03.07.2001 00:13, Martin Kováč, Komentárov: 0
Wtools 32

Wtools 32

Každodenná niekoľkohodinová práca s platformou 32 bitových Windows neprináša len radosť, ale často aj mnohé úskalia. Ak si odmyslíme občasnú (niekedy aj dosť pravidelnú) nestabilitu systému, problémom býva chaotické nastavovanie a spúšťanie položiek. Mnohé z nastavení sa dejú v rozličných položkách Ovládacích panelov, u menej tradičných je potrebné zasiahnuť priamo do obávaných registrov. Aj preto vznikli nástroje, ktoré podobné neduhy odstraňujú alebo ich aspoň minimalizujú.

Užitočná pomôcka pri správe Windows

Každodenná niekoľkohodinová práca s platformou 32 bitových Windows neprináša len radosť, ale často aj mnohé úskalia. Ak si odmyslíme občasnú (niekedy aj dosť pravidelnú) nestabilitu systému, problémom býva chaotické nastavovanie a spúšťanie položiek. Mnohé z nastavení sa dejú v rozličných položkách Ovládacích panelov, u menej tradičných je potrebné zasiahnuť priamo do obávaných registrov. Aj preto vznikli nástroje, ktoré podobné neduhy odstraňujú alebo ich aspoň minimalizujú.

Program pochádzajúci, čo je viac ako potešiteľné, zo Slovenska možno zaradiť medzi najkvalitnejšie nástroje pre správu najrozšírenejšieho operačného systému Win9x. Wtools32 sa dodáva ako shareware s možnosťou registrácie (300 SK) a autorom produktu je Marián Hubinský. Na pevnom disku si preňho musíme vyhradiť okolo 1 MB voľného miesta, čo je v dnešných časoch prakticky zanedbateľné.

Možnosti programu
Po štarte aplikácie sa na pracovnej ploche objaví okno o veľkosti 100x17 bodov, ktoré v sebe obsahuje vyše 30 popredných funkcií. Ako prvé (ihneď viditeľné) je zobrazovanie veľkosti dostupnej voľnej pamäte RAM pre programy, typu klávesnice (pri jej prepínaní) a aktuálneho času. Cenným doplnkom pri čase je možnosť nastaviť dve časové pásma, do ktorých bude údaj automaticky prepočítavaný. Ďalej tu zobrazíme pomocou myši vyťaženosť CPU, rýchlosť pripojenia cez DialUp, presný dátum vrátane čísla týždňa a zobrazenia menín alebo štátnych sviatkov. Vzhľadom k tomu, že dáta sú vo formáte bežného textového súboru, nie je problém previesť zmeny údajov. S inštaláciou sa dodáva zoznam platný nielen pre Slovensko, ale aj pre našich západných susedov, Českú Republiku.

Pomocou Wtools32 ďalej spúšťame nami navolené obľúbené alebo často používané aplikácie, spúšťame základné systémové nástroje ako Scandisk, defragmentačný nástroj, konfigurátor internetových IP protokolov, rovnako získavame rozšírenú kontrolu nad pripojenými diskmi (vrátane napr. vysúvania a zasúvania CD) a prechádzame po adresároch vďaka položke Browser alias prehliadač. Ten je síce na prvý pohľad dosť sparťanský, pracujeme tu totiž len v jednom okne, no po krátkom zoznámení zistíme, že je pomerne bohatý na rozličné funkcie. U jednotlivých súborov a adresárov ide previesť tradičné operácie ako vytváranie nových, kopírovanie, presúvanie, mazanie priame alebo do koša, prezeranie v HEX móde, samozrejmosťou je filter a spustenie súboru v asociovanej aplikácií. Zrýchlenie presunu po adresároch zabezpečujú tzv. GO voľby, pomocou ktorých sa dostaneme napríklad na pracovnú plochu, k našim dokumentom, do štartovacieho menu alebo prezeráme linky u Ovládacích panelov. Vďaka voľbám Applications a Tasks komplexne ovládame bežiace procesy a aplikácie v systéme. Riadenie zahrňuje okrem iného tvorbu skrytých procesov, definovanie priorít, ukončenie i opätovnú aktiváciu, minimalizáciu alebo maximalizáciu a pod. U procesov nechýba zobrazenie počtu nájdených položiek, ich definícia a zadelenie podľa ID. Wtools32 tu pritom špeciálne určuje, či ide o bežiaci proces v pozadí - process alebo o okno - window. Zmeny nastavení parametrov alebo spôsobu behu programov však doporučujem skôr pokročilejším používateľom. „Odstrelenie“ dôležitého funkčného procesu totiž ľahko môže viesť k pádu operačného systému a prípadnej strate často cenných dát, ktoré sa nestihli uložiť.

MemoBox sa zíde všade tam, kde je potrebné zapísať si stručné poznámky. Z funkčného hľadiska ide o vylepšenú aplikáciu Poznámkový blok – NotePad. Navyše však ponúka funkcie počet znakov, jednoduché kryptovanie a dekryptovanie, návrat k štandardnému súboru údajov (prípona MEM no je možné vkladať aj bežný textový súbor), znovunačítanie obsahu súboru a tiež zobrazovanie aktuálnej cesty k dokumentu. V hornej lište nechýba presný dátum a čas, za zmienku tiež stojí, že menu sa objavuje efektným vysúvaním. Veľkosť okna môžeme ľubovoľne meniť, no nie maximalizovať, čo je dosť na škodu.

Cez základné menu Systém spúšťame zložky ako Kôš, Ovládacie panely, Môj počítač, Pracovná plocha, Dokumenty, prezeráme nainštalované písma a problémom nie je ani práca so sieťou. Menu tiež podporuje netradičné voľby ako schovanie systémovej lišty, tradičného tlačidla Štart, či ikôn na pracovnej ploche, zakazujeme/dovoľujeme používanie šetriča obrazovky (k dispozícií aj vlastný, no pomerne jednoduchý) a systémových kláves ako sú napr. Alt-Tab, Ctrl-ESC a pod.

V nastaveniach volíme prakticky čokoľvek. Za všetky spomeniem len niektoré. Určujeme, ktoré z modulov programu sa spustia pri štarte, pridávame obľúbené aplikácie, konfigurujeme kalendár jednoduchým dopisovaním/prepisovaním údajov, hourtick sa každú hodinu ohlási vybraným zvukovým znamením, nastavujeme alarmy a poznámky pre definované časy podobne ako sme zvyknutí u organizérov a svoje miesto si tu našlo aj podrobné informačné okno o systéme a registračný formulár. Program je možné automaticky spustiť aj pri štarte systému. Polohu okna, ktoré je vždy navrchu, meníme vďaka funkcií drag&drop (v preklade potiahni a pusť; aktivujeme ju dvojklikom myši).

Program ďalej dokáže prehrávať Audio CD a multimediálne súbory (ako MP3, AVI, MPEG, MID, WAV a ďalšie), kde nájdeme aj príslušné ovládacie prvky, uvoľňovať pamäť, prepnúť sa do príkazového riadku, pracovať s kalendárom a spustiť vybranú aplikáciu po štarte systému (pomocou modulu RUN dialóg). To, že vďaka Wtools32 už nebudeme potrebovať žiadny zo systémových panelov a ikôn dokazuje aj možnosť ovládania základných procesov ako vypnutie Windows, reštartovanie, aktivizácia šetriča obrazovky a prepnutie do DOS módu. Zjednodušenie práce tiež prináša bohaté množstvo klávesových skratiek, tzv. shortcuts a spúšťanie aplikácie s parametrami zadávanými v príkazovom riadku. Ich presný zoznam a význam je uvedený v nápovede produktu.

Záverečné hodnotenie
Sympatický Wtools32 od Mariána Hubinského ma počas testovania veľmi príjemne prekvapil. Vďaka nemu sa totiž výrazne zvyšuje prehľadnosť a efektívnosť práce v operačnom systéme. A o to nám predsa vždy ide. Navyše, práca s Windows bola vďaka kontrole pamäte a procesov evidentne svižnejšia.

Okno aplikácie je síce pomerne malé, no napriek tomu ľahko ovládateľné. Autor totiž rozumne skombinoval využitie oboch tlačidiel myši, pričom rozličnú úlohu tu plnia jednoduché kliknutia a dvojkliky.

Program bol, k môjmu miernemu prekvapeniu, dodávaný v anglickej verzií so slovenskou nápovedou, čo si pravdepodobne vynútil malý domáci trh. Mnohé voľby sú však výnimočné, prípade spájajú v sebe funkcie viacerých freewarových nástrojov a to viac potešia nielen softwarových začiatočníkov, ale aj „starých morských vlkov“. Aj z tohto dôvodu tento program odporúčam všetkým užívateľom platformy novších Windows.

Wtools32

Výrobca: X1srnec
Systém : Win9x/NT
Typ : shareware, poplatok: 300 SK
Pre : + zaujímavý nápad
+ popredné funkcie
+ minimálne nároky na hardware
WWW: DOWNLOAD

Zdroj: gamesweb

Martin Kováč
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012