16.06.2009 11:00, DKF, Komentárov: 0
Emgeton Noble

Emgeton Noble


Prvý s dvoma
Spoločnosť Emgeton iste poznáte. Po celom svete je to uznávaný výrobca mp3 a mp4 prehrávačov najvyššej kvality, najnovšie sa vrhol do sveta mobilnej komunikácie. A aby nám nepredstavil len tak hocijaký telefón, vybavil ho dvomi slotmi na SIM kartu. Na českom trhu sa už model Noble nejakýčas predáva, u nás sa s ním môžete v predaji stretnúť až teraz. Preto vám prinášame jeho recenziu.

konštrukcia...


Emgeton Noble je slider vyrobený z plastov snáď toho najobyčajnejšieho typu. Lesklý predok mobilu na seba chytá odtlačky prstov, ale to je daň za atraktívne pôsobiaci dizajn. Ten si ide svojou vlastnou cestou, nedrží sa dizajnových prvkov ostatných výrobcov, ani sa nesnaží za každú cenu napodobniť mp3 prehrávač, čo hodnotíme kladne. Po prvom chytení Noblu do rúk si všimnete jeho hrúbku. Tá presahuje priemer, takisto aj hmotnosť mobilu nie je práve najnižšia. Avšak v kombinácii s pomerne masívnym telom a pevnou stavbou konštrukcie pôsobí zariadenie chlapsky. Neznamená to, že je určený len pre mužov, zrejme sa zapáči aj nežnejšiemu pohlaviu. Slider otvoríte ľahko, spočiatku kladie správny odpor, nadoraz sa otvorí za pomoci sily pružiny. Otvorený telefón je veľmi pekný, pôsobí silne, čo aj je. Alfanumerická klávesnica sa sprvoti javí ako málo výrazná a klávesy by tiež mohli byť väčšie, po chvíli písania si na ňu ale zvyknete a budete ju považovať za jednu z tých lepších. Musíme spomenúť aj podsvietenie, je biele a tak perfektné rozloženie svetla a nastavenie jeho intenzity sme skutočne ešte nevideli – v tomto smere majú veľkí hráči dosť čo dobiehať.

Ostatné ovládacie prvky, ako napríklad imitáciou kovu lemovaný smerový kurzor sa ovláda dobre, trocha sme mali problém s kontextovými tlačidlami, tie sú zbytočne malé a majú nízky zdvih. Ich funkcie sú rovnaké, ako to poznáme zo Sony Ericssonov, ako bonus tu máme jedno zelené slúchadlo navyše. Slúži, predvídateľne, na uskutočnenie hovoru zo SIM2. Na ľavom boku sú umiestnené tlačidlá na reguláciu hlasitosti a vpravo je jednopolohová spúsť fotoaparátu s miniUSB konektorom a 2.5 mm jackom.

Ako do telefónu vložiť dve SIM karty? Pod zadným krytom, ktorý mimochodom zdobí nechránenášošovka 2 Mpx fotoaparátu Flexaret, je 1010 mAh Li-ion batéria a pod ňou sú tri sloty – microSD karta, SIM1 a SIM2. Manipulácia s kartami je pohodlná, i keď by sme ocenili, keby bol slot na externú pamäť dostupný aj bez nutnosti vybrať batériu.

Nakoniec nám ostalo opísať displej, ten má na dnešnú dobu štandardné rozlíšenie 320 x 240 pixelov, zobrazenie je čisté, verné, 262-tisíc farieb je naozaj pekných.

funkcie...


Okrem toho, že Noble výborne prehráva hudbu, čo sme samozrejme očakávali už len pre prítomnosť prehrávača Cult, vás prevedie svetom multimédií bez väčších nedostatkov. Prehráte na ňom skoro všetko okrem flashu a DivXu, možno sa to zmení s aktualizáciou softvéru (už by bolo načase, aby výrobcovia mobilov s uzavretým FW začali túto podporu štandardizovať). Na webe si posurfujete za pomoci emgetoňáckeho browsera, ktorý ale dieru do sveta nespraví. Pripomíname, že pripojenie k 3G sieťam je možné len zo SIM1, SIM2 si musí vystačiť s GPRS. Ako sme už naznačili, prostredie je firmware výrobcu, nesnaží sa byť za každú cenu odlišný od konkurencie, ponúka vydarené grafické rozhranie, rýchle reakcie a všetky potrebné základné funkcie. Matica ikoniek 4 x 3 je usporiadaná efektívne, k všetkému potrebnému sa dostanete okamžite. Na výber máte aj druhú alternatívu zobrazenia, tzv. Electricity, čo je graficky veľmi atraktívne menu na spôsob zoznamu.

Písanie správ je vzhľadom na klávesnicu vskutku pohodlné, editory SMS, MMS a e-mailov sú delené, riešené sú podobne, ako to poznáte z Nokií. Veľké mínus ale patrí odpočtu znakov, ten začína na hodnote 1500 a nezobrazuje, koľkú správu v poradí píšete alebo koľko znakov ostáva do tej ďalšej. Osobne to hodnotím ako niečo veľmi obmedzujúce, keď neviem, koľko správ posielam, nakoľko sa vždy snažím text napchať maximálne do dvoch. Všetky správy sú v jednom priečinku, nedelia sa podľa SIM kariet.

Správa kontaktov je spracovaná dobre, zobrazia sa vám buď kontakty na SIM1, na SIM2 alebo spoločne, vyhľadávanie v kontaktoch však zisťuje zhodu iba v prvom slove. Ak máte niekoho uloženého ako Dárius Krutý, zbytočne ho budete hľadať zadaním slova „Krutý“.
Synchronizáca s počítačom je podmienená nainštalovaním softvéru z CD pribaleného v škatuli, aby sme ale nezavádzali, na Windowse Vista sme aj tak nič nerozbehali. Podobne sme pochodili s pripájaním sa k iným zariadeniam cez Bluetooth, Emgeton akosi nespolupracoval. Možno sme len mali poškodený firmvér, ale to sa už nedozvieme.

Z kancelárskych funkcií má používateľ k dispozícii bežné aplikácie ako úlohy, kalendár, kalkulačka, tri budíky, svetovýčas a prevodník mien.
Fotenie s Flexaretom, ako Emgeton tento svoj fotoaparát nazýva, je veľmi jednoduché, zapnete ho, odfotíte, vypnete. Fotografie s rozlíšením 2 Mpx určite nebudú konkurovať gigantom ako Nokia a Sony Ericsson, príležitostné momentky s ním ale spravíte. Video v rozlíšení 176 x 144 px je len doplnok, aj pri prezeraní na displeji telefónu vidno extrémnu kompresiu a malý bitrate snímky.

Emgeton Noble nás zaujal, okrem súčasnej aktivity dvoch SIM kariet aj množstvom nastaviteľných volieb. Nastavíte si naozaj skoro všetko, od štýlov zobrazení prostredia po reakciu telefónu na zasunutie. Aby neostal mobil taký, aký ho kúpite, podporuje Java aplikácie. V základnej výbave je Opera Mini, okrem toho 2 hry na skrátenie dlhej chvíle.

verdikt...


Po dlhodobejšom aktívnom používaní Emgetonu Noble sme došli k záveru, že je to mobil, aký si vieme predstaviť aj vo svojom vrecku. Má isté mínusy, fotoaparát je síce len doplnok, ale aj tak by mohol robiť lepšie snímky, tiež ten 2.5 mm jack nie je práve najlepšie riešenie, ale po zhodnotení všetkých za a proti môžeme prehlásiť, že si určite poradí s konkurenciou, ktorú mu bude na našom trhu robiť najmä Samsung. Podstatná je cena, ktorá je nižšia než priama konkurencia – Samsung D880. A práve preto môžeme predpokladať, že na Slovensku sa Noble dočká očakávaného predaja.

Rozmery a spracovanie: 4/5
101,5 × 49,4 × 19,9 m, 118 g, plastové dobre doliehajúce kryty

Displej: 4/5
320 x 240 px, TFT LCD, 262 tis. farieb, jemný raster, dobrý jas

Fotoaparát: 3/5
Flexaret 2 Mpx, bez AF, QCIF video, sekundárna kamera nad displejom pre 3G hovory

Konektivita: 5/5
GSM, GPRS, EDGE, 3G, BT2.0, miniUSB (cez neho aj nabíja batériu), 2.5 mm jack, FM prijímač

Pamäť a OS: 5/5
50 MB + microSD karta do 4 GB

Klávesnica: 3.5/5
mäkká plastová alfanumerická klávesnica menších rozmerov, dobrý smerový kurzor, nie najlepšie spracované kontextové tlačidlá

Extra: 5/5
2 sloty na SIM karty, prehrávač Emgeton Cult, široké možnosti personalizácie

Obsah balenia: 5/5
apartát Emgeton Noble, sieťová nabíjačka, miniUSB kábel, CD so softvérom, manuál v češtine, handsfree

Čo chýba:
redukcia z 2.5 na 3.5 mm v balení, lokalizácia firmvéru do slovenčiny, Mass Storage, pamäťová karta v balení

CELKOVÉ HODNOTENIE
4/5



Zdroj: 3G Centrum

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012