25.09.2001 00:16, Martin Kováč, Komentárov: 0
Image Forge

Image Forge

Programov, ktoré by nám pomáhali pri prehliadaní grafických súborov je už dnes dostatok. Konkurencia už dnes vládne nielen u komerčných programov, ale aj vo svete shareware/freeware. ImageForge je nielen zaujímavým prehliadačom obrázkov, ale je možné ho použiť aj na ich tvorbu, úpravu, vkladanie rozličných efektov a v neposlednom rade aj na tvorbu

Konkurent pre HomeSite i FrontPage?
Tvorí obrázky aj HTML

Programov, ktoré by nám pomáhali pri prehliadaní grafických súborov je už dnes dostatok. Konkurencia už dnes vládne nielen u komerčných programov, ale aj vo svete shareware/freeware. ImageForge je nielen zaujímavým prehliadačom obrázkov, ale je možné ho použiť aj na ich tvorbu, úpravu, vkladanie rozličných efektov a v neposlednom rade aj na tvorbu jednoduchších HTML prezentácií. Program vytvorila pre zákazníkov firma CursorArts Company z Oregonu a dodáva sa ako 30 dňové shareware. Z pohľadu požiadaviek na hardware predstavuje aplikácia prakticky dnešné minimum – procesor Pentium a kompatibilné, 32 MB RAM, podpora Hi-Color a True Color grafickou kartou a 8 MB voľného priestoru na pevnom disku. Štandartným operačným systémom je, ako inak, 32 bitový MS Windows.

Čo všetko dokáže?

Po úvodných oknách informujúcich o podmienkach používania s možnosťou on-line registrácie, sa dostaneme do samotného vydareného interface programu. U nového súboru si vyberáme rozmer, počet farieb a v prípade, že potrebujeme vytvoriť animovaný GIF, FLC alebo AVI, zvolíme položku Make new image an animation. Voľbou Open file sa presunieme do okna umožňujúceho prechod po adresároch a nechýba tu ani zobrazenie náhľadov podporovaných typov (nie však ich thumbnails). Z podporovaných súborov tu nájdeme okrem iného JPG, GIF, PCX, BMP, TGA, TIF, ICO, DXF a mnohé ďalšie.

Po výbere alebo založení obrázku sa prenesieme späť do pôvodného pracovného okna, kde prevádzame samotnú tvorbu alebo editáciu. Na tento účel je vyzbrojený ImageForge viac ako dostatočne. Nájdeme tu z tradičných nástrojov rôzne typy čiar, štetcov (krieda, olej, ceruzka, pero), objektov 2D i 3D ako obdåžnik, kruh, hviezda, valec, kužeľ. Problémom nie je obrázok zväčšiť pomocou zoomu, ktorý je tu pomenovaný ako Magnify (maximálne zväčšenie +20x, max. zmenšenie –9x), aplikovať výplň, vystrihnúť oblasť a použiť gumu – eraser.

Z menej častých, hlavne v prípade shareware titulov, spomeniem Retouch Tool, slúžiaci na retuš obrázkov, pomocou ktorého je možné pixely zmiešať, meniť ich kontrast či odtieň, Clone tool na tvorbu duplikátov určených oblastí a Lihgt Source pre zmenu nasvietenia objektov. Cenným doplnkom je Clipart Library Tool umožňujúci pracovať s knižnicami obsahujúcimi ikony a kurzory – obvykle súbory s príponami ICL, CUL, DLL a EXE. Rovnako sa v aplikácií nezabudlo ani na vkladanie textu. Na výber máme hneď tri druhy a to štandartný, polygonálny a zatočený do kruhu. Effects Brush Tool zanecháva za sebou stopu vybraného efektu.

Ako aj v základných aplikáciách pre kreslenie, stačí si spomenúť na Maľovanie dodávané spoločne s operačným systémom, nemôže chýbať ani paleta farieb. Tá v ImageForge poskytuje okrem štandartného výberu ľubovoľnej farby so spektra, možnosť určiť pre každé tlačidlo myši inú farbu. Takto povedzme pravým tlačidlom kreslíme čiary zelené a pravým modré. V prípade retušovania obrázkov sa naopak často stáva, že potrebujeme voľné „biele miesto“ doplniť pôvodnou farbou. Aj tu sa naskytuje ľahká pomoc – stačí si zvoliť nástroj Color Extracter. Kliknutím na určitý pixel obrázku sa jeho farba nastaví ako aktuálne navolená. Samozrejmosťou sú ďalej funkcie ako rotácia, zmena veľkostí, farebné prechody, zmeny vzoriek, či zmena håbky farieb.

Efektom je venované samostatné rovnomenné menu, pričom jednotlivé efekty sú tu rozdelené do kategórií podľa typu. Nájdeme tu blur (rozmazať), wave (vlna), bump (vydutie), whirpool, wrap to circle a mnohé iné. Všetko podstatné sa konfiguruje na karte s náhľadom. Nový efekt si však môžeme vytvoriť podľa našich predstáv. V rámci efektov tvoria špeciálnu kategóriu tzv. web effects. Aplikácia ich podporuje celkovo osem a na karte nájdeme nielen ich stručný opis, ale vybrané položky sa v podobe kódu priamo aplikujú do vybraného HTML súboru.

Asi najcennejšou súčasťou aplikácie je podpora hladín, layers. Pomocou nich vytvárame masky, mixujeme obrázky dokopy, určujeme transparentnosť, pripravujeme pre web a v neposlednom rade získavame rozšírenú kontrolu nad jednotlivými objektmi v obrázku. Prehliadku tohto modulu by som zakončil spomenutím podpory rozhrania TWAIN a teda možnosť importu obrázkov zo skenera a digitálneho fotoaparátu, tlač projektov vrátane náhľadu pred tlačou, system info oboznamujúce nás s parametrami nášho PC, multikonvertor grafických formátov, típač obrazovky a v neposlednom rade aj pomôcky pri tvorbe samosputiteľných prezentácií – Create executable library. V dialógovom okne tu pridávame nielen súbory, ale aj definujeme typ slide show a vzhľad inštalačného programu.

Druhým modulom ImageForge je jeho HTML editor. Nie je však stále populárnejšieho typu WYSIWYG, ale je zameraný na tradičné písanie kódu. Oproti svojim konkurentom však neponúka taký komfort ani počet funkcií. Voľba Nový súbor pri vytváraní ponúkne obsažné menu obsahujúce konfiguráciu hlavičky, pozadia a rámcov – frameset. Po vytvorení úvodných riadkov kódu zároveň zbadáme aj hlavnú nevýhodu editora – HTML kód totiž nie je farebne odlíšený. Písanie kódu ale uľahčujú dialógové okná pre vkladanie najpoužívanejších objektov a zoznam tagov v panely nástrojov. Dialógové okno pre vkladanie grafických súborov je rozdelené do troch častí. V prvej z nich, atribúty, vyberáme typ súboru (GIF, BMP, PNG, JPG), jeho umiestnenie a rozmery, v druhej časti map area môžeme obrázku prideliť určitú udalosť a tretia je zameraná na vkladanie videa vo formáte AVI. Z ďalších dialógových okien spomeniem karty na vkladanie tabuliek, audio vo formáte MID a WAV, horizontálnej čiary, Javy a VB scriptov, zoznamu a formulárových objektov. Rovnako nie je problém vložiť text, farbu a špeciálne znaky. Prehliadanie dokumentov je riešené externým prehliadačom, pričom naraz je možné navoliť až tri. Výhodou je, hlavne vzhľadom na vývoj internetu a HTML ako takého, možnosť dopísať nové tagy do zoznamu.

Pred záverečným hodnotením ešte spomeniem vydarenú nápovedu opatrenú interaktívnymi obrázkami s kontextovou nápovedou. Kliknutím na časť obrázku (napríklad položku v panely nástrojov), sa prenesieme do ďalších strán nápovedy.

Záverečné zhodnotenie

ImageForge je veľmi zaujímavým programom svojho druhu. Oproti klasickým prehliadačom ako ACDSee a Irfan View ponúka výrazne širšie možnosti editácie, podporu práce s knižnicami obsahujúcich ikony alebo kurzory, podporu hladín a v neposlednom rade aj HTML editor. Ten však patrí skôr medzi priemer a náročnejšie projekty ako sú virtuálne obchodné domy by som na ňom určite nerobil. Na statickú stranu by však mal bez problémov stačiť. Program od CursorArts aj napriek tomu hodnotím viac ako kladne a rozhodne ho doporučujem vyskúšať.

Image Forge

Výrobca: Cursor Arts
Systém : Win9x/NT/XP
Typ : shareware, poplatok: 30 USD
Pre & Proti : + Mnoho funkcií + Podpora knižníc
+ Hladiny
- Slabší HTML editor
WWW: www.Cursorarts.com


Zdroj: gamesweb

Martin Kováč
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012