20.07.2009 11:00, DKF, Komentárov: 4
Battlefield: Heroes

Battlefield: Heroes


Ein, zwei, ein, zwei... One, two, one, two... ozýva sa z oboch strán bojového poľa, jedni sa snažia prekričať druhých a každý túži po víťazstve. Ktorej strane bude dopriata vaša pomoc? Víťaza určí až následný ťažký boj.

No dobre, tak trochu zvoľním, nejedná sa o nové pokračovanie vojenskej drámy Zachráňte vojaka Ryana a ani nebudeme obraňovať Pearl Harbour pred ďalšou inváziou pobláznených Japoncov. Vojna, zabitie nepriateľa, či vaša smrť sú poňaté v humornom štýle tak, že razom zabudnete na hrôzy reálneho boja. Vitajte v Battlefield Heroes, svete prekypujúcom farbami a komiksovou grafikou, s bláznivými vojakmi, pre ktorých je zabíjanie tou najväčšou zábavkou.

Po predchodcoch v sérii, ktorá si kráčala cestou reálnej simulácie bojového poľa so všetkým čo k tomu patrí, sa Heroes odkĺáňa na úplne inú cestičku a to hneď viacerými faktormi. Zabudnite na vypočítavanie trajektórie striel a ich prieraznosť, ovládanie zložitých mechanizmov vrtuľníku akoby ste v ňom naozaj sedeli alá Arma 2, poslaním Heroes je zabaviť každú vekovú skupinu a otvoriť dvere do online FPS akcií aj pre menej skúsených hráčov. Heroes kladie dôraz na jednoduchosť, hru sa naučí hrať každý v priebehu polhodinky. Samozrejme ani tu sa nevyhneme rozdeleniu na "noobov a skillerov", ale rozdiely medzi nimi nie sú až také priepastné, ako v iných hrách. No a keď k tomu dodám, že to všetko je zadarmo, tak sa nám tu črtá veľmi zaujímavá zábavka na viac ako pár dní. V dobách finančnej krízy sa EA rozhodlo prejsť na inú schému biznisu, ktorý je založený na mikroplatbách za doplňujúci hráčsky obsah.

Samotná hra má zhruba okolo 500mb a sťahuje aj spúšťa sa cez prehliadač. Ešte pred začatím hry je potrebné sa registrovať a vytvoriť si postavičku. Zaužívaný systém vyberania vhodného vojaka pred obnovením na mape je úplne vymenený za jednoduchší, ktorý ponúka na výber len tri druhy bojovníkov (klasický vojak, sniper, raketometčík) a po vytvorení charakteru nie je možné špecializáciu meniť. Každý account ale môže mať až 5 bojovníkov a preto sa nemusíte báť, že si vyberiete zle, bez možnosti vyskúšať aj ostatné profesie. Rovnako fixná je aj voľba frakcie. Pridáte na stranu umiernených potomkov nacistických okupantov alebo sa pridružíte k oddielom "všadenospchajúcich" vyškerených američanov.

Battlefield Heroes nieje len o boji, ale aj o príprave vojaka pred ním. RPG prvky sú obsiahnuté v ďaleko väčšom množstve, ako sme boli doteraz zvyknutí. Veľká pozornosť je venovaná postavičke, jej oblečeniu a schopnostiam. Počas hrania sa vám zbierajú hero a valor points. Využitím hero points sa môžete naučiť nové špeciálne vlastnosti, napríklad rýchly beh, maskovanie alebo dočasne zvýšiť silu zbrane. Tieto "abilities" vám zostávajú stále a každú je možné vylepšovať v piatich leveloch. Valor points zase slúžia ako peniaze na kupovanie oblečenia a doplnkov. Vybraný tovar si však môžete len požičať na týždeň alebo mesiac. Výber oblečenia je pre free hráčov minimálny, viac možností majú platiaci hráči, ktorí obdržia tretie platidlo, Battlefunds. Tí si zaň môžu kúpiť veci aj navždy, samozrejme za vyššiu cenu. Momentálne celkový výber vecí nieje bohvieaký, ale autori sa snažia ľudí chytiť napr. na sezónne oblečenie, ktoré je dostupné len určitý čas. Rovnaké pravidlá ako pri oblečení platia aj pre nové gestá. Nové zbrane si môže kúpiť každý, mať kúpenú zbraň neznamená, že je silnejšia, ide skôr o možnosť zvoliť si kúsok, ktorý v pomere rýchlosť streľby/dostrel sadne vášmu štýlu.

Našťastie sú zatiaľ rozdiely medzi platičmi a free hráčmi len kozmetické, aj keď je možné si kúpiť rýchlejšie zbieranie skúseností, v boji nemajú platiaci užívatelia žiadnu výhodu, za peniaze momentálne dostanú v prvom rade možnosť odlíšiť sa od ostatných.

Momentálne sa hráva na štyroch mapách, ktoré sú si v mnohom podobné. Všetky sú zasadené do slnečného vidieckeho prostredia s malými zhlukmi domov. Prostredie pripomína atmosféru v talianskych prímorských mestečkách, všade je zeleno, vtáčiky čvirikajú a z diaľky počuť šum mora. Komiksová kreslená grafika hýriaca farbami sa tu náramne hodí a navodzuje príjemný dojem. Ďalším plusom je, že je nenáročná a hru spustíte defacto na každom, aj slabšom PC s internetovým pripojením. Kladný audiovizuálny dojem dotvárajú kvalitné zvuky s veselými melódiami počas načítania a v menu hry.

K Battlefieldu neodmysliteľne patria aj detailné štatistiky každého hráča, ktoré však už niesu také podrobné, asi tak ako všetko ostatné v porovnaní so staršími "bfkami". Ranky sú pre zmenu nahradené levelom vojaka.



Mapky sú menšie, nie je problém ich krížom krážom pobehať peši. Určite ale treba využiť aj ponúkané vozidlá, ide o lietadlo, tank a auto. Ako obrana proti nim zase poslúži stacionárny guľomet. Byť v opancierovanom kuse železa a myslieť si, že sa mi nič nestane by ale bola chyba. Každý charakter má prostriedky na zničenie vozidiel a strela z tanku nie je až taká nebezpečná, aby sa vám nepriateľ bál vykročiť na odpor. Väčšina bojov sa ale odohráva s ručnými zbraňami tvárou v tvár nepriateľovi. Dogfights (boje lietadiel), vehicles fights a pod. zatiaľ nemajú medzi servermi zastúpenie.

Zaujímavou a vítanou inováciou je systém bodovania, ktorý odmeňuje priebežne za uberanie nepriateľovho života alebo branie vlajok. Situácie, kedy ste hromžili nad tým, že kamarát dorazil nepriateľa, ktorého ste vy dohnali na pokraj smrti, sú teda preč. Boje sú svižnejšie, a veľkú úlohu zohrávajú spomínané zručnosti, ktoré vám neraz môžu zachrániť život. Na nejaké tvorenie kománd, nedajbože taktizovanie rovno zabudnite. Poväčšine hrá každý za seba a ono to vlastne vzhľadom stavbu celej hry nieje potrebné meniť. Strieľanie po každom koho vaše oko uvidí je zábavné a tým sa spĺňa cieľ autorov. Arkádový štýl upveňuje benevolentný hitbox, vďaka ktorému sa headshoty stávajú vecou náhody a príliš nezáleží na tom, do ktorej časti tela strieľate a takisto aj väčšia odolnosť hráčov, vystrieľať celý zásobník "full-autom" je úplne bežné. Menej možností a po čase opakujúci sa priebeh hry ale nemusí baviť večne a preto je otázkou, ako sa s týmto problémom EA popasuje. Myslím, že pridanie nových vozidiel a máp by nebolo na škodu, na druhej strane treba chápať, že zadarmo ani kura vajce neznesie.

Battlefield: Heroes ťažko porovnávať s ostatnými dielmi, ide o úplne inú hru, ktorá skôr využíva slávu tejto značky. Takmer všetky aspekty, ktoré robili Battlefield Battlefieldom sú preč alebo sú zjednodušené, čo mne a ďalším hráčom, ktorí si potrpia na určitú zložitosť a zaužívané možnosti, určite nieje po vôli. Na druhej strane má hra oveľa väčšiu šancu osloviť príležitostných hráčov, ktorí sa chcú bezstarostne zabaviť. Heroes určite aspoň u mňa nemá ambície stať so no.1 titulom, ktorý by vyplnil väčšinu herného času, skôr ide o doplnok spríjemňujúci chvíle, kedy mám zložitejších hier po krk. Netreba pri ňom bohvieako rozmýšľať, stačí jednoducho behať, strieľať a zabávať sa. Kto chce niečo viac, nech siahne po inom. Tým ale nechcem povedať, že by Heroes mal nejaké závažné nedostatky, je to proste typ freewarovky so všetkým čo k tomu patrí, ale s prepracovanosťou áčkových plnohodnotných titulov sa nemôže porovnávať. Battlefield: Heroes je určite novou skúsenosťou ako pre hráčov, tak aj pre výrobcu. Či sa osvedčí a získa si stálu pozornosť herného publika, ukáže až čas.

Hodnotenie: 7,5

Výrobca:
Electronic Arts

Distribútor: Electronic Arts
Testovaná platforma:
PC
Multiplayer:
Áno






Hru si môžete stiahnuť tu: www.battlefieldheroes.com



DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
pekne na prvy pohlad... no v podstate je to jeden velky bug 08. 08. 2009 22:28
morkaman 09. 08. 2009 12:09
pomoooccc 23. 09. 2009 17:02
RE: pomoooccc 23. 09. 2009 17:39
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012