24.03.2009 12:00, DKF, Komentárov: 3
NOKIA N79

NOKIA N79


Chameleón s plnou výbavou...
Svojím označením okamžite evokuje príbuzenský vzťah k Nokii N78 a očakávania parametrov sú preto veľké. Samotné funkcie a ovládanie sú vzhľadom na použitý operačný systém Symbian predvídateľné, jej čaro je však v maličkostiach, ktorými prekvapí. Pozrime sa teda spoločne, čo ukrýva tento telefón.

navonok...


Napriek kovovému lemovaniu a väčším rozmerom ( 110 x 49 x 15 mm) je váha celého prístroja tesne pod 100 g a patrí teda medzi tie ľahšie. Konštrukcia prevažne s mäkkých lesklých plastov dáva najavo, že odolnosť nepatrí medzi jej silné stránky, zo skúsenosti viem, že už niekoľko mesiacov používania alebo jediný pád zanechajú jasné stopy. Dizajnovou špecialitou je funkcia „chameleón“. V balení telefónu sú navyše 2 kusy zadného krytu v rôznych farebných prevedeniach. Každý obsahuje ID čip, ktorý nesie informáciu o svojej farbe a telefón na základe tejto informácie zmení farebnú schému displeja. Do budúcna môžeme očakávať rozoznávanie farby majiteľkinej kabelky J. Špecialitou ovládacích prvkov je posuvný zámok klávesnice a aj keď funguje aj notoricky známe zamykanie kombináciou navikey+[*], je tento prvok prudko návykový. Je umiestnený šikovne na hornej strane a po chvíli ho začnete používať automaticky napríklad pri vyťahovaní telefónu z vrecka košele.

Hlavné ovládacie prvky sú však sklamaním. Aj keď je ovládanie typické a Nokia si tentoraz odpustila extravagantné pokusy, mechanické prevedenie patrí medzi horšie v jej radách. Samotná klávesnica je tuhá a napriek tomu, že má prijateľný zdvih a hmatateľnú odozvu, sú všetky tlačidlá v jedinej rovine a písanie vyžaduje viac pozornosti. Čo jej však nikdy neodpustím, je absolútne nešikovne umiestnené tlačidlo spúšte fotoaparátu na pravom boku, presne na mieste, kde sa telefónu dotýka dlaň. Pri písaní sa samozrejme samovoľne aktivuje a aj keď našťastie nespúšťa automaticky fotoaparát (ten je zaistený aktívnym krytom) z neznámych príčin, vkladá do písaného textu ďalšie znaky alebo prepína aretáciu shift-u! Pritom by stačilo posunúť tlačidlo o jediný centimeter smerom hore... „Kdepak asi soudruzi z NDR udělali chybu?“ Ostatné funkčné tlačidlá, aj keď museli v mnohom ustúpiť dizajnu, si svoju úlohu plnia dobre. Zaujímavou špecialitou je tzv. Navi Wheel, je to funkcia kurzorové tlačidla, ktoré je po aktivácii schopné rozoznávať krúživý pohyb prsta po povrchu a je tak možné napríklad prechádzať položkami menu alebo listovať v zozname správ. Funkcia je známa všetkým majiteľom iPodu. Jej možnosti tu však žiaľ končia, Navi Wheel nefunguje v textových menu, pri prehliadaní webu, v externých aplikáciách ani na pohotovostnej obrazovke. Dobrý nápad je zničený mizernou realizáciou. Fenoménom z podobného súdka je samostatné strieborné tlačidlo v ľavej časti. Ovláda prístup do menu v textovej podobe, možnosti jeho prispôsobenia však končia pri zoradení siedmich položiek z hlavného menu. Položky sú nastavené od výroby natvrdo a nedajú sa meniť. Väčšina kritických bodov sa týka software, mnohé chyby by mohli byť ošetrené v jeho novších verziách. Zo skúsenosti sa však na to nespolieham.

vo vnútri...

Telefón je ovládaný operačným systémom Symbian v9.3, ktorý riadi procesor ARM11 s taktom 369 MHz. Aj napriek vizuálnym efektom vo forme vyhladzovania písma a animácii menu je vďaka výkonnému procesoru ovládanie relatívne svižné. Výkon je viditeľný aj pri viacerých spustených aplikáciách, prehliadaní webu, obrázkov aj videa. Zaujímavosťou, ktorú objavíte v prvých sekundách, je senzor polohy prístroja otáčajúci obraz na displeji. Ocenil som ho hlavne pri prehrávaní videa na celej obrazovke alebo pri zobrazovaní fotografií. Naopak dosť nevhodne sa aktivoval pri surfovaní na internete po ležiačky. Túto funkciu však môžete deaktivovať.

Spojenie so svetom mu zabezpečí štvorpásmový GSM modul s podporou UMTS a HSDPA do 3,6 Mbit/s, HSUPA chýba. Obligátny Bluetooth 2.0 dopĺňa WiFi a microUSB užitočný hlavne vďaka podpore Mass Storage. Užitočným doplnkom mnohých nových prístrojov poslednej doby je aj v tomto prípade integrovaný A-GPS prijímač. Software ho navyše dokáže využiť pri fotení pre geotaging (zapisovať GPS súradnice do EXIF). Fotoaparát samotný generuje snímky s maximálnym rozlíšením 5 Mpx (2 584 x 1 938 b.). S dvojicou LED a automatickým zaostrením sa nezľakne ani horších svetelných podmienok alebo makra. Užívateľom využiteľnú pamäť 50 MB ľahko a dnes aj lacno rozšírite kartami microSD, samozrejme s podporou vyšších kapacít HC. Zobrazovacie schopnosti displeja sú brilantné, je aktívny, rovnomerne podsvietený, schopný zobraziť 16 miliónov farieb na každom z 240 x 320 bodov. To všetko na ploche 37 x 49 mm (uhlopriečka 61 mm). Ako prehrávač hudby sa blysne vďaka 3,5 mm konektoru, FM rádiu s RDS, A2DP a špecialitou je FM vysielač. Vďaka nemu si po nastavení frekvencie z bežného FM rozsahu naladíte v okruhu niekoľkých metrov vysielanie vašej vlastne Nokie. Ideálne do auta. Vysielač tiež podporuje RDS, zobrazuje však iba názov NOKIA.

Plná výbava má samozrejme svoju spotrebu, a tak je telefón napájaný batériou s vyššiu kapacitou (1200 mAh), čo mu síce nepomôže v tom, že nabíjačku budete potrebovať denne, ale aspoň vás nenechá bez spojenia uprostred dňa. Oficiálne udávaná výdrž je 5,5 h hovoru, 29 h prehrávania hudby a 372 h pohotovosti.

verdikt...


Pekný a vynikajúco vybavený telefón je primárne multimediálny, ale inak schopný univerzálne zastať akúkoľvek úlohu. S množstvom funkcií na každodenné používanie už v základnej výbave nesklame ani skúseného a náročného užívateľa.

Displej

aktívny, rozlíšenie: 240 x 320 pixelov, veľkosť: 37 x 49 mm, 16 mil. farieb, vynikajúci obraz, jas regulovaný svetelným senzorom - 5/5

Fotoaparát
5 Mpx (2584 x 1938 px), LED blesk, automatické zaostrovanie, dobrá kvalita aj pre blízke objekty, aktívny kryt objektívu, záznam videa (640 x 480), VGA kamera pre videohovory, pomalší štart - 4/5

Konektivita
GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA do 3,6 Mbps, WiFi, Bluetooth 2.0 EDR a A2DP, microUSB 2.0 s Mass Storage, GPS - 6/5 :)

Rozmery a spracovanie
110 x 49 x 15 mm / 97 gramov, priemerne veľký, módny doplnok, priemerná konštrukcia - 4/5

OS a Pamäť
Symbian OS S60 3rd Edition FP2, 50MB Flash + podpora microSD do 8 GB - 5/5

Klávesnica
neergonomická, nedotiahnuté rozmiestnenie a fungovanie ovládacích prvkov, tichá, kvalitné podsvietenie - 3/5

Celkové hodnotenie

4/5


Zdroj: 3G Centrum

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
yankee 25. 03. 2009 18:05
tamper11 25. 03. 2009 18:10
yankee 25. 03. 2009 18:12
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012