27.01.2009 00:00, DKF, Komentárov: 0
ONE - jeden unikát

ONE - jeden unikát

Tak. Reči si nechajte na neskôr, trón najlepšieho pouličného bitkára je voľný a vaše bľabotanie vám nikto nezožerie, akurát čo bude odmenené riadnym úderom bejzbalkou z otočky. No čo, máte na to gule, alebo sa radšej otočíte so sklopeným zrakom. Cesta ďalej je len pre mužov a ženy, ktoré sa neboja vraziť vám jednu medzi oči bez náznaku ľútosti. Vitajte v undergrounde ulíc, v provizórnej aréne, kde si pravidlá určuje len osud.
Na to, aby sa človek dostal na vrchol, nepotrebuje vedieť pokročilé praktiky ekonómie, ani naspamäť recitovať Shakespearovho Hamleta. Múdrymi rečami dosiahne akurát to, že si bude hľadať zuby v mláčke krvi kľačiac v nejakej do tmy zahalenej uličke večerného New Yorku.

Obrátiť hru vo váš prospech môže len neprekonateľná túžba prežiť na úkor protivníka. Tu neplatí fair-play, z arény vyjde živý iba jeden. Budete to vy, alebo váš neľútostný sok s blčiacimi očami stojaci oproti vám.

Ledva som si stihol tieto surové slová staršieho pána postávajúceho pri mne poskladať do súvislého textu, spoza rohu sa vynorili tmavé postavy s vyholenými hlavami. Tento neznámy človek však nemihol ani okom. Postavy sa blížili a z ich výrazu bolo jasne cítiť, že nejdú na partičku šachu. Prebehol krátky monológ "goríl" stojacich teraz už všade naokolo a spustila sa mela. Na môj údiv však starček akoby ožil a omladol, jeho pohyby boli úplne koordinované a úderom neobratných protivníkov sa uhýbal akoby pre neho čas bežal inou rýchlosťou. Za chvíľu všetci ležali na zemi a starček si opovrhujúco odpľul k nohám v kŕčoch metajúceho sa chlapa. Chcel som sa stať bojovníkom a práve sa stala udalosť, ktorá bola predurčená na to, aby zmenila môj život. Už nemám na výber, to starec si vybral mňa, je čas vydať sa na cestu.

Starec mi radí, že namiesto toho, aby som neefektívne mával rukami a nohami, mám si vybrať bojový štýl, ktorý budem praktikovať a zlepšovať sa v ňom. Rýchly štýl zahŕňa rýchle výpady tigra, slabšie, ale o to rýchlejšie údery a kopy. Ťažký štýl zase prezentuje silu leva, pomalšieho, no údermi silnejšieho protivníka. Neskôr som sa dozvedel aj o treťom ozbrojenom štýle s bejzbalkou, aj tak sa mi ale najviac zapáčil "Hard Style". Napodiv jednotlivé pohyby som sa učil veľmi rýchlo, postupne som sa učil skladať údery do náročnejších kreácii na rozdrvenie nepriateľa. Nastal čas pokúsiť sa ukázať, kto je tu pán prvému odvážlivcovi. Bol som vyslaný do Mexika, urobiť poriadok s miestnym gangom a pokúsiť sa premôcť tunajšieho bossa, El Aguillu.

Jednoduchosť a efektívnosť, akou je spracované ovládanie, nemá v bojových hrách obdobu. Za pomoci len šiestich tlačidiel, z ktorých jedno predstavuje údery, druhé kopy a ostatné pohyb hráča, dokážete rôznymi kombináciami a dĺžkou držania klávesy vykúzliť vyše 30 rôznych komb, útokov a pohybov. Škála trikov je naozaj pestrá, každý z troch bojových štýlov má svoje vlastné, a základné sú spoločné.

Po príchode som na chvíľu úplne zabudol na čo tu som a zostal som len nemo stáť v úžase. Možno si poviete, že som blázon, ale z dohodnutého miesta pre boj na starom parkovisku sálala zvláštna charizma, jednoducho to miesto pôsobilo napriek rozbitým kontajnerom a starým nefunkčným autám veľmi očarujúco. Obaril ma až taký zvláštny pocit, že túto dokonalosť naokolo, krásne teplé lúče letného dňa, dotýkajúce sa žltých stien staručkých domov, bude hriechom pošpiniť krvou môjho soka.

Krásne a detailné 3D prostredie arén spolu s ladnými pohybmi postáv, vytvorenými pomocou reálneho snímania ľudských pohybov - systém motion capture, ponúkajú neopakovateľný vizuálny zážitok. Osem destinácií prekypuje svojim typickým štýlom a sú vymodelované s neuveriteľnou precíznosťou. Podobný dojem vyvoláva aj zvukové spracovanie na čele so skvelou hudbou, dotvárajúcou surovú bojovú atmosféru. Postavy pri úderoch vzdychajú od námahy, počuť aj ich údery a pády. Obidva faktory nemajú na mobilných telefónoch najmenšiu konkurenciu a približujú sa kvalitou skôr k PSP.



Vtom sa už ale na mňa rozbehol nejaký potetovaný gangsta a bolo na čase trošku mu napraviť fasádu. Chlapec dostal rýchlo na frak, aj keď zopár úderov som obdržal aj ja, a tak som sa poučil, že zbesilo kombinovať rôzne triky nemá význam, treba zapojiť aj štipku rozumu a po údere sa začať kryť. Okrem neho nevedeli pochopiť, že sa chcem biť s naozajstným šéfom, ešte dvaja odvážlivci. Potom už konečne z úkrytu vyliezol pupkatý El Aguilla a tu sa len začal boj. Bol to masniak ako sa patrí, každý jeho úder bol pre mňa mučením. Osudným sa mu stala jeho pomalosť, ale musím uznať, že som mal na mále. To však bol len začiatok mojej cesty.

Kampaň a všetky ostatné módy ponúkajú na výber 3 úrovne náročnosti, ktoré sa podstatne líšia. Kým na easy bezpečne vyhráte s iba náhodným stláčaním tlačidiel, na hard obtiažnosti sa protivníci kryjú, uhýbajú a dokonca sa učia vašu taktiku pri opakovaných útokoch.

Moje kroky nasledovali na opačnú stranu sveta, do Berlína. Po príchode už na mňa čakali a zastihli ma ešte v garážach, kde prebehli aj boje. Prvýkrát som sa musel biť so ženou, moc sa mi to nepáčilo, veď ženy sa nebijú, rýchlo som však zistil, že táto osoba ma bližšie k Mikovi Tysonovi ako k nežnému pohlaviu. Postupne som si ďalšími výhrami získaval rešpekt. Ľudia v tomto biznise to majú pekne vymyslené, čím väčší je rozdiel medzi tým vašim a nepriateľovým, tým viac rešpektu si môžete navzájom zobrať.

Rešpekt - v hre nazývaný Elo je hlavným ukazovadlom vášho úspechu. Elo je využívané na porovnávanie hráčov aj v N-Gage Arene, kde môžete štatistiky svojho bojovníka uploadnúť k ostatným hráčom. Elo sa získava za každú výhru v závislosti od jeho výšky u vášho protivníka. Keď bojujete proti výrazne nižšiemu, rešpekt nedostanete, akurát čo riskujete stratu množstva rešpektu pri prehre.

K rešpektu určite patrí aj zabijácky výzor. Hovorí sa, že starí pouliční bitkári vyzerali tak strašidelne a pred bojom robili také veci, že sa protivník zložil už od strachu. Sortiment vecí, ktoré som si mohol obliecť, bol naozaj veľký. Najskôr som si zmenil farbu vlasov a potom vybral z bohatého šatníka elegantný oblek s čiernymi lakovkami alá Hitman. Z ponuky by si vybral určite každý, od pankáčskych kožených búnd až po japonské kimono. Pre ženy nohavice, minisukne, lodičky, tričká... Všetko vo farbách, aké si sami vyberiete. Za taký šatník by sa nehanbila žiadna hollywoodska hviezda. Potom som si vybral kreáciu, ktorú budem prezentovať vždy pred a po boji.

Vaša postava je kompletne editovateľná, vybrať si môžete muža alebo ženu, farbu pleti, vlasov a každý kus oblečenia. Nechýbajú ani prídavky, ako klobúk, tetovanie, rukavice, alebo okuliare. Spolu 40 rôznych druhov doplnkov je myslím slušné číslo a každý si teda môže vytvoriť zo svojej postavičky absolútny unikát.

Teraz som sa už mohol pustiť do ťažších výziev. Navštívil som ďalších 5 destinácií, videl som červené anglické kaňony, pláže na Havaji a moju cestu zakončil kláštor v čínskych vrchoch. Cesta to bola strastiplná, ale stála za to. Nedala človeku ani minútku oddychu a možnosť myslieť na niečo také, ako nudu alebo stereotyp. Stal som sa majstrom, bol som One. Ak si ale myslíte, že tu môj príbeh končí, mýlite sa. Stále sa totiž nájdu takí, ktorí môj rešpekt neuznávajú a treba im ukázať vo versus bojoch, že si svoj titul naozaj zaslúžim. Chcel to osud, som predurčený krotiť výtržníkov a učiť poslušnosti chlapcov, ktorí sa hrajú na šéfov. Stále mám čo robiť, zlepšujem svoje bojové umenie, dávam si priateľské zápasy s kamarátmi, alebo skúšam svoju výdrž v survival bojoch proti nepriateľom bez šance na vydýchnutie. Ešte sa nájde niekto, kto pochybuje o ONE?

Okrem kampane pod sebou položka Play skrýva ďalšie 4 módy. Survival a Versus sa od seba líšia tým, že zatiaľ čo vo Versuse si nastavujete možnosti po každom zápase (môže sa hrať na 1, 3, 5 alebo 7 kôl), Survival je módom prežitia, čiže bojujete stále až po prehru. Každým novým kolom sa vám život doplní, ale iba čiastočne. Na easy to je až polka života, na harde len maličká desatina. V predzápasových options sa nachádza ešte výber dĺžky zápasu a to, či je zápas "ranked" (výsledok ovplyvní vaše štatistiky). Posledná a zaručene aj najzaujímavejšia možnosť, je toľko ospevovaný multiplayer. A musím potvrdiť, že tie slová neboli len prázdnymi rečami. Na testovaných prístrojoch Nokia N95 a Nokia N81 8GB prebiehala hra prostredníctvom Bluetooth bez najmenších problémov. Zaujímavosťou je zabudovaná Print Screen funkcia, umožňujúca robenie fotiek bez ďalšieho prídavného softvéru.

Doteraz som iba chválil, no nechal som si nakoniec aspoň jednu chybičku, aby sa nepovedalo. Ide o spoluprácu hry s N-Gage Pickup Points. Odporúčam pozbierať achievementy najskôr za úlohy mimo kampane, pretože po jej prejdení ich už môžete získať iba tak, že celú hru vymažete do defaultných nastavení, čím sa váš postup aj postavy stratia (môj prípad :( Je to zároveň aj chyba Nokie, že si na tieto veci nedala pozor.

Nič to však nemení na fakte, že pred sebou máme priekopníka bojoviek na mobilných platformách a historicky moja prvá udelená desiatka mu právom patrí. Ak ste doteraz rozmýšľali nad kúpou, zbytočne ste sa uberali o skvelé zážitky a hodiny hrania tejto hry. Zároveň je to jeden z horúcich adeptov na hru roku 2008, takmer dvojročný vývoj stál za to a priniesol hru bez kompromisov so zdrvujúcou kvalitou. ONE je proste ONE.

Hodnotenie:
10

Výrobca:Digital Legends
Distribútor: Digital Legends
Platforma: N-Gage 2.0
Testované na: Nokia N95






DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy:
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012