12.06.2009 15:00, DKF, Komentárov: 1
Samsung S8300 UltraTOUCH

Samsung S8300 UltraTOUCH


Ani ryba, ani rak...
V ostatnej dobe nie je zvykom, že sa niektorému z výrobcov mobilných telefónov podarí priniesť vo svojom zariadení prvok, ktorý je unikátny. Preto ma vždy veľmi poteší, keď sa o to predsa len niekto pokúsi. A keď sú nápad a prevedenie dobré, teším sa o to viac. Samsung S8300 UltraTOUCH, ktorý vychádza z línie ultra tenkých telefónov, sa v tomto smere pýši hneď dvoma zaujímavosťami. Jednou je 8-megapixelový fotoaparát, čo ešte stále nie je až také bežné. No a druhou je ovládanie pomocou kombinácie dotykového displeja a vysúvacej alfanumerickej klávesnice. Podarilo sa však Samsungu využiť tieto prvky naplno?

konštrukcia...


Ako som už spomenul v úvode, S8300 konštrukčne vychádza z línie tenkých mobilov Ultra, čo je možné rozoznať na prvý pohľad. Hrúbka je len necelých 13 mm, takže sa hodí aj do vrecka na nohaviciach. Vhodne ju dopĺňajú výška a šírka (51,5 x 12,7 mm), vďaka čomu sa telefón v zatvorenom aj otvorenom stave drží v ruke veľmi dobre. Mierne ma prekvapila váha 119 gramov, pretože pri zariadení takejto veľkosti to bolo nečakané. Väčšinu prednej strany pochopiteľne vypĺňa displej s uhlopriečkou 2,8 palca a rozlíšením 240 x 400 bodov. Väčšinou počet farieb neuvádzam, avšak spravím výnimku – je ich 16 miliónov, čo je napríklad v Nokii akýsi štandard. Ale až pri S8300 som si uvedomil, aký má tento počet význam. Hneď, ako som telefón zapol a miesto uvítacej obrazovky sa objavila plocha pozadia, ma očarila žiarivosť farieb. Po kvalitatívnej stránke sa jedná o jeden z najkrajších displejov, aké som mal kedy možnosť na vlastné oči vidieť. Displej je zároveň aj prvým ovládacím prvkom telefónu. Druhým je vysúvacia alfanumerická klávesnica doplnená o tri tlačidlá umiestnené pod displejom (prijatie hovoru, späť a odmietnutie hovoru / zapnutie / vypnutie). Klávesnica je kovová s rovnomerným podsvietením a dobrým zdvihom. Píše sa na nej celkom dobre, aj keď dlhšie správy mi robili problém. To ale nie je to najhoršie. Dovolím si napísať, že takáto kombinácia ovládacích prvkov je prinajmenšom nešťastná. Aj keď som sa snažil zvyknúť si na odlišný spôsob ovládania a s telefónom som pracoval častejšie, ako bolo potrebné, tak som vždy natrafil na nejakú ťažkosť. Pokiaľ sa pri písaní pomýlite, mazať musíte virtuálnym tlačidlom, ktoré je až na displeji – teda dosť ďaleko na to, aby to bolo nepohodlné. Viackrát som namiesto neho stlačil stredové tlačidlo, čo ma samozrejme vrátilo z rozpísanej adresy o úroveň nižšie. O tom, že ak som si chybu všimol neskôr, teda po napísaní množstva textu, musel som pracne ťukať do displeja, až kým sa mi nepodarilo trafiť sa na požadované miesto. Výber je možné potvrdiť jedine na dotykovom displeji. Niekedy (internetový prehliadač) je potrebné stlačiť položku dvakrát. Posúvanie v menu beží tiež len dotykom. Jednoznačne mi chýba napríklad optický joystick, ktorý Samsung použil napríklad v INNOV8, prípadne koliesko s možnosťou potvrdzovania.

Na pravej strane sa nachádza spúšť fotoaparátu, blokovanie klávesnice a microUSB konektor. Ten ma príjemne prekvapil. Som zvedavý, či bude Samsung pokračovať touto cestou, alebo zostane pri svojom klasickom konektore. Každopádne jeho funkcia zostala nezmenená – slúži na pripojenie nabíjačky, dátového kábla, ale aj redukcie na 3,5 mm. Ľavá strana ešte ponúka tlačidlá ovládania hlasitosti, respektíve približovania a odďaľovania v režime fotoaparátu a kamery. Zovňajšok mobilu je teda dosť minimalistický a zameraný skôr na štýlovú stránku telefónu. Objektív fotoaparátu je skrytý a ukáže sa až po vysunutí telefónu, čo ho chráni pred nežiaducim poškriabaním. Vedľa neho nájdeme aj prisvetľovací blesk, ktorý ale nie je xenónový (LED) a zrkadielko pre autoportréty. Na fotografovanie so zatvoreným mobilom teda môžeme zabudnúť. Odmenou je aspoň úspora miesta, pretože hrúbka sa nemení ani na mieste, na ktorom sa nachádza optika. Pod zadným krytom je batéria s kapacitou 880 mAh, ktorá sa postarala o ďalšie nemilé prekvapenie. Výdrž mierne vyťaženého telefónu na jedno nabitie u mňa dosiahla necelé dva dni. A akoby to nestačilo, microSD karta sa vkladá do slotu pod batériou, takže pri výmene musíme batériu vybrať. Po dizajnovej stránke som teda veľmi sklamaný. Verím, že aspoň funkčná výbava dokáže tieto nedostatky zatieniť.

funkcie...


Jednou z hlavných vychytávok S8300 je jednoznačne 8-megapixelový fotoaparát. Bohužiaľ som ho ale nemal možnosť testovať v rovnakom čase ako napríklad LG Renoir, takže neviem, ako by obstál v priamom porovnaní. Predtým, než som začal recenzovať, som sa ale dočítal, že fotoaparát UltraTOUCH-u by mal byť vylepšená verzia toho, ktorým je osadený Pixon. A naozaj. Fotografie sú veľmi dobrej kvality, do značnej miery aj vďaka množstvu nastavení, ktoré obslužný softvér poskytuje. Jediným slabým miestom je fotenie za zhoršených svetelných podmienok, pretože fotoaparátu sekunduje len LED blesk, ktorý sa xenónovému nemôže rovnať. Ale o tom asi nemusím ani písať. Aj tak sa však jedná o jedno z najlepších používateľských prostredí fotoaparátu na mobilnom telefóne. Podobne sú na tom aj samotné fotografie. Mimoriadne spokojný som bol aj s kvalitou videa. To dokáže telefón nahrávať až do rozlíšenia širokouhlého VGA (720 x 480 bodov). Podobne ako pri fotoaparáte potrebujete dostatočné množstvo svetla. Zvuková stopa videí dosahuje len priemernú kvalitu. Prehrávač multimédií je ďalším ťahákom S8300. Video totiž dokáže prehrávať v množstve formátov, okrem iných aj DivX a Xvid. Tu nemám telefónu čo vytknúť – všetko prehráva vo veľmi dobrej kvalite a bez akýchkoľvek problémov.

Prehrávač hudby je rovnako veľmi dobrý, ponúka viaceré nastavenia, je prehľadný a dobre ovládateľný. FM rádio s RDS podporuje aj funkciu Radio Text, takže sa vám zobrazuje aj názov interpreta a práve prehrávanej skladby. Samozrejme len vtedy, ak túto funkciu vysiela aj samotná stanica. Veľa som očakával od GPS, pretože na internete som našiel informácie, že S8300 obsahuje aj softvér Samsung Mobile Navigator. Na mnou testovanej vzorke však prítomný nebol. Je možné, že na Slovensku sa v ňom ani neobjaví, čo je škoda, pretože GPS modul tak zostáva viac-menej nevyužitý. Používateľské prostredie je vynovený TouchWiz, ktorý okrem viacerých farebných ikoniek ponúka skvelú orientáciu, mnoho nastavení a celkom dobrú odozvu. O ďalšej funkčnej výbave nemá význam písať, pretože článok by sme museli o stranu predĺžiť. Spomeniem však veľmi užitočný prehliadač dokumentov, akcelerometer a rozpoznávanie skladieb, ktoré vám uľahčia prácu a poskytnú viac zábavy.

verdikt...

Samsung S8300 UltraTOUCH je telefón, ktorý mohol byť fantastický. Dotykový displej v kombinácii s klasickou klávesnicou mohol výrazne uľahčiť a urýchliť prácu s nim. 8-megapixelový fotoaparát mohol byť s xenónovým bleskom najlepší na trhu. A s cenou mierne nad 400 eur (predpoklad) mohol byť trhákom. Bohužiaľ, ale viaceré aspekty zostali iba pri slove „mohol“, čo ma nesmierne mrzí. Nechýba mi ani Wi-Fi, ani 3,5 mm konektor. Stačilo by všetky nápady dotiahnuť a vychytať všetky muchy. Môžem teda zhodnotiť, že z fantastického telefónu po recenzii zostal iba dobrý.

Displej:
jeden z najlepších displejov, aké som na vlastné oči videl; dotykový OLED, s rozlíšením 240 x 400 bodov a uhlopriečkou 2,8 palca, 16 miliónov farieb zabezpečuje prekrásne zobrazenie a široký dynamický rozsah - 4/5

Ovládanie:
čiastočne dotykový displej (capacitive – čiže „dotyk“ neurčuje sila stlačenia, ale teplo, ktoré displej zaznamenáva), čiastočne kovová alfanumerická klávesnica, na ktorej sa píše príjemne; celkovo je ale ovládanie na nižšej úrovni - 2/5

Fotoaparát:
skvelý 8-megapixelový fotoaparát s autofokusom, ktorý však mierne degraduje použitie LED blesku; WVGA video (rozlíšenie 720 x 480 bodov), 30 fps - 4/5

Konektivita:
veľmi dobrá – quad-band GSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), Bluetooth 2.1 (s A2DP), GPS, 3,5 mm redukcia v balení, USB 2.0 (mass storage) - 4/5

Rozmery a spracovanie:
110 x 51,5 x 12,7 mm, 119 gramov, kvalitná plastová konštrukcia doplnená o kovový lem displeja - 3,5/5

Pamäť:
asi 80 MB vnútornej pamäte, rozšírenie microSD kartami do 16 GB - 3,5/5

Extra funkcie:
FM rádio s RDS, prehrávač multimédií, prehliadač dokumentov, rozpoznávanie skladieb, akcelerometer, e-mailový klient, RSS čítačka, multitasking, aGPS, množstvo podporovaných prehrávaných formátov - 4/5

JBenchmark 1.1.1
3 879
JBenchmark 2.1.1
206
JBenchmark 3D
HQ 205
LQ 219

CELKOVÉ HODNOTENIE
3,5/5



Zdroj: 3G Centrum

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
19. 06. 2010 19:08
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012