18.03.2009 12:00, DKF, Komentárov: 3
HP iPAQ 914c

HP iPAQ 914c


Náhodou sa ku mne dostalo isté zariadenie, tak som ho (nie celkom náhodou) otestoval. Volá sa HP iPAQ 914c a predstavuje najvyspelejšieho príslušníka rodiny. Aj keď komunikátory sú ešte stále marginálnou záležitosťou niekoľkých prívržencov najmä z biznis prostredia, začínajú sa tešiť veľkej obľube. Veľkú zásluhu na tom má hlavne ich klesajúca cena. V súčasnosti tak kúpite kvalitné komunikátory aj za cenu okolo 10 000 Sk (cca 300 eur). A tak vás možno osloví práve tento.

konštrukcia...


Samozrejme sa nejedná o najmenšie zariadenie na trhu. Vo svojej kategórii sa ale pohybuje okolo priemeru (rozmery 113 x 64 x 16 mm a hmotnosť 154 gramov). Konštrukcii dominuje plast, ale všetky časti držia pevne pohromade, takže neprítomnosť kovu mi v tomto prípade neprekážala. Veľkosť je daná QWERTY klávesnicou, ktorá dominuje prednej strane. Bol som s ňou spokojný, pretože tlačidlá sú dostatočne veľké, ale aj preto, že na prácu s takouto klávesnicou si zvyknete veľmi rýchlo. Horšie je to potom s prechodom späť na klasickú alfanumerickú klávesnicu. Vyrobená je z lesklého plastu, takže pri písaní dlhších správ sa mi začali prsty voľne šmýkať, čo rozhodne medzi plusy neradím. Okrem hlavnej klávesnice je k dispozícii ešte osem funkčných kláves a päťsmerové tlačidlo. Druhá polovica je vyplnená druhým ovládacím prvkom, ktorým je samotný displej s LED podsvietením. Jeho uhlopriečka je takmer 2,5 palca, zobrazí 65-tisíc farieb pri QVGA rozlíšení a čo je najpodstatnejšie, je dotykový. Stylus na jeho ovládanie je umiestnený v ľavom spodnom rohu zadnej strany na kryte batérie. Po jeho odstránení sa odhalí niečo, čo rozmermi pripomína malú mobilnú elektráreň. Lítium-polymérová batéria má 1940 mAh a zaberá nielen väčšinu zadnej strany, ale aj veľkú časť celého zariadenia. Kvôli energetickým nárokom iPAQu je ale aj potrebná. Drží sa pravidla tri dni a dosť. To bolo maximum, ktoré sa mi pri teste podarilo dosiahnuť. Pri intenzívnej záťaži som dobíjal po necelých dvoch dňoch. Vzadu ešte nájdete aj optiku 3-megapixelového fotoaparátu, LED blesk a zrkadielko pre autoportréty.

Na pravej strane nájdeme spúšť fotoaparátu, tlačidlo „ok“ a tretí (a posledný) ovládací prvok – rolovacie koliesko, ktoré po stlačení funguje aj ako potvrdzovanie. Na výber tak máme tri spôsoby ovládania zariadenia. Samozrejme je to veľmi výhodné, avšak mierne nepraktické. Viac by som uvítal, keby bol jeden z prvkov dominantnejší a jeden doplňujúci. Koliesko je napríklad fajn, ale väčšinou som ho ani nepoužíval. Na druhej strane je príjemné mať možnosť voľby a vybrať si ovládanie podľa potreby v každej situácii. Na ľavom boku ešte nájdeme tlačidlá ovládania hlasitosti, tlačidlo na aktiváciu hlasového ovládania a pod gumovou krytkou aj slot na microSD kartu a miniUSB konektor. Ten je jediný, 3,5 mm jack na smartphone nenájdeme.

funkcie...

HP iPAQ beží na operačnom systéme Windows Mobile 6.1, čo do značnej miery ovplyvňuje aj to, ako vyzerá užívateľské prostredie a aké možnosti a funkcie ponúka. Ako sa na správny smartphone patrí, v predinštalovanej výbave nájdeme veľké množstvo programov. Či ich aj reálne využijeme, je otázne. Ale sú tam, a to sa ráta. K najpoužívanejším určite patria Microsoft Office Mobile, Outlook Mobile či Windows Media Player a ďalšie aplikácie na prehliadanie dokumentov a správu multimédií. Každý výrobca si ale prostredie OS prispôsobuje po svojom. HP doňho napríklad pridalo zaujímavú funkciu HP Voice Reply, ktorá umožňuje odpovedať na maily hlasom. Aby ste však mali na čo odpovedať, musíte sa pripojiť. Tu náš smartphone nepozná kompromisy a poskytuje plnú pripojiteľnosť ako na diaľku, tak aj na krátko. K dispozícii tak máme quad-band GSM / GPRS / EDGE a tri-band UMTS / HSPDA až do rýchlosti 7,2 Mbps, ďalej Wi-Fi, Bluetooth 2.0 s EDR, pripojenie cez USB kábel, aj GPS modul. V strede pozornosti a výpočtových výkonov sa nachádza procesor Marvell PXA270, ktorý pracuje na frekvencii 520 MHz. Podpornými prvkami sú v tomto prípade 128 MB RAM a 256 MB ROM. Zariadenie je aj vďaka nim dostatočne rýchle, pri viacerých spustených aplikáciách sa ale odozva začína predlžovať. Všetky aplikácie ale zvláda bez problémov.

Pre väčšie množstvo dát sa miesto nájde na vysokokapacitných microSD kartách, ktoré smartphone podporuje. Aj keď kameru nájdeme pri iPAQ 914c 3-megapixelovú, v podstate sa jedná len o povinnú jazdu. Po privretí oka sú fotografie z nej priemerné, trpia viacerými vadami. Najmarkantnejšie je rozostrenie v rohoch, prechody sú príliš jemné, takže detaily úplne zanikajú. Pre bežné použitie za dobrých svetelných podmienok je postačujúca. Video nahráva vo formáte H263 pri rozlíšení QVGA.

verdikt...


Dúfal som, že keď prídem až sem, tak za mňa niekto verdikt vyplní :) Keďže sa tak nestalo, musím zobrať neľahkú úlohu na seba. Pri tak komplexnej výbave sa asi čudujete, nad čím vôbec rozmýšľam. Áno, HP iPAQ 914c je veľmi dobre vybavený komunikátor. Ponúka viaceré zaujímavosti, mnou obľúbený a dobre vyladený OS Windows Mobile 6.1 či fantastickú konektivitu. Na druhej strane sú tu ale negatívne detaily, najmä po konštrukčnej stránke. Na QWERTY klávesnici sa toho pri podobných zariadeniach odohrá mnoho, preto nerozumiem použitiu naozaj nepohodlného materiálu. Jedna vec, ktorá mi chýbala, je čisto subjektívna – charakter. Tento smartphone ho podľa mňa nemá. To ale samozrejme nikoho neodradí od kúpy. Najmä ak sa pri takejto výbave jeho cena pohybuje na úrovni 365 Eur (11 000 Sk).


Displej

dotykový 2,46-palcový QVGA displej s LED podsvietením, veľmi dobrá čitateľnosť aj na priamom slnku a z ostrých uhlov (4/5)

Fotoaparát
3-megapixelový s autofókusom a LED bleskom, snímky priemernej kvality (3/5)

Konektivita
plná konektivita – všetky pásma pre GSM aj UMTS, podpora HSDPA do 7,2 Mbps, Bluetooth 2.0 s EDR, USB 2.0 s Mass Storage, Wi-Fi, GPS modul (5/5)

Rozmery a spracovanie
113 x 64 x 16 mm / 154 gramov s batériou, pevná plastová konštrukcia, nanešťastie prevaha lesklého plastu na prednej strane (3,5/5)

Pamäť
128 MB RAM, 256 MB ROM, podpora microSD kariet (3,5/5)

Klávesnica
plná QWERTY klávesnica z lesklého plastu, práca s ňou je dobrá, po chvíli ale kvôli materiálu nepríjemná (3,5/5)

Extra Funkcie
A-GPS, Windows Mobile 6.1 a s ním súvisiace výhody (aj nevýhody), Microsoft Office Mobile, Outlook Mobile, Internet Explorer, Windows Media Player, a mnoho ďalších, hlasové ovládanie (4/5)

Celkové hodnotenie
4/5


Zdroj: 3G Centrum

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
HP je standard 18. 03. 2009 11:16
maculka007 HP je standard 18. 03. 2009 11:42
19. 03. 2009 11:55
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012