02.09.2009 12:00, DKF, Komentárov: 0
Mass Effect Galaxy

Mass Effect Galaxy


Jedno z najlepších RPG poslednej doby má svoj výhonok na iPhone. Otázkou je, nakoľko je tento výhonok porovnateľný práve so slávnym originálom, o tom si povieme v tejto recenzii.

Mass Effect je skvelá hra, ktorá konečne priniesla aspoň trochu čerstvého vzduchu do už zahnívajúcich a dookola sa vo vlastných výlučkoch motajúcich single play RPG. Konečne nemáme hrdinu s ligotavým mečom (TM) ktorý po tom čo mu zlý čarodejník zabil jeho milovaného psíka (počas toho čo vyčistil celú dedinu) prisahá pomstu a popri tom zachráni svet, dostane modelkoidnú princeznú a polovicu čírou náhodou najbohatšieho kráľovstva na planéte. To, že po dokončení príbehu zadefinuje tú jedinú správnu rasu, ktorá má právo žiť a vzhľadom na ekonomický nepomer jeho krajiny voči ostatným ovládne celý svet už nikto nespomína. No ale späť k pôvodnej téme. Mass Effect nám predstavuje vesmír plný života. Viaceré civilizácie kolonizujú planéty a ľudia sú ako jedna z mladých, zatiaľ nie príliš uznávaných rás. Síce v podstate zachraňujeme celý vesmír, ale jediné čo tým budujeme je zmena pohľadu vesmírnej rady na ľudstvo ako také. Ak máte radi akčné RPG (akčné natoľko, že sa dá hovoriť o strieľačke z pohľadu 3tej osoby), Mass Effect je to pravé.

Na základe tohoto som reagoval veľmi nadšene, keď od DanKanFana vyšla požiadavka na zrecenzovanie Mass Effect na iPhone. Po úspešných konverziách Duke Nukem či Doom som očakával viac menej podobne úspešnú konverziu RPG do telefónu. Žiaľ, nie je to tak celkom pravda. Mass Effect Galaxy má s originálom zhodný vesmír. Čo je dobre pokiaľ ste hrali PC verziu. Ak nie, tak si pravdepodobne budete myslieť, že sa postavy oslovujú menami, i keď veľakrát sa čisto označujú rasami. Žiadne vysvetlenie, nič. Silnou mincou pôvodnej hry je príbeh. Toto sa prenieslo aj na iPhone a zapájame sa do vyšetrovania, z ktorého sa neskôr vykľuje sprisahanie a v podstate teroristický útok voči galaktickej rade a jej sídlu. Dej sa rozvíja pomocou dialógov, kde máme zvyčajne viacero rozličných možných odpovedí. Nimi môžeme ovplyvniť ďalší vývoj a vyhnúť sa zbytočnej prestreľke, či naopak vyvolať boj aj pri milej konverzácii.

No a ako to celé vyzerá? Preťukáme sa cez dialóg, príde obrazovka LOADING, objaví sa miestnosť z pohľadu pôdorysu, kde sa my pohybujeme pomocou zmeny polohy, alebo teda skôr náklonu telefónu. Automaticky strieľame na vybraného nepriateľa, len čo je v dohľade. Ak chceme strieľať na iného, tak treba na neho tapnúť. Okrem toho môžeme tapnúť na krabicu na zemi, aby sme ju rozstrelili. Okrem toho máme 3 tlačítka, jedno na vystrelenie granátu, jedno na použitie svojej psychickej ability, ktorá zamedzí nepriateľovi v streľbe a jedno na špeciálny výstrel, ktorý zničí nepriateľovi štíty, takže naše výstrely už idú priamo na telo. Keď vyčistíme obrazovku, ukáže sa nám východ a... LOADING... ďalšia miestnosť... LOADING... dialóg... LOADING... boj... LOADING... Loadingu som si v podstate užil podstatne viac ako samotnej hry. Z dialógov je prvá veta nahovorená, zvyšné sú nemé. Streľba má tiež zaujímavý zvuk a najmä lúče energie, ktoré narazia na stenu znejú zhruba ako paintbalové guľky. Okrem toho sa pred každým LOADING hra uloží, takže vlastne nie je vôbec problém prestať, alebo zomrieť, jednoducho pokračujeme ďalej tam, kde sme skončili...

Zhrnutie? Po nejakej chvíli je to LOADING a nuda. Síce nie zlý príbeh, ale ten to už nevytrhne, keď zvyšok hry je strašne stereotypný a jednoduchý. Je to škoda, pretože ako som pochopil podľa niektorých hlášok počas LOADING je to svojim spôsobom reklama na Mass Effect 2.

Hodnotenie: 4,5

Výrobca:
BioWare

Distribútor: Apple / EA
Platforma: iPhone/ iPod Touch
Testované na: iPhone

Hru môžete zakúpiť: iTunes

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: iPhone
Oficiálna stránka:
Karta hry: Mass Effect
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012