11.03.2009 00:00, DKF, Komentárov: 8
HTC Touch HD

HTC Touch HD


High-definition medzi mobilmi.

Je to odvážne pomenovať model telefónu skratkou HD, keď sme už viacerí zvyknutí na to, že týmito dvoma písmenami sa značia len tie najlepšie audio-vizuálne výstupy? To ľudí núti k tomu, aby mali k takémuto prístroju priveľké očakávania. Aj my sme mali. Je HD skutočne najvyššia kvalita?

konštrukcia...


Prvá prichádza na rad škatuľa s prístrojom. Tá je už pomaly tradične čierna, pod kartónovým obalom sa skrýva luxusná škatuľa s magnetickým otváraním. Už len toto balenie hovorí o výnimočnosti zariadenia. Po otvorení sa ukáže Touch HD v plnej svojej kráse.Ako prvý bezpochyby zaujme obrovský displej, ktorý je rozhodne väčší než ostatné od konkurencie.

Tento má uhlopriečku až 3.8 palca, teda 9.6 cm a rozlíšenie 800 x 480 px. To je formát ešte väčší než VGA a je to vidieť - raster je napriek väčším rozmerom neviditeľný. A to nie sú jeho jediné prednosti, obraz je jasný a nemení farby ani pri pohľade z ostrých uhlov, pod priamym slnkom nestráca kontrast. Nemenej podstatná je ale konštrukčná stránka prístroja, tá je spracovaná do detailov, ako je to pri HTC zvykom. Prednú časť pokrýva prakticky celý displej krytý plastom, pod displejom sú štyri dotykové tlačidlá pre prijatie / zrušenie hovoru, návrat do Today screenu a návrat o krok v menu späť. Zadný kryt je potiahnutý na dotyk príjemným plastom, aký poznáme napr. z Nokie N73. Na ňom je v hliníkovom pláte umiestnená šošovka 5 Mpx fotoaparátu. Pod krytom nájdete slot na microSDHC kartičky, SIM a batériu. Pri manipulácii s krytom si musíte dávať pozor na nekrytú šošovku fotoaparátu, ktorá je vystúpená. Niekto sa možno pýta, prečo nie je na prístroji krytý slot na microSDHC a posuvný kryt fotoaparátu. Odpoveď je jednoduchá, zariadenie má byť čo najkompaktnejšie, a preto sa od toho upustilo. Takisto aj konektory sú len dva, 3.5 mm jack na vrchu a ExtUSB na spodku (konektor podobný miniUSB, ale konštrukčne nekompatibilný, má 11 pinov). Dokonca aj tlačidlá na reguláciu hlasitosti sú tenké a natoľko splývajú s hranou telefónu, že ich takmer nie je vidno rovnako ako zapínacie tlačidlo na vrchu. Jediná časť, ktorá je svojím spôsobom pohyblivá, je šachta na stylus umiestnená do pravého dolného rohu. Konečne prišiel nejaký výrobca s dizajnom, ktorý prekonáva iPhone a pritom sa od neho veľmi nevzďaľuje.

Spracovanie HD-čka je na vysokej úrovni a nemáme k nemu žiadne výhrady, vzhľadom na zameranie sa dá prepáčiť aj chýbajúca mechanická klávesnica.

funkcie...


Touch HD je multimediálne zariadenie spojené s internetovým terminálom, má v sebe navyše Windows Mobile 6.1 a vie telefonovať. Z tohto pohľadu sa má na prístroj pozerať. HD je vybavené všetkými súčasnými technológiami na spojenie so svetom, dokonca BT vie posielať aj obrázky s videom (napr. taký SE X1 s WM6.1 to nevie). Displej je dotykový, čo je pre prostredie TouchFLO 3D nevyhnutné. Ide o rovnakú nadstavbu, ako má HTC Diamond, všimli sme si len o jednu záložku navyše, ktorá je určená na sledovanie akcií finančných ústavov. Ostatné záložky zostali nezmenené, obrázky a videá ostali naďalej v efektnej a pritom rýchlo pracujúcej galérii, ktorá predchádza všetku konkurenciu, hudobný prehrávač je na vysokej grafickej úrovni, výber albumov je podobný tomu v iPhone. Nastavenia sú klasické, prítomný je aj 10 úrovňový ekvalizér funkčný len s pripojeným HF. Hrá dobre aj so slúchadlami v balení, po pripojení na lepší audiosystém počuť menšie rezervy. To by však nebol taký problém, všetci dobre vieme, ako hrá konkurencia od Nokie, Apple či Samsungu...

O správu pošty sa stará štandardne Outlook, v ňom sú správy delené na SMS, MMS a e-maily, okrem toho máte k SMS a e-mailom prístup priamo z TouchFLO 3D, v ktorom je to o niečo krajšie. Po pripojení k počítaču máte na výber z troch možností určenia zariadenia, buď je to synchronizácia ako s PDA, veľkokapacitná pamäť (a teda čítačka microSDHC) alebo modem. Na Windows Vista sa drivery nainštalujú samé v priebehu pol minúty, kopírovanie súborov je pomerne rýchle a synchronizácia s Outlookom prebieha bez problémov (ak máte v počítači ActiveSync). S predinštalovaným Windows Mail sa zosynchronizovať nevie, čo je pre bežných používateľov veľké mínus. Snáď sa to zmení upgreadom systému WM6.1 alebo TouchFLO 3D, ktoré sa však v tejto oblasti asi len ťažko bude činiť.

Rýchlosť zariadenia je pri použití Windows Mobile veľmi dôležitá. Pri zaplnení takmer celej 8 GB externej pamäte sme nemali problém s rýchlosťou, prístroj reagoval vždy na prvý dotyk a za dobu testovania ani raz nezamrzol. TouchFLO 3D je dynamické, netrhá a zrejme teda ani nezaťažuje systém. Procesor má pekný výkon 528 MHz a pamäť RAM 288 MB.Telefónne funkcie sú klasické, písanie SMS je závislé na jednotlivcovi, niekomu virtuálna klávesnica môže vadiť, ale ten asi Touch HD nekúpi. K dispozícii sú štyri možnosti zadávania textu a tri typy klávesníc. Rozpoznávanie písma je síce niekedy zdĺhavé, treba sa naučiť správne písať. Kým sme napísali slovo Silverbull, zadali sme asi desať skomolených slov. Telefonovanie je jednoduché, číslo napíšete alebo vyberiete zo zoznamu, medzi bežným a videohovorom prepínate jedným virtuálnym tlačidlom, k dispozícii je aj rýchla voľba. Zvuk nesúci sa z earphone je čistý, hlasný odposluch je už nekvalitný.

verdikt...


HTC Touch HD je high-definition stopercentne. Povráva sa, že je niečo medzi iPhone 3G a Xperiou, my si dovolíme tvrdiť, že ich oboch prekonáva. Jednak displejom, ale najmä rýchlosťou a možnosťami. Jediné, čo skutočne chýba, je mechanická klávesnica vysúvateľná z boku, inak by HD mohol byť skutočným trhákom roka.


Hodnotenie prístroja:
5/5

Displej: 5/5
3.8“ 800 x 480 px, TFT LCD, dotykový, skvelý obraz, dobrá viditeľnosť pod slnkom, extrémne široké pozorovacie uhly, reaguje nielen na prsty

Konektivita: 5/5
GSM, GPRS, EDGE 850/900/1800/1900 MHz, 3G HSDPA do 7.2 Mbps, HSPA, WCDMA 900/2100 MHz, BT, WLAN, GPS, FM rec

Rozmery a spracovanie: 5/5
115 x 62.8 x 12 mm, 147 g, kompaktná konštrukcia, výborné materiály; len 2 konektory, 3 mechanické tlačidlá

OS a pamäť: 5/5
Windows Mobile ® 6.1 Professional s nadstavbou TouchFLO™ 3D , procesor Qualcomm ® MSM7201A 528 MHz, 512 MB ROM, 288 MB RAM, microSDHC

Klávesnica: 4/5
4 dotykové klávesy pod displejom, 3 mechanické tlačidlá na bokoch a vrchu, 3 typy virtuálnych klávesníc

Fotoaparát: 3.5/5
5 Mpx CMOS snímač, AF, kvalita skôr podpriemerná, zaostrovanie je zdĺhavé, sekundárna VGA CMOS kamera, video MP4 v CIF rozlíšení, kvalita dostatočná skôr pre MMS

Extra funkcie: 5/5
Office docs editor, AGPS, G-Senzor, nové aplikácie ako WorldCardMobile, YouTube klient, generálny AudioBooster

Obsah balenia:
HTC Touch HD, batéria, AC nabíjačka, káblové stereo HF s 3.5 mm koncovkou, USB káblik (pripája sa k nabíjaciemu adaptéru), fólia na displej, manuál (nie je v slovenčine), stylus navyše, 8 GB microSDHC kartička, 1 CD s manuálom v PDF a 1 CD so softvérom

Zdroj: 3G Centrum 12/2008

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
HTC ruleeeeez 16. 03. 2009 20:02
yankee HTC ruleeeeez 16. 03. 2009 20:07
Cena? 16. 03. 2009 21:18
DanKanFan 16. 03. 2009 21:29
yankee cena 16. 03. 2009 21:36
morkaman 17. 03. 2009 15:06
yankee 17. 03. 2009 15:17
morkaman 17. 03. 2009 15:56
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012