19.05.2009 00:00, DKF, Komentárov: 2
Zeno Clash

Zeno Clash


Chilskej spoločnosti ACE Team sa podarilo vyrobiť niečo. Niečo, čo mám po prejdení popísať. Mám na to napísať svoj názor, mám to priblížiť čitateľom. Problém je, že naozaj neviem ako...

Volám sa Ghat. Pochádzam z mestečkaHalstedom. Halstedom je jednou z lokácií na Zenozoiku, tak sa totiž volá náš svet. Som jedným zo synov a dcér nášho Otca-Matky. Otec-Matka nás všetkých vytvoril a sme jedna veľká Rodina. Mám veľa bratov a veľa sestier. Sú to moji súrodenci, avšak aj napriek tomu ma naháňajú a chcú ma zabiť. Možno to je preto, že som ušiel z Halstedomu. Alebo preto, že som zabil Otca-Matku.

Ak sa vám predchádzajúci odstavec zdá divný, alebo zvláštny, tak sa mi svojim spôsobom podarilo zachytiť atmosféru Zeno Clash. V prípade tejto hry som naozaj nevedel do čoho idem. Zavolal mi DanKanFan, že to mám stiahnuť zo steamu a napísať recenziu. Už som o tom počul rozprávať, vraj je to dobrá akčná hra, okrem toho po tom čo som hral Gobliiins 4 som bol ochotný skúsiť takmer čokoľvek, nuž som súhlasil. Sranda je, že aj keď som včera, vlastne dnes o 0:30 hru dohral, neviem povedať, či to bolo dobre, alebo zle.

Nedá sa popísať Zeno Clash bez toho aby som sa najskôr pokúsil slovami priblížiť svet Zenozoiku. ACE Team totižto pre svoju mlátičku vyrobil kompletný svet. Svet ktorý má vlastné pravidlá. Pravidlá úplne odlišné od tých na ktoré sme zvyknutí, teda až na fyzikálne zákony. Pre nás tento svet vyzerá surrealisticky. Bizarné obydlia, divné mechanizmy, šialení obyvatelia. Keď si dokážete predstaviť svet, v ktorom sa dokopy skĺbia diela Salvadore Daliho, so štipkou Mad Maxa a obohatené o steampunk, viete si predstaviť Zenozoik. Je to naozaj veľmi zaujímavý a zároveň ťažko popísateľný zážitok.

V Zeno Clash sa vžijeme do úlohy Ghata. Syna Otca-Matky, obskurnej obojpohlavnej bytosti, ktorá vyrobila množstvo „detí“, a založila tak kmeň, ktorý nazýva jednoducho rodina. Z neznámych dôvodov sme Otca-Matku zabili a sme na úteku z Halstedomu. Samozrejme, že súrodenci, ktorí neskonale milujú Otca-Matku idú po našom krku. Jedinou spoločníčkou ktorú máme je Deadra, celkom pekná dievčina s obrovským afro účesom, ktorá prekvapivo nepatrí do ani jedného z kmeňov ktoré stretneme v hre. Tie kmene sú v podstate tri. Rodina z ktorej pochádzame, Northern Gang, ktorý tiež sídli v meste a v podstate je spriatelený s Rodinou a Corwld. Corwld žijú v lesoch mimo mesta a v podstate proti nám nič nemajú. Sú iní. Sú pre obyvateľov mesta natoľko iní, ako pre nás celý Zenozoik. My v úlohe Ghata sme nejakú dobu žili s nimi a počas hrania sa svojej spoločníčke pokúšame vysvetliť ich odlišnosť: „Nie sú otrokmi reality, takže môžu byť šialení.“ „Gabel jedol ľudí. Je to to, čo musel robiť“. Jednoducho kmeň ktorého členovia majú vlastné pravidlá, vlastný náhľad a pre nich to, čo robia dáva význam. Ako napríklad sedieť pri kmeni, močiť na seba a zomrieť od hladu (toto som si nevymyslel, to v hre naozaj je). Vizuálne je svet znázornený presne tak, ako som ho práve popísal slovami. Je to surrealistický až obskurdný výtvor, ktorý však má svoje pravidlá a svoju logiku a vôbec nepôsobí dojmom, že niečo v ňom je urobené nasilu alebo zasadené len tak do sveta , aby sa to tam vyskytlo. Osobne by som povedal, že po vizuálnej stránke sa jedná o umelecké dielo.

Ghant počas cestovania postupne rozpráva svoj príbeh, a vysvetľuje čo sa stalo predtým ako utiekol. My mu pomáhame prežiť a dostať sa niekam kde bude bezpečný. Celé to teda vyzerá ako základ dobrej poctivej adventúry a tu je druhé vybočenie zo zaužívaných koľají štandardizovaného sveta. Zeno Clash je totižto v prvom rade mlátička, v druhom rade strieľačka a to je všetko. Celý svet aj príbeh slúžia ako doplnok k niečomu kde na to nie sme vôbec zvyknutí. Hra prebieha z pohľadu našich očí, teda vidíme svoje ruky a normálny 3D svet okolo nás. V súboji môžeme použiť strelné zbrane, ktoré pôsobia naozaj svojským dojmom, a ich použitie je možné v podstate iba na diaľku. Nablízko je výhodnejšie ich zahodiť a spoľahnúť sa na svoje ruky a nohy. Boje sú naozaj surové a dokonca je možné nakopnúť už ležiaceho, či práve vstávajúceho súpera. Nie len možné, ale aj potrebné, pretože keď je na zemi, nebráni sa a môžeme sa ho rýchlejšie zbaviť. Súboje totiž nie sú fér jeden na jedného, ako sme zvyknutí. V súbojoch stojíme my, prípadne občas niekto po našom boku, proti dvom až piatim súperom. A tí nemajú problém prísť k nám od chrbta, pokiaľ mlátime jedného z nich a dobrým úderom do temena hlavy nám vysvetliť, kde sme urobili chybu. Na normálnej obtiažnosti (ktorú tvorcovia označili ako hard) sú súboje práve primerane náročné, aby sme síce od frustrácie nerozmlátili klávesnicu, ale aby sme boli kúsoček pred tým. Vyzerá to teda tak, že ideme po svete, odvíja sa dej, prídeme niekam, kde stretneme nepriateľa, ukáže sa nám obrazovka, ktorá prezentuje na jednej strane portrét nás, na druhej uvidíme všetkých nepriateľov a súboj začína. Ak by sme sa chceli vyhnúť príbehu, je tu ešte mód v ktorom sa postupne prebíjame cez jednotlivé poschodia veže. To je už len čistá bitka.



Po zvukovej stránke sa hre takisto nedá nič vytknúť. Súboje sú sprevádzané dynamickou hudbou, ktorá im ešte pridáva na akčnosti, všetky postavy sú skvelo nahovorené, natoľko, že by sa z toho mohli učiť tvorcovia adventúr (a už ani nehovorím o Gobliiins 4). Jednoducho skvelo odvedená práca.

Zeno Clash je teda vlastne akýmsi nezaraditeľným zjednotením množstva cudzorodých prvkov. Je naozaj otázkou, či vám toto obskurdné zoskupenie sadne a zaujme vás, alebo to s krikom zahodíte a skrčíte sa do kútika, kde sa pohojdávajúc budete utešovať, že vašu realitu nič neohrozí. Každopádne je to niečo čo právom rozvírilo už veľmi veľmi stojaté vody PC hier, kde vychádzajú iba N-té kópie a prípadne plagiáty niečoho, čo bolo už pred pár rokmi úspešné, takže keď tomu zlepšíme grafiku a nalepíme nálepku, že to podporuje Direct X 10, tak to určite každý kúpi, lebo už pred 10-timi rokmi ich to všetkých bavilo. Z môjho pohľadu teda nakoniec skvelá práca, klobúk dolu pred tvorcami z Chile a dúfam, že ešte do sveta Zenozoiku budem môcť niekedy nahliadnuť. Bola by škoda ho už ďalej nevyužiť. Ak nemáte radi inovácie, stále máte pred sebou celkom solídnu mlátičku, odrátajte si tak 2 body.

Hodnotenie: 9,5

Výrobca:
ACE Team

Distribútor: ACE Team / Steam
Testovaná platforma:
PC
Multiplayer:
Nie



Hru si môžete zakúpiť tu:
Steam


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
19. 05. 2009 08:31
RE: 19. 05. 2009 12:50
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012