22.09.2009 12:00, DKF, Komentárov: 0
Nokia E75

Nokia E75


Príjemný stred...
V poslednej dobe som nemal možnosť testovať veľa telefónov od Nokie, preto ma potešilo, že sa mi do rúk dostal práve mladší súrodenec populárneho smartphone E71 – E75. Navyše, zástupcovia fínskeho producenta tvrdili, že „sedemdesiatpäťka“ má byť ešte lepšia ako jej predchodca. Pri letmom pohľade na výbavu som sa nevedel dočkať testovania.

konštrukcia...

Prvá zvláštnosť, ktorá ma na tomto telefóne upútala, je jeho farebnosť. Konkrétne farebné varianty – sú až tri. Nielenže to nie je zvykom pri smartphone, ale ani všeobecne. Je teda zrejmé, že výrobca nechce osloviť len pánsku časť biznis populácie, pre ktorú je pripravená čierno-strieborná verzia. (Nielen) Dámska polovica má na výber hneď z dvoch farebných vyhotovení – červenej a medenej. Testoval som prvú menovanú, avšak všetky tri vyzerajú veľmi pekne. Dizajnovo E75 pokračuje v tradičnom Nokia trende a nijak z neho nevybočuje. Jediným špecifikom je QWERTY klávesnica, ktorá sa vysúva do boku. Jej šírka dáva tlačidlám dostatočný priestor, takže sú veľké a pohodlné aj pre hrubšie prsty. Ich zdvih aj spätná odozva len pridávajú k celkovému používateľskému pohodliu pri písaní. Povrch je z drsného plastu, takže prsty na klávesnici nekĺžu ani pri písaní dlhších správ – napríklad e-mailov. Bohužiaľ sa to nedá povedať o alfanumerickej klávesnici, ktorá je vyhotovená z lesklého plastu, čím sa komfort znižuje. Napriek tomu sa mi s telefónom po tejto stránke pracovalo veľmi dobre. Nad ňou sa nachádza 2,4-palcový displej s rozlíšením 240 x 320 pixelov a 16-imi miliónmi farieb. Podanie farieb, kontrast aj celková kvalita je veľmi dobrá. Napríklad na pozeranie videa by sa možno hodilo vyššie rozlíšenie, prípadne aj väčšia uhlopriečka. Čitateľnosť na priamom slnečnom svetle je už tradične vynikajúca. Aj preto patrí medzi najkvalitnejšie TFT displeje na trhu. Nad displejom ešte nájdeme reproduktor, kameru na videohovory a senzor osvetlenia, podľa ktorého sa automaticky upravuje svietivosť displeja, takže telefón zbytočne neplytvá drahocennou energiou. Tej je síce dostatok (batéria má kapacitu 1 000 mAh), ale pri množstve a rozmanitosti funkcií dokázal telefón počas testu vydržať v priemernej prevádzke len okolo dvoch dní. Pod batériou nájdeme aj slot na SIM kartu.

Na zadnej strane sa okrem krytu batérie nachádza aj reproduktor a optika 3,2-megapixelového fotoaparátu, LED blesk a zrkadielko pre autoportréty. Na ľavej strane je slot na microSD karty a mikroUSB konektor, na pravej zas tlačidlá ovládania hlasitosti, hlasových príkazov a spúšť fotoaparátu. Konektor pre nabíjačku nájdeme na spodnej strane. Veľmi príjemným prekvapením bol pre mňa 3,5 mm audio konektor na vrchnej strane telefónu. Nie je to síce prvýkrát, čo ho Nokia pri biznis telefóne použila, rozhodne som však za to, aby v tomto trende pokračovala. Konštrukčne je telefón vynikajúci, nenájdeme žiadne prvky, ktoré by prečnievali alebo rušili jeho vzhľad a všetko sedí na svojom mieste bez pohnutia a nepríjemných zvukov. Priaznivé sú aj rozmery (112 x 50 x 14 mm) a váha (139 gramov aj s batériou). Jediné mínus E75-ky je podľa mňa v použití lesklého plastu na prednej strane telefónu. Telefónom Nokia som to vyčítal už mnohokrát a dúfam, že sa tohto zlozvyku zbavia už čoskoro. Celkovo je ale Nokia E75 po konštrukčnej stránke zvládnutá veľmi dobre, po dizajnovej stránke sa jedná až o biznis lahôdku.

funkcie...

Najväčším vylepšením prešiel pri E75 najmä operačný systém. Je ním stále Symbian 9.3 s rozhraním S60 3rd edition avšak s Feature Pack 2. Jedná sa o vôbec prvý telefón, ktorý prináša všetky možnosti tohto balíka. Vynovením prešiel aktívny pohotovostný režim, vďaka čomu ho môžete upravovať ešte viac ako predtým. Nová je aj galéria či Task manager, ktorý vám umožní prepínať sa medzi spustenými aplikáciami a nájdete ho ako prvú položku takmer v každom menu. Skvelou správou je aj lepšie využitie výkonu procesora, čo urýchľuje prácu. Pohyb v menu je bezproblémový aj pri spustení viacerých aplikácií. Ovládanie je štandardne pohodlné a intuitívne, takže aj používatelia, ktorí majú so Symbianom dočinenia po prvýkrát, nebudú stratení. Pracovný charakter telefónu okrem konštrukčných a dizajnových prvkov dodáva aj množstvo softvérovej výbavy (editor dokumentov, Nokia maps...) či vynikajúca pripojiteľnosť. Telefón má totiž všetko, čo by ste mohli potrebovať od HSDPA cez Wi-Fi a GPS až po 3,5 mm audio konektor.

Fotoaparát patrí k priemerným, avšak 3,2 megapixela a autofókus dokážu v dobrých svetelných podmienkach snímať relatívne pekné fotografie s dobrým farebným podaním. Množstvo detailov je trochu nízke a šum sa vyskytuje aj v takýchto prípadoch, ale vzhľadom na biznis zameranie hodnotím fotoaparát ako postačujúci. Podobne je na tom aj video, ktoré môžete nahrávať v maximálnom rozlíšení 640 x 480 pixelov pri 30 fps. Príjemným prekvapením bol pre mňa hudobný prehrávač. Poskytuje množstvo nastavení a kvalita reprodukcie hudby je na vysokej úrovni, čo nebýva zvykom. Vhodným doplnkom na cestách bude pre niektorých aj FM rádio s RDS či zabudované GPS. Ďalšie funkcie nájdete nižšie v prehľade. Celkovo by som teda funkčnú výbavu zhrnul ako veľmi dobre vyváženú.

verdikt...


Nokia E75 je po dlhom čase telefón, ktorý nosí prívlastok biznis smartphone právom. Medzi jeho jediné slabiny patrí len 3,2-megapixelový fotoaparát, ktorý mohol byť lepší. Osobne to ale ako negatívum nevnímam, pretože pri ozajstnom pracovnom telefóne by zbytočne zvyšoval cenu a energetické nároky. Druhým mínusom je nadmerné použitie lesklých plastov, ktoré kazia ináč veľmi kvalitnú konštrukciu a pekný dizajn. Je mi však jasné, že použitie kovov by zvýšilo hmotnosť E75-ky. Ak ste ochotný nabíjať ho každé dva dni, odmenou vám bude skvelý pracovný nástroj, ktorý pokryje väčšinu vašich potrieb a na ktorý sa môžete spoľahnúť. To všetko je navyše za skvelú cenu (mierne nad 400 eur, prípadne aj v ponuke operátorov).

Displej:
2,4-palcový displej s rozlíšením 240 x 320 bodov, jeden z najlepších TFT displejov na trhu - 4,5/5

Ovládanie:
na výber máte medzi alfanumerickou a QWERTY klávesnicou; prvá je z lesklého, druhá z drsného plastu, na oboch sa píše dobre a poskytujú dostatočné možnosti ovládania (4,5/5)

Fotoaparát:
3,2-megapixelový fotoaparát s autofókusom a LED prisvietením, ktorý dokáže s dobrými svetelnými podmienkami produkovať kvalitné fotografie, video dobrej kvality s maximálnym rozlíšením 640 x 480 bodov pri 30 fps - 3,5/5

Konektivita:
quad-band GSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), Bluetooth 2.0 (s A2DP a EDR), 3,5 mm audio konektor, USB 2.0 (mass storage) Wi-Fi a GPS - 5/5

Rozmery a spracovanie:
112 x 50 x 14 mm, 139 gramov, plastová, ale kvalitná konštrukcia, pekný dizajn - 4/5

Pamäť a procesor:
skvelý procesor ARM11 s frekvenciou 369 MHz, 96 MB SDRAM, približne 50 MB voľnej pamäte na ukladanie dát a podpora microSD kariet až do 16 GB (pribalená je 4 GB karta) - 5/5

Extra funkcie:
FM rádio s RDS, prehrávač multimédií, editor dokumentov, akcelerometer, e-mailový klient, RSS čítačka, multitasking, geotagging, aGPS, aktívny pohotovostný režim - 4,5/5

CELKOVÉ HODNOTENIE
4,5/5


Zdroj: 3G Centrum

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012