21.08.2001 00:15, Martin Kováč, Komentárov: 0
Test 2001

Test 2001

Azda každý človek sa už vo svojom živote stretol s určitým druhom písomných testov. Či už to bolo alebo ešte stále je na škole, v práci, pri prijímacích pohovoroch, v autoškole či niekde celkom inde. Vzhľadom k tomu, že písomné testy začínajú prevládať nielen na vysokých školách (údajne kvôli väčšej objektivite, o čom by som si dovolil pochybovať), potreba zautomatizovať tvorbu otázok je viac ako aktuálna. Aj z tohto dôvodu poteší program Test 2001, ktorí vyvinuli v susednej Českej republike u firmy Turek Design z Mostu. Aplikácia je typu shareware

Profesionálne planetárium doma

Azda každý človek sa už vo svojom živote stretol s určitým druhom písomných testov. Či už to bolo alebo ešte stále je na škole, v práci, pri prijímacích pohovoroch, v autoškole či niekde celkom inde. Vzhľadom k tomu, že písomné testy začínajú prevládať nielen na vysokých školách (údajne kvôli väčšej objektivite, o čom by som si dovolil pochybovať), potreba zautomatizovať tvorbu otázok je viac ako aktuálna. Aj z tohto dôvodu poteší program Test 2001, ktorí vyvinuli v susednej Českej republike u firmy Turek Design z Mostu. Aplikácia je typu shareware, vyžaduje 32-bitový operačný systém Windows a zaberie na pevnom disku necelých 7 MB.

Tvorba testov hračkou

Možnosti programu

Aplikácia Test 2001 je vytvorená dvomi, navzájom nezávislými modulmi: rovnomenným Test 2001 a Elektronickým testom. Test 2001 je program pre samotnú tvorbu testov. Aplikácia dovoľuje vytvoriť ľubovoľný test typu:
1. odpovedajte na možnosti a), b), c) alebo d)
2. odpovedajte Áno/Nie
3. doplňte správnu odpoveď

V plnej verzií môžu všetky typy testov obsahovať ľubovoľný počet otázok vrátane príslušných odpovedí. Pripravené testy môžeme opatriť heslom pre editáciu, ktorá zabráni jeho ďalšiemu nechcenému či skôr neoprávnenému doplňovaniu. Testovanie prevádzame buď elektronickou formou alebo ich vytlačíme na vybranej tlačiarni. Samozrejmosťou je import a export testu vyrobeného iným užívateľom, niektoré z nich sa nachádzajú aj na internetovej stránke Turek Design a sú k dispozícií zdarma k stiahnutiu. Druhý modul Elektronický test slúži iba k vyplňovaniu vytvorených testov v elektronickej podobe. Po zodpovedaní otázok nám modul zobrazí stručný výpis obsahujúci počet správne i nesprávne zvládnutých otázok a prislúchajúce percento úspešnosti.

Práca s programom

Vytváranie nového testu je pomerne jednoduché: vybraním položky Nový test si vyberieme jednu z troch vyššie spomenutých možností. Na pracovnej ploche sa objaví formulár do ktorého vypåňame údaje. V prípade, že hodláme vytvoriť ďalší nový test rovnakého typu, najprv musíme uložiť predchádzajúci. Po skončení úprav ukladáme projekt na zvolený disk, koncovka súboru bude známeho databázového typu DBF. Zvolením tohto frekventovane používaného formátu sa otvorila cesta k úprave projektov v externom programe.

Pochopiteľne, vytvorením projektu sme ešte ani zďaleka nevyhrali: otázka znie, čo s ním? Iste každý uzná, že prenositeľnosť výtvoru je obmedzená prítomnosťou alebo neprítomnosťou programu na PC. Problém rieši funkcia generovania tzv. Samostatného testu. Ten nám slúži k tomu, aby sme test mohli spúšťať aj na zostavách bez nainštalovaného programu či databázových aplikácií. K vytváraniu Samostatného testu sa dostaneme cez menu Nástroje. V dialógovom okne vyberieme kliknutím projekt a ostatné je už len otázkou dlhších okamihov. Po vygenerovaní program vytvorí spustiteľný EXE a inicializačný INI súbor (štandardne typu TEST.EXE). Takto vytvorené súbory môžeme skopírovať na ľubovoľný počítač, kde je to práve potrebné. Nikdy však nesmieme zabudnúť, že test je funkčný iba pre jeden inicializačný súbor. Vygenerovaný Samostatný test by teoreticky nemal presiahnuť veľkosť 1.44 MB - štandardná kapacita diskety, čo dovoľuje jeho spúšťanie priamo z výmenného média a bezproblémový prenos.

Aplikácia Test 2001 neponechala nepovšimnutú ani otázku tlače dokumentov. Skôr naopak. Program dovoľuje náhľad a tlač až niekoľkých typov tlačových zostáv. Ide konkrétne o:
1. Zoznam testov – predstavujúci zoznam všetkých testov, ktoré je možné v programe otvoriť
2. Zoznam otázok vo vybranom teste – sú všetky otázky aktuálneho testu v tvare zoznamu s možnosťou ich očíslovania
3. Test pre písomnú skúšku – tlač dokumentu pre písomné vypåňanie napr. na skúškach či zápočtoch, vhodné najmä pre učiteľov
4. Správne odpovede vybraného testu – je zoznam všetkých otázok vrátane označenia správnej odpovede pri každej z nich.

Pri zvolení prvej položky (Zoznam testov) nám budú ďalej ponúknuté tri typy zostáv:
1. v otvorenom dialógovom okne môžeme zadať názov zostavy (automaticky sa vkladá názov Zoznam testov)
2. v poli „Zatriedenie zostavy“ si vyberieme kritérium jej zatriedenia
3. v poli „Výber položiek pre tlač“ si zvolíme údaje, ktoré chceme tlačiť.
Z ďalších zaujímavých funkcií spomeniem zálohovanie projektov, užívateľsky definované rozhranie a animované menu. Vľavo umiestnený panel Outlook zrýchľuje používanie volieb.

Pomocník a nápoveda

Samostatnú kapitolu nápovedy aplikácie tvorí pomocník (aktivujeme ho v menu Nápoveda). Pomocník pripomínajúci postavu podnikateľa a nesúci inšpiráciu v MS Office, je situovaný do pravého spodného rohu. K jeho hlavným úlohám patrí zaobstarávanie nápovedy k jednotlivým operáciám. Dvojnásobným kliknutím naň (alebo stlačením klávesy F1), sa objaví dialógové okno pripomínajúce komiksovú bublinu. Pomocou nej spúšťame „Tipy dňa“ a vyhľadávame kontextovú nápovedu k položkám cez kľúčové slová. Samozrejme, program je vybavený aj tradičným helpom vo formáte HTML, prehliadanie zaisťuje integrovaný prehliadač.

Obmedzenia skúšobnej verzie

Program je šírený ako skúšobná verzia, ktorú je potrebné zaregistrovať za nízky poplatok (199 Kč). Až potom sa z nej stane plnohodnotný produkt. Obmedzenia shareware sú nasledujúce: z každého typu testu je možné zadať maximálne 5 otázok, výstup na tlačiareň je znehodnotený, nie je dovolené vytvoriť samostatný distribuovateľný test, import testov od iného užívateľa a odpovedanie na otázky v elektronickom teste je obmedzené rovnako 5 otázkami.

Záverečné hodnotenie

Záverečné hodnotenie by malo byť akousi sumarizáciou už povedaného. Test 2001 patrí medzi zaujímavé programy svojho typu a rozhodne poslúži pri tvorbe testov. Vzhľadom k tomu, že testovaná verzia nie je plnohodnotná, nemôžem spravodlivo posúdiť kvalitu výstupu ani správanie sa aplikácie pri práci s rozsiahlejšou databázou. České užívateľské rozhranie pripomína produkty od firmy Microsoft, pomocník poteší, no zaberá zbytočne veľa miesta (našťastie, dá sa ľahko vypnúť). Menu je riešené formou záložiek: nezobrazujú sa všetky voľby a len tie – podľa autorov – najdôležitejšie. Ostatné aktivujeme šípkami. Napriek tomu, s programom od Turek Design, ktorý je súčasťou kompletu Domáca Zábava 2001, som bol počas testovania veľmi spokojný. Ak vás ešte stále kvári problém, ako vytvoriť testy pre svojich študentov, máte o starosť menej – stačí vyskúšať Test 2001...

TEST 2001

Výrobca: Turek Design
Systém : Win9x/NT/XP
Typ : shareware
Pre : + jednoduché ovládanie
+ pomocník
+ vytváranie spustiteľných EXE súborov
Proti : - obmedzená funkčnosť testovacej verzie
WWW: www.turekdesign.cz

Zdroj: gamesweb

Martin Kováč
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012