26.04.2001 00:11, Martin Kováč, Komentárov: 0

Microsoft Office 2000

redstavovať produkt MS Office je hádam zbytočné. Napriek úporným a sympatickým snahám zo strany konkurenčných firiem ako SUN – StarOffice, Software602 – 602Pro PCSuite alebo Corel – WordPerfect, má kancelársky balík od najväčšej softwarovej firmy na svete Microsoft, prakticky 90 percentný podiel na trhu. Aj z tohto dôvodu vydanie verzie 2000 nemohlo ostať bez povšimnutia verejnosti a samozrejme ani nás ...

Kancelársky balík v novom miléniu

Predstavovať produkt MS Office je hádam zbytočné. Napriek úporným a sympatickým snahám zo strany konkurenčných firiem ako SUN – StarOffice, Software602 – 602Pro PCSuite alebo Corel – WordPerfect, má kancelársky balík od najväčšej softwarovej firmy na svete Microsoft, prakticky 90 percentný podiel na trhu. Aj z tohto dôvodu vydanie verzie 2000 nemohlo ostať bez povšimnutia verejnosti a samozrejme ani nás, recenzentov. Čo všetko nová verzia priniesla a čo ponúka, či sa oplatí preinštalovanie z MS Office 97 a ako je to s funkčnosťou, to všetko by ste sa mali dozvedieť v nasledujúcich riadkoch. Firma Microsoft nám na testovanie poskytla verziu Standard v slovenskej lokalizácií.

Word 2000

Nie je vôbec náhoda, že prehľad modulov začínam práve textovým editorom. Word 2000 je podľa môjho názoru suverénne najpoužívanejším komponentom balíka. Či už vytvárame dokumenty, elektronickú publikáciu, píšeme ťaháky alebo odborné skriptá, bez textového editora sa nezaobídeme. Program dokáže vytvárať nové dokumenty alebo pracovať s celou radou formátov (všetky typy DOC, RTF, TXT, AmiPro, WinText602, Lotus 1-2-3...), umožňuje spoluprácu s externými aplikáciami, hypertextovými prepojeniami, ľubovoľne pridávať text a objekty vrátane podpory OLE a meniť vzhľad dokumentu (napr. stovky druhov písma, experimentovanie so štýlmi a rozložením). Nástroje pre úpravu nám zabezpečia komplexnú kontrolu nad vytváranou prácou, k cenným doplnkom sa isto zaradí kontrola slovenského pravopisu a gramatiky (tejto funkcie sa opäť úspešne zhostila spoločnosť Forma, pre zaujímavosť u českých kolegov Lingea), vyhľadávanie slov v synonymickom slovníku i odosielanie pošty. Za zmienku stojí i obsah, register a poznámky pod čiarou sprehľadňujúce daný dokument. Nechýba ani grafický mód riešený - ako je zvykom - samostatným panelom a vytváranie tabuliek. Spolupráca na projekte s ostatnými členmi skupiny je realizovaná hneď niekoľkými spôsobmi. Prostredníctvom elektronickej pošty smerujeme a vymieňame dokumenty alebo vedieme diskusie na serveri siete World Wide Web. Všetky zmeny sa prejavujú on-line. Sieť je zastúpená aj podporou jazyka HTML, ktorá zrýchľuje transformáciu dokumentov do internetovej podoby.

Novinky vo verzií 2000: Keďže súpis noviniek by zabral rozsah polovice recenzie, sústredím sa aspoň na hlavné body. Funkcia Kliknúť a zadať umožňuje umiestniť text, grafiku, tabuľky či iné objekty kdekoľvek na stránke. Lupa tlače nastavuje mierku dokumentu tak, aby sa zmestil na papiere rôznych veľkostí a zároveň dovoľuje na jednom hárku efektívne vytlačiť viacero strán. Zozbierať a prilepiť je funkcia, ktorá sprístupňuje kopírovanie niekoľkých položiek naraz do schránky. Takto „nasporené“ informácie môžeme vložiť na jedno miesto. Vnorené tabuľky podporujú vkladanie jednej tabuľky do druhej, na prácu s textom, orámovanie a tieňovanie ide použiť 24-bitové farby, Odrážky obrázka uľahčujú vkladanie obrázkov ako odrážky. Z pohľadu internetu sa z HTML stal „priateľským formátom súborov“ – Word zachováva značky, automatizuje proces vytvárania WWW stránok, podporuje rámy, z jednotiek body, percentá, problémy nie sú ani s tabuľkami. Medzi novinkami by bolo hriechom vynechať podporu používateľov viacjazyčných verzií software. V tomto smere sa síce viac sľubovalo, než realizovalo, no napriek tomu dokážeme po menších úpravách v dokumente písať v rôznych jazykoch (aj v kórejčine či v japončine), Word automaticky zisťuje jazyk a kódovanie súborov. Za názvom MS Office Proofing Tools sa skrýva súprava nástrojov, pomocou ktorých nainštalujeme rôzne nástroje pre kontrolu textu bez zmeny užívateľského rozhrania či pomocníka.

Excel 2000

Druhý modul z ponuky by mal byť prítomný všade tam, kde sa pracuje s číslami, tabuľkami, vytvárajú sa štatistiky alebo grafy. Práca prebieha na tradičných mriežkovaných hárkoch. Práca so vpísanými údajmi zahrňuje zmenu ich zobrazenia, aplikovanie desiatok vzorcov a predvolených funkcií a pridávanie grafických prvkov (mapy, grafy...). Použitím siete WWW sprístupňujeme náš výtvor ostatným používateľom. Svoje údaje môžeme na webe zverejniť, získavať alebo konzultovať v diskusií. K dispozícií je aj práca s HTML. Vpísané údaje analyzujeme s použitím tzv. zostáv dynamických zobrazení kontingenčných tabuliek. Inak povedané, vytvárame tu nové zobrazenia, ktoré menia pohľad na staré údaje. Údaje sa analyzujú doplnkami ako napr. Riešiteľ, Scenáre a Hľadanie cieľa. Dôležitým prvkom každého správneho tabuľkového kalkulátora je aj spolupráca s externými údajmi. Okrem štandardných databáz môžeme použiť databázy SQL, rozsiahle úschovne údajov a zdroje OLAP (Online Analytical Processing).

Novinky vo verzií 2000: Hlavné vylepšenia sa týkajú spracovávania údajov a tesnejšej spolupráce so všadeprítomným internetom. Zoznam s automatickou výplňou automaticky rozšíri formátovanie tabuliek, keď na koniec zoznamu pribudne nová položka, Zobrazenie cez výber zobrazuje formátovanie vybraného textu, Obnoviteľný import textu vkladá údaje z externých súborov s použitím odkazov, vylepšenie grafov zahàňa viacúrovňové osi kategórií a jednotky osí hodnôt zadaných užívateľom. Spolupráca s komponentmi OLE DB a ADO zabezpečuje pripojenie databázového systému typu klient/server (napr. Microsoft SQL Server). Automatické formátovanie zostáv kontingenčných tabuliek otvára cestu k tvorbe pásových zostáv. Podpora jednotnej európskej meny Euro sa týka symbolu aj trojpísmenového kódu organizácie ISO. Formát súborov HTML Companion ukladá a načíta súbory z Excel do HTML, presúvanie pomocou myši zabezpečuje transport tabuľkových údajov z prehľadávača priamo do Excelu.

PowerPoint 2000

Nástroj na tvorbu a prehrávanie prezentácií je robustným modulom s množstvom funkcií, čo je však, paradoxne, aj jeho hlavnou nevýhodou. Napriek jeho nesporným kvalitám sa priamo u firmy Microsoft rozhodli vytvoriť kompaktnejší a úspešnejší Publisher. Pravdepodobne aj v tejto skutočnosti by sme mali hľadať príčinu chýbajúcej slovenskej lokalizácie – k dispozícií je len česká verzia. PowerPoint ponúka vytváranie projektov na čistom papieri alebo na základe šablón, rozumie si so sieťou internet, pridávaním multimediálnych prvkov a dokáže vygenerovať samospustiteľnú prezentáciu povedzme pre konferencie. Vysielaním prezentácií v intranete sprístupníme naše výtvory širšiemu publiku, pričom zvukový záznam sa prehráva prostredníctvom Windows Media Streaming Technologies. Hlavné novinky: Zobrazenie Normálne spája Snímok, Osnovu a Poznámky do jedného celku a tým zjednodušuje úpravu snímok v kontexte. Pôvodné tabuľky vytvárajú v prezentácií tabuľky bez nutnosti ich importu z externých programov. Tabuľky sa navyše dajú formátovať s vlastným orámovaním, štýlom textu a farbou výplne. Funkcia pre automatické prispôsobenie textu zabráni jeho nepríjemnému pretekaniu mimo určenú plochu: veľkosť písma sa dynamicky mení v závislosti od počtu znakov. Namiesto klasických odrážok sú v ponuke odrážky grafické, automatické formátovanie počas písania sa stará o správnu úpravu. PowerPoint sa zameriava najmä na správnosť zlomkov, pomlčiek a úvodzoviek. Zo špecialít by som vypichol zlepšenú spoluprácu s prenosnými počítačmi, podporu režimu s viacerými obrazovkami, vkladanie animovaných GIF i naskenovaných prvkov a synchronizovaný hlasový komentár ladiaci prezentáciu s našim prejavom.

Outlook 2000

Najpoužívanejšieho klienta elektronickej pošty rovnako netreba príliš predstavovať. Poskytuje komfort a kompaktnosť, aj keď konkurenti ako výborná Eudora mu šliapu na päty. Outlook prešiel najväčším vývojom, počet noviniek a vylepšení je najrozsiahlejší. Outlook Dnes spája novú elektronickú poštu, plánovanie schôdzok a zoznam úloh, Okno s ukážkou zobrazí správu elektronickej pošty v okne v spodnej časti obrazovky, aby sme sa mohli rýchlejšie rozhodnúť, ktorú správu si prečítame a ktorú zmažeme, Automatická ukážka zobrazí ako náhľad prvé 3 riadky došlej správy, nástroje Hľadať a Organizovať uľahčujú hľadanie a prístup k priečinkom programu, Automatické zisťovanie pripojenia nás automaticky odpojí, ak sa odpojíme od ISP (poskytovateľa internetových služieb). Vylepšenie tiež „postihlo“ rozšírený plánovač úloh, automatické ukladanie, spravovanie kontaktov a prepínanie formátov – prepíname medzi HTML, RTF a TXT za chodu. Určite sa bude hodiť aj filtrovanie nevyžiadanej pošty či hromadnej korešpondencie. Bezpečnosť pošty pomáhajú zaistiť rozšírenia Secure Multipurpose Internet Mail Extensions, skrátene S/MINE, samozrejmosťou je rozsiahla integrácia s balíkom Office a podpora užívateľov viacjazyčných verzií. Klient si rozumie s protokolmi Simple Mail Transport Protocol a Post Office Protocol 3 (SMTP/POP3), Internet Mail Access Protocol 4 (IMAP4), Lightweight Directory Access Protocol (LDAP), Dynamic HTML, S/MINE, Network News Transport Protocol (NNTP), vCard a iCalendar.

Záverečná sumarizácia

MS Office vo verzií 2000 predstavuje ďalší krok smerom k zdokonaleniu. V globálnom aspekte ponúka vyššiu integritu, lepšiu podporu webu, vývojové prostredie Visual Basic 6.0 a mnoho nových funkcií. Vzhľad aplikácií je prakticky identický s predošlou verziou, čo považujem za plus. Asi najmenej významnou, aj keď okamžite viditeľnou novinkou, je pomocník. Pomocník alebo aj asistent je animovaný obrázok, ktorý nahrádza kontextovú nápovedu a čas-odčasu na seba upozorní nejakou hláškou. S postavičiek sú v ponuke o. i. Rexo, Micka, Guľka či tak všetkými nenávidená Spinka. Asistenti síce strácajú význam ak program už ovládame, no sú príjemným spestrením (dajú sa v najhoršom prípade vypnúť). A či oplatí sa upgrade z predchádzajúcich verzií Office? Som presvedčený, že rozhodne áno, pretože MS Office 2000 je momentálne najlepším kancelárskym balíkom na trhu. No zároveň aj najdrahším...

Microsoft Office 2000

Výrobca: Microsoft
Systém : Windows
Typ : Kancelársky balík
Pre : + Komplexnosť
+ Možnosti
+ silná podpora webu
- cena
WWW: www.microsoft.com/slovakia

Zdroj: gamesweb

Martin Kováč
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012