29.06.2009 11:00, DKF, Komentárov: 0
Samsung C5212 Duos

Samsung C5212 Duos


Ďalší z Duosov
Už z názvu telefónu vyplýva, že sa jedná o ďalšie zariadenie zo série od Samsungu, ktoré podporuje dve SIM karty súčasne. Podľa technických špecifikácií sa jedná skôr o low-end, čomu zodpovedá aj jeho cena. V minulosti som mal možnosť testovať viaceré Duosy a bol som s nimi spokojný. S radosťou som sa preto pustil do testovania C5212.

konštrukcia...


Telefóny s klasickou konštrukciou majú v oblasti konštrukcie väčšinou výhodu, pretože nemajú žiadne pohyblivé časti, ktoré by mohli spôsobovať problémy. Pekným príkladom je aj Samsung C5212. Jeho konštrukcia je takmer výlučne z plastu, ale nemôžem proti nej nič namietať. Poľahky odoláva aj silnejšiemu stisku, všetky diely držia spoľahlivo pokope a odoláva aj jemným pádom. Jediný problém s týmto plastom je, že je lesklý. Z estetického hľadiska nepôsobí najlepšie, ale hlavnou nevýhodou je rýchlosť, s akou sa dokáže zašpiniť a pri dlhšej práci sa mi šmýkal z ruky. Okrem toho som však bol spokojný. Dobre sú na tom aj rozmery (112,7 x 48,5 x 14,3 mm) a váha (98,7 gramu). Telefón sa bez problémov zmestí aj do vrecká nohavíc a v taške ho zas nestratíte. Približne polovicu prednej strany zaberá relatívne veľký 2,2-palcový displej so slabším rozlíšením 176 x 220 bodov. Výrobca s ním pravdepodobne chcel ušetriť na nákladoch, čo sa odrazí aj na výslednej cene. Šetrný je ale aj k batérii, čo predĺži jej životnosť a výdrž. Aj keď nielen fotografie zobrazuje mierne rozpixelované, pri práci mi nižšie rozlíšenie nijak neprekážalo. Navyše patrí medzi displeje s lepšou čitateľnosťou na priamom slnečnom svetle a z uhlov. Pod ním nájdeme alfanumerickú klávesnicu. Vyrobená je z plastu rovnakej farby a kvality ako zvyšok telefónu. Vďaka dobrému zdvihu a jemnému nastaveniu sa s ňou pracuje dobre a má skvelú odozvu. Na písanie dlhších správ nie je vhodná, ale pri C5212 sa s takýmto typom aktivity ani nemáte prečo stretnúť.

Rovnako spoľahlivé je aj stredové 5-smerové tlačidlo a ďalšie 4 (dve kontextové, prijímanie a ukončenie hovorov / zapínanie / vypínanie), ktoré ho obklopujú. Vpravo nájdeme spúšť fotoaparátu a prepínanie SIM kariet, čo je pri takomto telefóne celkom vítaná modifikácia. Na ľavo je tlačidlo ovládania hlasitosti a univerzálny Samsung konektor na zapojenie nabíjačky, USB káblu či slúchadiel. Takmer celá zadná časť je tvorená krytom batérie. V nej nájdeme len malý otvor na optiku jednoduchého fotoaparátu a zrkadielko pre autoportréty. Pod krytom je samotná batéria. Prekvapila ma nielen jej vysoká kapacita (1000 mAh), ale aj výdrž. Výrobca uvádza 4 hodiny hovoru, prípadne 200 hodín pohotovosti. V skutočnosti mi telefón pri miernej záťaži dokázal pracovať okolo troch dní, čo nie je veľa. Keď ale zoberieme do úvahy podporu dvoch SIM kariet súčasne, je to pekný výkon. Pod batériou nájdeme sloty pre obe SIM karty. Bohužiaľ sem dizajnéri ukryli aj slot na microSD kartu. Pevne verím, že čoskoro sa od tohto prehrešku upustí úplne. Práca s pamäťovou kartou je kvôli tomu nesmierne nepraktická.

funkcie...

Hlavnou funkciou nového Duosu je nepochybne súčasná podpora dvoch SIM kariet. Podľa mňa sa jedná o veľmi užitočnú vec. Je totiž množstvo ľudí, ktorí majú z rôznych dôvodov dve a viac SIM kariet. A keďže na našom trhu nie je veľa zariadení, ktoré by ich dokázali podporovať, pripadá mi to ako skvelá príležitosť. Je už len na výrobcovi, prípadne na niektorom z operátorov, aby o tom zákazníkov aj presvedčili. V testovacej vzorke, ktorú som mal k dispozícii, bežali obe SIM karty bez problémov. Jedna bola vždy nastavená ako primárna, takže pokiaľ som chcel telefonovať z druhej, jednoducho som na ňu pomocou dedikovaného tlačidla prepol. Prijímanie hovorov je ešte hladšie, pretože som nemusel robiť nič. Hlavnú úlohu teda telefón spĺňa bez problémov. Je len škoda, že nepodporuje siete tretej generácie, takže som si musel vystačiť s EDGE. E-mailového klienta som aj preto využíval len minimálne, jeho prítomnosť je však potešujúca. Jednu funkciu som ale nepoužil vôbec – bol ňou prehrávač hudby. Telefón totiž vaše hudobné súbory nijak netriedi, takže ich musíte ručne pridávať.

Podpora microSD kariet mi v tom prípade bola na nič, pretože vytvárať si playlist z niekoľkých gigabajtov hudby mi spôsobovalo psychické problémy. Podobne sú na tom aj priložené slúchadlá. Sú z tvrdého plastu, ktorý v uchu nesedí dobre a aj pri kratšom používaní je nepohodlný. V balení nenájdeme ani redukciu na 3,5 mm jack. Naopak, jednoduché FM rádio bolo celkom príjemným prekvapením. Dokonca máte možnosť robiť nahrávky, ale v súčasnosti už nepoznám nikoho, kto by túto funkciu mohol využiť. Prítomnosť 1,3-megapixelového fotoaparátu ma trochu zamrzela. V aktuálnom modeli som ho už nevidel dávno. Plne by mi postačoval aj 2-megapixelový s LED bleskom. Foťák mobilu je však hlboko podpriemerný, poskytuje iba základné možnosti nastavenia a fotografie z neho môžu slúžiť len na uskladnenie priamo v ňom. To isté platí aj o videu, ktoré je zaznamenávané v rozlíšení 176 x 144 pixelov. Z ostatných funkcií ešte môžem spomenúť prehliadač dokumentov, ktorý ešte stále nie je štandardom. Používateľské rozhranie je klasicky „samsungovské“, neprináša žiadne novinky, ale ani nepríjemné prekvapenia.

verdikt...


Samsung C5212 Duos je jednoducho Duos... Neponúka žiadne nadštandardné funkcie, len kvalitnú podporu dvoch SIM kariet súčasne, čo má objektívne výhody. Základná výbava sa ale odráža na cene, ktorá je na stránke výrobcu tesne pod hranicou 200 eur. Preto si myslím, že v tejto cenovej kategórii je to mobil vhodný pre širší okruh zákazníkov. Ale osobne si myslím, že za túto cenu sa už mohlo uvažovať aj o podpore 3G sietí, o lepšom fotoaparáte alebo aspoň o kvalitnejšom hudobnom prehrávači. Alternatív na slovenskom trhu ale veľa nie je, takže určite stojí za úvahu.

Displej:
základný displej s rozlíšením 176 x 220 bodov a 2,2-palcovou uhlopriečkou, dobrá čitateľnosť na priamom slnečnom svetle aj z uhlov - 3,5/5

Klávesnica:
veľmi dobrá klávesnica s dobrým zdvihom a odozvou, aj napriek tomu, že je plastová, nemám vážne výhrady - 4/5

Fotoaparát:
iba 1,3-megapixelový fotoaparát, fotografie použiteľné len v samotnom telefóne, základné nastavenia, záznam videa v rozlíšení 176 x 144 bodov a rovnako v podpriemernej kvalite - 2/5

Konektivita:
len základné možnosti pripájania – tri band GSM, GPRS, EDGE, USB (Samsung konektor), Bluetooth (2.0 s A2DP), výhodou je však použitie dvoch SIM kariet súčasne - 4/5

Rozmery a spracovanie:
112,7 x 48,5 x 14,3 mm, 98,7 gramov, kvalitná plastová konštrukcia, avšak je lesklý, takže sa rýchlo špiní a v ruke sa šmýka - 3,5/5

Pamäť:
60 MB zdieľanej vnútornej pamäte, podpora microSD kariet do 8 GB - 3/5

Extra funkcie:
FM rádio s možnosťou nahrávania, prehrávač multimédií, prehliadač dokumentov, e-mailový klient - 3/5

CELKOVÉ HODNOTENIE
3/5



Zdroj: 3G Centrum

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012