31.05.2008 15:40, DKF, Komentárov: 0
NOKIA 8800 Sapphire Arte

NOKIA 8800 Sapphire Arte


Takmer zafírový luxus...

Zámožná fínska rodina 8800 sa opäť rozrástla, tento krát o najluxusnejší a najdrahší mobilný telefón v ponuke NOKIE s označením 8800 Sapphire Arte. Ako je už pri týchto oligarchoch zvykom, neútočia na zákazníka špičkovými funkciami ani výhodnou cenou, ale oveľa rafinovanejšie: luxusnými materiálmi, špičkovou konštrukciou a vzhľadom na ich astronomickú cenu aj takmer zaručenou výnimočnosťou.
konštrukcia...

Predstavte si na chvíľu svet očami majiteľa bezodnej kreditnej karty, svet, v ktorom sa kupuje Aston Martin či Maserati namiesto Mercedesu a vo vrecku vám vyzváňa VERTU, namiesto „bežnej“ NOKIE N95. Aj keď v ňom mnohí nežijeme, svet luxusu existuje a vyžaduje si luxusné a výnimočné telefóny. Jedným z nich je aj NOKIA 8800 Sapphire Arte, ktorá by sa dala označiť buď za veľmi drahú NOKIU, alebo veľmi lacné VERTU, záleží na uhle pohľadu. Rovnako, ako ostatní súrodenci z rodu 8800, tak je aj Sapphire Arte robustný slider z nerezovej ocele, ktorého hmotnosť prevyšuje bežný priemer a dosahuje úctyhodných 150 gramov. Má rozmery 109 x 45.6 x 14.6 mm a jeho príjemne zaoblené telo je zo samých vyberaných materiálov, okrem spomínanej nerezovej ocele je to minerálne sklíčko displeja odolné voči poškriabaniu, časti z pravej kože a ako bonbónik aj stredové potvrdzovacie tlačidlo zo zafíru – nejde však o pravý zafír, čiže prírodný polodrahokam, ktorým sa pôvodne NOKIA chválila, ale o oveľa lacnejší syntetický zafír. Pocit z mechanického vyhotovenia 8800 je graciózny, konštrukcia je v rámci možností posuvného mechanizmu maximálne tuhá, nič nevŕzga a pri jeho otváraní a zatváraní nepočuť stonanie plastových súčiastok, ale dôstojné oceľové „cvak“, ktoré svojmu okoliu dôrazne pripomína, že nedržíte v ruke detskú hračku. Kožené časti sú na dotyk skutočne luxusné a mimoriadne príjemné, nešmýkajú sa a takmer vôbec sa nešpinia.

To však nemožno povedať o jeho lesklých častiach, ktoré, aj keď sú údajne potiahnuté ultra záhadnou úpravou proti odtlačkom prstov, špinia sa odtlačkami celkom statočne – situácia však nie je zďaleka tak kritická, ako tomu bolo pri prvej oceľovej 8800. Telefón je osadený výborným 2“ OLED displejom, ktorý v QVGA rozlíšení zobrazuje 16 mil. farieb a jeho podsvietenie reguluje svetelný senzor. Už z názvu jeho technológie vyplývajú takmer dokonalé pozorovacie uhly a vynikajúce zobrazenie farieb, no v praxi ma sklamala čitateľnosť na priamom slnku, ktorá bola občas až na hranici použiteľnosti. Spočiatku som nevedel prísť na chuť pochmúrnym farbám všetkých prednastavených tém, s odstupom času však musím priznať, že ich hnedé tónovanie naozaj dôstojne ladí s imidžom celého telefónu. Pod displejom sa nachádza spoľahlivý smerový ovládač a hlavné ovládacie tlačidlá, ktoré sú až do momentu aktivovania podsvietenia neviditeľné. Vďaka tejto drobnosti sa dajú telefóny série 8800 ovládať aj zatvorené. Vysúvacia alfanumerická klávesnica je na jednej strane veľmi kvalitná, s tvrdými a dobre oddelenými aj podsvietenými tlačidlami, no zároveň trpí zásadným nedostatkom miesta a jej malé tlačidlá som musel takmer výlučne stláčať iba nechtom. Boky prístroja sú prísne minimalistické a obsahujú iba tlačidlo zapnutia, nenápadný, no veľmi výkonný hlasitý reproduktor a na spodnej strane univerzálny microUSB konektor. Pod kvalitným zadným batériovým krytom sa nachádza Li-Ion akumulátor (BL-4U) s kapacitou 1000 mAh, ktorý vydrží 3 hodiny hovoru, alebo 300 hodín v pohotovosti. K luxusnému telefónu patria aj luxusné doplnky, preto nájdete priamo vo výbave okrem klasickej prenosnej nabíjačky či USB káblu aj masívnu kovovú kolísku k telefónu v identickej farbe, prémiový Bluetooth headset BH-803 so špičkovým zvukom a dotykovým ovládaním hlasitosti, ale tiež štýlový obal na telefón z pravej kože, z ktorého sa telefón „vyťahuje“ pomocou jednoduchého patentu. Vyzerá naozaj vynikajúco, no má svoju veľkú „muchu“ a tou je nemožnosť vytiahnuť telefón jednou rukou.

funkcie...

NOKIA 8800 Sapphire Arte je tri-band GSM telefón s podporou siete 3G, k internetu sa vie pripojiť pomocou GPRS / EDGE (trieda 10) aj UMTS (do 384 kbps). Pre lokálnu komunikáciu používa Bluetooth 2.0 s A2DP a USB 2.0 s Mass Storage. Adresár pojme klasických 1000 viacpoložkových kontaktov, telefón je vybavený veľmi slušnou vnútornou pamäťou s kapacitou 1 GB, chýba mu však slot pre pamäťové karty. Beží pod uzavretým systémom Series40 3rd Ed., FP1, čiže ponúka všetky bežné funkcie, ako pokročilé hlasové ovládanie, časované profily, režim lietadlo, vlastné nastavenie veľkosti písma či e-mailového klienta a ako je už dobrým zvykom, prediktívne písanie neskracuje SMS správy.

Pochvalu si zaslúži nadpriemerná kvalita zvuku nielen pri klasickom telefonovaní, ale aj pri použití hlasitého odposluchu či Bluetooth handsfree. Za najzaujímavejšiu funkciu Sapphire Arte pokladám stíšenie prichádzajúceho hovoru jednoduchým otočením telefónu displejom nadol, elegantné a predovšetkým praktické. Nechýbajú však ani na povinné drobnosti, ako kalendár, opakovaný budík, poznámky, úlohy, stopky, časovač, vedecká / úverová kalkulačka či ďalšie doplnkové aplikácie: Opera mini, Sensor, prevodník, svetové hodiny, balík aplikácií WidSets či jednoduchý prekladový slovník (nie do SK). Vstavaný 3,2 Mpix fotoaparát s autofókusom síce trochu šumí, no inak ponúka veľmi ostré a dostatočne kvalitné fotografie, škoda len, že ich vstavaný pohybový senzor sám neotáča. Potešil ma aj veľmi kvalitný videozáznam v rozlíšení až 640 x 480 pixelov, ktorý je stále dostatočne plynulý a hlavne plný detailov.


verdikt...


NOKIA 8800 Sapphire Arte je nadčasový štýlový telefón pre bonitných zákazníkov, jeho prvotriedne spracovanie a luxusný vzhľad prinášajú jeho majiteľovi presne to, za čo si zaplatil: mimoriadnu kvalitu, luxus a výnimočnosť. Tú navyše podčiarkujú aj exkluzívne zvuky a video od dua Kruder & Dorfmeister s vizuálnymi efektmi od Fritze Fitzkeho. Niekomu by síce mohla chýbať pamäťová karta či HSDPA, no aj bez toho sa dá žiť, osobne pokladám za najväčšie mínus čitateľnosť na priamom slnku. Ide zaručene o najluxusnejší telefón, aký v bežnom obchode zoženiete a dovolím si ho nazvať veľmi schopnou lacnejšou alternatívou pre VERTU.

Displej
240 x 320 pixelov / 16 mil. farieb, 2“ OLED s automatickou reguláciou jasu, sklo odolné voči poškriabaniu, špičkové pozorovacie uhly, slabá čitateľnosť na priamom slnku (4/5)

Fotoaparát
3,2 Mpix s autofókusom, bez LED prisvetlenia, vysoký šum, no stále výborná obrazová kvalita, vynikajúci videozáznam v max. rozlíšení 640 x 480 pix. (4/5)

Konektivita
tri-band GSM, GPRS + EDGE, UMTS (do 384 kbps), Bluetooth 2.0 sA2DP, USB 2.0 s Mass Storage, USB pripojenie dobíja batériu (4/5)

Rozmery a spracovanie
109 x 45.6 x 14.6 mm / 150 gramov, výborné rozmery, vysoká hmotnosť, špičková konštrukcia z nerezovej ocele, perfektný posuvný mechanizmus s kvalitnými ložiskami a špeciálnym pružinovým mechanizmom, časti z pravej kože (5/5)

Pamäť
1 GB vnútornej pamäte, bez pamäťovej karty (4/5)

Klávesnica
kvalitne spracovaná alfanumerická klávesnica s malými tlačidlami, spoľahlivý smerový ovládač, výborné biele podsvietenie (4,5/5)

jBenchmark
1.1.1. 1754
2.0 305
3D HQ 129
LQ 251
v.: 05.21

Extra funkcie
kvalitné Bluetooth handsfree vo výbave, štýlová kovová kolíska, časti telefónu z pravej kože, štýlové hnedé puzdro z pravej kože, exkluzívne zvuky a témy, stíšenie telefónu otočením na displej (5/5)

Celkové hodnotenie
4,5/5



Zdroj: 3G Centrum 03/2008

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012