03.04.2009 00:00, DKF, Komentárov: 1
Motorola Zine ZN5

Motorola Zine ZN5


pre tých najnáročnejších...
Priznám sa, že pri prvom letmom pohľade na Zine som si pomyslel, že ide o model nižšej triedy, ktorý nebude stačiť ani tým menej náročným. Ale potom som si všimol výborného spracovania, nápisy ako Wi-Fi či Kodak 5MP, ktoré nehovoria práve za nižšiu triedu. Po niekoľkodňových skúsenostiach som zmenil názor natoľko, že si viem tento prístroj predstaviť ako svoj. Ako to?

konštrukcia...


Motorola sa v poslednej dobe nepúšťa do veľkých inovácii v oblasti dizajnovania prístrojov, nespravila tak ani pri tomto modely. ZINE sa trocha ponáša na L7, rozdiely sú skôr len v detailoch. Predný panel je viditeľne i hmatateľne rozdelený na dve polovice, tá horná patrí displeju, ktorý je krytý lesklým a na mastnotu príťažlivým plastom. Nepoteší, že nad displejom ani nikde inde nenájdete sekundárnu kamerku pre videohovory. Spodná klávesová polovica je tvorená jedným plátom matného plastu, pod ktorým je 21 mechanických spínačov + kurzor s oddeleným stredom. Mechanických znamená, že napriek prvému dojmu je klávesnica našťastie normálna.

Okrem klasických kláves, ktoré nájdete aj tri špeciálne, ktoré využijete pri fotení. Klávesnica je pomerne tuhá, klávesy sú naznačené malými akoby kvapôčkami plastu, nemôžeme povedať, že sa na nej píše zle, ale taký vyšší zdvih by určite nebol na škodu. Zadná strana telefónu sa už ani nedá nazvať zadnou stranou telefónu, ale normálnym kompaktom. Jediné, čo ho od bežných fotoaparátov líši je chýbajúca vysúvateľná optika. Na tejto strane nájdete mierne vyvýšenú optiku fotoaparátu, ktorý je krytý rovnakým mechanizmom ako Sony Ericsson K800 a K810i. Na kryte jej veľký nápis Kodak, ktorý by mal napovedať o kooperácii Motoroly a Kodaku. Naľavo od neho je, pozor, xenónový blesk s prisvetľovacou červenou diódou na zaostrovanie v zhoršených svetelných podmienkach. Zadný kryt je vyrobený z odolného tvrdého plastu, ktorý sa spočiatku javí ako kovový, dáte ho dolu za pomoci stlačenia na to určeného tlačítka na vrchu. Pod krytom je stále krytá optika, batéria BX50, slot na SIM kartu a microSD. Nájdete tam rovno 1 GB. Nepochopiteľne je však tento slot umiestnený tak, že pri výmene kartičky musíte mobil reštartovať. Celkový pohľad na spracovanie konštrukcie zanechá dojem vydareného mobilného telefónu, ktorý môže ísť príkladom.

funkcie...


Celý systém beží na Linuxe programovanom v Jave, preto sú jeho reakcie spomalené. Na to sme si už u Motorôl zvykli, ale nie je to nič, čo by sa dalo prehliadnuť. Z funkčného hľadiska ide o taký rozdvojený mobil, ktorý sa na jednej strane môže chváliť vybavenosťou, na strane druhej zaostáva v niektorých už dnes bežných funkciách. Aj technologicky menej zdatného človeka určite poteší podpora pripojenia k sieťami Wi -Fi, vďaka ktorej sa v mnohých kaviarňach pripojíte zadarmo k internetu, 5 Mpx fotoaparát, ktorý produkuje skutočne zaujímavé fotografie, QVGA displej tiež nie je na zahodenie, kancelárske a multimediálne záležitosti sú prítomné takisto a ich nádielka zrejme nikoho nesklame. V zložke Kancelárske nástroje nájdete tri opakované budíky, kalendár, dva typy synchronizácie, filemanager, pomocníka koncipovaného ako java aplikáciu, poznámky, úlohy a podobne. Napriek tomu Zine nemá už štandarné 3G pripojenie v podobe HSDPA, nepozná ani videohovor (ktorý síce aj tak nikto nevyužíva, ale vždy je lepšie mať jeho podporu :) a dokonca ani to základné 3G – UMTS. No skrátka žiadne aktuálne dátové míľniky.

Správy v sebe zahŕňajú e-maily, MMS aj SMS, pri zadaní voľby Vytvoriť novú sa automaticky spustí editor SMS, na MMS sa zmení až po vložení multimediálneho obsahu. E-mailový klient je veľmi jednoduchý, pracovať s ním nie je najmenším problémom, nastavenie konta spravíte buď manuálne alebo sa o to postará prístroj sám. Na surfovanie po webe je určený prehliadač, ktorý nájdete po vstupe do menu. Je trocha neaktuálny, už sme si zvykli na kurzor na displeji, korektné zobrazovanie a tak... tento nie je práve najlepší, ale vie napríklad ukladať stránky do užívateľom vybraných priečinkov. Predpokladáme, že budúci majiteľ si zaobstará iný java webbrowser.

Multimediálny charakter prístroja podčiarkuje 5 Mpx fotoaparát, pomocou ktorého spravíte celkom slušné fotografie. Ale od niečoho, čo sa hrdí nápisom Kodak by sme čali ešte o niečo viac. Absolútne sklamalo video. Poviete si, päť megapixlov, to bude aspoň VGA video. Ale ani VGA, ani QVGA, dokonca ani CIF rozlíšenie. Aj keď je to neuveriteľné, telefón naozaj nahráva v maximálnom rozlíšení 176 x 144 pixlov. A jeho kvalita je navyše veľmi slabá, Motorolu Zine za videokameru považovaž nemožno.

Prehliadanie multimédií je naopak výborné, prehrávač hudby je plnohodnotný a hrá dobre, prehliadač obrázkov otočí orientáciu displeja o 90° a je rýchly, videá sú prehrávané cez jednoduchší prehrávač, ktorý umožňuje aj fullscreen.

verdikt...


Motorola Zine je prinajmenšom zaujímavý prístroj. Prvotné dojmy slabšieho modelu po chvíli vystriedajú pocit hi-endového zariadenia, ale vzápätí sa aj tieto pocity začnú miešať so zisteniami, že mu chýba zopár zásadných vecí. Za všetky spomenieme mimoriadne slabé video a chýbajúcu podporu 3G sietí. Pokiaľ ste ale bežný smrteľník, ktorému ide o značku, štýl a celkom dobré funkcie, Zine pre vás bude zaujímavý.

Konektivita:
GSM, GPRS, EDGE (3G chýba), WLAN 8O2.11b/g/i, Bluetooth2.O, USB2.O - 4/5

Spracovanie:
118 x 50 x 16 mm, 114 g, kovovo – plastové telo, mimoriadne pevná konštrukcia - 5/5

Klávesnica:
tvorená z jedného plátu plastu, nízky zdvih, hmatateľné vyznačenie kláves, špeciálne klávesy pri fotení, kurzor výborný - 3.5/5

Displej:
2.4“ LCD TFT 256K farieb, QVGA rozlíšenie, viditeľný raster, dobré pozorovacie uhly aj viditeľnosť pod slnkom - 4/5

Pamäť a OS:
Systém beží na Linux Java, pomalšie reakcie, 350 MB integrovanej pamäte, podpora microSD kariet do 4 GB - 4/5

Fotoaparát:
5 Mpx snímač s optikou Kodak, xenónový blesk, zaostrovacia červená dióda, dobrá kvalita snímkov, veľmi slabé QCIF video má málo detailov a nekvalitný zvuk - 4/5

Obsah balenia:
Prístroj Motorola ZINE ZN5, batéria BX5O, USB kábel, sieťová nabíjačka, TV Out kábel, 1 GB microSD, manuál (nie je po slovensky), 1 CD so softvérom a dokumentáciou (na Windowse Vista FP1 nám nešlo spustiť)

Celkové hodnotenie
4/5


Zdroj: 3G Centrum

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Diskusia
Sinedd 12. 04. 2009 09:28
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012