17.02.2009 00:00, DKF, Komentárov: 8
Roccat Kone Gaming Mouse - Imidžovka alebo ozajstná PG myš?

Roccat Kone Gaming Mouse - Imidžovka alebo ozajstná PG myš?

V dobe, keď hernému svetu myší vládne Razer Lachesis, SS Ikari alebo Logitech G9, by si každý pomyslel, že vyrovnať sa dlhoročným skúsenostiam týchto firiem je takmer nemožné. Hamburgská firma Roccat si zaumienila, že sa o to pokúsi a vybehla na trh so svojim prvým výtvorom - myškou Roccat Kone, ktorá sa má postarať o zamiešanie kariet medzi najlepšími progamerskými myšami.
Balenie + Príslušenstvo

Rozdiel medzi obyčajnými myšami a Kone je patrný už pri porovnaní obalov. Myška je zabalená v kvádrovitom polystyrénovom obale s priesvitným plastovým okienkom navrchu. Kombinácia čiernej a pre Roccat typických modrých odtieňov vytvára mystický dojem, akoby sa v krabičke nachádzal nejaký artefakt zo sci-fi filmu. Vo vnútri vonkajšieho obalu je ďalší, z plastu, v ktorom je zalisovaná samotná myš a príslušenstvo. Ku tomu najpodstatnejšiemu sa ale bez demolácie obalu v žiadnom prípade nedostanete. Potreba nožníc a silných prstov je nevyhnutná, dostať sa do tohto "trezoru" je značný problém.

Okrem myši sa v útrobách krabice nachádza aj imidžový prenosný obal so závažiami a inštalačným CD, zopár propagačných materiálov a návodov, a Roccat ID card.

Po vizuálnej stránke Roccat odviedol excelentnú prácu a všetok obsah pôsobí luxusne, ba až vznešene. Zoznamovanie sa s obalom a jeho pokladmi zanechá určite hneď na začiatku v každom šťastlivcovi kladný dojem.

Vzhľad

Na prvý pohľad viditeľnou zaujímavosťou, je netradičný hybridný dizajn. Na prvý pohľad môže myš vyzerať ako pre ľavákov, ale vôbec to tak nie je (vyrába sa len pravoruká verzia). Pravé tlačidlo je viditeľne dlhšie a aj spredu končí šikmým zrezaním. Myš sa mierne zvažuje zľava doprava a palec má svoje vytvarované miestečko pre dosiahnutie čo najpríjemnejšej ergonómie.

Celkovo je tento zázrak v najvzdialenejších miestach dlhý 13 cm, široký 6,5 centimetra a vysoký 4 cm. Radí sa tak k myšiam väčším, ale vďaka dlhým hlavným tlačidlám, ktoré umožňujú pohodlný stisk nielen vpredu, si s ňou poradí aj menšia ruka. Váha sa vďaka vymeniteľným závažiam pohybuje od 118g (resp. 133g s káblom) vyššie. Tlačidiel dokopy nájdeme desať. Ich dostupnosť a používanie je príjemné, jedine úplne predné tlačidlo ide až príliš tuho. Okrem dvoch hlavných sa všetky dajú naprogramovať na vami zvolenú funkciu alebo makro.

Celá myš je pogumovaná materiálom veľmi podobným tomu, ktorý je použitý napríklad pri konkurenčnom Lachesis-e, avšak ten na Roccat-e je trošku tvrdší a teda pravdepodobne aj menej náchylný na poškriabanie. Čo je ale hlavné, ruka sa na nepotí a nešmýka.



Ďalšími z charakteristických čŕt sú priesvitné plastové línie po bokoch a logo na konci myši, pod ktorými je umiestnených 5 svetelných diód, zobrazujúcich celé spektrum farieb (budeme sa im ešte venovať). O prepojenie s PC sa stará 1,85 m dlhý kábel, ktorý je však celkom nepoddajný a takisto jeho dĺžka by mohla byť trochu väčšia. Rovnako nepoteší ani absencia pozláteného USB konektora, ktorý by mal byť pri lepších PC komponentoch štandardom.

Naspodku myši sa v strede nachádza hlavný senzor, potom snímač TCU a takisto sa tu vymieňajú závažia, s ktorými práca je veľmi jednoduchá, keďže na výmenu stačí stlačiť jeden gombík. Teflónky sú väčšie, čo prispieva k lepšej kĺzavosti na podložkách.

Myslím, že zovňajšok ako celok hádam nemá žiadne nedostatky, až na to predné tlačidlo, ktoré sa stláča trochu ťažšie. Osobitnou kapitolou je však kábel, na ktorý sa mali výrobcovia ďaleko viac sústrediť.

Jadro

Motorom pre Roccat Kone je 72Mhz integrovaný procesor, ďalej sa v útrobách myši nachádza 128kB pamäte pre hráčske profily alebo makrá. Čo sa týka makier, tak pamäť postačí iba na tie kratšie, pri dlhších sa už ukladajú priamo do počítača.

O maximálnu presnosť snímania pohybov vašej ruky sa stará 3200 Dpi "Pro-Aim Gaming Senzor", ako to Roccat nazval, s laserovým snímačom. Dpi sa dá prepínať buď v priloženom programe, alebo aj zvoleným tlačidlom priamo na myši. Môžete si vybrať z piatich stupňov - 800, 1200, 1600, 2400 a maximálnych 3200 Dpi. Za čo treba myš pochváliť, je rýchlosť, akou sa Dpi prepína, či už počas hry, alebo vo Windows, zmena je okamžitá s nulovým oneskorením. Čo by ale na druhej strane potešilo, je signalizácia práve nastavenej veľkosti priamo na myši ako napríklad pri G9. Je tu síce možnosť aktivovať OSD displej, ktorý vám môže ukázať práve používané Dpi na monitore, počas hry je to ale dosť nepraktické, a pri niektorých sa displej ani neukáže.

Samozrejmosťou je odozva 1ms, snímač schopný zachytiť pohyb pri zrýchlení 20G a 7080 snímok za sekundu.

Softvér


Myš je samozrejme možné používať bez inštalovania akéhokoľvek softvéru, aby ste však využili jej plný potenciál, tak či tak ho musíte nainštalovať. Prostredie Roccat Driver Control (momentálne v najaktuálnejšej verzii 1.29) je veľmi prehľadné a jednoducho umožňuje zmenu všetkých možných nastavení. To znamená zmenu sensitivity po stotinách, nastavenie Dpi, rýchlosť posúvania pri točení kolieskom, rýchlosť dvojkliku a v položke "Main Control" ešte nájdeme manažér tlačidiel, v ktorom môžeme priradiť požadovanú funkciu alebo makro ôsmim tlačidlám.

Samostatne sa softvér venuje spomínaným LED diódam, umožňujúcim zmenu dizajnu podľa vašich predstáv. Vybrať si tu môžete z 38 odtieňov farieb a každú osobitne priradiť vybranej dióde. Komu to nestačí, vyberie si napríklad pulzujúci efekt, alebo efekt búchania srdca a nastaví jeho rýchlosť. A aby toho nebolo málo, farby sa ešte môžu točiť v smere, alebo proti smeru hodinových ručičiek, resp. sa môžu striedať horné farby s dolnými, alebo ľavé s pravými. Poslednou možnosťou je svetlá úplne vypnúť, tá však z neznámych príčin vôbec nefunguje. Epileptikom teda myš neodporúčam :)

Pokročilé nastavenia zahrňujú zvyšné možnosti. Nachádza sa tu nastavovanie X a Y osí, zrýchlenie, senzitivita vo WIndows, odozva a nakoniec veľmi zaujímavá vecička skrývajúca sa pod skratkou TCU.

TCU - čiže Tracking Control Unit je zaujímavosťou Roccat Kone, ide totižto o osobitný snímač, ktorý má na starosti non-stop kontrolu vzdialenosti myši od podložky. Myš sa nakalibruje na vašu podložku a zabezpečí tak ochranu proti nechcenému pohnutiu kurzora pri presune myši. Pre zmysluplné použitie tejto funkcie treba ale mať naozaj rovnú podložku, pretože pri akejkoľvek preliačine prestáva reagovať.

Nastavení je teda naozaj dosť, všetky sa dajú využiť v piatich profiloch, prípadne môžete profil uložiť do súboru a neskôr ho načítať. Na softvér nemožno povedať krivého slova, jedinou chybičkou krásy sú nevypnuteľné LEDky.

Skúsenosti

Ako som už spomínal, netradičný tvar Roccat Kone sadol presne na moju ruku (to samozrejme nemusí platiť na každého a preto odporúčam pri kúpe žiadať rozbalenie ešte pred platením - najlepšie kupovať na objednávku v kamennom obchode). Osvedčilo sa mi závažie s hmotnosťou 15 gramov, váha myši, tak ako aj tvar, je ale vecou čisto individuálnou. Zmena závažia je otázkou pár sekúnd a stisku jedného tlačidla. V prípade núdze tak nie je problém ho vymeniť pokojne aj počas hry.

Ako u aktívneho hráča a fanúšika Battlefield 2, si Kone odslúžila (a odslúži) najviac v ňom. Myš reaguje naozaj stopercentne, po zhruba dvoch dňoch hrania bolo cítiť zlepšenie, či už v presnosti streľby, alebo letu vo vrtuľníku. Niečo také ako utrhnutie Roccat nepozná. Čo sa týka zmeny Dpi, najviac sa mi osvedčilo nastavenie, pri ktorom sa Dpi mení iba v dvoch hodnotách a ostatné sú neaktívne, vyriešil sa tým problém s určením, na akom Dpi to vlastne hrám. Ďalej bola Roccat testovaná bez najmenších problémov napr. na Crysis: Warhead, Call of Duty 5 alebo Half-Life 2.



Veľmi dobre si Roccat viedla aj pri teste rôznych podložiek. Drevený stôl, látková pohovka a nakoniec aj moja "pro-gamer" podložka vystrihnutá z kartónu :) nerobili myši žiadny problém. Poradila si dokonca aj so skleneným stolom, tu však boli pohyby kurzora miestami trhané, ale na jednoduchú prácu vo Windows je to postačujúce.

Na internete sa z viacerých zdrojov objavili sťažnosti na koliesko, pravdepodobne ale išlo len o chybu prvých kusov, pretože zatiaľ som žiadny problém nepocítil. Otáčať, resp. stláčať ho je možné či už ukazovákom alebo prostredníkom, nachádza sa niekde medzi, otáča sa ľahko, a aj keď je hladké, tak sa vďaka kvalitnému pogumovaniu nešmýka.

Záver


Roccat Kone je vo svete herných myší hádam najväčším prekvapením minulého roka. Z dielne firmy, ktorá za sebou nemá žiadnu históriu a produkty predávané a vylepšované už roky, vzišla myš okamžite zaujímajúca miesto medzi momentálnou špičkou po boku Logitech, SteelSeries a Razer. Ako každá myš, aj táto má svoje muchy, najväčšou je pravdepodobne jej cena (60€), ale na druhú stranu za tie peniaze hráč dostane naozaj excelentnú kvalitu s dizajnom výborne kombinujúcim funkčnosť a vizuálny efekt. Ak rozmýšľate nad hernou myšou najvyššej triedy, Roccat Kone vo výbere určite nesmie chýbať.

Klady:

Okamžitá zmena Dpi
Ergonomický hybridný dizajn
3200 Dpi + TCU
Úprava vzhľadu
Široké možnosti softvéru
Závažia a ich jednoduchá výmena
Okamžité prepínanie Dpi

Zápory:

Nepoddajný kábel bez pozlátenej USB koncovky
Ťažšie stláčateľné tlačidlo vpredu myši
Chýba zobrazovanie Dpi priamo na myši
Nie je možné vypnúť podsvietenie
Cena 60€

Hodnotenie: 9,5
Výrobca:Roccat

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
Pekna recenzia 20. 02. 2009 10:53
morkaman Re: Pekna recenzia 21. 02. 2009 13:46
Trojklik? 15. 04. 2009 22:17
morkaman RE: Trojklik? 17. 04. 2009 17:18
RE: RE: Trojklik? 18. 04. 2009 13:51
RE: RE: RE: Trojklik? 19. 04. 2009 08:42
RE: RE: RE: RE: Trojklik? 20. 04. 2009 16:17
podsvietenie + ostatne dojmy 16. 07. 2009 07:36
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012