27.05.2009 12:00, DKF, Komentárov: 0
The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena

The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena


Win Diesel sa vracia na obrazovky našich počítačov. Po Escape from Butcher´s Bay tu máme nový diel, s novým enginom. Či je to návrat triumfálny, alebo len také nesmelé zaťukanie na dvere si povieme v nasledujúcej recenzii.

Riddick ako postava z plánovanej sci-fi ságy Chronicles of Riddick je stvorením temnoty. Na to, aby mohol uniknúť z väzenia odkiaľ to nie je jednoducho možné si nechal upraviť oči, takže vidia aj v tme. Samozrejme, že za denného svetla sú pre zmenu úplne slepé. Dva filmy s ním ako hlavnou postavou sú celkom vydarené. Predstavujú nám Riddicka ako chladnokrvného zabijáka, ktorý sa dokáže postarať o seba, ako aj o toho, koho sa rozhodne chrániť. Ešte lepšie sa vie postarať o svojich nepriateľov. Prinajmenšom natoľko dobre, aby sa už netrápili. Nový film v nasadenom štýle pokračuje a ďalej rozvíja príbeh osamoteného hrdinu.

Prečo píšem o novom filme? To je totižto pocit, ktorý vo mne hranie nového Chronicels of Riddick: Assault on Dark Athena vyvolal. Je to hra, hráme za Riddicka, ale celé je to viac-menej poňaté ako veľkolepý film. Počnúc tým, že zdigitalizovanie Riddicka je naozaj veľmi kvalitné, tým, že všetky hlášky ktoré hovorí samozrejme nahovoril Vin Diesel (a má naozaj veľmi pôsobivý hlas). Pokračujúc tým, že samotný príbeh je zrovnateľný so scenárom akčného filmu, s tým rozdielom, že sú vynechané prestrihy na miesta kde sa hlavný hrdina nenachádza, pretože predsa len, tým hlavným hrdinom sme my. Jednoducho celý čas som sa výborne bavil a mal som pocit, že prechádzam interaktívny film. Dej ma v hre ťahal ďalej a nerozčuľovalo ma ani ak som sa musel raz za čas vrátiť tam, kade som už predtým šiel, pretože som vedel, že sa mi niekde otvorila nová možnosť (napríklad nejakú časť deja hľadáme súčiastky na kľúč od ventilácie, a neskôr pôjdeme aj do lokácií, kde ste už boli, ale teraz môžeme použiť aj tie ventilačné šachty, takže sa opäť dostaneme ďalej). Čiže príbeh, scenár a prevedenie sú na výbornú. Začíname tým, že loď na ktorej sa plavíme odchytí Dark Athena, plavidlo žoldákov a obchodníkov, ktorí nemajú problém s predávaním otrokov. Samozrejme, že sa nám podarí uniknúť vstupnej prehliadke a začíname si hľadať cestu von...



Riddick je ako som už spomínal bytosť temnoty. Plíži sa v tieňoch, potichu, snaží sa byť čo najnepozorovanejší a svojho protivníka skoliť ideálne jednou ranou aby nestihol vydať ani hlásku. V hre je k tomu veľa príležitostí. Tmavých kútov je požehnane a máme možnosť sa v nich prikrčiť, takže pokiaľ nepriatelia nemajú nejaký zdroj svetla, ich priblíženie sa k nám zvyčajne končí jednoznačne. Jednoznačne pre nich samozrejme. Inhumácia je celkom zaujímavý a zábavný šport. Arzenál zbraní je tiež celkom zaujímavý. Okrem klasických ako je samopal alebo útočná puška sa Riddick vyzbrojil aj sponou do vlasov, či svojimi dvomi špeciálnymi dýkami, ktoré sme mohli vidieť aj vo filme. Streľba priťahuje pozornosť nepriateľov, takže je oveľa zaujímavejšie si pozrieť okolie a nájsť vhodné miesto, odkiaľ dokážeme odstrániť nepriateľa bez toho aby nás ohrozil. Hra je tým celkom zaujímavá a občas je naozaj rozumnejšie sa chvíľu potrápiť. Častokrát sa mi stalo, že po vybehnutí na nepriateľa a jeho dobití som si všimol iné miesto, odkiaľ by to šlo spraviť oveľa efektívnejšie. Keď sa dostaneme na miesta, kde je úplná tma (Čiernočierna tma by sa chcelo povedať), máme možnosť si dať dolu tmavé okuliare a náš pohľad sa prepne do pohľadu v ktorom vidno aj najmenší zdroj svetla a teda sa dokážeme orientovať naozaj všade.

Grafické spracovanie hry je výborné. Prostredie je dôveryhodné, či už na lodi alebo na planéte. Animácie Riddicka sú skvelo spracované, teda až na animáciu lezenia po rebríku hore. Tam je urobená iba jedna sekvencia s jedným krokom hore a žiaľ pri dlhšom rebríku to pôsobí dosť smiešne. Inak grafike nie je čo vytknúť a dokáže naozaj vtiahnuť do deja. Dejové animácie sú robené všetky v hernom engine a tu musím úctivo dať klobúk dolu. Keď si začnete všímať tváre počas rozprávania, všimnete si, že pery postáv sa naozaj formujú presne podľa toho čo vyslovujú. Pri tejto hre by aj hluchonemý, ktorý odčíta z pier nemal problém porozumieť tomu, o čom sa postavy rozprávajú.

Po zvukovej stránke je hra taktiež prevedená výborne. Riddickov hlas som už chválil. Ostatné postavy sú nadabované rovnako kvalitne a profesionálne. Zvuky okolia sú síce sci-fi, takže sa dosť ťažko porovnávajú, ale znejú uveriteľne a plne zapadajú do prostredia v ktorom sa nachádzame. Dej hry skvelo dopĺňa hudba, ktorá by sa nemusela hanbiť ani ako sprievodná hudba k filmu. Akčné scény sú podchytené dynamickou hudbou, ak sa práve nič akčné nedeje, počujeme orchestrálnu hudbu, ktorá doplňuje scenériu čo vidíme na obrazovke. Vlastne si hudbu ani príliš neuvedomujeme, tvorí spolu s grafikou a samotnou hrou jeden jednoliaty celok. A tak je to správne.

Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena je výborne prevedená hra. Nebyť občasnej drobnej chybičky (animácia lezenia po rebríku, alebo mŕtvola, ktorá sa nevie upratať na miesto a neustále potrháva končatinami) bola by to asi dokonalá hra. Bonusom je Escape from Butcher´s Bay, ktorý je kompletne prerobený do nového enginu a je súčasťou hry samotnej. Jednoznačne odporúčam.

Hodnotenie: 9

Výrobca:
Starbreeze

Distribútor: Atari / CD Projekt
Testovaná platforma:
PC
Multiplayer:
Áno




Hru si môžete zakúpiť tu: PC, PS3, Xbox 360



DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012