19.04.2001 00:11, Martin Kováč, Komentárov: 0
Microsoft Publisher 2000 CZ

Microsoft Publisher 2000 CZ

Publikovanie na internete už dávnejšie nie je len snom, či bežnou realitou, ale dokonca nutnosťou. Rovnako sa mnohí menší vydavatelia zamýšľajú nad otázkou, ako ušetriť peniaze pri nákupe vhodného a najmä lacného DTP programu (čo je kombinácia veľmi zriedkavá, pretože kvalitné DTP patria medzi najdrahšie aplikácie vôbec). Spoľahnúť sa pri vytváraní publikácií, reklamných plagátov či webových strán na MS Word či Works je ...

Otvorená cesta k elektronickej publikácií

Publikovanie na internete už dávnejšie nie je len snom, či bežnou realitou, ale dokonca nutnosťou. Rovnako sa mnohí menší vydavatelia zamýšľajú nad otázkou, ako ušetriť peniaze pri nákupe vhodného a najmä lacného DTP programu (čo je kombinácia veľmi zriedkavá, pretože kvalitné DTP patria medzi najdrahšie aplikácie vôbec). Spoľahnúť sa pri vytváraní publikácií, reklamných plagátov či webových strán na MS Word či Works je – napriek tvrdeniam zo strany MS – značne nevhodným riešením. Keďže kancelársky balík MS Office neobsahuje vyhovujúci nástroj, rozhodli sa priamo u firmy Microsoft vydať Publisher, ktorý mal vzniknutú dieru zaplátať. Produkt sa pomerne rýchlo zaradil medzi najpoužívanejšie obchodné typografické programy a prednedávnom sa dočkal novej verzie 2000. V recenzií sa preto zameriam nielen na rozpis možností aplikácie, ale aj hlavné vylepšenia a novinky.

Staré príslovie hovorí, že koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Neviem, ako toto úslovie platí v iných odvetviach, no na internete sa vypåňa do bodky: až na drobné výnimky je väčšina najaktuálnejších, najzaujímavejších a najhodnotnejších informácií nachádzajúcich sa na webe v anglickom jazyku. Navyše, nie je žiadnou výnimkou ani situácia, keď celosvetová firma má síce vytvorenú slovenskú či českú doménu, ale slovensky alebo česky sú na nej len titulky odkazov... Potreba naučiť sa cudzí jazyk čo najrýchlejšie a najefektívnejšie prinútila mnohých z nás k zakúpeniu nie práve najlacnejších kurzov, obvykle spojených so zahraničným pobytom. Cudzí jazyk sa však môžeme naučiť aj v pohodlí domova, bez akéhokoľvek stresu. Postačí nám k tomu bežne vybavený počítač (procesor Pentium 100 MHz a kompatibilné, Windows 9x a vyšší, 32 MB RAM, zvuková karta, osemrýchlostná CD-ROM) a multimediálny produkt

Hlavné rysy a rozdiely oproti verzií 98

Najdôležitejšie vylepšenia a novinky oproti predchádzajúcej verzií by sa dali zhrnúť do niekoľkých základných bodov:

Rýchlejší štart programu, ktorý pracuje ako integrovaná súčasť Microsoft Office -Začiatok práce je veľmi jednoduchý a to najmä vďaka mnohým príkazom a nástrojom, ktoré už - pravdepodobne - dôverne poznáme. Z najznámejších uvediem: Miestna ponuka a panely nástrojov pracujúca analogicky ako u MS Office, Zadávanie a upravovanie textu je zhodné z aplikáciou Microsoft Word, Hromadná korešpondencia používa zoznam kontaktov svojho kolegu Microsoft Outlook.

Komerčná tlač publikácií na ľubovoľne zvolenom mieste

Komerčná tlačová technológia aplikácie Publisher bola vývojármi navrhnutá a zdokonalená na základe spätnej väzby od profesionálnych typografov. Z tohto dôvodu teoreticky odpadá nutnosť zanášať materiály na vytlačenie do tlačiarne, v porovnateľnej kvalite (ak sme na to vybavení) môžeme tlačiť aj doma.

Aplikácia Publisher podporuje:
·priame farby a čiernobielu tlač.
·Farebné modely RGB (Red-Green-Blue ->červená, zelená, modrá), HSL (Hue-Saturation-Lightness->farebný tón, sýtosť, svetlosť), CMYK (Cyan-Magenta-Yellow-BlaK->fialová, tyrkysová, žltá, čierna) a PANTONE.
·Prepojenie s grafikou, ktoré zabezpečí, aby tlačiarenská služba mala k dispozícii pôvodné grafické podklady
·Sadu súborov používajúcich funkciu Na cesty, ktorá umožňuje dodanie materiálov do kopírovacej služby alebo do tlačiarne.

Publikovanie na sieti World Wide Web

Pomocou aplikácie Publisher dokážeme vytvoriť profesionálne stránky WWW rýchlejšie a ľahšie. K tomu nám napomáha Sprievodca serverom WWW aplikácie Publisher, kde pribudlo množstvo nových návrhov; viac ako 200 pozadí pre WWW pomôže odlíšiť našu WWW stránku od iných a neprehliadnuteľných je aj vyše 600 animovaných súborov vo formáte GIF. Ako už býva u Publisher tradíciou, počet dodaných grafických súborov je vysoký aj u skúšobnej verzie, ale ani zďaleka nie je konečný. Plná verzia sa celkovo môže pochváliť 16 000 klipartmi (ilustračnými obrázkami), 1 700 fotografiami, 400 prvkami z galérie návrhov a 90 zvukmi.

Jednoduchšie ovládanie

Prepracovanejšie ovládanie (čo je pomerne subjektívny dojem) zahàňa: vylepšenú lupu i posun a pohyb na stránke dovoľujúce jednoduchší presun po publikácií. Nové, znovupoužiteľné farebné schémy umožňujú okamžité pridanie celej rady našich obľúbených farieb. Schopnosť preklápať obrázky poskytuje väčšiu flexibilitu v používaní obrázkov v návrhoch. Novinkou je i panel nástrojov s príznačným názvom Jednotky, ktorý sprostredkúva jediným kliknutím myši prístup k nástrojom pre formátovanie textu.

Zlepšenie práce so sprievodcami, štýlmi a obsahom

Stručný sprievodca publikáciou poskytuje možnosť vytvoriť požadovaný projekt prakticky okamžite. Nový sprievodca katalógom aplikácie Publisher ponúka rýchle dynamické návrhy katalógov, desať nových sád vzorov rozširuje možnosť vlastných úprav publikácií.

Odrážky a číslovanie

Podobne ako u MS Word, i tu sa automaticky vytvárajú jednoduché číslované zoznamy, zoznamy opatrené odrážkami i obsiahle zoznamy s viacerými úrovňami.

Rýchle prefarbovanie

Prefarbovaním klipartov a grafiky na inú farbu alebo na kombináciu farby s čiernou docielime špecifický vzhľad grafiky. Druhou možnosťou využitia funkcie je prevod do jednej či dvoch farieb pre úspornú tlač s priamymi farbami.

A ako na to?

Práca s programom je intuitívna a s ovládaním by nemal mať problémy ani začínajúci editor. Hneď úvodné okno, katalóg, nám ponúkne na výber typ publikácie. Nájdeme tu bulletiny, WWW stránky, brožúry, katalógy, pohľadnice, vizitky, hlavičkové papiere, diplomy a pod. Kliknutím na položku sa automaticky spustí sprievodca, ktorý nám v niekoľkých krokoch, v závislosti na type vybraného projektu, prevedie základnými úkonmi. Ďalšia editácia a výsledné dotvorenie publikácie je už potom otázkou minút. Miesta, kde sa očakáva nami vložený text, sú vyplnené hláškami typu „Nový nadpis“, „Titulok popisujúci obrázok“ a pod. Tie stačí nahradiť vlastnými reťazcami znakov či celými textovými poliami a obrázkami (vrátane podpory technológie OLE). Vkladanie textu je „inteligentné“ – s pribúdajúcim počtom znakov sa veľkosť písma zmenšuje tak, aby sa všetky písmená zmestili do vyhradeného rámca. Predišlo sa tým pretekaniu textu za okraje. K dispozícií máme všetky základné nástroje, rôzne možnosti úprav, formátovania i usporiadania. V spodnom riadku sa jednoduchým spôsobom prepíname medzi stranami dokumentu (odlíšené sú ikony pre samostatnú stranu a dvojstrany). Editačná práca je teda zhodná s prácou s textovými editormi. Výslednú prácu ukladáme nielen ako súbor a šablóna Publisher, ale máme k dispozícií aj export do HTML, WORD, T602, RTF, TXT i WRITE a iné. Samozrejme, u textových súborov prídeme o väčšinu grafickej úpravy. Export do Postscript zabezpečuje zdieľanie súborov, problémom nie je ani hromadná korešpondencia (zlučovanie zdrojov dát). Nápoveda je realizovaná s využitím animovaného pomocníka známeho z MS Office 2000 (mudrc a puňťa sú najlepší).

Systémové požiadavky

O tom, či nám bude program na našom hardware vôbec „behať“, rozhodujú systémové požiadavky. Treba však povedať, že sú viac ako prijateľné: Počítač vybavený procesorom Pentium 75 MHz alebo vyšší, 16 MB pamäte RAM pre prácu v systéme Windows 9x; 32 MB RAM pre systém Windows NT Workstation 4.0/2000/ME, 127 MB volného miesta na pevnom disku pre typickú inštaláciu – tá zahrňuje 25 MB pre náhľady obrázkov z galérie klipov, grafický systém VGA, doporučujem Super VGA, Windows 9x a vyšší, u Windows NT Workstation 4.0 s aktualizáciou Service Pack 3 a viac.

Záverečné hodnotenie

MS Publisher 2000 je kvalitnou aplikáciou, ktorá poteší všetkých priaznivcov webu, publikovania a tvorby obchodných prezentácií. Počas testovania som ocenil úplnu integráciu s MS Office, nástroje pre automatizáciu návrhov, plne české rozhranie i s nápovedou a vyriešenú problematiku publikovania nielen na webe, ale aj klasickou „papierovou“ formou. Oproti predchádzajúcej verzií 98 tu pribudli viaceré cenné vylepšenia, no kvalitné DTP ako QuarkXPress nám Publisher 2000 rozhodne nenahradí. V pomere cena/výkon však nájdeme konkurenciu len veľmi ťažko a to bude zrejme rozhodujúce u potencionálnych zákazníkov, pre ktorých bol produkt vytvorený: menšie firmy a domácnosti.

Microsoft Publisher 2000 CZ

Výrobca: Microsoft
Systém : Windows
Typ : Utilita
Pre : + možnosti
+ nízke hardwarové nároky
+ integrácia s MS Office
+ pomer cena/výkon
WWW: www.microsoft.com

Zdroj: gamesweb

Martin Kováč
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012