16.08.2001 00:15, Martin Kováč, Komentárov: 0
Micro Angelo

Micro Angelo

Ikony a animované kurzory sa dajú stiahnuť z internetu, podaktoré sú súčasťou distribúcie operačného systému alebo ich môžeme vyrobiť aj doma. Postačí nám k tomu klasický počítač s operačným systémom Win9x, približne 5 MB voľného priestoru na pevnom disku a program Microangelo od firmy Impact Software.

Aplikácia pre ikony a kurzory

Ikony a animované kurzory sa dajú stiahnuť z internetu, podaktoré sú súčasťou distribúcie operačného systému alebo ich môžeme vyrobiť aj doma. Postačí nám k tomu klasický počítač s operačným systémom Win9x, približne 5 MB voľného priestoru na pevnom disku a program Microangelo od firmy Impact Software.

Čo obsahuje?

Hneď na úvod treba spomenúť, že toto 30 dňové shareware sa skladá z piatich základných modulov: On Display, Explorer, Librarian, Studio a Animator. Každý z modulov plní samostatnú funkciu, vždy inú a preto sa z Microangela stal veľmi výkonný nástroj.

On Display umožňuje jednoduchým spôsobom konfigurovať všetky možné systémové ikony, aké si len vieme predstaviť. Na karte System meníme počet farieb, vzájomné vzdialenosti ikon v smere horizontálnom i vertikálnom, ich veľkosť a rovnako aj typ a veľkosť písma. Ostatné karty už slúžia priamo k zmenám vzhľadu ikon. Nastavovať môžeme ikony nachádzajúce sa na desktope teda pracovnej ploche, týka sa to však len základných ikon ako sú „môj počítač“, „kôš“, ďalej sú to položky v Štartovacom menu, potom Folders, teda ikony pre prácu s adresármi, položky používané pri práci s pevnými alebo výmennými médiami, rozličné shortcuty, ikony dokumentov a v neposlednom rade aj kurzory operačného systému. Vrátiť zmeny do pôvodného stavu je vyriešené rovnako jednoducho: klávesou Use Default.

Explorer slúži na rýchle prehliadanie podporovaných typov súborov. Ide o súbory obsahujúce ikony (ICO), kurzory či už statické (CUR) tak aj animované (ANI), prípadne knižnice s ikonami (ICL, DLL, EXE). Okno na prvý pohľad pripomína tradičného prieskumníka, pričom je rozdelené na dve základné časti: pomocou prvej z nich prechádzame cez adresáre na pevnom disku a druhá slúži na zobrazovanie súborov. Položky môžu byť zobrazované ako zoznam, s náhľadom v podobe veľkých a malých ikon alebo detaily s popisom. Výhodou je, čo oceníte hlavne u adresárov obsahujúcich stovky súborov, možnosť stornovať načítanie súborov v adresároch. Po tomto úkone sa zobrazia len tie položky, ktoré sa stihli načítať. Pomocou nástrojového panelu je možné, podobne ako u ostatných modulov, spustiť ďalšie podaplikácie programu.

Studio predstavuje popri Animátorovi najdôležitejší modul programu. Pomocou neho je možné vytvárať statické ikony a kurzory. Pracovná plocha pozostáva z menu, panelu nástrojov a samotnej editovacej plochy. Tá je opatrená mriežkou určenou na zjednodušenú úpravu/tvorbu objektov. Zobrazovanie mriežky je možné aj vypnúť, no tým stratíte prehľad o rozmiestnení jednotlivých bodov bitmapy. Ďalej sa tu nachádza aj preview okno a paleta farieb. Pri vytváraní nového súboru nastavujeme parametre ikony/kurzora. Voliť možno håbku farieb (monochromatická, 16, 256 a True Color) a veľkosť formátu. Tu sa ponúkajú štandartné veľkosti 16x16, 32x32, 48x48, no ľahko navolíme aj vlastné rozmery pomocou Custom. Kreslenie potom už prebieha automaticky. Nachádzajú sa tu nástroje ako ceruzka, čiara, plechovka, základné objekty, rôzne typy štetcov a mazacích gúm, vkladanie textu s podporou našich znakov, či selektor na výber oblasti. V prípade že čosi „nevyšlo“ autori nevynechali mnohonásobné UNDO/REDO, nožnice ani ikony pre prácu so schránkou. Menej štandardnou voľbou je prítomnosť šípok pre posúvanie a rotáciu objektu v editačnom okne. Rovnako zaujímavo pôsobila aj možnosť stiahnutia obrazovky (Screen Capture). Takto stiahnutá obrazovka či okno sa následne pretransformuje pomocou schránky do ikony. Časť okna ktorú budete típať, je označená rámčekom. Jeho veľkosť je buď pevná a zodpovedá štandartným rozmerom ikon (štvorec o stranách 16, 32, 48 pixelov) alebo môžete zvoliť voľbu Drag Custom Area. Vtedy pomocou myši vyberieme ľubovoľne veľkú oblasť a tá sa prispôsobí do štandartnej veľkosti. Druhým spôsobom som vyskúšal vtesnať do ikony 48x48 otvorené okno Windows Commandera. Ako sa dalo predpokladať, kvalita preneseného obrázku bola minimálna.

Oveľa lepšie však pochodíme, ak importujeme ako ikonu/kurzor obrázok BMP. Keďže ikony/kurzory sú takisto bitmapou, takto vložený obrázok bude pomerne kvalitný. Výsledná veľkosť súboru bude pochopiteľne oveľa menšia, ako veľkosť predlohy. Ako príklad spomeniem BMP v rozlíšení 800x600 a veľkosťou 1.5 MB vytvoril súbor ICO o veľkosti 16 KB. V prípade, že chcete použiť iný grafický formát ako nekoprimovaný BMP, musíte najprv previesť jeho konverziu. To dnes zvládnu aj prehliadače ako ACDSee a Irfan View.

Poslednou zaujímavým nástrojom je Color Locator. Kliknutím na jeden z pixelov určitej farby sa rozblikajú všetky pixely s rovnakou farbou v obrázku. Pixely sa rozblikajú aj v prípade, že kliknete na ich farbu v palete. Rýchlo tak získame prehľad o farebných zložkách objektov. Výtvory sa ukladajú ako kurzory, ikony alebo GIFy príslušnej veľkosti.

Modul Animator je vybavený prakticky zhodným užívateľským rozhraním a počtom nástrojov ako vyššie popisované Studio. Hlavným rozdielom oproti modulu Studio je možnosť vytvárať animácie pomerne jednoduchým spôsobom. Po nakreslení určitého obrázku sa výsledok objaví v tzv. Frame (rámec) 1. Potom stačí kliknúť na ikonku New frame, čím vytvorí sa nový rámec, na ktorom aplikujeme potrebné zmeny. Takto pokračujeme ďalej až do konca. Prekresľovanie detailov je však značne namáhavé a okrem šípok umožňujúcich rotáciu a posun tu chýbajú iné možnosti efektov. Pre mňa osobne sa animátor hodil skôr ako editor už hotových projektov.

Librarian je akousi predåženou rukou Explorera. Pomocou neho vám bude totiž umožnené vyextrahovať ikony z knižníc. Iste každý znalejší užívateľ pozná súbory typu moricons.dll, ktoré vo svojom „tele“ obsahujú aj niekoľko desiatok ikon. Kliknutím na takýto súbor či už v Exploreri (vtedy sa do tohto modulu automaticky presunieme) alebo otvorením priamo v Librariane, sa v pracovnom okne zobrazia všetky dostupné ikony. Typ zobrazenia je možné meniť. Každú z ikon je potom možné uložiť ako samostatný súbor alebo inštalovať do systému, kde je to práve potrebné. Podľa môjho názoru je práve táto aplikácia, na prvý pohľad nenápadná, najcennejšou súčasťou balíka.

Obvyklým doplnkom podobne zameraných programov býva aj galéria. Zopár ikon a pomerne zaujímavých animovaných kurzorov je aj tu, no mohlo byť ich oveľa viac. Nápoveda je pomerne obsažná a prehľadná, každej položke menu alebo nástroju je tu venovaný jeden odstavec.

Záverečné hodnotenie

Microangelo je zaujímavým pomocníkom pre tých, ktorí radi menia vzhľad operačného systému a chcú mať komplexnú kontrolu nad ikonami či kurzormi. Možnosť tvorby statických objektov je dostačujúca, no animátor sa mi zdal príliš jednoduchý. Na druhej strane oceňujem modul Librarian, rýchlosť i kompaktnosť balíka. Aplikácia totiž ihneď rozozná typ súboru a ponúkne preň určený podprogram. K skutočným záporom by som mohol prirátať vlastne len cenu.

Microangelo

Výrobca: Impact Soft
Systém : Win9x/NT/XP
Typ : shareware, 60 USD
Pre : + Mnoho funkcií
+ Prehľadné ovládanie
+ extrahovanie ikon
Proti : - možnosti animátora
- cena
WWW: www.impactsoft.com

Zdroj: gamesweb

Martin Kováč
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012