10.05.2008 15:04, DKF, Komentárov: 0
Motorola TLKR T5

Motorola TLKR T5


S batohom cez hory...

Motorola opäť rozširuje svoju úspešnú rodinu PMR rádiostaníc a tento krát nielen o jeden nový model, ale dokonca o celú novú modelovú radu. Ručná športová vysielačka T5 sa svojimi vlastnosťami hravo vyrovná obľúbenému modelu T5622, no ponúka nový outdoorový image, nové funkcie a dokonca aj o niečo lepšiu kvalitu zvuku – na druhej strane silne odľahčená verzia T3 je určená pre tých najnenáročnejších.
V krátkosti si zopakujme, čo sú to PMR vysielačky. Ide o malé prenosné rádiostanice pracujúce vo voľnom frekvenčnom pásme 446 Mhz, takže sa na ne (na rozdiel od profesionálnych vysielačiek) nevzťahuje licencia a môžete ich voľne používať na celom území Európskej únie aj v Chorvátsku. Najdôležitejšou podmienkou pre ich konštrukciu je dodržanie maximálneho vysielacieho výkonu 500 mW (0,5 W), takže, ak chce výrobca predĺžiť ich dosah, musí zvýšiť ich kvalitu a citlivosť – a práve v tom sa líšia posledné generácie vysielačiek Motorola od konkurencie. Namiesto štandardných 3 km dosahujú bežne 5 až 8 km a konkrétne pri modeli TLKR T5 deklaruje výrobca pri ideálnych podmienkach a priamej viditeľnosti dosah až 6 km. Musím však pripomenúť, že všetky PMR rádiostanice majú väčšiu vlnovú dĺžku ako mobilné GSM telefóny, a preto sa ich signál ľahšie šíri v otvorenom teréne ako v mestskej zástavbe. Maximálny dosah 6 km preto dosiahnete v praxi iba nad vodnou hladinou, alebo z vrcholov kopcov. Za štandard považujte asi 3 až 4 km (pri starších modeloch ani to nie) a počítajte s tým, že v hustej mestskej zástavbe môže klesnúť dosah aj pod 500 m!

Motorola T5, podobne ako každé iné vysielačky, sa predávajú jedine v balení po dvoch kusoch. Sú vyrobené z odolného polykarbonátu a ochranne pogumované, odolné voči otrasom, nárazom aj striekajúcej vode (pozor, nie vodotesné!) a dokonca testované simuláciou 5-ročnej prevádzky. Samotná rádiostanica má rozmery 55 x 30 x 140 mm, hmotnosť bez batérií iba 100 gramov a spolu so štandardne dodávaným Ni-MH akumulátorom (dlhá výdrž aj pri nízkych teplotách) stále výborných 147 gramov. Akumulátor je možné vymeniť za 4 bežné alkalické / nabíjacie mikro tužkové AAA batérie a predĺžiť tak výdrž zo štandardných 14 hodín až na viac ako 16 hodín prevádzky (namerané pri štandardnom pracovnom cykle: 5% vysielanie, 5% prijímanie a 90% času pohotovosť). Oproti starším modelom sa vám teraz tiež ponúka možnosť dobíjať a používať vysielačku aj na cestách, a to dokúpením autonabíjačky, ktorú zasuniete do nového DC konektoru priamo na tele prístroja. Spolu s dvoma vysielačkami a batériami dostanete v balení aj šikovné klipy na opasok, anglický + slovenský manuál a dvojportovú nabíjačku s univerzálnym sieťovým adaptérom, v ktorej je možné nabíjať obe vysielačky súčasne, prípadne iba samotné originálne akumulátory a vysielačky medzi tým používať s inými batériami. Pod dobre čitateľným a navyše podsvieteným LCD displejom sa nachádza šestica ovládacích tlačidiel a na ľavom boku veľké PTT tlačidlo (Push To Talk).

Tvarovou výnimočnosťou modelu T5 je jeho praktické horné veľké „uško“ a malé uško na spodnej strane, ktoré dovoľujú nosiť vysielačku buď ako prívesok na krku, či ju dokonca pripnúť k oblečeniu, alebo k výstroju pomocou skoby. Ponúka 8 kanálov a 121 kódov (38 PL a 83 digitálnych DPL kódov – známe iba z PMR vyššej tried Motorola XTR446), čo tvorí spolu až 968 hovorových skupín, nechýba skenovanie aktivity všetkých kanálov, nepretržitý monitoring aktuálneho kanálu, vyzváňanie ani konektor pre pripojenie handsfree s podporou VOX. Novinkami sú funkcie odposluchu miestnosti s piatimi stupňami citlivosti, časovač vypnutia a režim Dual Watch pre skenovanie aktuálneho aj alternatívneho kanálu súčasne. Z praxe môžem potvrdiť, že zvuková kvalita vysielačiek T5 je vskutku vynikajúca, dostatočne čistá aj hlasitá, prekonáva model T5622 a začína sa približovať k takmer poloprofesionálnym staniciam XTR446. Ovládanie aj používanie je maximálne „user friendly“ a zvládnu ho aj školopovinné deti, čím však rozhodne nechcem povedať, že by išlo o detskú hračku – to platí skôr pre model T3, aj ten však ponúka dosah skvelých 5 km!

Vysielačky Motorola TLKR T5 sú výkonné univerzálne rádiostanice pre šport aj zábavu, ktoré ponúkajú vzhľadom na svoju cenu naozaj vysokú pridanú hodnotu. Nájdu uplatnenie na lyžiarskych svahoch, pri turistike, takmer pri všetkých druhoch power kitingu, snowboardingu a ďalších outdoorových športoch, no bežne sa dnes používajú vysielačky aj na stavbách či ako náhrada mobilného telefónu na dovolenkách v zahraničí. Kto hľadá maximálnu kvalitu zvuku a odolnosť (v kategórií PMR), pre toho sú určené takmer poloprofesionálne stanice XTR 446, model T5622 zase ponúka vo svojom balení dve PTT handsfree sady a všetkým ostatným, ktorí hľadajú kvalitný zvuk, štýlový vzhľad a príjemnú cenu, tým môžem iba odporučiť vysielačky Motorola T5. Sú dostupné vo farebnom prevedení modrá, čierna a najnovšie už aj červená.

Hodnotenie: 4,5/5

Zdroj: 3G Centrum 02/2008

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 7.5 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012