24.07.2008 10:04, Milan "yankee" Hučko, Komentárov: 0
Forza Motorsport 2

Forza Motorsport 2

A opäť tu máme recenziu na staršiu hru, ktorou doplníme, náš stále ešte mladý archív. Tak sa na to pozrime, oplatí sa nám kúpiť túto hru, aj keď už možno za zlacnenú cenu? Neoficiálny podtitul hry by mohol znieť: v zajatí rýchlosti! Ak ste ťažko pracujúci človek, ktorý si cez víkend na moment oddýchne alebo ste študent, ktorý je takpovediac pohltený školou, prosím nečítajte ďalej.

Forza Motorsport2 totiž môže mať z časového hľadiska "negatívny" vplyv na vašu prácu alebo vedomosti. Tento titul od Turn 10 Studios je pokračovaním úspešného predchodcu Forza Motorsport zo starého Xboxu. Jedná sa o závodnú simuláciu, pričom jej pýchou je aj veľmi široká škála vozidiel, tratí, licencovaného tuningu, online možností, reálnej fyziky a deštrukcie ovplyvňujúce jazdné vlastnosti.

Vytvoriť takúto hru pre next-gen ako je Xbox360 určite nebolo krokom vedľa. Práve závody sú u hráčov veľmi obľúbené, a čo je podstatné, Forza 2 vyniká hlavne vyšpičkovanou grafikou. Štandardne operuje s počtom 60 obrázkov za sekundu, pri replayoch 3O snímok za sekundu. Tieto hodnoty stačia bohato na to, aby ľudské oko vnímalo plynulú jazdu a v hardwarovo náročných situáciách zostal dojem celistvosti, bez akéhokoľvek trhania. Od reality to skutočne nemá veľmi ďaleko. Samozrejme, ako by to bolo keby popri graficky dobre vyzerajúcich vozidlách renomovaných značiek bolo "ploché publikum a okolie"? I v tejto oblasti je vidieť, že si grafici svoju prácu svedomito splnili. Dostatočne rozmanité 3D publikum vás hecuje, tlieska vám a vy sa môžete kochať nekonečne prekrásnym západom slnka, poludňajším úpekom, poprípade dokonale vymodelovanými budovami navôkol.

Hra vás zavedie do 18 rôznych prostredí (Road America, Silverstone, Tsukuba, and Laguna Seca) a budete si môcť vybrať asi z 60 odlišných tratí. V závodoch tiež vyskúšate približne 300 rozmanitých vozidiel od všetkých svetových výrobcov, počnúc Cadillacom a končiac Toyotou. Takto si budete môcť zajazdiť aj v starších, avšak možno vašich obľúbených autách (Shelby GT500 ruleeez).


Keď sa teda odvážite napriek varovaniu stlačiť Áčko, vyberiete si, že čím sa vám bude táto hra lepšie ovládať. Volant bol uvedený špeciálne vďaka Forze, takže obavy, že ako sa s tým bude jazdiť hoďte za hlavu. Na gamepad sa ale sťažovať tiež nedá, reálne vďaka vibráciám cítite preraďovanie rýchlosti, jazdu po tráve alebo po obrubách atď. Na úvodnej obrazovke si vyberiete, za ktorý región chcete hrať a k nemu si vyberiete aj príslušný typ áut. Potom vás už čakajú štandardné možnosti, cez ktoré chcete využiť svoje závodné schopnosti.

Mód Arcade vám ponúkne voľbu akým spôsobom chcete sprístupňovať autá. Máte na výber z exhibície, čiže za odjazdené kola alebo zabehnete časovku pod stanovený limit. Za zlato na prvom mieste v danej trati v exhibícii získate ako odmenu 3 odomknuté auta, za striebro 2 autá, a bronz vám vynesie jediné auto. Pre postup do ďalšieho kola musíte skončiť minimálne na treťom mieste. Za časovku získate to vozidlo, s ktorým závod jazdíte. Prekonať limit je niekedy pekné "maso", viackrát sa mi stalo že som minul iba o tisíciny. Pokiaľ sa vám teda napríklad nebude dariť, môžete skúsiť poslednú voľbu Voľná jazda. Nie sú tu autá, ktoré máte zamknuté, ale práve to je myslím motivácia, pre tvrdý tréning.

Po vstupe do zložky kariéra sa ponoríte do virtuálneho závodníckeho sveta, s presne definovanými pravidlami pre úspech a postup. Samozrejme platí, že šikovnejší berie celý obsah banku. Stanete sa nevýznamným pretekárom začínajúcim od nuly so slabučkým autom na svojom konte. Jazdením však získavate jednotky (KR) a tie používate na nákup nových strojov, dielov a tuningu. Zároveň sa vám ráta celkový počet bodov dosiahnutých za kariéru, ktorý vás posunie na vyššiu métu a do vyššej triedy. Tieto triedy rozhodnú či sa ďalšieho závodu môžete zúčastniť alebo nie. Pokiaľ nedosiahnete potrebnú úroveň jazda je uzamknutá. Dosiahnuť určený počet bodov nieje až také náročné, pokiaľ však nieste cestní piráti. Keď si ale oficiálnu dráhu skracujete cez trávniky a ste bezohľadní k súperom, dostávate penalizácie. Tie sa strhávajú zo zarobených bodov v jazde. Jednoducho prepracovaný systém veľmi podobný skutočnosti.

Autori tu pamätali aj na technicky menej zdatnejších a tak sa dajú využiť služby jazdca, ktorý nezvládnuteľnú trať prejde za vás. Ten však v niektorých situáciách vôbec nieje lacný a väčšinou čo zarobí si aj nechá. Odporúčam ale všetko poctivo prechádzať, lebo v 20 úrovniach a viac ako v 310 závodoch nepočítajúc ešte jednotlivé kolá, by sa jeho služby dali využívať veľmi často. Pred samotnou jazdou si okrem výberu umelej inteligencie ešte môžete ponastavovať ďalšie veci, tak aby bol konečný výsledok uspokojivý. Na výber máte HUD (Head-Up Display) vďaka čomu si zobrazíte na monitore alebo televízore všetko, čo potrebujete vedieť (km/h, mapa, indikátory, atď.), môžete zmeniť obtiažnosť alebo vykonať nejaký ten tuning auta.

V rámci kariéry môžete autá vo vašom vlastníctve testovať, porovnávať alebo predávať. Čo ma skutočne veľmi nadchlo boli detaily, koľko km som vozidlom najazdil, koľko KR som ním vyhral, priemerná rýchlost a mnohé ďalšie. Ako bolo spomenuté na začiatku, Forza Motorsport 2 poskytuje široké možnosti tuningu. V českej verzii tejto hry je to pod názvom "Lakovat auto". Niektoré zdroje uvádzajú, že obsahuje až 4100 grafických vrstiev, čo sa mi síce nechce veriť, no musím uznať, že auto môžete zmeniť na nepoznanie. Stačí trocha fantázie a trpezlivosti a v editori vytvoríte hotové divy. Okrasu na povrchu však ľahko pomocou nazbieraných bodov zosúladíte aj pod kapotou s lepšími súčiastkami. Je ich bezpčet, a môj subjektívny názor mi napovedá, že takto sa dá vymeniť komplet celé auto. Tuningom je tu poznačené priam až "choré" nastavovanie rôznych hladín tlmičov, pérovania, geometrie, prevodov a iných hodnôt.

Aká by to bola hra, keby ste jazdili sami? Na viac ako vhodnom mieste nachádzame multiplayer, kvalitne spracovaný a má opäť kvantum možností. Pokúsim sa popísať tie najdôležitejšie veci. Po pripojení na Xbox LIVE si zvolíte či chcete vytvoriť alebo zúčastniť sa exhibičného závodu, alebo závodu kariéry. Jeden závod naraz môže hrať až 8 hráčov a poviem vám, tejto hre to dáva celkom iný rozmer. Internetové spojenie sme testovali na 512MB linke a seklo iba raz za čas pri maximálnych grafických výkonoch. Pokiaľ nieste na nezáväzné stretnutia a radšej sa vopred pripravíte, potešia vás už naplánované turnaje so súpermi z dediny alebo celého sveta.


Tato hra si vás hýčka. Nájdete tu virtuálny aukčný dom, kde obchodujete s autami a hlavne ich vytvoreným dizajnom. Nechýba však ani možnosť auto priateľovi darovať.

Po grafickej stránke je táto hra veľmi dobre zvládnutá, dokonca sa vaše tátoše podriaďujú zemským zákonom a fyzika je tiež na výbornú. Odpor vzduchu, aerodynamika, tlak v pneumatikách, toto všetko rozhoduje o vašom prvenstve. Čo sa týka deštrukcií, tie vplývajú aj na jazdné vlastnosti a tak dokážete cítiť opotrebovanie súčiastok či pneumatík.

Čo sa týka hudobnej kulisy, tak tá nieje až taká výrazná ako pri niektorých iných závodných hrách. Našiel som v nej ale i hudobné vrcholy, vlievajúce eufóriu do žíl spolu s adrenalínom. Práve vďaka hudbe sa v nejednej chvíli určite pristihnete s otvorenými ústami a zrýchleným tepom. Jediné čo mi trochu vadilo boli podľa mňa už zastaralé zvukové signály pri štarte.

Túto hru by som odporučil najmä mladým, ktorí nemajú stále dostatok peňazí na nové hry, pretože táto hra je už za zlacnenú cenu. Hrateľnosť je vynikajúca a úrovne niesu najľahšie. To zaručuje dlhú dobu hrania. Verte alebo nie, ak po nej raz siahnete budete sa ku nej radi vracať. Nech vám teda padne na úžitok :)

 




Milan "yankee" Hučko
viac článkov autora

Výrobca: Turn 10
Distribútor: Microsoft
Testovaná platforma: Xbox 360
Multiplayer: áno
Lokalizácia: Anglický jazyk
Žáner: Závodné
Vychádza na platformy: Xbox 360
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012