30.06.2009 00:00, DKF, Komentárov: 0
Nokia E63

Nokia E63


Déja vu podľa Nokie...
Máte „déja vu“? My ho pri pohľade na Nokiu E63 máme. A prečo nie, napokon je to odľahčená verzia modelu E71, ktorá si získala srdcia mnohých ľudí po celej Európe, ako aj tie naše. Možno aj preto Nokia predstavila o niečo ľahší, avšak o nič menej hodnotený model E63.

konštrukcia...


Aby sme napísali pravdu, veľa rozdielov medzi týmito dvoma modelmi nie je. Ten najpodstatnejší je viditeľný na prvý pohľad, je ním použitý materiál krytov. Zatiaľčo drahšia E71 ich má vyrobené zo skutočného kovu, vďaka čomu je pekná a pevná zároveň, E63 sa spolieha na najbežnejšie plasty. Reálne tým však nič okrem atraktívneho dizajnu netrpí. Konštrukcia je stále pevná, dokonca sme mobil podrobili nechcenému crash testu, pri ktorom dokonca rozlomil tenšiu kachličku. Telefón odišiel z crash testu ako nepoškodený víťaz.

Po dvoch týždňoch používania nám prišla konštrukcia a celkové spracovanie zariadenia veľmi vydarené, žiadne výčitky k pevnosti krytov nemáme. Na veľkej alfanumerickej klávesnici sa píše doslova výborne (samozrejme musíte mať prax aspoň v písaní na počítači), jednotlivé tlačidlá sú dostatočne oddelené, vypuklé, majú správny zdvih aj odozvu.

Displej, dominanta prístroja, si ponechala štandardné rozlíšenie 320 x 240 pixelov, orientovaný je naležalo, vďaka čomu je práca s internetom a dokumentami omnoho pohodlnejšia, než na „stojatom“ displeji. Jeho zobrazenie je dobré. Nie najlepšie, už si pomaly zvykáme na VGA rozlíšenie, aké nám už bežne ponúka napr. HTC a lepšie Sony Ericssony, pokiaľ ste však stredne náročný používateľ, nebude vám na ňom nič prekážať. Na slnku dokonca ostáva kresba pomerne zreteľná, čo je veľké plus k celkovému hodnoteniu.
Pochvalu si určite zaslúži 3.5 mm jack umiestnený na vrchu mobilu, je krytý akýmsi štupľom, ktorý nie je s telefónom nijak spojený. Je malý a tak sa ľahko stratí. Bežne však žiadny kryt na audio vstupy na mobiloch nemáme, nemalo by to preto až tak vadiť, v každom prípade však strata časti výbavy zamrzí.
Telefón podporuje microSD karty, tie sa však vsúvajú do ľavého boku hneď vedľa microUSB konektora. To tiež nie je žiadna sláva, pretože niektoré microUSB sú iné než ostatné, a tým sa zo sveta vytráca kompatibilita.

funkcie...


Po funkčnej stránke toho mobil tak veľa nestratil. Zmenilo sa rozlíšenie fotoaparátu z 3.2 na 2 Mpx, autofókus je v zabudnutí, našťastie ostala LEDka, ktorá sa po stlačení medzerníka na klávesnici správa ako lampička. E63-ka prišla o GPS, avšak je predinštalovaný mapový softvér Nokia Maps, Orientačné body a Dáta GPS, ponechalo sa Wi-Fi, naďalej je prítomné 3G v podobe UMTS (HSDPA sme ani neočakávali), Bluetooth spolupracuje s inými zariadeniami aj v profile A2DP, je vybavený EDR čipom. FM rádio je, podľa nás, len dodatková funkcia, ale jeho prítomnosť príde vhod.

Nokia E63 je určená k nasadeniu do kancelárie. Alebo ju má nahradiť, keď v nej nie ste. Preto bol ako do všetkých E-čkových modelov nasadený operačný systém Symbian S60 3rd. Narozdiel od multimediálnych „N“ zariadení je trocha iný, viac strohý, viac fádny. Je to, samozrejme, vec použitej témy, táto má symbolizovať pozitívny vzťah k práci, nie k zábave. Internetový prehliadač je ako všetky v novších Nokiách takmer výborný, len je trocha náročný na sťahované dáta. Zobrazuje dokonca aj flash animácie, web zobrazuje pomerne korektne. E-mailový klient je taký, ako vo všetkých iných modeloch, môžete spravovať prakticky neobmedzene veľa účtov, automatická kontrola sa dá nastaviť v rozmedzí 5 minút až 6 hodín. Editor správ si ponechal štandardnú koncepciu, ktorá je spomedzi všetkých výrobcov asi najpraktickejšia. Práca s dokumentami nie je napriek light verzii mobilu ochudobnená, v základnej výbave je dokonca aj editor Office súborov, v spojení s dobrou klávesnicou môžete napísať aj dlhší článok či e-mail bez problémov.

Lenže nielen prácou je človek živým, potrebuje aj trocha zábavy. Tú síce žiadny mobil nezaručí, ale môže slúžiť ako taký prostredník na ceste k nej. Nokiu E63 najmä vďaka dobrému displeju pokojne využijete ako súkromné minikino, na ktorom si pozriete filmy alebo vtipné videá, rýchle reakcie telefónu robia prácu s fotografiami, snímkami a hudbou pohodlnejšou. Dôležité je opäť spomenúť 3.5 mm jack na vrchu mobilu, vďaka nemu nebudete nikdy potrebovať redukcie pri nasadení vlastných kvalitnejších slúchadiel. Hudbu prehráva E63 opäť len priemerne, chýba bass, paradoxne treble tiež. Vzhľadom na OS Symbian je možné tento nedostatok zmeniť.

Fotenie integrovaným 2 Mpx CCD snímačom je jednoduché a praktické, nečakáte na zaostrovanie (nakoľko ho E63 nemá). Výsledné fotografie sa síce nevyrovnajú tým z fotomobilov, na momentky a snímky potrebných názvov, kontaktov a podobne plne stačí. Videosekvencie sú nakrúcané v rozlíšení len QVGA, výsledná snímka je priemerná, ale nie slabá. Použitia na monitore počítača by sme sa však zdržali.

V prípade, že sa stratíte, sa na GPS spoľahnúť nemôžete, to bolo E63-ke odobrané, musíte sa nejak zorientovať samy a za pomoci aplikácie Nokia Mapy. Niekto by síce mohol povedať, že ak prístroj nemá GPS, mapy sú zbytočné, ale zo skúseností vieme, že to tak nie je. Ako čerešnička na torte je až 1500 mAh Li-pol batéria. Výdrž telefónu je skutočne extrémna, k nabíjačke sme ho počas dvoch týždňov testovania pripojili len trikrát! A to sme ho aktívne využívali na web, e-maily, telefonovanie aj esemeskovanie. Priam úžasný výkon.

verdikt...


Po dlhšom otestovaní Nokie E63 môžeme potvrdiť iba jedno – Nokii sa opäť niečo vydarilo! Modelom E63 rúca hranice medzi drahými komunikátormi a lacnými mobilmi, E63-ka je niekde medzi. Za veľmi sympatickú cenu len 230 eur získate sympatický a dobre vybavený mobilný telefón. Nokiu E63 preto odporúčame.

Rozmery a spracovanie: 4.5/5
113 x 59 x 13 mm, 126 gramov, plastové dobre doliehajúce kryty

Displej: 4/5
320 x 240 px, TFT LCD, 16 mil. farieb, jemný raster, dobrý jas a veľkosť

Fotoaparát: 3.5/5
2 Mpx, bez AF, QVGA video, sekundárna kamera nad displejom pre 3G hovory

Konektivita: 5/5
GSM/GPRS/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz), UMTS (900, 2100 MHz), BT2.0, microUSB, 3.5 mm jack, FM prijímač, Wi-Fi 802.11 b/g

Pamäť a OS: 5/5
110 MB + microSD karta do 4 GB, OS Symbian S60 v3.1

Klávesnica: 5/5
výborná plastová QWERTY klávesnica, výborné spracovanie a ovládateľnosť

Extra: 5/5
editor Office dokumentov, Nokia Maps, Dáta GPS, Orientačné body

Obsah balenia: 5/5
aparát Nokia E63, USB kábel, sieťová nabíjačka, microSD 2 GB, manuál

Čo chýba:
GPS, miniUSB konektor (miesto neho je microUSB), cez USB nenabíja

CELKOVÉ HODNOTENIE
5/5


Zdroj: 3G Centrum

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012