýchly spôsob pohybu v menu. Možno je to len subjektívny názor, ale práve LG telefóny majú jedno z najlepšie usporiadaných ponúk, výrobca sa nehrá na ťažkého grafika, je si vedomý, že v jednoduchosti je sila. Už snáď len tá otvorená platforma chýba.

Fotoaparát je jedna z funkcií, ktoré sú v multimediálnych zariadeniach pomaly nepostrádateľnou záležitosťou, i keď ju nie každý využíva. Hodnota rozlíšenia 5 Mpx je vhodná aj na tlač, avšak kvalita snímok nie je práve najlepšia. Podarilo sa nám síce s mobilom zhotoviť niekoľko pekných záberov, pomalý autofókus a náchylnosť k nestabilite obrazu spôsobuje rozmazané fotky, pri slabšom svetle sú priveľmi „prešumené“. Video je na tom o dosť lepšie, rozlíšenie 720×480 bodov pri 30 snímkach za sekundu určite predčí napr. Sony Ericssony, avšak za Nokiou s jej o niečo menším VGA videom stále zaostáva. Na zaradenie do videoalbumu to už ale stačí.

Telefonovanie a písanie správ je za prítomnosti QWERTY klávesnice určite jednoduchšie pre skúsenejších pisateľov, pre bežného človeka to nie je práve najvhodnejšie riešenie, pre takých je zas dostupná virtuálna klávesnica na displeji. Je to síce pekné, ale problematické, najmä ak potrebujete z auta niekomu napísať, že meškáte na schôdzku. V kontaktoch je možné vyhľadávať podľa mena i priezviska, viete k nim priraďovať množstvo dodatkových informácií a tie následne synchronizovať s počítačom.

verdikt...

Vydarený vzhľad, viac než dobré spracovanie krytov a konštrukcie, rozsiahla funkčná výbava, prívetivé a intuitívne užívateľské rozhranie, konečne použiteľný videozáznam, toto všetko charakterizuje mobilné zariadenie LG PRADA II., s ktorým sme boli vo väčšine spokojní, a veríme, že splní očakávania nielen tých, ktorí chcú byť obklopení imidžom zo všetkých strán, ale aj technoidov.

Konektivita:
GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, HSDPA 900 / 2100 MHz, BT 2.1 s A2DP, USB 2.0, Wi-Fi 802.11 b/g, FM rádio s RDS - 5/5

Kamera:
5 MP, 2592x1944 pixelov, nekrytá optika Schneider-Kreuznach, autofókus, LED flash, 720x480@30fps, sekundárna kamera, dobré video, fotografie priemerné - 4/5

Rozmery a spracovanie:
104.5 x 54 x 16.8 mm, 130 g, z ľavého boku sa vysúva full QWERTY klávesnica, plastové kryty - 4,5/5

Pamäť:
60 MB + microSD karta do 16 GB - 5/5

Klávesnica:
hardvérová QWERTY klávesnica, klávesy majú nízky zdvih, slabšiu odozvu, bez vysunutia klávesnice sa píše pomocou virtuálnej klávesnice na dotykovom displeji - 4/5

Displej:
dotykové TFT LCD rozhranie, 240×400 bodov, 3“ uhlopriečka, multi-touch, jemné vykreslenie detailov, prijateľné zobrazenie pod priamym slnečným svetlom - 5/5

Extra funkcie:
Google Maps, pohybový senzor, multi-touch - 5/5

CELKOVÉ HODNOTENIE
4,5/5



Zdroj: 3G Centrum

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012