11.09.2001 00:15, Martin Kováč, Komentárov: 0
Golden HTML editor

Golden HTML editor

Tvorcovia internetových strán sa rozchádzajú v názore, či je pri tvorbe vhodnejší nástroj typu WYSIWYG (What You See Is What You Get) – WWW stránka bude vyzerať presne tak, ako ju vytvárame alebo kódovoorientovaný editor, kde vpisujeme obsah kódu poväčšine vlastnoručne. Aj jeden aj druhý typ má svoje výhody: WYSIWYG nevyžaduje prakticky žiadnu znalosť HTML ani skriptov ...

Konkurent pre HomeSite i FrontPage?

Tvorcovia internetových strán sa rozchádzajú v názore, či je pri tvorbe vhodnejší nástroj typu WYSIWYG (What You See Is What You Get) – WWW stránka bude vyzerať presne tak, ako ju vytvárame alebo kódovoorientovaný editor, kde vpisujeme obsah kódu poväčšine vlastnoručne. Aj jeden aj druhý typ má svoje výhody: WYSIWYG nevyžaduje prakticky žiadnu znalosť HTML ani skriptov, objekty presúvame na svoje miesto a práca v ňom pripomína word processory. K jeho nevýhodám, ktoré naopak odstraňuje druhý typ, patrí strata kontroly nad generovaným kódom, ktorý je obvykle mnohonásobne hutnejší, než je „zdravé“. O chybách v syntaxe a pomalšom načítavaní sa stránok na už aj tak slimačích linkách ani nehovoriac. Riešenie problému blížiace sa k ideálu poskytli hybridy obidvoch typov, ktoré skåbili ich výhody do jedného interface. Medzi najznámejšie programy patria aj u nás medzi vývojovou komunitou dobre známe editory Homesite, HotDog, či AceHTML. Možno však málokto vie, že pre podobný kvalitný produkt nemusíme chodiť ďaleko: Golden HTML editor má v rodnom liste zapísané Českú republiku a dodáva sa, na rozdiel od väčšiny jeho konkurentov, ako freeware.

Prostredie programu

Golden HTML editor nás prekvapí už pri prvom štarte profesionálnym vzhľadom interface Užívateľské rozhranie v ničom nezaostáva za svojimi konkurentmi: v hornej časti obrazovky sa nachádzajú tri lišty reprezentujúce obsiahle Menu, Panel príkazov, kde nájdeme najčastejšie príkazy ako sú vytváranie nového súboru, ukladanie projektov, kontrola pravopisu a Panel tagov obsahujúci tlačidlá pre vkladanie značiek do zdrojového kódu. Tagy sú prehľadne rozdelené do kategórií zameraných o. i. na vkladanie zoznamov, tabuliek, multimediálnych prvkov, odkazov, rámcov...

Lišta situovaná v základom stave na ľavej strane obsahuje niektoré často používané tagy (zalomenie textu – BR, nový odstavec – P, komentáre, zalamovanie textu – DIV, tag A s parametrom Mailto: a rovnaký tag s parametrom HREF – čo je symbol pre kotvu). Spodná, nemenej dôležitá lišta, slúži k vkladaniu kódov farieb a k prepínaniu sa medzi zobrazovacími režimami - tlačidlá Dokument a Preview – náhľad.

Farbu vkladáme kliknutím na príslušný štvorček. Celkovo je k dispozícií 32 farebných políčok, pričom polovica z nich je obsadená preddefinovanými farbami a ich hodnotu meníme poklepaním na ne pravým tlačidlom myši. Dodaná Farebná paleta (prvý štvorček) síce neoplýva profesionálnymi voľbami, ako je tomu napríklad u grafických editorov typu Paint Shop Pro, ale umožňuje namiešať RGB zložky v správnom pomere a navyše zobrazí HTML kód farby. Pre bežnú prácu preto bohato postačí. V spodnej lište ďalej nájdeme zoznam otvorených dokumentov alebo WWW náhľadov, medzi ktorými môžeme ľubovoľne prepínať (k tomuto účelu poslúži aj plávajúce okno, ktoré vyvoláme kombináciou kláves CTRL-F12).

Pravú lištu autor rozdelil na 3 záložky. Záložka Panel zdrojov je na troch kartách a zahàňa Súbory – zoznam adresárov na vybranom pevnom či výmennom disku vrátane kontextového menu a jednoduchšej správy súborov, Adresy – zoznam všetkých adries použitých v editore a Schránky – podzáložka pracujúca s niekoľkými schránkami naraz; pamätá si napr. posledných 30 vložení textu, dovoľuje prehadzovať ich obsah a pod. Záložka Tagy a odkazy má rovnako 3 podzáložky: Odkazy – zobrazí použité odkazy, zvukové súbory, obrázky v danom dokumente v podobe zoznamu, Zoznam Tagov – nájdeme tu všetky použiteľné tagy a ich parametre. Vybranú položku stačí presunúť do zdrojového kódu metódou potiahni a pusť (drag&drop). PHP – nápoveda pre PHP3, vyžaduje inštaláciu. Pod poslednou záložkou Poznámky sa skrýva klasický poznámkový blok tolerujúci texty do veľkosti 30 KB. Stavový riadok nám indikuje zapnutie Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock, počíta znaky v dokumente, informuje o aktuálnom riadku a ståpci a type súboru.

Na záver nám už ostala len samotná pracovná plocha. Na nej budeme editovať farebne rozlíšený zdrojový kód. Všetky pozície panelov, ktoré som doteraz spomenul, sú plne variabilné a môžeme si ich upraviť podľa vlastného gusta.

Možnosti a funkcie

Z pohľadu funkcií a celkovej vybavenosti možno zaradiť opäť medzi špičku. Počet volieb je skutočne nepreberný a preto sa pokúsim spomenúť aspoň niektoré z nich. Nový dokument vytvárame na základe vybranej šablóny, na „zelenej lúke“ alebo s nastavením, inak povedané sprievodcom pri tvorbe hlavičky. Kód sa následne vygeneruje do editačného okna. Sprístupnené je aj otváranie a ukladanie z/na HTTP a FTP. Písanie a generovanie kódu komponentov urýchľuje Panel tagov. K väčšine značiek alebo aspoň druhov komponentov je priradený pomocník v tvare formulára, do ktorého vpíšeme požadované údaje a nastavenia. Tvorba kódu je okamžitá a – ako je vidieť už na prvý pohľad – oveľa menej pracná než pri klasickom spôsobe. Z ponuky panelu by som spomenul aspoň pomocníkov pre vkladanie VB, JAVA skriptov, Active-X modulov, JAVA Appletov, LIVESCRIPT... i neštandardizovaných prvkov alebo komponentov, ktoré dokáže spracovať len určitý typ WWW prehliadača (napr. MULTICOL – ståpcová sadza špeciálne pre Netscape). Reálne použitie podobných prvkov v našich projektoch je možno diskutabilné, no niekedy sa môžu zísť a editor nás nenechá v štichu ani v takomto prípade.

Okrem toho sa editor môže pochváliť (vzhľadom na krajinu pôvodu pochopiteľnou) bezproblémovou podporou diakritiky nielen v editačnom móde, ale aj pri pokročilom vyhľadávaní, nahradzovaní slov, vkladaní blokov. Plávajúce okná nám dovoľujú vkladať do dokumentu špeciálny znak, prehliadať okná, definovať užívateľské tagy. V menu Úpravy nechýba ani editácia aktuálneho tagu, pri vkladaní prakticky čohokoľvek v menu Vložiť editor rozlišuje aj bežnú a tzv. bezpečnú farbu. A aký je medzi nimi rozdiel? V prvom prípade sa vloží do dokumentu hexadecimálny kód vo formáte #RRGGBB. Bezpečná farba znamená síce rovnaký hexadecimálny formát ako tá predošlá, ale vyberáme len z palety základných 216 farieb. Základné farby by mal bez obtiaží spracovať akýkoľvek prehliadač či systém.

Z najzaujímavejších a najpoužívanejších nástrojov nechýba snáď žiaden: editor prevádza kontrolu odkazov, bezpečnosti farieb, vkladá zo súboru, importuje RTF dokumenty, zobrazuje WWW stranu v internom i externých prehliadačoch. Mimochodom, interný prehliadač je pomerne výkonný a nesklamal ani pri náročnejších stránkach vybavených napr. rámcami. Kontrola syntaxu je k dispozícií tiež, ale funkcia mala (čo priznal aj autor) drobné muchy.

Samostatnú kategóriu nástrojov tvoria výsuvné moduly, v origináli plug-iny. Zatiaľ sú dostupné: Definícia META – pomocník pre tvorbu META tagov (napr. kľúčové slová, autor, automatické obnovenie dokumentu), FTP Klient – nástroj pre prácu s File Transfer Protocolom (umožňuje definíciu dávky a jej následné nahrávanie), Generátor štýlov – zameraný na kaskádne CSS, umožňuje štýly ukladať pre neskoršie použitie, Scripter – uľahčujúci prácu pri tvorbe skriptov, Generátor rámca – dialóg, ktorý zadefinuje základnú štruktúru rámcových dokumentov, Prestupná farba textu – pre farebné prechody, Konvertor češtiny – nástroj na prevod kódových stránok dokumentu medzi sebou, Analýza dokumentu - poslúži pri zobrazovaní typu a štruktúry odkazov, Nahrávacie časy nás poinformujú o dåžke downloadu stránky a nakoniec Editor klikacích máp s účelom zrejmým už zo svojho názvu. Samozrejme, v nastaveniach si môžeme k editoru pripojiť vlastné rozširujúce plug-iny.

Nastavenie Golden HTML editora zahàňa aj PHP, zálohu, kódovanie dokumentu, META, internet, nastavenie prehliadača. Pracovať môžeme aj v režime Celá obrazovka, definovať rozmiestnenie okien a manažovať projekty.

Registrácia

Aplikácia je síce freeware, ale nutnou podmienkou ďalšieho používania je registrácia na domovskej stránke autora. V opačnom prípade nám editor prestane po 60 spusteniach fungovať. Registrácia nás - okrem ceny pripojenia na internet – nestojí nič a po jej vykonaní získame kvalitný produkt natrvalo. Osobne som (ako inak) editor registroval, no v tejto súvislosti musím vytknúť dåžku vybavovania licenčného čísla – prišlo mi na e-mail až po zdåhavých piatich dňoch!

Záverečné hodnotenie

Golden HTML editor, ktorého autorom je Pavel Polák, ma pri testovaní príjemne prekvapil. Ponúka príjemné a zrozumiteľné interface, podporu moderným technológiám, množstvo pomocníkov i viaceré zaujímavé ukážky HTML kódu v „akcií“. Aplikáciu rozhodne doporučujem otestovať v praxi a predpokladám, že pre väčšinu z vás bude registrácia povinnou nutnosťou...

Golden HTML editor

Výrobca: GHE
Systém : Win9x/NT/XP
Typ : freeware
Pre & Proti : + české interface
+ možnosti
+ cena
+ výkonný interný prehliadač
- dåžka registrácie
WWW: http://www.oknet.cz/lide/pavelp/ghe

Zdroj: gamesweb

Martin Kováč
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012