29.09.2009 12:00, DKF, Komentárov: 0
Samsung M8800 Pixon

Samsung M8800 Pixon


Bystrozraký...
Keď v novembri 2008 Samsung predstavil telefón s 8-megapixelovým fotoaparátom, bol som dosť prekvapený. Myslel som si, že snaha výrobcov mobilných telefónov predbiehať sa v počte megapixelov je minulosťou. Ale podobné zariadenia predstavilo aj LG či Sony Ericsson. Som zvedavý, kde sa tento „trend“ zastaví. Ale nebudem predbiehať. Možno ma Pixon kvalitou jeho fotografií predsa len prekvapí.

konštrukcia...


M8800 je jedným z mnohých mobilov Samsungu s dotykovým displejom. Od ostatných sa odlišuje len minimálne. Dizajnovo na prvý pohľad ale zaujme. Má kvalitnú, aj keď plastovú konštrukciu, ktorá nepôsobí lacno. Krytky konektorov sú riešené takisto veľmi dobre, spoľahlivo držia aj pri nešetrnom zaobchádzaní a do tela sú zakomponované veľmi citlivo. Celá pozornosť je sústredená na dva hlavné prvky. Prvým je 3,2-palcový dotykový displej s rozlíšením 240 x 400 bodov, ktorý zaberá takmer celú prednú stranu. Nemôžem sa zbaviť dojmu, že dotykové displeje Samsungu majú nádych došeda, farby sú zobrazené príliš fádne. Na priamom slnečnom svetle je displej prakticky nečitateľný. Keď si ale odmyslím tieto nedostatky, bol som spokojný ako so zobrazovaním, tak aj s ovládaním. Príjemne ma prekvapila rýchlosť odozvy aj celkový „fíling“, ktorý som pri písaní mal. Po funkčnej stránke displeju nemám čo vytknúť. Pod ním nájdeme iba 3 tlačidlá (prijatie a ukončenie hovoru a kontextové tlačidlo), nad ním zas otvor pre reproduktor, senzor osvetlenia a sekundárnu kameru pre videohovory. Na pravej strane zariadenia nájdeme tlačidlo spúšte, galérie a ovládania hlasitosti. Na ľavej strane je skrytý slot na microSD karty, menu s obľúbenými položkami a tlačidlo „hold“, teda zablokovanie klávesnice – v tomto prípade displeja. Dolnej časti zadnej strany dominuje výstupok pre lepšie uchytenie zariadenia pri fotení, hornej zas objektív 8-megapixelového fotoaparátu s aktívnym krytom. Na vrchnej strane ešte nájdeme Samsung konektor, ktorý slúži ako na nabíjanie, tak aj na pripojenie slúchadiel. 3,5 mm konektor síce nenájdeme, prítomná je aspoň redukcia v balení.

Rozmery telefónu sú štandardné (108 x 55 x 14 mm) podobne, ako aj hmotnosť (121 gramov). Keď zoberiem do úvahy množstvo vybavenia, oba parametre patria medzi výhody, pretože oba mohli byť pokojne vyššie. Takto som nemal problém nosiť Pixon aj vo vrecku nohavíc bez toho, aby som sa cítil nepríjemne. Napájanie má na starosti 1000 mAh batéria, ktorá podľa mňa mohla mať aj vyššiu kapacitu. Keď som sa k telefónu (po funkčnej stránke) správal šetrne, vydržal bez problémov aj necelé tri dni. Pri náročnejšej prevádzke (niekoľko minút počúvania hudby, skontrolovanie mailov, chvíľa surfovania na internete, pár fotiek a telefonátov) sa ale stávalo, že telefón som nabíjal každý deň, čo rozhodne nie je príjemné. Pri letmom pohľade vám teda musí byť jasné, že po konštrukčnej a dizajnovej stránke som bol s Pixonom naozaj veľmi spokojný. Má síce pár nedostatkov, avšak na všetky sa dá zvyknúť, pokiaľ kvôli bohatej funkčnej výbave privrieme oko.

funkcie...


Nepochybnou dominantou Samsungu M8800 je jeho fotoaparát, ktorý by mal tento telefón radiť k úplnej špičke súčasných fotomobilov. Podrobný test a porovnanie s jeho konkurenciou vám prinášame v tomto čísle, takže teraz iba v skratke. Fotoaparát ponúka množstvo nastavení, na ktoré sme zvyknutí napríklad aj pri kompaktoch. Ovládanie je vynikajúce, k najpotrebnejším funkciám sa dostanete cez skratky, takže sa v rozsiahlom menu nestratíte. To podstatné je však v kvalite optiky a 8-megapixelového snímača, vďaka ktorým je Pixon najlepším fotomobilom súčasnosti. Jedinou nevýhodou je použitie LED blesku, ktorý pri fotení v horších svetelných podmienkach výrazne prepaľuje fotografované objekty. Preto sa vaše fotenie obmedzí iba na situácie, v ktorých je svetla dostatok. Podobne je na tom aj video. Či už v normálnom (pri rozlíšení 720 x 480 a 30 fps), alebo v spomalenom móde (320 x 240 a 120 fps) je kvalitatívne na veľmi vysokej úrovni.

Používateľské rozhranie je podobné ako pri predošlých modeloch výrobcu, prešlo len drobnými zmenami. Akonáhle si na ovládanie zvyknete, bude používanie telefónu príjemným zážitkom. Pohodlné je aj prehliadanie internetových stránok. V prípade, že natrafíte na malú položku, na ktorú musíte kliknúť, stačí ju priblížiť. M8800 disponuje aj veľmi dobrými možnosťami pripájania. Niektorým používateľom môže chýbať Wi-Fi alebo GPS, ale ostatná výbava tieto nedostatky kompenzuje. Z ďalšej výbavy je zrejmé, že telefón sa jednoznačne zameriava na multimédiá. MP3 prehrávač je kvalitný, ponúka aj virtuálny surround. Ekvalizér podľa mňa nenahradí, kvalita reprodukcie je ale na slušnej úrovni. Za zmienku určite stojí aj podpora prehrávania formátov DivX a Xvid bez predošlej úpravy. Filmy z počítača teda stačí skopírovať na microSD kartu a môžete ich pozerať. Ostatné funkcie sú už skôr doplnkové a potešia. Niektoré z nich nájdete nižšie. Aj po funkčnej stránke Pixon od Samsungu nesklamal.

verdikt...


Ani v dnešnej dobe ešte nie sú 8-megapixelové fotomobily úplne bežné – práve naopak. A aj keď je zvyšovanie megapixelov skôr marketingovým ako kvalitatívnym ťahákom, Pixonu jeho kvality rozhodne nemôžem uprieť. Či už ako vynikajúcemu fotomobilu, alebo ako dobre vybavenému multimediálnemu telefónu. Áno, vždy sa dá nájsť niečo, čo chýba. Napríklad Wi-Fi či GPS. Napríklad ja ale ani jednu z týchto dvoch funkcií nevyužívam. Preto som však očakával, že jeho cena bude náležite upravená. Nie je. Predáva sa približne za 450 eur (13 556,70 Sk). Preto sa M8800 Pixon radí k dobrým avšak k mierne predraženým mobilom, ktorý o konkurenciu nemá núdzu.

Displej:
veľmi dobrý dotykový displej so zníženou čitateľnosťou na priamom slnečnom svetle, 240 x 400 bodov, 262-tisíc farieb, akcelerometer pre automatické otáčanie podľa polohy zariadenia - 4/5

Ovládanie:
veľmi dobré reakcie dotykového displeja, skvelé rozhranie, ktoré umožňuje všetko ovládať prstami bez problémov, v opačnom prípade je k dispozícii priblíženie - 4/5

Fotoaparát:
svojou kvalitou a množstvom nastavení predbehne aj niektoré kompaktné fotoaparáty, prisvetľovanie len LED bleskom, pre získanie kvalitných fotografií je ale potrebné sa s ním „zoznámiť“, video natáča s maximálnym rozlíšením 720 x 480 pixelov a rýchlosťou 30 fps, k dispozícii aj spomalené nahrávanie (120 fps pri rozlíšení 320 x 240) - 4,5/5

Konektivita:
veľmi dobrá – quad-band GSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), Bluetooth 2.1 (s A2DP), 3,5 mm redukcia v balení, USB 2.0 (mass storage) - 4/5

Rozmery a spracovanie:
107 x 54 x 13 mm, 121 gramov, prevažne plastová, ale veľmi kvalitná konštrukcia s pekným dizajnom - 4/5

Pamäť:
približne 200 MB zdieľanej pamäte, podpora microSD kariet do 8 GB - 4/5

Extra funkcie:
FM rádio s RDS, prehrávač multimédií (vrátane podpory DivX a Xvid), prehliadač dokumentov, rozpoznávanie skladieb, akcelerometer, e-mailový klient, RSS čítačka, multitasking, SRS (Surround Sound System) Virtual 5.1CH, panoramatické snímanie, detekcia úsmevu a žmurknutia - 5/5

CELKOVÉ HODNOTENIE
4/5



Zdroj: 3G Centrum

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012