13.04.2008 14:14, DKF, Komentárov: 1
LG Viewty

LG Viewty

Predaná nevesta

Je pravda, že sme o LG v poslednej dobe veľa nepočuli, no kvantitu noviniek nahrádza výrobca nápaditosťou a po dobre známej chuťovke LG PRADA teraz prichádza aj na náš trh špičkový multimediálny telefón LG Viewty. Okrem iného sa môže pochváliť 5 Mpix fotoaparátom s automatickým aj manuálnym (!) zaostrovaním, xenónovým bleskom či nahrávaním videa priamo do DivX formátu.
konštrukcia...

Novinka Viewty, vlastným menom LG KU990, je veľmi solídne postavená multimediálna hračka s kovovými krytmi a elegantným moderným vzhľadom. Ide o akéhosi kríženca PRADY a vreckového počítača, no daňou za štýlový outfit bez alfanumerickej klávesnice je atypický spôsob ovládania plný kompromisov. Prístroj má prijateľné rozmery aj hmotnosť (103.5 x 54.4 x 14.8 mm / 112 gramov) a v prvých dňoch používania mi do značnej miery pripomínal komunikátor Sony Ericsson P1i, no s tým zásadným rozdielom, že LG nie je smartphone. Má dotykový displej s uhlopriečkou 3“ (75 mm) zobrazujúci 262-tisíc farieb v rozlíšení 240 x 400 pixelov a ponúka výborné farby, dobré pozorovacie uhly aj čitateľnosť na priamom slnku. Dotyková plocha z mäkkého plastu reaguje klasicky na tlak a nie výlučne na ľudské prsty (ako iPhone či LG PRADA), no ovládanie je aj tak prstom v maximálnej miere prispôsobené. Oveľa presnejšie sa však pracuje s dodávaným teleskopickým stylusom – ten je mimochodom veľmi „neštandardný“, nezasúva sa do tela prístroja, ale nosí sa ako hranatý prívesok. Pre rýchle ovládanie mi chýba smerový, alebo aspoň klasický jog-dial ovládač, na zadnej strane sa síce nachádza otočný prstenec fungujúci občas takmer ako jog-dial, ale nedá sa použiť všade a navyše je pre bežné používanie umiestnený absolútne nevyhovujúco. Na pravej hrane nájdeme špeciálne tlačidlá pre ovládanie fotoaparátu s výbornou dvojpolohovou spúšťou, posuvným prepínačom režimu a tlačidlom stabilizátora obrazu, ktorý bežne slúži ako praktický zámok klávesnice.



Zadnej kovovej strane dominuje nekrytý objektív Schneider – Kreuznach s otočným voličom a okolo neho vidno xenónový blesk spolu s asistentom autofókusu a príjemne kvalitným aj hlasitým reproduktorom. Krytku by som na neustále zapackanom objektíve privítal oveľa viac ako na systémovom konektore, kde aj tak plní účel skôr estetický ako praktický. Viewty poháňa Li-Ion akumulátor s kapacitou 1000 mAh, ten mu dodáva energiu pre 4 hodiny hovoru, alebo 430 hodín pohotovosti. Škoda, že sa pod batériou nachádza slot pre microSD kartu, ktorej výmena je tak dosť nepohodlná. Spolu s telefónom dostanete v balení aj sieťovú nabíjačku, USB kábel, dvojdielne slúchadlá s diaľkovým ovládaním a možnosťou pripojiť cez 3,5 mm jack vlastné slúchadlá (čo vám aj odporúčam), potrebnú ochrannú fóliu na displej, neforemný hranatý stylus ako prívesok a inštalačné CD.

funkcie...

KU990 podporuje okrem troch GSM pásiem s EDGE aj sieť 3G s „rýchlostnou“ nadstavbou HSDPA (do 3,6 Mbps), nemá však Wi-Fi ani Infraport a Bluetooth je iba vo verzii 1.2 – aj keď s profilom A2DP. USB 2.0 pripojenie podporuje Mass Storage, ktorý sprístupňuje pamäťová karta, a počas spojenia s PC sa tiež dobíja batéria - interná pamäť má kapacitu 100 MB. Malým sklamaním bol pre mňa telefónny zoznam, iba 500 viacpoložkových kontaktov je na dnešnú dobu naozaj veľmi málo. Viewty si od svojej sesternice Prady prepožičala nielen vzhľad, ale do značnej miery aj ovládanie, ktoré je až na detaily prakticky totožné. Hlavné menu je rozdelené do 4 častí s veľkými zrozumiteľnými ikonami a uzavretý operačný systém ponúka prekvapivo veľa možností nastavení.

Osobne ma potešila podpora Java aplikácií, FM rádio s RDS, vlastné vyzváňacie profily, výborný register hovorov a nechýbajú ani všetky základné nástroje od kalendára až po konvertor veličín. V našom prípade nás síce ešte trochu trápila rýchlosť prístroja a do istej miery to dávame za vinu nefinálnej verzii softvéru, no aj tak sa treba zmieriť s tým, že z KU990 sa „Shinkanzen“ (a asi ani iPhone) nikdy nestane. Zadávanie textu v správach je prekvapivo príjemné, na výber máte hneď 3 spôsoby: virtuálna QWERTY klávesnica, virtuálna alfanumerická klávesnica (aj s T9, ktoré neskracuje SMS) či rozpoznávanie rukou písaného textu. Nemôže chýbať ani podpora MMS, e-mailov či veľmi kvalitného HTML prehliadača, ku ktorému sa dokonca viaže milé prekvapenie – balíček internetových aplikácií Google spolu s Poštovým klientom, Blogerom, aplikáciou Mapy (presne tak, Google maps) a dokonca aj YouTubom!

Možno práve tieto aplikácie spoločne s prehliadačom dokumentov Office a rýchlym HSDPA spôsobia iPhonu najväčšie trápenie, a to sme sa ešte stále nedostali k najsilnejšej stránke Viewty, ktorou je fotoaparát! Aj keď nekrytý a často zašpinený, produkuje za dobrého svetla špičkové fotografie s peknými farbami a pritom mu asistuje elektronický stabilizátor obrazu, xenónový blesk a prehľadné ovládanie bohaté na nastavenia. Optika Schneider – Kreuznach produkuje (podobne ako K850i) krásne ostré zábery, no má jednu nemalú vadu a tou je (podobne ako pri K850i) silná chromatická aberácia pri kontrastných scénach. Viewty sa tiež pýši prvým manuálnym zaostrovaním v telefóne, využijete ho asi málokedy, no v istých prípadoch určite poteší. Na záver dodávame, že KU990 natáča veľmi kvalitné videá priamo do DivX formátu, a to až do rozlíšenia 640 x 384 pixelov pri rýchlosti 30 fps, ale ponúka tiež špeciálny spomalený režim, pri ktorom zachytí až 120 fps (!) v QVGA rozlíšení, a aby to nebolo málo, môžete videá ľahko odoslať priamo na YouTube.

verdikt...

Na LG Viewty má každý iný názor a dlho mi trvalo, než som si urobil ten vlastný. Podľa mňa ide o podarený koncept multimediálneho telefónu bez otvoreného operačného systému, ktorý ponúka výborný pomer ceny a výkonu, spolu so špičkovými funkciami (5 Mpix, DivX video pri 120 fps, HSDPA, ... ) a prekvapivo bohatou softvérovou výbavou. K dokonalosti mu však chýba trochu pohodlnejšie ovládanie, ktoré je teraz vhodné skôr pre stylus ako pre prsty. V tomto smere má iPhone so svojím Multi-touchom viditeľne navrch, no v ostatných oblastiach sa Viewty „jablkovému koláčiku“ minimálne vyrovná a často ho tiež prekonáva. Myslím, že až na pár drobností môže byť kórejský LG na svoj nový prírastok patrične hrdý.

Displej
240 x 400 pixelov / 262-tisíc farieb, 3“, dobrá čitateľnosť na priamom slnku aj zostrých uhlov, tlaková dotyková vrstva zmäkkého plastu vhodná skôr pre stylus (4,5/5)

Fotoaparát
5 Mpix s autofókusom, optika Schneider – Kreuznach s výbornou kresbou, ale s vysokou chromatickou a beráciou pri kontrastných scénach, za šera produkuje vyšší šum, xenónový blesk, účinný elektronický stabilizátor, videozáznam v rozlíšení až 640 x 384 pixelov / 30 fps + špeciálny režim až 120 fps v QVGA rozlíšení (4,5/5)

Konektivita
tri-band GSM, GPRS + EDGE, UMTS + HSDPA (do 3,6 Mbps), Bluetooth 1.2 sA2DP, USB 2.0 s Mass Storage (4,5/5)

Rozmery a spracovanie
103.5 x 54.4 x 14.8 mm / 112 gramov, výborné dielenské spracovanie, tuhá monolitická konštrukcia bez vŕzgania, celokovová zadná strana (4,5/5)

Pamäť
necelých 100 MB vnútornej pamäte + slot na pamäťové karty microSD pod baterkou (4/5)

Klávesnica
3 tlačidlá hovoru pod displejom + nepraktický otočný volič na zadnej strane, ostatné ovládanie je plne dotykové s virtuálnou QWERTY, alebo alfanumerickou klávesnicou, menu je prispôsobené ovládaniu prstom, no občas dosť nepresné, dodávaný hranatý stylus sa nosí ako prívesok (3,5/5)

jBenchmark
1.1.1. 5199
2.0 655
3D HQ 469
LQ 514
v.: KU990_V10c

Extra funkcie
videohovory, FM rádio s RDS, foto & video bloging, Google aplikácie (Mapy, YouTube, Pošta, Blogger), prehliadač dokumentov Office, konvertor mien aj veličín, aplikácia Muvee pre vytváranie animácií zobrázkov, ... (4,5/5)

Celkové hodnotenie
4,5/5



Zdroj: 3G Centrum 02/2008

DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Hardware
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie produktu

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
Hena LG Viewty 10. 12. 2012 20:31
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012