16.09.2009 09:00, DKF, Komentárov: 5
LG KM900 Arena

LG KM900 Arena


Jednoducho krása...
Sú telefóny, ktoré sa vám od začiatku nepáčia a nik s tým nič nenarobí. Existujú aj telefóny, ktoré sa vám spočiatku nepáčia, ale časom si ich obľúbite, alebo s nimi aspoň dokážete existovať v jednom vesmíre. Stalo sa mi už aj to, že sa mi telefón na prvý pohľad zapáčil, ale časom sa mi z neho začali robiť vyrážky. Našťastie však existujú aj telefóny, ktoré si zamilujete a svoj názor nezmeníte, aj keby vás chceli ukameňovať. Dámy a páni, LG Arena...

konštrukcia...


Keď som prvýkrát videl mobil LG Arena na oficiálnych fotkách, myslel som si, že je to len ďalší z mnohých kúskov s dotykovým diplejom. Ako som už ale písal aj v úvode, niekedy to vôbec nemusí byť pravda. A toto je jeden z tých prípadov. Po rozbalení škatule na mňa vykukol veľký dotykový displej s úzkym kovovým lemom. Po zapnutí sa rozžiaril 16-imi miliónmi farieb a rozlíšením 480 x 800 pixelov. Pri prezeraní fotografií či videa som ani nedýchal. Nebyť slabšej čitateľnosti na priamom slnečnom svetle povedal by som, že je najlepší, aký som kedy videl. Rovnako dobre slúži aj na ovládanie. Bližšie sa mu budem venovať vo funkciách. Zadná strana a boky telefónu sú vyhotovené z matného plastu. Na povrchu telefónu nájdeme len minimum rušivých prvkov. Napríklad konektor LG káblu je skrytý za efektnou posúvacou krytkou, nachádza sa na ľavej strane zariadenia. Na pravej sú tlačidlá ovládania hlasitosti a spúšť fotoaparátu. Pôsobia rovnako decentne ako všetky ostatné prvky. Horná strana ma príjemne potešila, pretože sa na nej okrem tlačidla vypínania, zapínania a blokovania klávesnice a poistky zadného krytu nachádza aj 3,5 mm audio konektor. Optika fotoaparátu je od Schneider Kreuznach a spolu s LED bleskom ju nájdeme na zadnej strane. Pod zadným krytom je slot na microSD karty, ktoré telefón podporuje až do veľkosti 32 GB, slot na SIM kartu a 1000 mAh batéria. Jej výdrž vzhľadom na typ telefónu do značnej miery závisí od toho, na čo ho používate. Pokiaľ sa radíte medzi používateľov, ktorí svoje mobily „žmýkajú“ na 100 %, pripravte sa na každodenné nabíjanie. Ak ale dokážete svoje potreby aspoň trochu krotiť, telefón vám vydrží aj prijateľné tri dni.

Na testovanie som mal striebornú verziu, ktorá pôsobí veľmi mlado, sviežo, ale nie gýčovo. Nie sú na nej použité žiadne lesklé plasty, ktoré dokážu celkový dojem pokaziť. Po dizajnovej stránke sa jedná o naozajstnú lahôdku. Dovolím si tvrdiť, že napríklad iPhone, s ktorým je Arena často porovnávaná, predbehla o triedu. Konštrukcia nijako nezaostáva. Všetko zapadá na stotinu milimetra presne, nehýbe sa a ani nevydáva nepríjemné zvuky. Navyše s rozmermi 105,9 x 55,3 x 12 mm a hmotnosťou 105 gramov sa nosí príjemne napríklad aj vo vrecku. Jedinou nevýhodou je podľa mňa systém zamykania displeja – slúži naň tlačidlo na vypínanie / zapínanie telefónu. Avšak viackrát sa mi stalo, že sa mi displej odomkol nedobrovoľne. Lepším riešením by v tomto prípade bol hardvérový zámok, teda posúvač, ktorý poznáme napríklad z MP3 prehrávačov. Okrem toho som bol po konštrukčnej a dizajnovej stránke s LG Arena mimoriadne spokojný.

funkcie...

Jednoznačne najväčšou prednosťou dotykových displejov je veľký displej a v porovnaní s klasickými telefónmi rozsiahlejšie možnosti ovládania. Na moje veľké prekvapenie je pri LG Arena aj jedno, aj druhé na vysokej úrovni. Toto zariadenie používa tzv. S-class user interface. Vďaka nemu máte k dispozícii 4 základné obrazovky, medzi ktorými sa presúvate pohybom prsta. Každú z nich si môžete prispôsobiť na iné úlohy, napríklad pracovná, multimediálna, widgety, atď. Základné menu je rozdelené do štyroch vodorovných panelov (komunikácia, multimédiá, nástroje a nastavenia). Každý z nich môžete ovládať nezávisle na ostatných. Pohyb v položkách je mimoriadne rýchly či už v základných obrazovkách, alebo v samotnom menu. Okrem vynikajúcej odozvy dotykového displeja to majú na starosti aj 1 GB SDRAM a 2 GB NAND flash. Odozvy sa nespomalia ani pri súčasne viacerých spustených aplikáciách. Samotný displej má rozlíšenie 480 x 800 pixelov a zobrazí 16 miliónov farieb. Oba parametre sa najviac odrazia pri prezeraní fotografií alebo filmov. Na podobnú kvalitu som bol zatiaľ zvyknutý iba pri niektorých Nokiách či Sony Ericssonoch. Displej LG Arena však prekonal všetky moje očakávania či už po zobrazovacej, alebo ovládacej stránke. Verím, že S-class UI výrobca nasadí aj v ďalších svojich high-endových telefónoch, čím získa výraznú konkurenčnú výhodu medzi mobilmi s dotykovým displejom.

Fotoaparát má 5-megapixelový s optikou od Schneider Kreuznach. Za zhoršených svetelných podmienok si môžete prisvietiť iba LED bleskom, čo jeho kvalitu mierne degraduje a obmedzuje iba na fotenie pri dobrom svetle. Vtedy však dokáže uspokojiť všetky základné fotografické potreby amatérov, čo môžete vidieť aj na testovacej snímke. Podanie farieb je veľmi dobré, aj keď detailov si pre nízke fyzické rozmery čipu veľa neužijete. Video môžete natáčať až do rozlíšenia 720 x 480 D1, čiže rovnaké, ako sú aj filmy na DVD. Kvalitatívne by som ho zaradil medzi lepší priemer. Vďaka podpore DivX a Xvid môžete bez problémov pozerať aj filmy z počítača bez potreby konverzie do „mobilných“ formátov. Z pracovných funkcií najviac využijete mailového klienta či prehliadač dokumentov. Vynikajúca pripojiteľnosť na čele s HSDPA zabezpečí, že maily nebudete sťahovať celú večnosť. Na ukladanie dát budete mať priestoru viac ako dostatok – k dispozícii je 8 GB zdieľanej pamäte a podpora microSD kariet až do veľkosti 32 GB. Ďalšie funkcie, ktorých je viac ako dostatok, nájdete nižšie v prehľade. Z funkčného hľadiska sa teda jedná o veľmi dobre vyvážený telefón počnúc skvelým používateľským rozhraním až po bohaté multimediálne a pracovné funkcie.

verdikt...

LG Arena som pred samotným testovaním veľmi neregistroval, preto som od neho ani nič neočakával. Možno aj to zavážilo pri obrovskom prekvapení, o aké sa tento mobil u mňa postaral. Aj keď som ho mal k dispozícii kratšie, ako je bežne zvykom, lúčenie s ním je mimoriadne ťažké. Nepatrím medzi veľkých fanúšikov mobilov s dotykovými displejmi, avšak LG Arena som si obľúbil. Prívetivosť používateľského rozhrania, veľa možností nastavenia a prispôsobenia, ako aj kvantum funkcií za fantastickú cenu približne 375 eur. Čo viac si mobilný nadšenec môže priať?

Displej:
skvelý 3-palcový displej s rozlíšením 480 x 800 bodov a 16-imi miliónmi farieb, vhodný na pozeranie videa, aj na prácu - 4,5/5

Ovládanie:
dotykový displej s vynikajúcou odozvou a prívetivým používateľským rozhraním, minimum tlačidiel - 4,5/5

Fotoaparát:
5-megapixelový fotoaparát s autofókusom a LED prisvietením, ktorý poskytuje dobré fotografie pri adekvátnych svetelných podmienkach, záznam videa v rozlíšení 720 x 480 (D1 – DVD rozlíšenie) pixelov pri 30-ich snímkach za sekundu - 4/5

Konektivita:
quad-band GSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), Bluetooth 2.1 (s A2DP), 3,5 mm audiokonektor, USB 2.0 (mass storage) a GPS - 4,5/5

Rozmery a spracovanie:
105,9 x 55,3 x 12 mm, 105 gramov, kombinácia kovu a plastov, vynikajúca konštrukcia a pekný dizajn - 4,5/5

Pamäť:
približne 8 GB zdieľanej pamäte, podpora microSD kariet do 32 GB, 1 GB SDRAM, 2 GB NAND Flash - 5/5

Extra funkcie:
FM rádio s RDS, prehrávač multimédií (vrátane podpory DivX a Xvid), prehliadač dokumentov, akcelerometer, e-mailový klient, RSS čítačka, multitasking, aGPS, S-class UI, widgety, TV výstup - 4,5/5

CELKOVÉ HODNOTENIE
4,5/5



Zdroj: 3G Centrum

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 3)

Diskusia
Gulath Lg kopia iPhone? 17. 09. 2009 21:10
LG 07. 10. 2009 09:45
RE: LG 07. 10. 2009 15:44
Gulath RE: RE: LG 07. 10. 2009 19:58
mam ju 13. 07. 2010 11:13
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012