07.07.2009 11:00, DKF, Komentárov: 0
Tyrian

Tyrian


Klasické strieľačky s kolmým scrollingom boli jedny z hier, ktoré sme my, hrdí majitelia PC 386 závideli majiteľom Amigy. Na PC takýchto hier veľa nebolo a pritom v tej dobe to boli asi najakčnejšie hry aké boli na trhu. Pre nás, PCčkárov sa všetko zmenilo príchodom Tyrianu. A teraz ho Eclipse konvertovali aj na iPhone.

Veru tak, ešte pred pár dňami, v recenzii na Star Trek – The mobile game som túto božskú strieľačku ospevoval a písal som, že mi ju tak troch Star Trek pripomenul. Neviem aké božstvo začulo môj povzdych, ale každopádne ho pochopilo ako žiadosť a páni z Eclipse prekonvertovali svoj projekt „Open Tyrian“ na platformu iPhone. A veľmi úspešne.

Hra je v podstate dokonalá kópia PC verzie po všetkých stránkach. Keďže však rátame aj s mladším publikom ako som ja, tak teda nám ponúka 2 herné módy. Arcade je instantná akcia, kde letíme a strieľame všetko čo sa hýbe. Z niektorých zostrelených nepriateľov padajú upgrady ktoré po zozbieraní zlepšujú kanóny, či štíty našej lode. Nič viac, nič menej. V prípade story mode je však princíp odlišný. Máme sumu peňazí, ktorá sa rovná nášmu score. Túto sumu môžeme medzi levelmi rozdeľovať na upgrady lode. A Tyrian ponúka naozaj obrovské množstvo upgradov. Okrem štandardného zlepšenia predného kanónu, môžeme zlepšovať zadné kanóny. Oba z nich majú ešte level sily, takže je čo robiť. Okrem kanónov máme možnosť kúpiť si tzv sidekicky, čo sú nezávislé kanóny letiace po boku lode. Ďalej možno vylepšovať štíty lode ako aj generátor, ktorý celú loď zásobuje energiou. Toto je dôležité sledovať najmä ak montujeme silné kanóny, pretože ich spotreba energie je vysoká. Inak jednoducho letíme cez levely smerom zhora dolu, strieľame na všetko čo sa pohybuje a väčšinu toho čo sa nehýbe, všetko efektne vybuchuje a padajú nám z toho peniažky. Za tie si môžeme kúpiť ďalšie upgrady a hop sa do následujúceho levelu. Na konci každého z levelov nás čaká nejaký boss, ktorý vydrží podstatne viac ako normálni nepriatelia a treba si na neho nájsť nejakú tú taktiku ako ho zabiť.



Príbeh hry je umiestnený do roku 20 031, sme pilotom Trentom Hawkinsom, ktorý nastupuje na svoju cestu proti spoločnosti Microsol. Tá chce ovládnuť celý známy vesmír. Klišé ako vyšité, ale koho už pri strieľačke zaujíma príbeh. Prekvapivo v tejto hre autori na príbeh dbajú a postupne nám ho posúvajú tak, ako zbierame dátové kocky zo zostrelených nepriateľov. Tým sa dostávame k útržkom informácií a príbeh sa odkrýva v celej svojej kráse.

Hudba v hre je veľmi dobrá, rovnaká ako v pôvodnom Tyriane. Síce nezodpovedá predstavám o súčasnej modernej hudbe, ale výborne doplňuje atmosféru strieľačky a robí hru zaujímavejšou. Zvuky, čiže kanóny a výbuchy sú taktiež prijateľné. Grafika na iPhone / iPod Touch je úplne zhodná s tou na PC. Nepostrehol som žiadne rozdiely. Nepriatelia vyzerajú rovnako, vybuchujú rovnako.

Tyrian je teda poctivá strieľačka zo starej školy, ktorú nie je jednoduché prejsť. Ak ste si zvykli na to, že hry sú teraz ľahké, bude pre vás Tyrian nepríjemným prekvapením. Ale zase za svoje peniaze dostanete poctivú porciu zábavy.

Hodnotenie: 8,5

Výrobca:
Eclipse

Distribútor: Apple / Eclipse
Platforma: iPhone/ iPod Touch
Testované na: iPhone

Hru môžete zakúpiť: iTunes

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: iPhone
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012