14.08.2001 00:15, Martin Kováč, Komentárov: 0
Deep Sky 2000

Deep Sky 2000

Aplikácií ponúkajúcich v komforte domáceho prostredia aktuálne informácie z astronómie a možnosť pozorovania hviezdnej oblohy je hneď niekoľko. Stačí spomenúť CyberSky, SkyMap alebo vynikajúci program od spolutvorcu konštrukčného AutoCAD Johna Walkera, Homeplanet. Dnešný recenzovaný produkt sa však od svojich konkurentov líši záberom, množstvom informácií a v neposlednom rade aj hardwarovými nárokmi.

Profesionálne planetárium doma

Aplikácií ponúkajúcich v komforte domáceho prostredia aktuálne informácie z astronómie a možnosť pozorovania hviezdnej oblohy je hneď niekoľko. Stačí spomenúť CyberSky, SkyMap alebo vynikajúci program od spolutvorcu konštrukčného AutoCAD Johna Walkera, Homeplanet. Dnešný recenzovaný produkt sa však od svojich konkurentov líši záberom, množstvom informácií a v neposlednom rade aj hardwarovými nárokmi. Na pevnom disku si totiž preňho musíme pripraviť cca 100 MB (veľkosť priestoru je závislá aj od počtu komponentov, pohybuje sa od 50-350 MB), počítač vybavený systémom Win9x/NT/2000 (pri NT4 nainštalovaný Service Pack 4) a minimálne 16 MB operačnej pamäte RAM. V prípade, že máte záujem aspoň čosi na oblohe vidieť, doporučujem nastaviť rozlíšenie monitora minimálne na 800x600. DeepSky 2000 sa dodáva ako 30 dňové shareware, autormi sú Steven Tuma a Dean Williams.

Nastavenie programu

Práca s DeepSky prebieha na viacerých úrovniach. U nastavení volíme čas a dátum, kde sa buď spoľahneme na údaje načítavané z PC alebo si nastavíme hodnoty vlastné. Zaujímavou možnosťou je synchronizácia presného času s niektorým z uvedených časových serverov. Ako druhé vyberáme umiestnenie nášho observatória a jeho technické vybavenie. Z lokalít máme na výber mestá z celého sveta vrátane exotických a menej častých ako Kábul, Luanda, Hanoj, no nechýba tu zastúpené ani Slovensko vďaka Bratislave. Najširšie zastúpenie tu majú, pochopiteľne, Spojené štáty. Podobne ako aj u iných programov podobného typu, aj tu si môžeme presnú polohu miesta zapísať sami. Rovnako poteší voľba externých aplikácií pripojiteľných k programu, farebná zmena databáz a nechýbajú tu voľby ani pre obrázky a teleskop.

Práca s údajmi

Databáza objektov je veľmi rozsiahla a zahàňa v závislosti na verzií minimálne 26 000 katalogizovaných objektov. Po zaregistrovaní pribudnú navyše aj katalógy čerpajúce z pozorovaní Hubblovho teleskopu (Hubble Guide Star Catalog), čím sa počet hviezd zvýši až na rekordných 18 miliónov. Autori si pri databázach zvolili formát MS Access, prípona MDB, čím sa zjednodušila editácia a pribudla možnosť prezerať databázu aj mimo aplikácie DeepSky. Avšak, ani ostatní používatelia, nevlastniaci Access, nebudú o nič ukrátení. Prehliadanie dát priamo v programe je totiž rovnako veľmi pohodlné a poskytuje mnoho volieb. Samozrejmosťou sú filtre na výber typu a veľkosti objektov, súhvezdí, hviezdnych katalógov, problémom nie je ani vyhľadávanie, export do formátov Excel, ASCII, generovanie internetových HTML a ich následné prehliadanie, výstup na tlačiareň a možnosť konfigurácie databázy vďaka výdatnej podpore SQL (vrátane jednoduchšieho Buildera). Výhodou je tiež možnosť práce s piatimi kartami údajov naraz. Obsažnosť údajov je podľa môjho názoru viac ako dostačujúca nielen pre laických nadšencov, ale aj pre profesionálov astronómov.

V rámci dát je v DeepSky špeciálna pozornosť venovaná našej Slnečnej sústave. Tej je vyhradené jedno samostatné menu Solar System. Na kartách pripojených ku každej planéte zvlášť vrátane Slnka sa dozvieme nielen zaujímavé údaje ako vzdialenosť od Zeme v astronomických jednotkách AU, azimut, deklinácia, dåžka dňa, ale dáta sú navyše doplnené vydarenými obrázkami a zakreslením polohy objektu do vesmírnej mapy. Ďalej sa v menu nachádzajú údaje o fázach Mesiaca závislé na zadanom roku, podrobná lunárna mapa, dátumy možných pozorovaní významných meteoritov v danom roku a miesto si tu našlo aj všeobecné zhrnutie a karty venované asteroidom či kométam.

Práca s galériou obrázkov

Galéria obrazových materiálov dodávaná s programom je pomerne široká aj v neregistrovanej verzií. Na prehliadanie obrázkov autori vyvinuli samotný grafický prehliadač plne zrovnateľný s mnohými poprednými editormi ako ACDSee alebo XNVIew. Image Processing dokáže pracovať s JPEG, GIF, BMP, TGA, TIF no neodmietne ani Photo-CD, SUN Raster, FlashPix, LEAD a mnohé iné. Pri editácií tu nájdeme aj zoom (od 1 do 800%), bohatú podporu najrôznejších efektov a úprav farieb vrátane histogramu (diagram početnosti prvkov), informačné okno o súbore, komunikujeme so skenerom a digitálnym fotoaparátom cez rozhranie TWAIN a dokonca aj vytvárame animácie.

Vesmírna mapa

Samostatnú, no často najdôležitejšiu a najzaujímavejšiu kapitolu u podobných programov predstavuje práca s vesmírnou oblohou. Ako už bolo načrtnuté predtým, DeepSky 2000 nesklame ani v tomto smere. Skôr naopak. Na hviezdnu oblohu sa môžeme dostať hneď niekoľkými spôsobmi. Okrem vlastného menu Charts je sprístupnený pohľad na mapu aj priamo z informačných kariet o objektoch alebo z databáz. Po mape sa pohybujeme vo všetkých smeroch šípkami, nechýba zväčšenie a oddialenie, koordinačná mriežka, prepínanie medzi dostupnými hviezdnymi katalógmi, zobrazenie mliečnej dráhy a súhvezdí. Jednotlivé objekty sú pre lepšiu orientáciu farebne odlíšené a opatrené prislúchajúcimi popismi. Navigačný dialóg umožňuje automatický prechod do vybraného súhvezdia alebo miesta zadaného parametrami, okno vyhľadávania naopak nájde želaný objekt podľa jeho identifikačného ID a umiestni ho v centre hviezdnej mapy. Hraničná magnitúda (veľkosť) objektov je limitovaná na maximálne 10 s možnosťou konfigurácie. S pozorovaním rovnako úzko súvisí aj konfigurácia vybraného teleskopu v menu Telescope a export mapy.

Plánovanie pozorovania

Aplikácia tiež umožňuje vytvorenie plánu pozorovaní formou určitého makra. Pomocou neho si do databázy vyberieme požadované objekty, ktoré chceme pozorovať a tie nám program automaticky lokalizuje na mapách. Medzi jednotlivými položkami sa následne prepíname pomocou náhľadového okna. Aby sa virtuálne pozorovanie čo najviac podobalo skutočnosti, je možné z neho previesť zápis a zápisy katalogizovať alebo vytlačiť. K tvorbe poznámok poslúži vstavaný jednoduchší textový editor s bezproblémovou podporou našej diakritiky.

Internet a DeepSky

DeepSky si výborne rozumie aj s celosvetovou sieťou internet. Problémom nie je aktualizácia dát, prístup k on-line katalógom, ani získanie čerstvých informácií z diania v oblasti astronómie. Aplikácia totiž v menu Internet obsahuje niekoľko desiatok odkazov na stránky rozdelené do kategórií ako vedecké magazíny, NASA, E.T., obrázky, Mesiac alebo odkazy na alternatívne produkty s rozlíšením platforiem (UNIX, DOS, MACINTOSH) a pod. O možnosti synchronizácie času už bola reč. Pochvalu si rozhodne zaslúži aj nápoveda, ktorá je viac ako rozsiahla a bohato doplnená obrazovým materiálom. Na rozdiel od mnohých konkurentov ju môžeme využiť ako komplexného sprievodcu programom.

Hodnotenie v kocke

DeepSky 2000 je robustný produkt, ktorý svojimi skoro nevyčerpateľnými funkciami a možnosťami poteší nielen laických záujemcov o astronómiu, ale aj profesionálov. Už oklieštená neregistrovaná verzia patrí medzi najlepšie vybavené programy s podobnou tematikou. Ocenil som hlavne jednoduché dopåňanie údajov vďaka formátu MDB, podporu internetu, SQL, prácu s viacerými kartami naraz, plánovanie úloh, vydarenú vesmírnu mapu, ale aj doplnkové aplikácie ako napríklad kvalitný grafický prehliadač. Ten by dokonca mohol pôsobiť aj ako samostatná aplikácia. Kvalita produktu je síce vykúpená vyššími nárokmi na hardware, no DeepSky by rozhodne mali otestovať v praxi všetci záujemcovia o pravdepodobne najkrajšiu vednú disciplínu, astronómiu.

Deep Sky 2000

Výrobca: Deep Sky
Systém : Win9x/NT/XP
Typ : shareware
Pre : + komplexnosť
+ presnosť údajov
+ podpora MS ACCESS, SQL, internetu
Proti : - vyššie hardwarové nároky
WWW: www.deepsky2000.com

Zdroj: gamesweb

Martin Kováč
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012