30.01.2009 00:00, DKF, Komentárov: 0
Asphalt 4: Elite Racing NG 2.0 - do tretice to najhoršie

Asphalt 4: Elite Racing NG 2.0 - do tretice to najhoršie

28 licencovaných vozidiel tých najprestížnejších značiek, pretekárske okruhy v New Yorku, Paríži a ďalších veľkých mestách. Slušná 3D grafika a reálne zvuky. Budete sa čudovať, ale niekedy ani toto na úspech nestačí.
Asphalt 4: Elite Racing pre N-Gage je už piatym portom tohto dielu a podľa možností ostatných platforiem by sa mala N-Gage verzia zaradiť na kvalitatívne 3. miesto. Namiesto toho sa však dokonale prekrýva s HD prevedením pre Symbiany. Kedy už tá lenivosť Gameloftu skončí?

Začiatok hry sprevádzalo moje naivné očakávanie, za čo môže veľmi pekne spracované intro video vo výbornej kvalite (mimochodom odkopírované z iPhone verzie). Akonáhle sa však prenesiete cez tento okúzľujúci úvod, hráč je vrhnutý do krutej reality Ctrl+C a Ctrl+V sveta. Na prvý pohľad vidno, že v menu sa žiadne zmeny nekonali, je identické s ostatnými verziami. Tu však zoznam toho, čo prešlo kopírkou ešte len začína.

Aby sme hre celý čas len nekrivdili, zoznam tátošov skladajúci sa z 28 licencovaných vozov si zaslúži uznanie. Fanúšikovia dvojkolesových žihadiel tu nájdu 4 motorky značiek Ducati a Kawasaki. Zvyšných 24 áut prekypuje všemožnými luxusnými značkami, najväčšie zastúpenie má Ferrari, potom cenovo "dostupný" Aston Martin, BMW alebo Mercedes, ale miestečko si tu našli aj legendy ako Ford GT a samozrejme maskot tohto dielu, Bugatti Veyron.



Druhou otázkou je reálnosť možností tuningu týchto "zvierat". Nie pre nič za nič sú to autá vyrábané väčšinou na objednávku, ich optimálnemu riešeniu sa venujú profesionáli roky, a tí vedia najlepšie, čo do tej mašiny napchať. Neviem, koho by napadlo takéto autá upravovať, meniť im motor, piesty a ďalšie „prkotinky“, ale tu je možné všetko. Výsledkom tohto "skvelého" nápadu je nenormálne prestrelená „maximálka“ a zrýchlenie všetkých vozidiel. Rýchlosť blížiaca sa rýchlosti dopravného lietadla tu je bežná. Preháňať sa tak v Bugatti Veyron po Šanghaji okolo 600km/h (!) už nie je víziou budúcnosti, ale každodennou realitou. Auto sa ale správa, akoby išlo rýchlosťou minimálne o polovicu nižšou. A keby sme ju mali odhadovať podľa pohybu okolitej krajiny, delili by sme ešte väčším číslom. Na nejakú reálnosť alebo aspoň minimálnu snahu napodobniť ju, môžete rovno zabudnúť.

Jeden z aspektov, ktorý ešte musím pochváliť, je zvuková kulisa, presnejšie povedané jej hudobná časť. Pri počúvaní soundtracku je cítiť, že si na ňom dali autori záležať a k jednotlivým miestam pretekov sa výborne hodí. Zvuky áut, odpočítavanie na začiatku a ostatné zvuky sú už ale skopírované.

Kapitolu kladov máme za sebou a pred sebou už len do očí bijúce kopírovanie. Celé menu vrátane tuningových možností je rovnaké ako pri HD verzii. Nezmenená zostala nielen mapa pretekov, ich druh, ale dokonca aj jednotlivé okruhy! 24 pretekov je absolútne rovnakých ako pri spomínanej Symbian verzii. Prostredie je obohatené len kozmeticky vylepšenými textúrami, s unavenými očami by ste ale tieto 2 verzie od seba nerozoznali. Všetky destinácie - Los Angeles, New York, Paríž, Monte Carlo, Dubai a Shanghai neprešli ani len minimálnymi zmenami. Každá z nich už klasicky ponúka štyri preteky. Druhov závodov je päť, okrem klasického a deštrukčného tu máme ešte Cash Attack, Duel a vyskúšame si aj rolu policajta. Vďaka úplnej jednoduchosti sa dá kampaň za hodinku až dve v pohode prejsť a potom vám už len zostáva opakovať závody (pre splnenie N-Gage Pickup Points nazbierať 5 000 000 $) alebo si vyskúšať Bluetootch multiplayer s kamarátom.



Asphalt 4 sa z vášho mobilu vytratí ešte skôr, ako sa stihne usídliť. Môže za to nielen krátkosť a jednoduchosť, ale hlavne neuveriteľné kopírovanie ostatných verzií hry a primálo noviniek oproti predošlým dielom. Za 9,99€ táto hra určite nestojí, keď siahnete po HD verzii, máte defacto tú istú hru za menej než polovičnú cenu. Ako som spomínal už v mojom článku o N-Gage hrách roku 2009, séria Asphalt by si mala zobrať aspoň dvojročnú pauzu ako Need for Speed, pretože obom sériám už došli nápady a kazia si reputáciu, ktorú horko-ťažko získali. Vzhľadom na kopírovanie už aj tak priemernej hry a snahu tú pohromu ešte predať za neprijateľnú sumu, udeľujem Asphalt 4: Elite Racing veľmi slabé hodnotenie.

Hodnotenie: 5
Výrobca:Gameloft
Distribútor: Gameloft
Platforma: N-Gage 2.0
Testované na: Nokia N95



DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy:
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 4.3 / 10
(Hodnotení: 3)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012